Desperata brevet till Löfven: Polisen kommer inte
Våld, inbrott och ligor. Polisen hinner inte med och frustrationen växer runt om i landet – på flera platser handlar det nu om ren desperation. Tidigare hemligstämplade uppgifter pekar dessutom på att regeringen har mörkat om allvaret. Nu slår företrädare från 14 kommuner larm i ett öppet brev till Stefan Löfven.
Tidigare hemligstämplade uppgifter från Polisen gör gällande att antalet poliser i yttre tjänst har minskat de senaste fem åren, trots att befolkningen som helhet har ökat. Uppgifterna framkom efter att Polistidningen (Polisens fackliga medlemstidning) i en dom i kammarrätten fick rätt att begära ut uppgifterna. Yttre tjänst innebär att polisen jobbar ute på fältet med nödsituationer och dylikt.
Siffrorna säger att det fanns 9 226 poliser i yttre tjänst år 2015. Den siffran sjönk till 9 049 år 2019, vilket innebär en minskning från 94 till 88 poliser per 100 000 invånare i Sverige.
Många har larmat, även om Mattias Dejke, nationell samordnare för tillväxten på Polismyndigheten, tonar ned siffrorna en aning, skriver TT. ”Det finns ingen fastställd definition när vi pratar yttre tjänst. Våra kommunpoliser har exempelvis nästan tredubblats”, säger han även om han håller med om att antalet poliser i yttre tjänst måste bli fler.
Frustrationen ökar – skickar brev till Löfven
På landsbygden påskyndas dräneringen av poliskåren än mer då allt fler resurser måste allokeras till de växande problemhärdar som finns i särskilt utsatta områdena runt storstäderna. Och inte bara storstäderna. Problemhärdarna blir fler, vilket fPlus tidigare rapporterat om, bland annat i Uppsala och i ”nya” orter på landsbygden. Dalarnas Tidningar rapporterade nyligen om hur en glassbil i Borlänge utsattes för ett rånförsök då den omringades av 50 barn och ungdomar och i Värmland rapporterade fPlus nyligen om Ica-handlaren Eva Nyvall i Bäckhammar, med 300 invånare, som har utsatts för 43 inbrott, varav inget har blivit uppklarat.
Nu ökar frustrationen hos landets mindre kommuner. 14 kommunalråd i norra Sverige skrev nyligen ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven, där de kräver fler poliser som vågar, vill och kan arbeta i yttre tjänst.
De stora avstånden och de få poliserna gör att ligorna bara kan komma hit och plocka vad de vill ha
En av undertecknarna av brevet var Linda Modig, centerpartistiskt kommunalråd i Övertorneå.
– Vi har haft en dramatisk ökning av villainbrott sista tiden och polisen rapporterar om en stöldliga som opererar längs E45. De stora avstånden och de få poliserna gör att ligorna bara kan komma hit och plocka vad de vill ha, säger Linda Modig.
Problemet har fått avtryck i de sociala medierna. Linda Modig är orolig för de Facebookgrupper som börjar dyka upp hos allmänheten, där människor nu väljer att ta saken i egna händer.
– Facebookgruppen ”tjuvkoll” har nu över 13 000 medlemmar. Det är en form av digital grannsamverkan där människor uppmanas hålla koll på brottsligheten. Även om sajten inte vill uppmana till våld mot tjuvarna så är det ändå ett oroväckande tecken i tiden och för tankarna till något som skulle kunna utvecklas till medborgargarden, säger Linda Modig.
Det är ju hopplöst för den affärsidkare som måste stänga ner verksamheten i väntan på att polisen ska komma. Och vad sprider det för budskap till alla tjuvar?
Ytterligare ett kommunalråd som har ilsknat till mot regeringen och som skriver under uppropet är Annika Andersson (C) i Vilhelmina kommun.
– Ett mycket litet antal poliser ska täcka hela vårt län som till ytan är lika stort som Danmark. Visserligen dör alltfler människor i gängbrottsligheten i problemområdena kring storstäderna. Men landsbygden glöms bort, och otryggheten ökar även här, säger hon.
Hon beskriver hur en Ica-handlare i den lilla byn Klimpfjäll fick vänta nästan tio timmar innan polisen kunde komma vid ett inbrott. Något som även rapporterades om i en rad medier.
– Det är ju hopplöst för den affärsidkare som måste stänga ner verksamheten i väntan på att polisen ska komma. Och vad sprider det för budskap till alla tjuvar? Förmodligen att det är fritt fram på landsbygden eftersom polisen ändå inte kommer, säger hon.
Borlänge sticker ut
Lite längre söderut, i Borlänge, har man länge haft problem med de växande problemområdena Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna där trångboddheten har ökat rejält, bland annat på grund av bristande integration.
Bara för någon helg sedan knivskars två personer och drabbades av livshotade skador. Och förra veckan sköt polisen verkanseld under ett ingripande då en man ska ha höjt ett vapen mot polisen. Under sommaren har flera bränder anlagts.
Och alldeles nyligen blev alltså en glassbil utsatt för ett rånförsök av 50 ungdomar, enligt Dalarnas Tidningar. Hemglass vågar nu inte längre ta de tidigare rutterna genom vissa områden.
Ulrik Berman är gruppledare för Moderaterna i Borlänge. Han är mycket besviken vad gäller polisnärvaron i Borlänge.
– Det finns ett medborgarlöfte om nio extra poliser till Tjärna Ängar. Vi har fått tre. De är inte ens stationerade på plats och de saknar arbetsledning av vad jag har hört, säger han.
En polisman skapar trygghet genom sin blotta närvaro, men hur ska det ske i ett stort län när en polis kanske befinner sig i Malung när ett brott begås i södra Dalarna?
Även vad gäller polisnärvaron på det nationellt övergripande planet uttrycker han djup besvikenhet.
– Det är tydligen en hel del saker som Löfven inte såg komma. Om de inte lyckas upprätthålla lag och ordning kommer människor snart att ta saken i egna händer. En polisman skapar trygghet genom sin blotta närvaro, men hur ska det ske i ett stort län när en polis kanske befinner sig i Malung när ett brott begås i södra Dalarna, säger han.
Jan Barck, förundersökningsledare hos Polisen i Borlänge, är mycket uppgiven när fPlus ringer upp honom och han svarar korthugget på våra frågor. Vad gäller situationen med glassbilen vill han inte uttala sig, eftersom det inte har kommit någon polisanmälan.
– Eftersom ingen polisanmälan har gjorts så kan vi heller inte utreda ärendet, säger Jan Barck.
Men agerar ni inte alls på de uppgifter om detta som har framkommit i media?
– Nej. Vi har inte tillräckligt med resurser.
Vad tycker du om den övriga eskalerande brottsligheten i Borlänge?
– Man blir desillusionerad. Vi är alldeles för få. Vi skulle absolut behöva mer resurser. Och allt styrs från Örebro numera och det är ju två timmar dit. Så det är väl inte så konstigt att jag tycker att det här är för jävligt, säger han.
Förr kunde man klara upp våldsamma situationer utan buller, bara genom att man känner folk som känner folk i byn. I dag, när poliskåren styrs 20 mil bort är det svårare
fPlus ringer Stefan Wickberg, som är presstalesperson på Polisen för länen Dalarna, Örebro och Värmland, för att fråga om den alltmer uttunnade poliskåren på landsbygden. Han har varit polis i 39 år och är mycket bekymrad över utvecklingen.
– Jag har jobbat fackligt på heltid under flera år och brann just för frågan om lokal närvaro, säger han.
Han berättar flera anekdoter om hur polisen förr kunde avvärja brott bara genom att man hade lokal kännedom och närvaro.
– Jag minns ett dramatiskt exempel i Arvika när vi var ute på patrull och fick ett larm. En man skulle skjuta ihjäl både sin hustru och sig själv. När vi kom dit hade det löst sig genom att vakthavande var bekant med en person som kände denna person och hade talat honom tillrätta, säger han.
– Förr kunde man klara upp våldsamma situationer utan buller, bara genom att man känner folk som känner folk i byn. I dag, när poliskåren styrs 20 mil bort är det svårare.
Han ser hur antalet tomma platser på polisutbildningarna blir allt fler.
– Det är många tomma platser redan de första dagarna av utbildningen och några veckor in i utbildningarna är det ännu fler då många hoppar av, säger han.
Kan få katastrofala följder
Han tycker också att politikerna är oärliga när de slår sig för bröstet och säger att de har anställt si och så många tusen nya poliser.
– Politiker berättar gärna när antalet anställda ökar på myndigheten. Det stämmer att polisen har anställt tusentals nya personer. Men de anställs inte som närvarande poliser i yttre tjänst i någon hög omfattning. Där blir de bara färre och färre och många lämnar snabbt. Detta urholkar tilltron och tilliten till poliskåren och kan komma att få katastrofala följder, säger Stefan Wickberg.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) är försiktig med att dra för stora växlar av de nya siffrorna kring polisbristen och hänvisar i en artikel med TT till årets regleringsbrev , där regeringen skriver att myndigheten ska fortsätta att "redovisa vilka åtgärder som vidtas för att säkerställa en långsiktig och tydlig polisiär närvaro i hela landet". Han menar att Polismyndigheten själv måste redogöra för siffrorna, och hur de ska tolkas, men trycker samtidigt på det som görs.
– Nu har vi öppnat två polisutbildningar och kommer ha tillväxt kommande år, säger Mikael Damberg till TT.