Ulla Murman vågade trotsa en stelbent lagstiftning och lade grunden till en hel bransch.  Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagandet i historien

Den svenska bemanningsbranschens moder är död

Den 8 november, dagen efter sin 93-årsdag, avled Ulla Murman. Hon lade grunden till den bransch som har expanderat snabbast under senare decennier. Anders Johnson från Centrum För Näringslivshistoria beskriver en envis och modig entreprenör som hade etablissemanget mot sig – hon riskerade till och med fängelse – men lyckades ändå.

Bemanningsbranschen var till för bara några decennier sedan en förbjuden verksamhet. Ett fåtal kvinnliga entreprenörer trotsade lagen med sina skrivbyråer. Mot sig hade de mäktiga aktörer som TCO, AMS och Stockholms Handelskammare. I dag har skrivbyråerna vuxit till företag som Manpower och Proffice, och åtalen mot ägarna till de illegala skrivbyråerna har fallit i glömska.

Bemanningsbranschen har varit den snabbast växande delen av svensk arbetsmarknad under de senaste 15 åren – från 5 000 anställda 1994 till 60 000 anställda 2008. Huvudförklaringen till den snabba expansionen är att de verksamheter som bemanningsföretagen bedriver var förbjudna i Sverige fram till i början av 1990-talet.

Maskinskrivning utifrån inlästa koncept på diktafon, ett vanligt arbete för inhyrd kontorspersonal. Skandias huvudkontor, ca 1960. Skandias historiska arkiv hos Centrum för Näringslivshistoria. Skandias arkiv hos Centrum För Näringslivshistoria

Sedan 1930-talet fanns nämligen ett förbud mot privata arbetsförmedlingar. Även uthyrning av personal ansågs vara en form av arbetsförmedling. Ändå fanns det flera företag som bedrev bemanningsverksamhet. Viktigast var de skrivbyråer i Stockholm som startades och drevs av företagsamma kvinnor.

Fälldes sex gånger

Ulla Murman kan betecknas som ”den svenska bemanningsbranschens moder”. År 1953 startade hon landets första moderna bemanningsföretag, Stockholms stenografservice. I dag heter företaget Manpower och är störst i Sverige. Hon är också den som flest gånger har åtalats för olaga arbetsförmedling. Det blev sammanlagt åtta rättegångar, där hon fälldes sex gånger och friades vid två tillfällen. De juridiska striderna inleddes redan 1955 då Arbetsmarknadsstyrelsen, AMS, förklarade att hennes personaluthyrning var olaglig. Det ledde sedan till åtal och ett slutligt avgörande i Högsta domstolen, som avgav en fällande dom 1962. Nu vaknade dock politikerna i riksdagen. Ett enigt riksdagsutskott begärde 1963 att frågan skulle utredas eftersom:

det på arbetsmarknaden uppkommit former av serviceverksamhet som inte var för handen vid arbetsförmedlingslagens tillkomst. Under senare år torde också behovet av och anspråken på tjänster av servicekaraktär ha avsevärt ökat. Från skilda håll har hävdats att det här är fråga om verksamhetsformer av betydelse för såväl näringsliv som arbetstagare.

En statlig utredning tillsattes som 1966 föreslog att AMS skulle kunna ge tillstånd för uthyrning av kontorspersonal. Men regeringen tog i stället fasta på utredningsreservationen från LO:s och TCO:s representanter. De ville skärpa straffet för personaluthyrning, vilket tillgodosågs genom den lagändring som riksdagen beslutade om 1970.

Det skulle dröja till 1991 innan riksdagen beslutade att tillåta vissa former av vinstdrivande personaluthyrning. Två år senare, när den socialdemokratiska regeringen hade ersatts av en borgerlig, beslutade riksdagen att fullt ut tillåta vinstdrivande arbetsförmedling och personaluthyrning.

Det är märkligt att denna reform dröjde så länge. Det fanns nämligen många tecken på att lagstiftningen inte fungerade. En rad myndigheter, bland annat Regeringskansliet, Riksåklagaren och Högsta domstolen, hyrde själva in personal från skrivbyråer, trots att även inhyrning kriminaliserades 1970.

Slapp fängelse

Flera åklagare vägrade att väcka åtal eftersom de inte såg personaluthyrning som något allvaligt brott, vilket riksdagen dock hade uttalat 1970. Ett stort antal rättegångar mot skrivbyråerna hölls, och ledde ibland till friande domar och i övriga fall till mycket lindriga straff. När Ulla Murman fälldes i Högsta domstolen för andra gången 1989 fick hon endast tio dagsböter, trots att fängelse ingick i straffskalan och trots att hon bedrivit den olagliga verksamheten i över 30 år.

Det är svårt att hitta aktiva och övertygade försvarare för arbetsförmedlingsmonopolet utanför AMS, LO, TCO och Socialdemokraterna. Mest pådrivande var LO och TCO, som i sin tur drev på Socialdemokraterna respektive AMS. Under 1980-talet började AMS chefsjurist Anders Kruse tvivla på det meningsfulla i att förbjuda skrivbyråernas personaluthyrning. Men som tjänsteman kände han sig tvingad att tillämpa lagen.

En nyckelroll i försvaret av arbetsförmedlingsmonopolet hade Lennart Bodström. Han hade 1966, som representant för TCO, reserverat sig mot utredningsförlaget att tillåta personaluthyrning och i stället krävt skärpta straff. Som ordförande i TCO åren 1970 till 1982 satt han även i styrelsen för AMS och drev där på för att AMS skulle vara mer aktiva i arbetet mot skrivbyråerna.

Det fanns också en näringslivsorganisation som aktivt motarbetade skrivbyråerna, nämligen Stockholms Handelskammare. Sedan 1974 drev handelskammaren en personaluthyrningsverksamhet, vilken var laglig eftersom det rörde sig om en godkänd organisationsförmedling utan förvärvssyfte.

En snuskig affär

Företrädare för de skrivbyråer som sedermera blev Manpower respektive Proffice, kontaktade Stockholms handelskammare 1978 för att se om de kunde samarbeta. Men något samarbete kom inte till stånd. I stället skickade handelskammarens vice vd ett brev till AMS chefsjurist där det bland annat stod: ”Jag föreslår att Du slår ned på de stora grå byråerna omedelbart efter skollovsveckan, d.v.s. måndag den 20 februari”.

Brevet hittades i AMS arkiv 1980. Avslöjandet av brevet ledde till stor uppståndelse. Flera av skrivbyråerna var medlemmar i handelskammaren och hade knappast förväntat sig att den skulle agera i maskopi med AMS mot sina egna medlemmar. Handelskammarens agerande utsattes för mycket hård kritik, inte minst i SAF-tidningen. Ulla Murman säger 30 år senare: ”Det var en snuskig affär. De gick ju bakom ryggen på oss till AMS.”

Man kan notera att denna för Stockholms handelskammare så pinsamma episod beskrivs på ett helt felaktigt sätt i handelskammarens 100-årshistorik, Företagande & frihet (2002). Där påstås att det var handelskammaren som gick i bräschen för att bryta ner AMS motstånd mot privata arbetsförmedlingar och att det var den som skapade förutsättningar för ”framgångsrika 1990-talsföretag som Manpower och Proffice”.

Vad var det då som gjorde att avregleringen dröjde så länge? Huvudförklaringen till motståndet mot personaluthyrningen ligger nog i att skrivbyråerna utmanade fyra etablerade strukturer och tankesätt i samhället:

  1. Industrisamhällets syn på vad som är ett riktigt arbete. Man skulle ha fast jobb på en fast arbetsplats med fasta arbetsuppgifter.
  2. Socialismens syn på företagsvinster. Arbetsförmedlingen tillhörde välfärdssektorn och här skulle vinstdrivande företag inte förekomma.
  3. Maktförhållandena på arbetsmarknaden. AMS utsattes för konkurrens. Personaluthyrningen skar rakt igenom de traditionella organisationsgränserna på arbetsmarknaden, vilket både arbetsgivarorganisationer och fackförbund reagerade mot.
  4. Den etablerade könsmaktsordningen. Det var kvinnor som startade och drev skrivbyråerna. Det var också kvinnor som anställdes av skrivbyråerna. Men det var män som bestämde på arbetsmarknaden.

Ander Johnson är skriftställare och nybliven Sokratespristagare. Han har skrivit ett antal böcker om näringslivs- och samhällsfrågor, ofta ur ett historiskt perspektiv. I april utkommer han med boken ”Hyrt går hem – Historien om den svenska bemanningsbranschen”.

Fakta

Den här artikeln kommer från Centrum För Näringslivshistoria, som hjälper företag att spara sitt historiska material och göra det lätt åtkomligt. Många av berättelserna, som den här artikeln, hittar du även i tidningen Företagshistoria, som kommer fyra gånger om året, och på ämnessajten bizstories.se.

Toppnyheter

Sanna Marin. Vesa Moilanen / TT NYHETSBYRÅN
Den finska regeringskrisen

Marin: ”Nu behövs förutom ord också handling”

Direkt efter att Sanna Marin valts till de finska socialdemokraterna SDP:s statsministerkandidat och därmed i praktiken nästa statsminister uppmanade hon partikollegorna att blicka framåt.

– Vi har ett bra regeringsprogram. Nu behövs det förutom ord också handling, sa Marin enligt Hufvudstadsbladet.

Marin vann med endast tre rösters marginal före Antti Lindtman, som efter omröstningen meddelade att han trots förlusten sitter kvar som partiets gruppledare. Han sa också att han trodde att diskussionerna i samband med valet har gjort partiet gott.

2 tim
Sanna Marin. SDP.
undefined

Marin nära att bli världens yngsta statsminister

Sanna Marin har valts till statsministerkandidat för de finländska socialdemokraterna, SDP, uppger Ekot. Hon blir därmed med största sannolikhet landets nästa statsminister.

Marin, som var trafik- och kommunikationsminister i den förra regeringen, fick 32 av 61 röster i omröstningen, där hon ställdes mot partiets gruppledare i riksdagen Antti Lindtman.

Med sina 34 år skulle hon bli den yngsta statsministern i Finland genom tiderna och världens yngsta nu sittande statsminister.

Hennes företrädare Antti Rinne avgick förra veckan i kölvattnet av landets stora poststrejk.

3 tim
Finlands statsministerkandidater Antti Lindtman och Sanna Marin. SDP
undefined

Finland kan få sin nya regering redan på tisdag

Samtliga fem partier i den förra finska regeringen har sagt att de är redo att fortsätta att regera ihop under en ny statsminister från socialdemokratiska SDP, rapporterar Hufvudstadsbladet. Det innebär att landet kan få en ny regering redan på tisdag, mindre än en vecka efter att Antti Rinne tvingats avgå som statsminister.

Under söndagen kommer SPD att meddela vem som blir partiets nya statsministerkandidat. Valet står mellan trafik- och kommunikationsminister Sanna Marin och Antti Lindtman som leder partiets riksdagsgrupp.

Igår 20:51
Läs mer om Den finska regeringskrisen
Vladimir Putin. Mikhail Klimentyev / TT NYHETSBYRÅN
Konflikten i Ukraina

Expert: Putin vill forma villkoren för en lösning

När Rysslands Vladimir Putin och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj för första gången möts i Paris under måndagen är det två mycket olika presidenter som träffas för att diskutera konflikten mellan länderna. Det säger Rysslandsexperten Mark Galeotti till AFP.

Putin är en slipad veteran medan Zelenskyj är en tidigare komiker och skådespelare och en nykomling på den världspolitiska scenen.

– Vi vet vad vi får med Putin, medan vi hittills har sett ett flertal olika sidor av Zelenskyj. Det går inte säkert att säga vilken av dem vi kommer att se, säger Galeotti.

Konstantin Kalatjev, direktör vid Moskvabaserade forskningsinstitutet PIR, utesluter inte att samtalen faktiskt kommer att leda till konkreta resultat. Han menar att Putin inte har något intresse av att konflikten förvärras.

– Samtidigt vill han att varje lösning ska formas efter hans villkor.

1 tim
Tusentals människor demonstrerade i Kiev. VALENTYN OGIRENKO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kravet på presidenten: Gå inte med på Putins villkor

Tusentals människor demonstrerade i dag i den ukrainska huvudstaden Kiev i samband med att landets president Volodymyr Zelenskyj i morgon ska träffa Rysslands Vladimir Putin i Paris, skriver Reuters.

Demonstranternas budskap är att Zelenskyj ska våga ställa krav på Putin och inte gå med på vilka fredsvillkor som helst.

– Vi är här för att vi inte är nöjda med fred till vilket pris som helst, fred till priset av kapitulation, säger Inna Sovsun, parlamentariker för oppositionspartiet Golos.

2 tim
Läs mer om Konflikten i Ukraina
Illustrationsbild. CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Integrationens utmaningar

”Alla samordningsnummer borde makuleras”

Samordningsnummer är ett tillfälligt personnummer som ges till personer som inte är folkbokförda i Sverige. Av de 870 000 som finns bedömer polisen och Skatteverket att hälften av dem getts till personer som inte styrkt sin identitet. KD anser att samtliga samordningsnummer bör återkallas, såvida inte man kan visa korrekta id-handlingar. Det skriver Hans Eklind och Ingemar Kihlström på Expressen Debatt.

Svenska samordningsnummer går lätt att komma över för några tusenlappar och bidrar till upprätthållandet av dagens skuggsamhälle, menar debattörerna. KD anser också att samordningsnummer som utfärdas framöver ska tidsbegränsas.

3 tim
Magdalena Andersson. Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern varnades om systematiska fusket

Finansminister Magdalena Andersson (S) blev varnad för två år sedan av antibedrägeriexperten Anders Björkenheim om att kriminella utnyttjar systemet med tillfälliga personnummer, så kallade samordningsnummer. Det rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

I samband med att de båda var gäster i TV4:s morgonstudio berättade han personligen för henne om 500 personer som var registrerade på en och samma adress. Finansministern ska enligt honom ha utbrustit ”herregud” – men sedan dess har inget hänt.

– Myndigheterna känner till det här sedan länge, men har valt att inte agera, säger Anders Björkenheim.

4 tim
Bild från Hässelby gård, förort till Stockholm. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals registrerade på samma adress i Hässelby

Flera hundra personer är registrerade på en och samma adress i ett flerfamiljshus i Hässelby i västra Stockholm, skriver SVT Stockholm.

Många av personerna på adressen har så kallade samordningsnummer – alltså tillfälliga personnummer – som bland annat ger en väg in i socialförsäkringssystemet. Systemet utnyttjas av kriminella som i många fall inte ens befinner sig i landet. Problemet är inte unikt för huset i Hässelby, utan återfinns på andra adresser i Stockholm och i fler svenska storstäder.

Kristdemokraterna kräver nu en lagändring kring samordningsnumren. Riksdagsledamoten Mikael Oscarsson säger att det i dagsläget är en ”fin miljö i Sverige för organiserad brottslighet att verka i”.

Idag 07:23
Läs mer om Integrationens utmaningar
Stefan Löfven (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven om väljarraset: En mätning som gäller – valet

Stödet för Socialdemokraterna är enligt SCB:s mätning rekordlågt – 26,3 procent. Häromdagen visade också Expressen/Sifos mätning att Stefan Löfven rasat sex procentenheter i förtroende bland väljarna. Trots detta vill statsministern inte medge några misslyckanden, skriver TT.

Löfven menar att de flesta väljare som lämnat S enligt SCB:s mätning tillhör gruppen ”vet ej”.

– De flesta av dem går till soffan, och det är klart, de väljarna vill vi ha tillbaka, säger han.

Samtidigt understryker han att det egentligen bara finns en enda mätning som gäller: valet om tre år.

4 dec
Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist. Arkivbild från 2017. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hultqvist tipsar Löfven: ”Hantera klassamhället”

Socialdemokraterna måste ta tag i klasskillnaderna för att komma till rätta med de vikande opinionssiffrorna. Det menar försvarsminister Peter Hultqvist (S) som ger råd till sin partiledare i en intervju med Aftonbladet. Privatiseringar och avregleringar måste dras tillbaka menar han. Samtidigt måste klassklyftorna minska.

– Det har över tid blivit för mycket av nyliberala idéer som har fått genomslag i samhällsstrukturen, säger Hultqvist till tidningen och menar att S måste göra tydligt vad som är deras partipolitik.

3 dec
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Ulf Kristersson/Hédi Fried. TT
M:s samtal med SD

Kristersson om kritiken: Landskapet har förändrats

Förintelseöverlevaren Hédi Fried är besviken på det som hon upplever som ett brutet löfte från Ulf Kristersson (M) om att aldrig ha något samröre med SD. Stefan Löfven (S) har sedan kallat detta ”bottenlöst omoraliskt”.

I ett inlägg på Facebook försvarar sig M-ledaren med att det politiska landskapet förändrats sedan han träffade Hédi Fried inför valet 2018.

”Inför valet 2018 var jag tydlig med att vi ville bilda en Alliansregering efter valet. Och att den inte skulle samarbeta med Sverigedemokraterna”, skriver han.

Riksdagens åtta partier har olika ideologier, men det är rimligt att kunna diskutera och göra upp i sakfrågor, tycker M-ledaren. ”Sak, inte person eller parti, bör vara vägledande”, skriver han.

2 tim
Hédi Fried och Stefan Löfven. TT
undefined

Löfven om Ulf Kristersson: ”Så bottenlöst omoraliskt”

Statsminister Stefan Löfven kommenterar nu det löfte som Förintelseöverlevaren Hédi Fried upplevde att M-ledaren Ulf Kristersson gav henne inför valet förra året, som handlade om att inte ha samröre med Sverigedemokraterna.

”Att se Förintelseöverlevande i ögonen och lova något sådant och sedan fullständigt strunta i sitt löfte är så bottenlöst omoraliskt att jag saknar ord. Historiens dom kommer bli hård”, skriver Löfven på Facebook.

Tidigare i veckan så möttes Kristersson och SD:s partiledare Jimmie Åkesson för ett första möte.

Idag 11:39
Läs mer om M:s samtal med SD

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Metron i Paris står stilla på grund av strejk. BENOIT TESSIER / TT NYHETSBYRÅN
Den franska storstrejken

Storstrejken stoppar den franska kollektivtrafiken

Stora delar av den franska kollektivtrafiken har under söndagen stått stilla sedan anställda vid det nationella tågbolaget SNCF och RATP som ansvarar för Metron i Paris har strejkat. Det rapporterar Reuters.

Strejkerna är en del av den storstrejk i protest mot planerade förändringar av pensionssystemet som pågått hela veckan.

Regeringen säger sig trots strejken vara fast besluten att genomföra förändringarna, men öppnar för att justera tidsplanen för den.

5 tim
Edouard Philipp BENOIT TESSIER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern: Reformen måste ske förr eller senare

Den franska regeringen är fast besluten att genomföra den planerade pensionsreformen trots de omfattande protesterna i landet, rapporterar Reuters. Enligt inrikesminister Edouard Philippe är reformen helt nödvändig.

– Driver vi inte igenom en seriös och progressiv reform i dag kommer någon annan att göra det i framtiden, fast på ett brutalt sätt, säger Philippe.

Reformen kommer bland annat att avskaffa dagens många undantag och specialregler som bland annat gör det möjligt för vissa att gå i pension redan strax efter 50.

5 tim
Premiärminister Édouard Philippe/Demonstrationer i Paris. TTT
undefined

Franska regeringen vägrar backa om pensionsreform

Den franska regeringen är fast besluten att driva igenom det nya pensionssystemet i landet. Det sa premiärminister Édouard Philippe på en pressträff på fredagen, enligt AFP.

– Frankrike kommer att behöva arbeta lite längre, sa Philippe.

Han lovade emellertid att förändringarna ska ske gradvis och inte ”brutalt”, skriver Reuters.

Förslaget om reformer av pensionssystemet har lett till stora strejker och demonstrationer i Frankrike.

6 dec
Läs mer om Den franska storstrejken