TT
Gästboken

Det blev inget Silicon Valley i Östersjön

Ni kanske såg detta susa förbi i nyhetsflödet i februari: Plötsligt kollapsade ett tak på en universitetsbyggnad i ryska St. Petersburg. Många studenter befarades ha begravts under rasmassorna. På nätet kan man se rörliga bilder av händelsen. Kameran svajar, som om hela byggnaden skakar, och så slits ett stort hål upp i taket.

Universitetet som drabbades är ITMO, ett universitet med inriktning på IT i olika former. Det är ett av flera universitet i mångmiljonstaden.

När jag ser bilderna kommer ett minne för mig. I början av 2000-talet var St. Petersburg på god väg att bli ett av Rysslands IT-centrum. Vid ett tillfälle intervjuade jag en ambitiös rysk företagsledare som ville lansera staden som ett av den nya tidens IT-kluster. Hans dröm var att St. Petersburg skulle bli Östersjöns svar på Silicon Valley. I resterna av den kollapsade Sovjetstaten levde de högteknologiska kunskaperna kvar och gjorde återhämtningen på området relativt snabb. Många företag växte fram vid den tiden, och hans var ett av dem.

Sedan dess och fram till att IT-universitetet rasade samman har det hänt mycket.

St. Petersburg förknippas på senare tid mer med trollfabriker, hackers och cyberkrigföring, än med Silicon Valley. Omgivande länder, exempelvis Estland, vars institutioner har en mycket hög närvaro på nätet, är extra utsatta. Trots att Estland är ett av de mest säkerhetsmedvetna i Europa, får landet stå ut med tiotusentals attacker om året. För att skydda sig finns sedan 2010 frivilligorganisationen Estonian Cyber Defence League – frivilliga som ställer upp för att bekämpa cyberhot mot landet.

Hur gick det för studenterna på ITMO? Enligt rapporter klarade sig alla som befann sig inne i byggnaden, tack och lov. Det var uppenbarligen ett renoveringsarbete som gått snett och som orsakat raset.

Sylvia Asklöf Fortell, frilansskribent med särskilt fokus på Östeuropa och Ryssland, tidigare politisk chefredaktör Blekinge Läns Tidning.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer