Martin Sjölander driver restaurangerna Knut och Knut Bar i centrala Stockholm.  Privat/TT
De svenska krispaketen

Desperata företagare: Behöver hjälp nu – inte om en månad

Regeringens krispaket kommer inte att hjälpa småföretagen på riktigt, menar kritiker. ”Jag har gjort alla nedskärningar jag kan göra. Kostnaderna blir släpande och vi skulle behöva hjälp nu. Inte långt senare när vi kan ansöka om stöden och mot förmodan få ta del av dem”, säger en Stockholmskrögare till fPlus.

”Man känner sig bakbunden med handklovar”. Så beskriver småföretagaren Mats Eriksson läget just nu. Han driver bland annat Facebooksidan ”En företagares vardag” och har tidigare kallats ”Mister småföretagare”. Han berättar att han varje dag pratar med småföretagare som har panik och som inte vet hur de ska kunna få verksamheten att överleva.

– Jobben och pengarna in har bara ’pang’ försvunnit. Småföretagare med noll anställda upplever just nu en kaotisk situation. Som småföretagare hittar du alltid lösningar. Nu famlar man i mörkret, säger han och fortsätter:

– Jag är väldigt ledsen och lider med alla därute. Jag önskar att jag hade ett trollspö som man kunde vifta med och få allt att vara över.

Regeringens senaste krispaket riktade sig till små och medelstora företag. Bland annat går staten in och täcker upp för en del av arbetsgivaravgifterna under en period.

– Det är jättebra att regeringen försökt men det ger ingen hjälp för de minsta företagen. Vi skulle i alla fall behöva se att man helt slopar moms och arbetsgivaravgifter.

En annan del i förslaget handlar om utvidgat anstånd med skatteinbetalning men även det riskerar att slå fel, konstaterar Mats Eriksson.

– Det kan bli en dubbel effekt: Du lånar pengar och står sedan med dubbla skulder.

Han menar vidare att det finns en risk att småföretagare inte kommer att kunna ta del av regeringens åtgärder.

– Det kommer att gälla att hitta rätt i djungeln, säger han.

Han berättar vidare att han ”jublade” när regeringen presenterade sitt första krispaket.

– Det lät så bra. Men nu har jag insett att lösningarna som presenterats inte kommer att hjälpa i den mån som behövs. Det handlar till stor del om lån och företag kommer att behöva skuldsätta sig nu – trots att de inte vet om de någonsin kommer att kunna betala tillbaka.

Han menar att många av Sveriges småföretagare nu kommer att tvingas gå i konkurs.

– I det kommer vi också se personliga tragedier. Jag vet inte om småföretagen kommer att klara det här. Och om de kommer att orka resa sig igen. Man ser nu vad småföretagen betyder för samhället när allt faller ihop som ett korthus.

Har du varit med om något liknande?

– Nej. Under början av 90-talet hade vi en riktig finanskris men det man ska komma ihåg är att det mest handlade om räntorna. Det blev en enorm arbetslöshet och det var riktigt illa. Men då fanns det fortfarande en efterfrågan. Nu har det tagit tvärstopp.

Fler restriktioner innebär också att småföretagen drabbas än hårdare

Under de senaste veckorna har svenska folket fått en rad restriktioner. Den senaste i raden handlar om att folksamlingar över 50 personer förbjuds. Om man bryter mot lagen kan man riskera fängelse.

– Det är klart att det är en avvägning. Vi måste lyssna på Folkhälsomyndigheten och se till att stoppa smittspridningen. Men man ska också veta om att fler restriktioner också innebär att småföretagen drabbas än hårdare, säger han och fortsätter:

– Jag har full respekt för att våra riksdagspolitiker och regeringen har ett extremt svårt läge att hantera. Min förhoppning är bara att småföretagen kommer att få se hjälp som faktiskt hjälper på riktigt.

Det har låtit väldigt bra men nu inser man att det finns en hook på det mesta

– Det är en fruktansvärd situation just nu när vi inte vet hur länge det här kommer att hålla i sig. Hade det varit något man själv orsakat, som att man till exempel inte mött kundernas efterfrågan, då hade man kunnat förstå det. Men när det är ett helt oförutsägbart intäktstopp och alla kostnader blir släpande är det svårt att hantera, säger Martin Sjölander som driver restaurangerna Knut och Knut Bar i centrala Stockholm.

Vad tycker du om krispaketen som regeringen presenterat?

– Det har låtit väldigt bra men nu inser man att det finns en hook på det mesta. När det till exempel gäller lånen, så läser man det finstilta och förstår att staten faktiskt tjänar pengar på att låna ut.

I regeringens senaste krispaket presenterades en tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher. Det innebär att staten tar 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. Det är hyresvärden som ska ansöka om stödet.

– Det är också ett förslag som låter bättre än vad det är. Det bygger på att man ska ha en hyresvärd som faktiskt söker stödet. Det hade varit bättre om den som är i behov, det vill säga den som hyr, skulle vara den som söker. Alla hyresvärdar har inte incitament att söka ett sånt här stöd vilket gör att det kan slå fel.

Inte alls så generöst som de vill få det att låta

Han konstaterar att förslaget om tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter är välkommet.

– Men det är inte alls så generöst som de vill få det att låta. Det finns en oro kring hur man ska bära sig åt för att ta del av stödet. Vet vi inte heller hur långa handläggningstiderna kommer att bli.

– Dessutom så är allt stöd riktat till alla företagare och inte bara krisbranscherna. Det blir missriktat om företag som fortfarande går bra får ta del av de här stöden.

Det skulle nästan vara bättre att man helt stänger ned alla restauranger

Han berättar att verksamheten de senaste veckorna gått från 55 till 18 anställda.
– Och då är alla utom en permitterade. Nu har vi ansökt om korttidsarbete och ligger ute med väldigt mycket pengar, dessutom mer pengar än vanligt. Ansökan öppnar den 7 april och jag har ingen aning hur lång tid det kommer att ta med handläggningen hos Tillväxtverket och när vi kan få tillbaka de pengarna.

Vad skulle du vilja se från regeringen i nuläget?
– Tydlighet. Nu uppmanar man människor att stanna hemma och förbjuder bland annat folksamlingar över 50 personer. Och i den kontexten ska vi fortfarande ha öppet. Det skulle nästan vara bättre att man helt stänger ned alla restauranger.

– Jag har gjort alla nedskärningar jag kan göra. Kostnaderna blir släpande och vi skulle behöva hjälp nu. Inte om en månad när vi kan ansöka om stöden och mot förmodan få ta del av dem.

Toppnyheter

Illustrationsbild: En anställd vid Robert Koch-institutet i Tyskland testar en person för covid-19.  MARIJAN MURAT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

G20-löftet: Ger nära 200 miljarder till viruskampen

G20-länderna lovar att tillsammans ge över 21 miljarder dollar – nästan 200 miljarder kronor – till den globala kampen för att bekämpa coronaviruset. Det uppger gruppen i ett uttalande på lördagen.

Länderna har ”i en anda av solidaritet, visat att de kommer att göra sitt yttersta för att skydda liv och de mest sårbara”, skriver man i uttalandet.

Pengarna ska gå till diagnostisering, vaccin, behandling samt forskning kring coronaviruset och covid-19, heter det i uttalandet.

Gruppens sittande ordförande, Saudiarabien, har lovat att ge 500 miljoner dollar för att stötta upp de globala satsningarna för att få bukt med pandemin. Dessutom lovar man att allokera ytterligare 500 miljoner dollar till bland annat vaccinutvecklingsprogram, skriver Reuters.

1 tim
Jair Bolsonaro. Eraldo Peres / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasilien hotar att lämna WHO: ”Vi kollar på det”

Brasiliens president Jair Bolsonaro hotar att dra ur landet ur Världshälsoorganisationen, WHO, rapporterar flera medier.

– USA har lämnat WHO och vi kollar på det, i framtiden. Antingen genomför WHO sitt arbete opartiskt, eller så lämnar vi också, säger han till journalister utanför presidentpalatset enligt AFP.

Bolsonaros uttalande kommer efter WHO:s varning till latinamerikanska länder att inte lätta på sina virusrestriktioner för snabbt. Med Brasilien och Mexiko i täten har Latinamerika just nu den största ökningen av konstaterat smittade i världen.

3 tim
En man framför en väggmålning föreställande George Floyd.  Brian Inganga / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Polisen i Kenya kritiseras: 15 personer har dödats sedan utegångsförbudet infördes

Polisen i Kenya har dödat 15 personer sedan landet i mars införde utegångsförbud nattetid i kampen mot coronaviruset. Det uppger ett oberoende organ som granskar landets polismyndighet i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

”En preliminär utredning visar att 15 dödsfall och 31 incidenter där offer utsatts för skador kopplas till polisens handlande under utegångsförbudet”, skriver man i ett uttalande.

Enligt granskningsorganet ska polisen ha varit inblandad i skjutningar, trakasserier och sexuella övergrepp.

Det brutala polisingripandet mot George Floyd i USA har inte lett till några stora protester i Kenya. Flera aktivister har dock dragit paralleller mellan händelserna i USA och polisbrutalitet som många gånger passerar ostraffat i Kenya.

Igår 20:47
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Person med munskydd.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Tegnell om munskydden: Stanna hemma i stället

Statsepidemiolog Anders Tegnell tycker inte att munskydd passar in i den svenska coronastrategin, säger han till TT.

Det är hans kommentar efter att WHO ändrat sina rekommendationer om att allmänheten bör använda munskydd på platser där det är svårt att hålla en social distansiering.

– I Sverige har vi strategin att är du sjuk så ska du hålla dig hemma, i stället för att röra sig med munskydd, säger Anders Tegnell, till TT.

Han säger också att det är viktigt att vänta in den fullständiga rapporten från WHO, som uttalandena stödjer sig på.

Igår 18:11
Bild från intensivvårdsavdelningen på Södertälje sjukhus. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Glapp i överdödlighet kan påverka synen på Sverige

Sveriges jämförelsevis höga dödstal kan delvis bero på att andra länder har ett betydligt större glapp mellan överdödlighet och konstaterat avlidna i covid-19, skriver DN.

I Sverige står dödsfallen i covid-19 för 80 procent av överdödligheten – medan samma siffra i till exempel Spanien och Italien är 63 respektive 59 procent. I länder där glappet är stort måste dödstalen i covid-19 sannolikt skrivas upp, enligt DN.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, får frågan om Sverige felaktigt har pekats ut som syndabock och svarar då att myndigheten har försökt påpeka att registreringen ser väldigt olika ut i olika länder.

– Det blir väldigt svårt att jämföra rakt av, men det görs ändå eftersom det är en siffra och det är väldigt lätt att ta till jämförelser.

2 tim
Äldre som cyklar. Martina Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndigheten: Äldre bör vara försiktiga

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, säger till SVT att de slopade reserestriktionerna även gäller dem som är 70 år och äldre. Men de måste vara extra försiktiga.

Enligt henne är det viktigt att man fortsätter att hålla avstånd och att man väljer sitt resmål med omsorg.

– Om man är äldre, speciellt om man har någon annan sjukdom så ska man tänka på att vården kan vara extra hårt belastad i vissa regioner, säger Byfors till SVT.

Från och med 13 juni hävs regeringens uppmaning om att avstå icke nödvändiga resor inom landet.

Igår 19:21
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Illustrationsbilder TT
Ledarsvepet

Ledare: ”Sverige gör allt för att få högsta betyg – annars raseras självkänslan”

Flera av dagens ledarsidor uppmärksammar på olika sätt Sveriges nationaldag.

GP:s Karin Pihl menar att omvärldens åsikter om Sverige är en viktig del av självbilden, åtminstone politikernas. Den internationella tveksamheten inför Sveriges coronastrategi blir därför problematisk.

”Den svenska självbilden liknar den flitiga elevens, som gör allt för att få högsta betyg. Det är hennes identitet och stora stolthet, att vara bäst i klassen. Men om hon får dåligt betyg på ett prov raseras självkänslan”, skriver hon.

Dagens Industris PM Nilsson skriver att den svenska flaggan under våren tagit plats i svensk politiks centrum genom sin synliga placering på politikernas kavajslag under presskonferenser om pandemin. Han konstaterar att ”svensk nationalromantik” ofta kretsar kring en längtan till naturen snarare än till en kulturtradition.

˝Den naturnära identiteten skapar i bästa fall också ett slags ansvar. Svenskarna är långt ifrån prickfria i sin naturvård, men man gör inte vad som helst med en plats eller ett landskap som man har känslor för”, skriver han.

2 tim
Illustrationsbild. JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledarskribent omplaceras efter tweet – får inte skriva

Sydsvenskans ledarskribent Mats Skogkär omplaceras efter ett uppmärksammat och kritiserat inlägg på Twitter, rapporterar Journalisten.

I en tweet som var en kommentar till de pågående protesterna i USA, skrev Skogkär:

När man ser vänsterns närmast sexuella upphetsning över upploppen i USA, över plundringarna, bränderna och våldet, blir det också lättare att förstå dess strävan att genom invandring skapa liknande förhållanden här med en stor, invandrad, etnifierad och segregerad underklass”.

I en replik svarar Sydsvenskans chefredaktör Jonas Kanje att detta är ett sätt att uttrycka sig på som tidningen inte kan ställa sig bakom.

– I den dialog vi har haft under en längre tid har jag varit tydlig med att det kan bli aktuellt med andra arbetsuppgifter om hans twittrande fortsätter att störa vår opinionsbildning, säger Heidi Avellan, politisk chefredaktör på Sydsvenskan.

I ett mejl till Journalisten skriver Skogkär att tweeten var ”korkad”, men uppger också att han inte kommer att acceptera omplaceringen.

Igår 13:33
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Protester mot polisbrutalitet och rasism i spåren efter George Floyds död. Frank Franklin II / TT NYHETSBYRÅN
Polisvåldet i USA

Polis i Minneapolis förbjuds att använda strypgrepp

Polisen i Minneapolis får inte längre använda strypgrepp. Detta enligt en ny uppgörelse mellan staden och delstaten Minnesota, skriver lokaltidningen Star Tribune. Dessutom blir poliser skyldiga att ingripa mot och rapportera misstänkt övervåld inom kåren, skriver Time.

Beslutet togs på fredagen, elva dagar efter George Floyds död. Den 46-årige afroamerikanen dog efter att polisen Derek Chauvin tryckt sitt knä mot hans hals i nästan nio minuter.

Sedan dess har både Chauvin och hans tre kollegor som var med på platsen sparkats från sina jobb. Chauvin är dessutom misstänkt för dråp medan kollegorna misstänks för medhjälp till dråp.

4 tim
Protester i New York.  John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gripna demonstranter åtalas inte efter protester

Demonstranter i New York som gripits misstänkta för mindre brott som exempelvis förargelseväckande beteende kommer inte att åtalas. Det uppger New Yorks allmänna åklagare i ett uttalande enligt nyhetsbyrån AFP.

Hundratals personer har under veckan gripits i New York efter de omfattande Black Lives Matter-protesterna som just nu sveper över landet.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio införde tidigare i veckan ett nattligt utegångsförbud för att hålla demonstranterna borta från gatorna. Men utegångsförbudet har trots detta inte stoppat människor från att demonstrera.

Igår 22:21
Joe Biden  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Biden kritiserar Trump för att lägga ord i Floyds mun

Den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden kritiserar Donald Trump för att försöka koppla samman George Floyds död med den amerikanska ekonomin.

– George Floyds sista ord, ”jag kan inte andas, jag kan inte andas”, har hörts som ett eko över hela världen. Att president Trump försöker lägga andra ord i hans mun tycker jag är förkastligt, säger han enligt CNN.

Det var när Trump kommenterade den minskande arbetslösheten som han sa att ”George Floyd förhoppningsvis tittar ner på oss nu och säger att det här är en bra sak för vårt land”.

Igår 21:13
Läs mer om Polisvåldet i USA