TT
Sveriges nya styre

”Det är människor som utgör de verkligt stora riskerna”

Transportstyrelseskandalen, där bland annat en outsourcing av datadriften gjorde att en stor mängd skyddsvärda uppgifter lämnades ut till tekniker i utlandet utan att någon säkerhetsprövning gjorts av dem som hanterade informationen, ledde till att infrastrukturminister Anna Johansson fick lämna. Andra prickades och kritiserades av KU. Dåvarande inrikesminister Anders Ygeman fick även han lämna sin ministerpost sommaren 2017, men utsågs nyligen till minister på nytt med ansvar för energi- och digitaliseringsfrågor.

Hur ser säkerhetsmedvetandet och det förebyggande arbetet ut inom staten och de politiska partierna? fPlus har pratat med Joakim von Braun som är säkerhets- och underrättelsespecialist med en mångårig bakgrund inom både myndigheter och näringsliv, bland annat som konsult åt Säpo.

Vem är det som avgör om ett statsråd är lämplig ur ett säkerhetsperspektiv?

– Det är statsministern. Om det inte har hänt något som är direkt åtalbart, då kommer Säpo och Rikspolisstyrelsen in. Men det ska ju handla om ganska grova saker då. Men här spelar det också en viss roll hur statsministern själv reagerar. Det gäller egentligen alla tjänster som är politiskt tillsatta, generaldirektörer på myndigheterna, statssekreterare på departementen och så vidare.

– Ibland spelar det ingen roll om man är skyldig eller inte, det beror på hur omgivningen reagerar. Det handlar också om hur påverkbar man är respektive tålig mot anklagelserna som skyfflas mot en. Skuldfrågan avgörs knappast längre genom att man får eller inte får ett fängelsestraff.

– Det här att Ygeman nu studsar tillbaka med ett leende på läpparna efter allt som varit, det är graverande. Men om man protesterar mot det så uppfattas det mest som gnälligt i dagens kontext. Den faktiska händelsen om Transportstyrelsen och vad som hände spelar inte störst roll längre vad gäller det politiska ansvaret.

I samband med att Transportstyrelsen granskades framkom det att myndigheten hade haft en gravt eftersatt informationssäkerhet sedan en längre tid tillbaka. von Braun menar att det inte finns anledning att tro att det fungerar särskilt mycket bättre på andra myndigheter.

– Titta bara på Svenska Kraftnät.

– Det är uruselt på väldigt många ställen och lite ”hej kom och hjälp mig” över säkerhetsarbetet i stort. Ofta beror det på att ledningen inte riktigt förstår vad säkerhetsarbete syftar till eller deras egna personliga ansvar.

Han är också kritisk mot hur myndighetschefer utses och tror att en större sakkunskap om den verksamhet som en myndighet ägnar sig åt skulle innebära färre risker.

– Ett problem med just det socialdemokratiska betraktelsesättet av myndighetschefer är att man tror att en person som har en viss typ av utbildning, ekonomisk eller juridisk, kan kastas in lite var som helst och styra vilken organisation det än gäller. Min uppfattning är att en myndighetschef faktiskt behöver ha gedigna fackkunskaper i det område som myndigheten verkar inom för att kunna göra ett bra jobb. Först fackkunskaper, därefter kunskaper i ekonomi, juridik och personaladministration.

von Braun menar att själva Transportstyrelseskandalen bottnar i den problematiken. Det fanns en oförmåga hos de ytterst ansvariga att förstå vilka konsekvenser som skulle uppstå av olika beslut.

– Att sätta tre lagar ur spel, som det var fråga om här, hur kan man ens tänka den tanken? Det är så häpnadsväckande, för att inte säga direkt bisarrt.

Även om von Braun också menar att Sverige knappast är ensamt om att vara i den här sitsen, andra länder har liknande utmaningar när det gäller brister i det strategiska säkerhetsarbetet, så finns det två saker som skiljer ut oss från andra länder.

Det ena är att vi är ett ”enfrågesamhälle”. Sverige klarar inte av att hantera flera kritiska samhällsproblem parallellt. von Braun beskriver det som att kriser, som sommarens bränder, tenderar att initiera ett större fokus på säkerhetsfrågor. Men så fort den akuta fasen är över svalnar intresset att lika snabbt igen. Det andra handlar om myndigheternas självständighet.

– Vi har i Sverige en princip om att varje myndighet råder sig själv, men är det verkligen vettigt när alla it-nätverk samverkar så intimt med varandra? Det är, menar jag, inte rimligt att staten har olika säkerhetsnivåer och säkerhetskunskaper när man är beroende av varandras säkerhet, fortsätter Joakim von Braun.

Hur kan man organisera det annorlunda?

– Statsrådsberedningen skulle kunna utfärda bestämmelser som myndigheterna måste följa. Det skulle ge en mer strömlinjeformad säkerhetsorganisation för hela samhällsapparaten. Vi har ett gemensamt militärt försvar för hela landet och en gemensam polisstruktur, men på det här området ser det väldigt olika ut på olika myndigheter.

von Braun menar att en del av problemet handlar om att säkerhet som sådant fortfarande i hög utsträckning betraktas som en fysisk fråga, vilket även syns i hur säkerhetsarbetet struktureras.

Inte sällan har organisationer, det gäller även privata företag, separata it-säkerhetsavdelningar och säkerhetsavdelningar. Säkerhetsavdelningar kan till och med sorteras in under fastighetsfrågor eller juridik. Ett sätt att få upp säkerhetsfrågorna på bordet är att placera dem direkt under högsta ledningen, anser Braun.

Det är heller inte bara myndigheterna som är sårbara. Skyddet av politiker och organisationerna som de verkar i, är också i behov av genomlysning, menar han.

Hur är säkerhetsmedvetandet inom själva politiken?

– Vad jag har sett så är skyddet för de folkvalda och infrastrukturen runtomkring inte särskilt avancerad. Jag gjorde en revision av ett borgerligt parti för ett antal år sedan. Det jag då fann var väldigt skrämmande, men också ointresset av att åtgärda problemen var lågt. Det kändes som att granskningen gick rakt ner i en skrivbordslåda och det var aldrig tal om någon uppföljning.

Görs det någon särskild säkerhetsgranskning av tillträdande ministrar och nya förtroendevalda?

– Det verkar inte finnas det någonstans. Man kunde ju tänka sig att riksdagen som sådan skulle låta göra en granskning av samtliga ledamöter. Det finns flera relevanta aspekter att analysera, både det som rör yttre och inre påverkan, liksom den fysiska säkerheten.

Det är svårt för partierna att initiera detta själva dock, förklarar Joakim von Braun, eftersom inget parti vill riskera bli anklagat för att försöka utnyttja frågan i syfte att komma åt något annat parti.

– Vi är överlag väldigt försiktiga i det här landet, även när det kommer till vår gemensamma säkerhet, sammanfattar von Braun och påminner om faktorn som ständigt förbises i all säkerhetsarbete: människorna.

– Det är människor som utgör de verkligt stora riskerna.

Toppnyheter

Peter Lundberg. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Statsvetare: SD kommer inte att tappa sina väljare

Tafsanklagelserna mot SD:s toppnamn i Europaparlamentet, Peter Lundgren, kommer inte att påverka väljarstödet, säger statsvetaren Andreas Johansson Heinö till TT.

– För Peter Lundgren är det förstås ytterst besvärande att gå in i slutveckan svårt skadeskjuten. Samtidigt har SD en lång historia av skandaler som sällan haft någon effekt på opinionen, säger Johansson Heinö.

Att rollen som EU-parlamentariker är mer undanskymd än den som riksdagsledamot kan också mildra skadorna av en skandal, menar han.

Statsvetaren Ann-Cathrine Jungar tror inte heller att SD kommer att tappa väljare på grund av skandalen eftersom partiet väljarmässigt inte brukar påverkas.

– Men visst, det blir intressant att se hur partiets kvinnliga väljare reagerar på nyheten. Vi får se vad SD:s kvinnoförbund säger, de brukar vara väldigt lojala med partiet, säger hon till SvD.

1 tim
Sverigedemokraternas toppkandidat Peter Lundgren  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Kvinnan: Peter gjorde en misstolkning – sagt förlåt

Den kvinna som Peter Lundgren, SD:s toppnamn till EU-valet, ska ha tagit på brösten i samband med ett partiarrangemang förra året uttalar sig nu själv om händelsen.

”Peter gjorde en misstolkning och gick för långt”, säger SD-kvinnan i ett pressmeddelande från partiet, skriver Expressen.

Enligt kvinnan har Lundgren bett om ursäkt.

Både Lundgren och SD-ledaren Jimmie Åkesson förnekar att det skulle finnas en koppling mellan petningen av EU-politikern Kristina Winberg och uppgifterna om ofredandet. Winberg var vittne till händelsen och har bekräftat händelseförloppet.

3 tim
Arkivbild: Kristina Winberg under Sverigedemokraternas landsdagar i Lund 2015 Björn Lindgren/TT / TT NYHETSBYRÅN
Turbulensen i SD

Analys: SD ville aldrig att Winberg skulle väljas om

Om det är så att alla talar sanning, ”och det kan man verkligen inte vara säker på”, så är det en skandal av stora mått som utspelar sig i Sverigedemokraterna. Det skriver Aftonbladets Lena Mellin om det faktum att SD:s petning av Kristina Winberg från EU-valslistan kommer kort efter att toppnamnet på samma lista, Peter Lundgren, konfronterats med att han tagit en annan kvinna i partiet på brösten.

Men, sista ordet här är ännu inte sagt, tror Mellin. Vad hon däremot tror är att SD:s ledning aldrig velat att Kristina Winberg skulle väljas in på nytt till EU-parlamentet.

Ekots politikkommentator Tomas Ramberg säger i radions sändning att det som hänt är ett försök till krishantering. Det ligger nära till hands att dra slutsatsen att publiceringen från Expressen gjort att partiledningen ingripit mot Winberg, resonerar han.

– Man brukar säga att de är immuna mot personskandaler. Men jag tror ändå att det här är ganska besvärligt med så få dagar till valet

SVT:s politikreporter Pontus Mattsson säger i SVT att han framförallt tror att händelsen påverkar partiorganisationen.

– Historiskt sett har Sverigedemokraterna gått igenom hekatomber med sådana här skandaler och de har oftast gått skadefria från dem.

5 tim
Läs mer om Turbulensen i SD
Arkivbild: Dåvarande utbildningsminister Jan Björklund, dåvarande integrationsminister Erik Ullenhag och dåvarande biträdande utbildningsminister Nyamko Sabuni presenterar en skolsatsning år 2012 BERTIL ENEVÅG ERICSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

”Blir Ullenhag partiledare sitter Löfven lite tryggare”

Att Erik Ullenhag ställer upp som partiledarkandidat i Liberalerna, som uppgifter till Ekot gör gällande, innebär att Nyamko Sabuni får en tuff motståndare. Det säger Ekots inrikespolitiske kommentator Tomas Ramberg i radions sändning.

L:s partiledarval kan få betydelse för samarbetet som ligger till grund för den nuvarande regeringen, enligt Ramberg.

– Skulle Ullenhag bli partiledare så sitter Stefan Löfven lite tryggare än om det blir Nyamko Sabuni.

Statsvetaren Jenny Madestam säger i Expressen att det är två kandidater som förutom en politisk skillnad även skulle föra med sig olika ledarstil.

– Sen ska sägas att allt ligger inte bara i partiledaren, utan även partiet måste bestämma vilken riktning man ska ta.

7 min
Arkivbild: Erik Ullenhag. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Uppgifter: Erik Ullenhag vill bli ny partiledare för L

Den tidigare integrationsministern Erik Ullenhag kandiderar till partiledarposten för Liberalerna, rapporterar Sveriges Radio med hänvisning till ”flera källor med god insyn”. Ullenhag har själv inte bekräftat uppgifterna. Enligt Ekots källor väntar han med att offentliggöra beslutet tills efter EU-valet.

Ullenhag är i dag ambassadör i Jordanien. Han hör till dem som oftast pekats ut som möjlig partiledarkandidat efter att Jan Björklund tidigare i år meddelade att han ska avgå.

Den enda som i nuläget gått ut med att hon kandiderar till partiledarposten är Nyamko Sabuni, även hon tidigare integrationsminister. Även gruppledaren Christer Nylander har pekats ut.

4 tim
Nyamko Sabuni TT
Liberalernas framtid

Gräsrötter får rösta om ny ledare i flera L-distrikt

Flera tunga L-distrikt planerar att låta partiets gräsrötter avgöra hur man ska rösta i det stundande partiledarvalet, skriver Aftonbladet.

– Ju bredare och öppnare man gör partiledarprocessen, desto större legitimitet får den, säger Torkild Strandberg, ordförande i Skånedistriktet, partiets tredje största.

Även bland andra Västsverige- Östergötland- och Uppsaladistrikten kommer att låta medlemmarna bestämma. Däremot kommer det största distriktet, Stockholm, inte att göra det.

Hittills är Nyamko Sabuni den enda som meddelat att hon kandiderar som ny partiledare.

7 maj
Läs mer om Liberalernas framtid
Företagande i praktiken

Fem tips som gör att du bättre fattar snabba beslut

Att fatta beslut på studs är något företagets medarbetare kan och bör öva på, skriver Fast Company. Det handlar om att fatta bättre beslut snabbt, beslut som kan få avgörande betydelse för ditt företag.

  • På BAM Communications tränar man personalen att tänka snabbt. Bland annat har man infört en quiz på veckomötena. Det gäller att svara på kunskapsfrågan på kort tid. ”När du har tränats och svarat på 30 eller så av dessa svåra och oförutsägbara frågor är du i form att hantera snabba frågor som kunder eller allmänheten kan ställa”, säger Bamberger som driver företaget. Dessa övningar som skapar snabbfotade medarbetare är dessutom ofta roliga aktiviteter som stimulerar kreativitet och snabbtänkande, skriver Fast Company.
  • Om du har fått en fråga och inte har ett omedelbart svar se till att bli bättre på att ställa snabba följdfrågor: ”Berätta mer om det” eller ”Berätta för mig vad du menar med xxx". Det säger Kelley Heider, på pr-byrån SSPR, till Fast Company.
  • Lär av presskonferenser där politiker eller andra makthavare snabbt tvingas svara snabbt på svåra frågor.
  • Ibland är det smartaste tillvägagångssättet att ta ett steg tillbaka för att fundera genom frågan, samla data och andra tips. Det säger Ajeet Singh, på ThoughtSpot, till Fast Company.
  • Det går aldrig att förutse alla möjliga frågor som kan komma att ställas, så det är ingen idé att vara förberedd på allt, menar Ryan Richert på PR-byrån Golin. ”Många talare spenderar för mycket tid på att försöka tänka på de värsta frågorna som kan ställas”. Att istället förbereda sig på några svar och bygga stories kring detta gör att man på ett skickligt sätt styr undan frågor till ämnen som man behärskar.
  • ”En värld där sociala medier kräver att vi agerar snabbt och ofta emotionellt skapar ofta frustration och polarisering”, säger Peter Arvai, vd för Prezi, till Fast Company. ”Det driver oss alla att fatta dåliga beslut. Det är bäst att låta förnuftet vägleda”, menar han.
32 min
Olivia (till vänster) och Clara (till höger) TT
Förföljelsen av htbq-personer i Tanzania

Hbtq-personer trakasseras: Rädd varje dag

Oliva och Clara har likt andra hbtq-personer i Tanzania utsatts för förnedrande kroppsundersökningar, hätska uttalanden och gripanden.

– Jag är rädd. Varje dag, säger Clara, till TT.

Olivia greps i slutet av 2018 i storstaden Dar es Salaam, där den hbtq-organisation hon är med i samlats för att diskutera säkerhetsrisker.

– Polisen hade bevakat mötet och tagit foton av oss. Så när de väl kom och grep oss kunde vi inte ens låtsas att vi höll på med något annat, säger Olivia, som är lesbisk och transperson.

Homosexualitet är olagligt i Tanzania och sex mellan två män kan ge livstids fängelse. Oliva och hennes vänner släpptes dock efter tio dagar.

2 tim
Biståndsminister Peter Eriksson och SIDA:s general direktör Carin Jämtin.  TT
Förföljelsen av htbq-personer i Tanzania

Sverige hotar dra ner bistånd i Tanzania

Biståndsminister Peter Eriksson (MP) hotar med att krympa biståndet till Tanzania om situationen för hbtq-personer inte förbättras, skriver TT.

Ministern är nu i Tanzania för att bedöma situationen.

– Vi ska föra en dialog med regimen i Dar es Salaam. Det är en lång process som kan sluta med att biståndet minskar. Det är mycket som är negativt med utvecklingen just nu, säger han till TT.

2018 gav Sverige drygt en miljard kronor i stöd till landet, vilket gör Sverige till en av de större bilaterala givarna.

2 tim
Läs mer om Förföljelsen av htbq-personer i Tanzania

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Arkivbild: Magdalena Andersson (S) Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Andersson: Avtalet med Portugal handlar om rättvisa

Skatteuppgörelsen med Portugal som gör att svenska pensionärer som flyttat dit ska beskattas handlar framförallt om rättvisa. Det säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TV4:s Nyhetsmorgon.

– När vanliga pensionärer som jobbat ett helt långt liv betalar skatt, då blir det orimligt om andra som ofta har hög pension eller fallskärm inte betalar någon skatt alls.

Hon säger att från svensk sida kommer man arbeta för att avtalet ska kunna börja gälla från första januari 2020, och att hon hoppas att portugiserna gör likadant.

2 tim
Det svenska skattetrycket

”Slopad värnskatt ökar inte alls klyftorna”

Avskaffandet av värnskatten leder inte till att de ekonomiska klyftorna i samhället ökar. Effekten är minimal, skriver Jonas Frycklund, biträdande chefekonom, och Johan Lidefelt, nationalekonom, vid Svenskt Näringsliv, i en debattartikel i DI.

Enligt Januariavtalet avskaffas värnskatten vid årsskiftet. Det kommer att sänka marginalskatterna och öka drivkrafterna för utbildning, jobb och företagande, menar debattörerna. LO vill ha kompensation för att motverka den negativa fördelningseffekt som sägs bli resultatet av skattesänkningen.

Men Svenskt Näringsliv har med hjälp av SCB:s analysverktyg Fasit analyserat den direkta effekten på inkomstfördelningen av att värnskatten avskaffas. Effekten är minimal. Sverige har en klart jämnare inkomstfördelning än OECD-snittet. Att avskaffa värnskatten påverkar inte ens rangordningen länderna emellan.

”Men vissa debattörer gråter krokodiltårar för att skapa grogrund för ’kompensation’ eller andra politiska åtgärder som hämmar jobb och investeringar”, skriver Jonas Frycklund och Johan Lidefelt i DI.

Idag 05:35
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Lu Kang. JASON LEE / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Skarpt svar från Kina: Vet inte vad Trump pratar om

Tonen höjs i ordkriget och Kina anklagar nu USA för att ha haft orimliga förväntningar på det handelsavtal som ännu inte blivit av.

I en intervju som sändes i amerikansk tv på söndagen upprepade president Donald Trump att ett avtal var färdigförhandlat och klart men att Kina sedan ville ändra på det.

– Vi vet inte vad det är för överenskommelse som USA pratar om. Kanske har de hela tiden haft orimliga förväntningar på en överenskommelse. Men det finns verkligen ingen överenskommelse som Kina har gått med på, säger talespersonen Lu Kang enligt Reuters.

Att förhandlingarna strandade berodde enligt Lu på att USA försökte få igenom orimliga krav genom extrem press vilket inte fungerar.

2 tim
Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Handelskonflikten Kina-USA

Trump: Tullarna bryter ner Kina – måste snart ge sig

Kina kommer förr eller senare att tvingas sluta ett handelsavtal med USA eftersom tullarna fullständigt bryter ner landet. Det säger Donald Trump till Fox News, enligt Reuters.

Den amerikanske presidenten hävdar att hans tullar får bra företag att flytta sin produktion från Kina till Vietnam och andra asiatiska länder.

Trump säger sig också ha gjort klart för Kinas president Xi Jinping att ett handelsavtal mellan länderna inte kan bli ”50–50”, det måste gynna USA mer eftersom Kina fått stora fördelar historiskt.

Idag 06:03
BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Handelskonflikten Kina-USA

Ekonom om handelsoron: Som att tippa på lotto

De globala marknaderna lär fortsätta att präglas av handelskonflikten mellan USA och Kina under veckan.

– Men att tippa vad som sker på det området är som att tippa på lotto, säger Nordeas norska chefsekonom Kjetil Olsen till E24.

Twitterinlägg från USA:s president Donald Trump ger mer effekt på marknaderna än viktiga makrosiffror, menar Olsen. Trump har varit hård mot Kina under senaste tiden men har samtidigt försökt lugna marknaderna för att inte skada den amerikanska ekonomin.

Trumps vägval framåt blir alltså avgörande för marknadsveckan. Men det blir samtidigt spännande att se hur länge marknaderna tror på Trumps lugnande ord, säger Olsen till E24.

Idag 06:02
Läs mer om Handelskonflikten Kina-USA