Roald, Berit / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarnas löner

”Det ska löna sig att studera”

Personer med högskoleutbildning har genomsnitt 20–28 procent högre lön än den som bara gått gymnasiet, men skillnaderna mellan olika yrken är stora. Det skriver Sydsvenskans ledarredaktion utifrån en ny rapport från Universitetskanslersämbete.

Det är talande hur känsligt löneskillnader är, skriver de:
”När värnskatten avskaffades vid årsskiftet innebar det att livslönen för många med högre utbildning förbättrades. Samtidigt var det kontroversiellt. Inte ens Liberalerna var särskilt angelägna om att försvara och förklara den reform som varit en av partiets hjärtefrågor”.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Ny analys: Tiotusentals företag riskerar konkurs

Det finns idag cirka 30 000 företag som skulle ha svårt att undvika konkurs vid en månads nedstängning trots de insatser som regeringen har gjort hittills. Det skriver Jan-Olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, på DN Debatt.

Svenskt Näringslivs ekonomer har analyserat effekterna av coronakrisen för samtliga företag med en årsomsättning över 500 000 kronor. Ett av scenarierna är att ett av tre företag står stilla fram till hösten. Bara genom konkurser skulle det leda till en ökad arbetslöshet i storleksordningen 300 000 – 350 000 personer.

Jan-Olof Jacke pekar ut ett antal åtgärder som regeringen måste genomföra, bland annat ett förstärkt system för korttidspermittering och en räddningsersättning vid intäktsfall. ”Regeringen måste agera nu och den måste agera kraftfullt” skriver han i debattartikeln.

Igår 19:32
Illustrationsbild.  Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Var tredje butik kan tvingas stänga före sommaren

Likviditetskrisen blir allt svårare för Sveriges sällanköpshandlare. Om nuvarande situation fortsätter riskerar tre av tio butiker att tvingas stänga sin verksamhet inom de närmaste två månaderna. Den skriver branschorganisationen Svensk Handel i en ny rapport.

Enligt Svensk Handels undersökning uppger varannan butik i sällanköpsvaruhandeln att de har tappat minst 40 procent av sin försäljning. Var tionde butik har tappat 80 procent.

– Läget är allvarligt och risken är uppenbar att vi står inför en utslagning av handelsföretag som saknar motstycke i modern tid, säger Svensk Handels vd Karin Johansson i en kommentar.

Idag 07:15
Arkivbild: Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz. Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

KI-chefen: Kan se ljuset i tunneln i tredje kvartalet

Sverige har med all sannolikhet ett ”extremt” fall i produktion och aktivitet i både den svenska och den globala ekonomin. Men datan släpar efter, så hela bilden har vi ännu inte. Det säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Urban Hansson Brusewitz i Ekots lördagsintervju i P1.

Mycket talar dock för att coronakrisen kan bli djupare än finanskrisen för tio år sedan, men den behöver inte nödvändigtvis bli längre om man bara får bukt med smittspridningen inom en rimlig tid, menar han.

– Vi räknar med […] att vi kan se ljuset i tunneln i tredje kvartalet och att vi kommer att se en viss återhämtning av ekonomin och pessimismen kommer att lätta. Det är vårt antagande, men vi vet inte om det kommer att bli så, säger han.

KI räknar med att regeringen kommer att presentera ytterligare stödåtgärder för framför allt företagen. Strategin som regeringen hittills har arbetat efter är ”på det hela taget rätt”, menar han.

– Men jag skulle tro att den här krisen är så pass djup att det behövs mer, i första hand kanske lite mer av det som redan görs, säger han och tar en förstärkning av korttidspermitteringarna som exempel.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Socialminister Lena Hallengren, statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Professor om regeringens förslag: ”Unikt i Sverige”

Om regeringens förslag att kunna fatta långtgående beslut utan att gå via riksdagen skulle bli verklighet vore det en unik situation för Sverige, säger folkrättsprofessorn Mark Klamberg till TT.

Möjligheten att utlysa undantagstillstånd finns, men detta gäller bara i krigstid. I stället tvingas regeringen nu att ändra varje lag för sig.

– Men man kanske har kommit till den punkten att det är för mycket att göra, säger Klamberg.

Olle Wästberg, tidigare ordförande i Demokratiutredningen, ställer sig kritisk till förslaget, som han anser är olämpligt.

– Det är särskilt viktigt i en sådan här krissituation att de beslut som fattas blir folkligt förankrade, och tas med möjlighet till debatt i riksdagen, säger han till Expressen.

3 tim
Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 40 döda i covid-19 i Sverige – antalet bekräftat smittade är 6 400

Ytterligare 40 dödsfall i covid-19 har registrerats i Sverige det senaste dygnet, meddelar Folkhälsomyndigheten i sin dagliga uppdatering. Det är elva färre dödsfall än de som registrerades dygnet före. Totalt har nu 373 personer i Sverige dött efter att ha smittats av coronaviruset.

Antalet sjukdomsfall har ökat med lite mindre än 400, till 6 443. 520 personer har intensivvårdats, upp från 469 i går.

2 tim
Anders Tegnell/Lena Einhorn TT
undefined

Debatt: Symptomfria kan smitta – tänk om, Tegnell

Coronaviruset kan smitta trots att personen som bär det inte vet om att han eller hon är smittad, något som måste få konsekvenser för Folkhälsomyndighetens uppmaningar. Det skriver virologen Lena Einhorn på Expressen Debatt.

Statsepidemiolog Anders Tegnell har sagt att man inom vården ska använda skyddsutrustning vid specifika tillfällen och inte ”för säkerhets skull”, något som Einhorn vänder sig mot.

”Om man inte vet vem som är smittad måste man agera därefter, ute i samhället, och i relation till de mest utsatta”, argumenterar Einhorn. Hon menar bland annat att skyddsutrustning måste bli obligatoriskt för alla som jobbar med äldre personer.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Brittisk sjukvårdare tar hand om en patient. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Ännu en dyster dag för Storbritannien – 708 döda

Ytterligare 708 personer har dött av covid-19 i Storbritannien, enligt Sky News. Det är den högsta dygnssiffran hittills, som fyra dagar i rad ökat successivt.

Vädret i helgen väntas bli soligt och fint – men sedan en tid tillbaka får britter lämna hemmet endast om det är absolut nödvändigt. Enligt uppgift överväger Johnsonregeringen att stänga offentliga utrymmen så som parker om människor ändå samlas utomhus.

Storbritannien vänta heller inte kunna lätta på de stränga karantänsreglerna förrän tidigast i slutet på maj.

1 tim
Isolerade britter. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Storbritannien i karantän i två månader till

Storbritannien kommer med all sannolikhet inte att lätta på de stränga karantänsreglerna förrän tidigast i slutet på maj. Det menar professorn Neil Ferguson, en av regeringens rådgivare, enligt Reuters.

Innan karantänen kan upphävas måste smittans spridning först ha minskat och masstestning av befolkningen genomföras, anser han.

Sedan en tid tillbaka råder en närmast total nedstängning av landet och människor får endast lämna hemmet om det är absolut nödvändigt. Pandemiexperten Graham Medley, även han rådgivare till regeringen, befarar att Storbritannien målat in sig i ett hörn, utan tydlig väg ut från den nuvarande strategin som riskerar att orsaka stor skada både ekonomiskt och i människors välmående.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Keir Starmer. HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens framtid

Analys: Starmers utmaning är att göra ett avtryck

Det är ett ordentligt sargat och trött Labourparti rejält till vänster som Keir Starmer nu tar över, skriver Sky News Sam Coates i en analys.

Just nu spelar det dock ingen roll vad Starmer lovade i sin kampanj – nu ska han ta reda på vad en oppositionsledare har för uppgift i denna nationella kris, enligt Coates.

Frågan är om nya Labourledaren kommer att lyckas göra sin röst hörd överhuvudtaget, skriver BBC:s politiske reporter Brian Wheeler. Det bedrivs i stort sett ingen partipolitik just nu och Torypartiet har starkt stöd i den pågående coronakrisen.

Keir Starmer har potential att bli en bättre partiledare än Jeremy Corbyn var, menar John Rentoul på Independent. Men även om han har möjlighet att i och med krisen börja om på nytt för partiet måste han lyckas nå genom bruset – utan att få det traditionella medieutrymmet.

2 tim
Keir Starmer. Jane Barlow / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Keir Starmer tar över Labour – ber om ursäkt

Keir Starmer blir ny partiledare för brittiska Labourpartiet efter Jeremy Corbyn. Han är partiets brexittalesperson och har varit storfavoriten.

Starmer valdes in i underhuset 2015 och har tidigare arbetat som advokat. Valet har stått mellan honom, Rebecca Long-Baily och Lisa Nandy.

I ett uttalande ber han om ursäkt för antisemitismen inom partiet och säger att han ska gå till botten med problemet för att få tillbaka förlorade medlemmar, skriver AFP.

4 tim
Läs mer om Storbritanniens framtid

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer