Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Årets deklaration

Deklarationen har öppnat – det här får du inte missa

Den 19 mars öppnar deklarationen och senast den 2 maj ska den skickas in. Den som deklarerar digitalt senast den 2 april kan få sin skatteåterbäring den 12 april, skriver Breakit.

Här delar Breakit med sig av fyra deklarationstips till den som driver eget företag:

Skjut upp skatten

Den som har tjänat så mycket under året att den kommer över brytpunkten för statlig skatt, och inte kommer att tjäna lika mycket i framtiden, kan skjuta upp vinsten och ta ut den under kommande år. Då kan det bli mindre skatt totalt sett – så länge man under de åren hamnar under brytpunkten för statlig skatt.

Den som har en enskild firma eller handelsbolag kan också låta beskattat kapital kvarstå i företaget eftersom man då får göra ett slags ränteavdrag.

Deklarera utdelning i bolag

Den person som har ett aktiebolag som omfattas av 3:12-reglerna ska lämna in blankett K10 med sin deklaration. Där beräknas hur mycket utdelning man kan ta ut ur företaget.

Utnyttja förluster

Om ens enskilda firma inte är äldre än fem år, har gått med förlust och man har haft inkomster – från arbete eller pension – kan man göra ett allmänt avdrag för förluster. Detta kan man göra upp till 100 000 kronor.

Avdrag och skattefria förmåner

Den som är företagare med eget aktiebolag betraktas som anställd och kan då låta bolaget ge en samma skattefria förmåner som utomstående anställda. Den som driver enskild firma kan dra av vissa saker vid deklarationen, som inventarier, lokalkostnader, vissa resor och representation.

Källa: Breakit

Även IT-koncernen Visma delar med sig av företagartips i deklarationstider:

Lägre skatt för äldre

Om man under 2018 har drivit näringsverksamhet i en firma eller ett handelsbolag och fyllde minst 66 under året blir det särskild låg skatt om man deklarerar ett överskott på upp till 100 000 kronor.

Byt till årsmoms

Årsvis moms är den förmånligaste metoden för momsredovisning för majoriteten av alla de företag som omsätter högst en miljon per år. Företaget får längst skattekredit på så sätt. Har ens företag haft kvartalsmoms går det fortfarande att byta till årsvis moms för 2019. Det går bra att skriva ett brev till Skatteverket om önskemål om byte eller ändra företagets uppgifter om moms via tjänsten verksamt.se.

Källa: Visma

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer