Desperata företagare: Behöver hjälp nu – inte om en månad
Regeringens krispaket kommer inte att hjälpa småföretagen på riktigt, menar kritiker. ”Jag har gjort alla nedskärningar jag kan göra. Kostnaderna blir släpande och vi skulle behöva hjälp nu. Inte långt senare när vi kan ansöka om stöden och mot förmodan få ta del av dem”, säger en Stockholmskrögare till fPlus.
”Man känner sig bakbunden med handklovar”. Så beskriver småföretagaren Mats Eriksson läget just nu. Han driver bland annat Facebooksidan ”En företagares vardag” och har tidigare kallats ”Mister småföretagare”. Han berättar att han varje dag pratar med småföretagare som har panik och som inte vet hur de ska kunna få verksamheten att överleva.
– Jobben och pengarna in har bara ’pang’ försvunnit. Småföretagare med noll anställda upplever just nu en kaotisk situation. Som småföretagare hittar du alltid lösningar. Nu famlar man i mörkret, säger han och fortsätter:
– Jag är väldigt ledsen och lider med alla därute. Jag önskar att jag hade ett trollspö som man kunde vifta med och få allt att vara över.
Regeringens senaste krispaket riktade sig till små och medelstora företag. Bland annat går staten in och täcker upp för en del av arbetsgivaravgifterna under en period.
– Det är jättebra att regeringen försökt men det ger ingen hjälp för de minsta företagen. Vi skulle i alla fall behöva se att man helt slopar moms och arbetsgivaravgifter.
En annan del i förslaget handlar om utvidgat anstånd med skatteinbetalning men även det riskerar att slå fel, konstaterar Mats Eriksson.
– Det kan bli en dubbel effekt: Du lånar pengar och står sedan med dubbla skulder.
Han menar vidare att det finns en risk att småföretagare inte kommer att kunna ta del av regeringens åtgärder.
– Det kommer att gälla att hitta rätt i djungeln, säger han.
Han berättar vidare att han ”jublade” när regeringen presenterade sitt första krispaket.
– Det lät så bra. Men nu har jag insett att lösningarna som presenterats inte kommer att hjälpa i den mån som behövs. Det handlar till stor del om lån och företag kommer att behöva skuldsätta sig nu – trots att de inte vet om de någonsin kommer att kunna betala tillbaka.
Han menar att många av Sveriges småföretagare nu kommer att tvingas gå i konkurs.
– I det kommer vi också se personliga tragedier. Jag vet inte om småföretagen kommer att klara det här. Och om de kommer att orka resa sig igen. Man ser nu vad småföretagen betyder för samhället när allt faller ihop som ett korthus.
Har du varit med om något liknande?
– Nej. Under början av 90-talet hade vi en riktig finanskris men det man ska komma ihåg är att det mest handlade om räntorna. Det blev en enorm arbetslöshet och det var riktigt illa. Men då fanns det fortfarande en efterfrågan. Nu har det tagit tvärstopp.
Fler restriktioner innebär också att småföretagen drabbas än hårdare
Under de senaste veckorna har svenska folket fått en rad restriktioner. Den senaste i raden handlar om att folksamlingar över 50 personer förbjuds. Om man bryter mot lagen kan man riskera fängelse.
– Det är klart att det är en avvägning. Vi måste lyssna på Folkhälsomyndigheten och se till att stoppa smittspridningen. Men man ska också veta om att fler restriktioner också innebär att småföretagen drabbas än hårdare, säger han och fortsätter:
– Jag har full respekt för att våra riksdagspolitiker och regeringen har ett extremt svårt läge att hantera. Min förhoppning är bara att småföretagen kommer att få se hjälp som faktiskt hjälper på riktigt.
Det har låtit väldigt bra men nu inser man att det finns en hook på det mesta
– Det är en fruktansvärd situation just nu när vi inte vet hur länge det här kommer att hålla i sig. Hade det varit något man själv orsakat, som att man till exempel inte mött kundernas efterfrågan, då hade man kunnat förstå det. Men när det är ett helt oförutsägbart intäktstopp och alla kostnader blir släpande är det svårt att hantera, säger Martin Sjölander som driver restaurangerna Knut och Knut Bar i centrala Stockholm.
Vad tycker du om krispaketen som regeringen presenterat?
– Det har låtit väldigt bra men nu inser man att det finns en hook på det mesta. När det till exempel gäller lånen, så läser man det finstilta och förstår att staten faktiskt tjänar pengar på att låna ut.
I regeringens senaste krispaket presenterades en tillfällig rabatt för hyreskostnader i utsatta branscher. Det innebär att staten tar 50 procent av hyresnedsättningen upp till 50 procent av den fasta hyran. Det är hyresvärden som ska ansöka om stödet.
– Det är också ett förslag som låter bättre än vad det är. Det bygger på att man ska ha en hyresvärd som faktiskt söker stödet. Det hade varit bättre om den som är i behov, det vill säga den som hyr, skulle vara den som söker. Alla hyresvärdar har inte incitament att söka ett sånt här stöd vilket gör att det kan slå fel.
Inte alls så generöst som de vill få det att låta
Han konstaterar att förslaget om tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter är välkommet.
– Men det är inte alls så generöst som de vill få det att låta. Det finns en oro kring hur man ska bära sig åt för att ta del av stödet. Vet vi inte heller hur långa handläggningstiderna kommer att bli.
– Dessutom så är allt stöd riktat till alla företagare och inte bara krisbranscherna. Det blir missriktat om företag som fortfarande går bra får ta del av de här stöden.
Det skulle nästan vara bättre att man helt stänger ned alla restauranger
Han berättar att verksamheten de senaste veckorna gått från 55 till 18 anställda.
– Och då är alla utom en permitterade. Nu har vi ansökt om korttidsarbete och ligger ute med väldigt mycket pengar, dessutom mer pengar än vanligt. Ansökan öppnar den 7 april och jag har ingen aning hur lång tid det kommer att ta med handläggningen hos Tillväxtverket och när vi kan få tillbaka de pengarna.
Vad skulle du vilja se från regeringen i nuläget?
– Tydlighet. Nu uppmanar man människor att stanna hemma och förbjuder bland annat folksamlingar över 50 personer. Och i den kontexten ska vi fortfarande ha öppet. Det skulle nästan vara bättre att man helt stänger ned alla restauranger.
– Jag har gjort alla nedskärningar jag kan göra. Kostnaderna blir släpande och vi skulle behöva hjälp nu. Inte om en månad när vi kan ansöka om stöden och mot förmodan få ta del av dem.