Paulo Silva, seniorkonsult och före detta stabschef för Miljöpartiet. Foto: New Republic
Fridolin slutar som språkrör

”Det smala och radikala har inget stöd inom MP”

Förra veckan meddelade Gustav Fridolin, Miljöpartiets språkrör, att han kommer att avgå till våren. Redan har det börjat spekuleras i vilka som kan bli hans efterträdare. Paulo Silva, seniorkonsult och partner på Public affairs byrån New Republic och före detta stabschef för de tidigare språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand, har två kandidater i åtanke.

– Den ene är finansmarknadsminister Per Bolund. Han har en gedigen ”track record” och är som biolog sakpolitiskt kunnig och bevandrad i partiets kärnfrågor. Bolund har en bred politisk kompetens och är engagerad i näringslivsfrågor.

– Den andra personen är Stockholmspolitikern Daniel Helldén. Han har visat att han kan uträtta saker i politiken, både vad gäller stadsutveckling och kollektivtrafik som är hans politikområden.

Precis som många andra tror Paulo Silva att MP kommer att börja orientera sig mot mitten igen och han önskar att nästa språkrör blir mer näringslivsorienterad.

– Det finns en vilja inom partiet av att hitta tillbaka till när man ville modernisera Sverige och välfärden med grön teknik. Att få med sig näringslivet kommer att vara nödvändigt för att åstadkomma utsläppsminskningar.

– Gustav Fridolin har inte förstått kraften i innovationer utan har fokuserat på statliga lösningar och subventioner. Det blev en vänstervridning under hans tid. Ibland låg partiet till och med nära Vänsterpartiet. Till exempel har MP blivit skeptiskt mot friskolor vilket skiljer sig mot hur partiet har tyckt i frågan tidigare.

Men skulle Miljöpartiets väljare ta väl emot en mittenpositionering? Finns det några väljare kvar högerut? Ja, menar Paulo Silva och säger att väljarna kan hämtas tillbaka från bland annat Centerpartiet.

– Jag tror att Centerpartiet har tagit en del väljare från Miljöpartiet. C var litet i storstäderna förr och MP stort. Med en mittenpolitik blir det konkurrens om väljarna mellan C och MP igen, särskilt bland välutbildade gröna och liberala kvinnor. Fridolin var i stället mer inriktad på de socialdemokratiska väljarna.

– I Tyskland och Belgien har de gröna partierna haft enorma framgångar med att inte positionera sig till vänster utan på att vara ett modernt alternativ i mitten.

Paulo Silva säger att MP måste hitta tillbaka till dessa gröna och liberala rötter. Men partiet har under åren haft flera olika sorters falanger – inklusive de tillväxtkritiska. Om de sistnämnda säger dock Paulo Silva att de knappast har något inflytande i partiet.

– Utvecklingsskeptikerna är en liten grupp med begränsat inflytande. De har ingen representation i riksdagsgruppen. Det smala och radikala har inget stöd längre inom MP.

De miljöpartister som utmärkte sig för att vara tillväxtkritiska – som Carl Schlyter och Valter Mutt – har lämnat riksdagen och har varit missnöjda med den förda politiken. De mittenliberala miljöpartisterna har också varit missnöjda med den förda politiken. Det väcker frågan: Är det någon miljöpartist som har varit nöjd med MP:s politik under mandatperioden?

Ja, är svaret på den frågan, enligt Paulo Silva. Han pekar på den flyktingvänligare delen av partiet. Men även där har det funnits svackor.

– En del som gick med i partiet på grund av den öppna flyktingpolitiken var till en början missnöjda med att MP fortsatte att vara en del av regeringen, säger Paulo Silva och syftar på de strängare gränskontrollerna som regeringen införde år 2015 och omläggningen av flyktingpolitiken.

– Men sedan ”räddade” gymnasieamnestin MP:s ledning hos den gruppen. Gustav Fridolin och Maria Ferm investerade en stor del av MP:s förhandlingskapital i den frågan och lyckades.

Att MP har en enhetlig syn på gymnasieamnestin stämmer inte. Enligt Paulo Silva har det funnits en diskussion inom MP där en del har velat satsa mer på arbetskraftsinvandring och anhöriga till flyktingar än på just ensamkommande.

Isabella Lövin då? Har hon fortfarande fortsatt förtroende inom partiet efter att Gustav Fridolin uppgav att han skulle avgå?

– Isabella Lövin har fått en del kritik men det finns fler som stödjer henne än vad det finns som är öppet kritiska, säger Paulo Silva.

Han anser att Isabella Lövin gör sig bättre i regeringsställning än som opposition.

– Hon är en pragmatisk journalist och inte en ”partist” som Ulf Kristersson eller Annie Lööf som ägnat hela livet åt politiken. Lövin har en inställning som passar bra i regering men hon är inte den som kommer med djärva repliker.

– I opposition skulle annat krävas av henne. Då skulle det behövas ett ideologiskt reformarbete inom partiet och jag är osäker på hur kul hon tycker att ett sådant projekt skulle vara.

Kan MP samarbeta med Alliansen i framtiden i rikspolitiken?

– Ja, det borde inte vara omöjligt att göra detta. Man har gjort det på lokal nivå, som i Stockholm.

– I en regering med S, L och C skulle MP kunna ingå. Men det blir svårare att sälja in en regering med MP tillsammans med M för väljarna. Däremot kan man ha ett parlamentariskt samarbete med Alliansen om budgeten, men även vad gäller miljöfrågor.

– Det ideala i det fallet vore ett samarbete som det som V har haft under den här mandatperioden, där man slipper den krishantering som en regeringsmedverkan innebär men påverkar politiken i övrigt. Mandaten i riksdagen ser dock inte ut att räcka för en sådan lösning.

Toppnyheter

Stefan Löfven och Theresa May.  TT
Brexit - förhandlingarna

Löfven: EU bör vara öppna för förlängd brexit

Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att EU och Sverige har all anledning att beklaga att det brittiska parlamentet inte godkänt premiärminister Theresa Mays förslag till utträdesavtal. Det säger han i riksdagens EU-nämnd inför EU-toppmötet som drar igång i morgon, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Storbritannien ska lämna EU den 29 mars men May väntas be EU om mer tid till utträdet eftersom att det inte finns något utträdesavtal på plats.

Löfven säger att ett avtalslöst brexit vore det klart sämsta alternativet och att både Sverige och EU därför bör vara öppna när det gäller att skjuta upp utträdet, även under en längre tid, skriver Direkt.

39 min
Premiärminister Theresa May. Tim Ireland/AP/TT
Brexit - förhandlingarna

Källa: May vill skjuta brexit – men inte för länge

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer be EU om att få skjuta fram utträdesdagen ur unionen. Men bara för en kort tid. Det rapporterar BBC News på onsdagen.

– Det finns argument för att ge parlamentet lite mer tid för att enas om en väg framåt, men människorna i det här landet har väntat i snart tre år nu, säger en källa på Downing street till BBC.

Nu är det bara nio dagar kvar till att Storbritannien måste lämna EU och chefsförhandlare Michel Barnier har sagt att unionen inte kommer godkänna att senarelägga utträdet utan en ”konkret plan”.

1 tim
Christopher Furlong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Källa: EU:s toppar kommer att ge May ett ultimatum

EU kommer att ge Theresa May ett ultimatum i samband med toppmötet på torsdag, skriver Bloomberg med hänvisning till en högt uppsatt tjänsteman inom EU. Hon kommer att få till mitten av april på sig att besluta om brexit ska skjutas upp med tre månader eller till någon gång nästa år.

De båda alternativen utgår från det stundande valet till EU-parlamentet. För om Storbritannien inte deltar i valet och inte får ett utträdesförslag godkänt till 1 juli kommer man att tvingas ut ur unionen, skriver nyhetsbyrån.

Igår 23:47
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
En flicka bär sitt syskon.  ZINYANGE AUNTONY / AFP
Cyklonen Idai

Landssorg utlyst efter Idai – 300 har bekräftats döda

Fler än 300 människor har omkommit i den dödliga tropiska cyklonen Idai som slagit hårt mot Moçambique och Zimbabwe. Moçambique utlyste på onsdagen tre dagars landssorg till följd av katastrofen.

– Vi har redan mer än 200 döda och nära 350 000 i riskzonen, sade landets president Filipe Nyusi på tisdagen.

Zimbabwes regering uppger att runt hundra människor omkommit i landet och att hundratals fortfarande saknas.

I grannlandet Malawi har en miljon människor drabbats av stormen och 80 000 tvingats lämna sina hem.

Stormen är en av de värsta någonsin på södra halvklotet enligt FN och dödstalen befaras öka rejält. President Filipe Nyusi har tidigare nämnt att det kan röra sig om tusen dödsfall – bara i Moçambique.

1 tim
En familj letar efter sin son som begravdes i leran. Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Cyklonen Idai

Dödstalet stiger till över 200 till följd av cyklonen

Cyklonen Idai har skördat minst 200 offer, säger Moçambiques president Filipe Nyusi enligt AFP. Dödssiffran har skrivits upp efter att fler kroppar har hittats.

– Vi har redan mer än 200 döda, och nästan 350 000 människor befinner sig i farozonen, säger Nyusi efter ett möte med ministrarna i staden Beira.

Efter en flygtur över området häromdagen varnade Nyusi för att dödssiffran kan komma att stiga till över 1 000.

Igår 18:53
Läs mer om Cyklonen Idai
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot a-kassorna

Miljardbelopp försvinner från a-kassorna – ”krävs reformer”

Bristande kontroller i Arbetsförmedlingen har lett till att en kvarts miljard – kanske så mycket som närmare två miljarder – har felaktigt betalats ut från a-kassorna. Det visar en ny rapport från IAF.

”Det tycker vi från IAF:s sida är oacceptabelt”, säger Jessica Idbrant, chef för analysenheten vid IAF i ett pressmeddelande.

Även Pär Andersson, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv är kritisk.

”Detta är endast en i raden av granskningar som visar att kontrollfunktionen för aktivt arbetssökande står med uppenbara problem. Situationen riskerar att urholka legitimiteten för centrala arbetsmarknadsinstitutioner”, skriver han på organisationens hemsida.

Om kompetensförsörjningen ska fungera framgent måste det till genomgripande reformer av såväl arbetslöshetsförsäkringen, som av Arbetsförmedlingen, menar Anderson.

2 min
Arkivbild.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kritiken mot a-kassorna

Brister i kontrollen av a-kassa: ”Inte acceptabelt”

Det finns stora brister i hur kontrollen av arbetslöshetsförsäkringen ser ut vilket har lett till att hundratals miljoner i a-kassa felaktigt betalats ut. Det visar en granskning gjord av Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, rapporterar Sveriges Radio.

Bakom de felaktiga utbetalningarna ligger en bristande kontroll hos Arbetsförmedlingen. I nära hälften av de granskade ärendena har myndigheten inte rapporterat till a-kassan när en arbetssökande bryter mot reglerna och till exempel inte söker jobb.

– Vi tycker inte att det är acceptabelt att det är så stora fel, det är såklart inte bra att de lagar som stiftas inte efterföljs, säger Jessica Idbrant som är enhetschef på IAF till Sveriges Radio.

3 tim
Läs mer om Kritiken mot a-kassorna
TT
Problemen med Boeing-planen

EU stoppar olycksmodellen – får inte flyga i Europa

Europeiska unionens byrå för luftfartssäkerhet, EASA, stoppar alla flygplan av modellerna Boeing 737 Max 8 och 9 från att flyga i Europa. Det framgår av ett pressmeddelande på tisdagskvällen. EASA uppger att det är en ”försiktighetsåtgärd”.

Beskedet kommer efter att flera länder och flygbolag beslutat att låta sina Boeing 737 Max 8-plan stå kvar på marken som en konsekvens av söndagens olycka i Etiopien då ett plan av just den modellen kraschade strax efter start. Bara hos Norwegian påverkar flygstoppet tusentals passagerare de närmaste dagarna, enligt NRK.

Enligt EASA är det för tidigt att dra några slutsatser om orsaken till olyckan som kostade 157 människor livet.

Boeings aktie föll på Wall Street och stängde på minus 6 procent på tisdagen.

12 mar
Piloter. TT NYHETSBYRÅN
Problemen med Boeing-planen

Analys: Rätt stoppa 737:an men får inte bli ett bakslag

Att belägga en flygplansmodell med flygförbud är ovanligt, skriver John Gapper i Financial Times. Senast det hände var för sex år sedan och gällde även då en modell från Boeing.

Gapper argumenterar för att de senaste olyckorna inte får leda till ett bakslag för datorstyrda flygplan. I valet mellan ett plan som kontrolleras enbart av piloter och ett som har mjukvara som kan ta över kommandot om den känner av ett fel, skulle han fortfarande välja det senare.

CNN rapporterar att kostnaden för att stranda samtliga flygplan kan komma att landa på mellan 10 och 50 miljarder kronor. SVT jämför detta med de drygt 50 miljarder kronor som Donald Trump krävde till finansiering av en gränsmur mot Mexiko, ett krav som han följde upp med en nedstängning av delar av den amerikanska administrationen.

Wall Street Journal skriver att nedstängningen påverkade luftfartsverket som under flera veckor lade ned allt arbete kring 737 Max.

14 mar
Arkivbild. En Boeing 737 Max 8.  Ted S. Warren / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Problemen med Boeing-planen

Fokus på olycksutredningar för Boeing – ny vice vd

Boeing står inför sin största kris på flera år efter två flygkrascher med den olycksdrabbade flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 där fler än 300 personer omkommit. Det rapporterar TT.

Flygplanstillverkaren tar nu in en ny vice vd som ska ansvara för teknik. Dessutom ska en annan högt uppsatt person inom bolaget helt fokusera på utredningarna av olycksflygplanen.

Flera länder i Europa och även Kanada uppger att det kan bli aktuellt att sätta upp egna krav för att garantera att flygplanen är säkra. Det skulle försvåra Boeings möjligheter att sälja flygplan, enligt TT.

3 tim
Läs mer om Problemen med Boeing-planen
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Pappa och son första att begravas – kom från krigets Syrien för ett år sedan

I dag hölls de första begravningarna efter moskéattackerna i nyzeeländska Christchurch, rapporterar AP.

Två av offren som begravdes är 44-åriga Khalid Mustafa och hans 15-åriga son Hamza. Familjen kom till Nya Zeeland för ett år sedan efter att ha flytt från krigets Syrien.

Khalid Mustafas fru Salwa Mustafa säger till Radio New Zealand att familjen fått höra att Nya Zeeland var det tryggaste landet i världen att leva i.

– Det var det inte, säger hon.

Hundratals sörjande samlades på onsdagen för att ta farväl av dem.

– Det finns inga ord för hur fruktansvärt det här är. En familj kom hit för att komma i säkerhet och de borde ha fått vara trygga här, säger premiärminister Jacinda Ardern, som besökte Christchurch för andra gången sedan massakern.

Även Khalids andra son, 13-åriga Zaed skadades i dådet och kom till begravningen i rullstol, enligt AFP.

3 tim
TT
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Ledig pilot räddade planet – dagen före dödsolyckan

Planet som störtade i Indonesien i oktober förra året var med om en identisk incident dagen före olyckan – men räddades då av en pilot som var ur tjänst men av en händelse reste med planet, rapporterar Bloomberg.

Dagen efter manövrerades Lion Air-planet av en helt ny besättning, som inte kunde slå av det felaktiga flygsystemet, varpå planet störtade och de 189 personerna ombord dog.

Enlig källor bad piloten som var ur tjänst, men som ändå befann sig i cockpit, piloterna att strypa motorn och därmed tvinga ned nosen. Den tidigare okända detaljen kring olyckan ger fler ledtrådar till hur en del 737 Max-piloter har lyckats undvika katastrofer och andra inte.

Samtidigt skriver Reuters att ljudupptagningar från cockpit avslöjar hur piloterna satt och bläddrade i en handbok för att förstå hur de skulle kunna räta upp planet igen.

Samma modell var inblandad i olyckan i Etiopien.

3 tim
Al Noor-moskén. EDGAR SU / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Polisen övertygad: Vi stoppade en tredje attack

Den misstänkte terroristen bakom moskéattackerna i Christchurch var troligen på väg att utföra ytterligare en skjutning när han stoppades av polisen. Det säger polischefen Mike Bush enligt CNN.

Bush tror ”absolut” att en tredje attack stoppades.

– Liv räddades, säger han utan att nämna några ytterligare detaljer för att inte ”traumatisera fler”.

Begravningarna efter terrorattacken i nyzeeländska Christchurch har börjat. 50 personer, varav de flesta flyktingar, dog när två moskéer attackerades under fredagsbönen förra veckan. Det yngsta offret var en treårig pojke vars föräldrar flytt till Nya Zeeland från Somalia.

4 tim
Läs mer om Moskéattackerna i Nya Zeeland
Ulf Kristersson.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Orbáns Ungern

Fidesz kan uteslutas ur EPP – M och KD driver på

Den europeiska partigruppen EPP ska i dag avgöra om man ska utesluta det ungerska partiet Fidesz ur gruppen i EU-parlamentet.

Totalt tretton partier, bland dem de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna, har ställt sig bakom ett krav på att partiet ska lämna EPP.

M-ledadren Ulf Kristersson kommenterade nyligen en invandrings- och EU-kritisk affischkampanj från Fidesz där EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker syns tillsammans med den ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros.

– Det finns en antisemitisk underton och ett språkbruk som är helt oacceptabelt, sa M-ledaren då.

EPP-delegaterna möts för omröstning under eftermiddagen.

2 tim
Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Peter Lundgren. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Orbáns Ungern

SD-toppen: Ren mobbning mot Ungerns Viktor Orbán

Polen och Ungern har fått orättvis kritik. Det säger Peter Lundgren, SD:s toppnamn i EU-valet, i en intervju med Dagens Nyheter. Båda länderna har kritiserats för inskränkningar i rättsstaten och EU har inlett en granskning.

Lundgren anser att Europas politiker attackerar länderna för att de säger nej till invandring och tar behandlingen av Ungerns premiärminister Viktor Orbán som exempel.

– Det är rena mobbningsplutonen man ställer upp, där man öser ovett och otidigheter över Orbán, säger Lundgren till DN.

Lundgren tror inte att SD kommer att ingå i stor EU-kritisk grupp i parlamentet, eftersom partiet inte vill bli förknippat med partier som samarbetar med Ryssland.

Igår 18:35
Läs mer om Orbáns Ungern

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer