TT
Företagsklimatet i Sverige

Debattörer: Branscherna som har mest att oroa sig över Löfven-regeringen

”Det svenska näringslivet har nu både en möjlighet och en skyldighet att påverka innehållet som ska fylla målsättningarna i regeringsöverenskommelsen. Ett antal viktiga politikområden som berör näringslivet kommer att utredas, och mycket står på spel för svenska företag.”, skriver Helena Dyrssen, Johan Jakobsson, Martina Lind och Markus Uvell från konsultföretaget Nordic Public Affairs på DI debatt.

Bygg- och fastighetsbranscherna, fordons- och transportbranscherna, tjänsteföretag och svensk skogsindustri är några av de branscher som kommer att påverkas allra mest om de aviserade utredningarna leder till ny politik.

Toppnyheter

L-ledaren Jan Björklund. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

L vill locka över M – och skrota energiuppgörelsen

Liberalerna vill att energiuppgörelsen – som nåtts mellan S, MP, C, KD och M – skrotas till förmån för en mer kärnkraftsvänlig uppgörelse med Moderaterna och Kristdemokraterna, skriver DI.

– Vi måste både behålla den kärnkraft vi har och vara beredda att bygga ny kärnkraft, säger L-ledaren Jan Björklund till tidningen.

L planerar enligt tidningen att göra ett utskottsinitiativ i riksdagen på torsdag. Alltså en dag efter att de fem partierna i energiuppgörelsen träffas för att diskutera Moderaternas krav.

3 tim
Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

”Utsläppsfri el krävs för en klimatsmart och digital framtid”

Genomförandegruppen inom ramen för Energiöverenskommelsen har stora utmaningar att ta tag i gällande elsystemet som inte diskuterades innan överenskommelsen gjordes.

Den kraftigt ökade elanvändningen, leveranssäkerheten och att elnätet inte räcker till är tre sådana utmaningar, skriver Svenskt Näringslivs energi- och klimatexpert Maria Sunér Fleming på organisationens hemsida.

”Detta är frågor som behöver diskuteras på ett sansat sätt inom ramen för energiöverenskommelsen, med kostnadseffektivitet och konkurrenskraft som utgångspunkt”, skriver hon.

Maria Sunér Fleming framhåller att det också måste vara tillåtet att i förlängningen diskutera komplettering och utveckling av politiken.

5 tim
Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

”Moderaterna har rätt, klimatet kräver kärnkraft”

Kärnkraften är den framtida, fossilfria energikälla som Sverige behöver. Det menar Moderaterna. Helt rätt, menar Mattias Svensson i en debattartikel o DN.

Den framtida energiförsörjningen i Sverige ska varar förnybar och fossilfri senast 2040. Samtidigt ska stora delar av fordonsflottan vara eldriven. I det scenariot krävs att kärnkraften behålls som en del i energimixen. Det har Moderaterna tagit upp som ett argument inför EU-valet.

”Förslaget är klokt och välkommet, främst av klimatskäl. Fossila bränslen behöver fasas ut om inte jorden ohjälpligt ska värmas för kommande generationer. En stor och pålitlig fossilsnål svensk produktion har en ytterligare klimatfördel. I ett sammankopplat Europa underlättas utfasningen av kolkraftverk i vår närhet. Det hör till det bästa och mest konkreta vi kan göra för andra länders klimatomställning. Omvänt riskerar Sverige med en energimix som är för tungt beroende av sol och vind att behöva importera reservkraft från europeiska kolkraftverk”, skriver Mattias Svensson i en debattartikel.

Idag 11:00
Läs mer om Kärnkraftens framtid
Skogsbranden i Hästveda/Inrikesminister Mikael Damberg (S). TT
Skogsbränderna i Sverige

Damberg om bränderna: ”Är bättre förberedda i år”

På flera håll i landet rasar skogsbränder – men Sverige är bättre förberett för skogsbränder i år jämfört med förra året, menar inrikesminister Mikael Damberg (S) enligt TT.

Även om de lokala räddningstjänsterna får göra grovjobbet så har de i år hjälp av fler skogsbrandsdepåer, extra stödmateriel och slangar, fler skogsbrandsdepåer, ett utbyggt kommunikationssystem, utbildningar samt bättre tillgång till helikoptrar.

– MSB har tecknat avtal med 30 helikoptrar från privata helikopterföretag som finns i beredskap för att tidigt kunna släcka bränderna. Tidigare fick kommunerna ringa in helikoptrar eller ta hjälp av Försvarsmaktens helikoptrar, säger han till nyhetsbyrån.

På frågan om han känner sig lugn inför sommaren svarar han nej.

– Jag är inte lugn, man ska vara på tå.

1 tim
Med hjälp av traktor och gödseltank vattenbegjuter man vägarna i skånska Hästveda. TT
Skogsbränderna i Sverige

Tio evakuerade i Hästveda: ”Fler kommer att drabbas”

Branden i Hästveda, i Hässleholms kommun, är fortfarande inte under kontroll och upp till 20 hushåll kan tvingas evakuera, rapporterar SVT Skåne. Tre helikoptrar hjälper till i släckningsarbetet.

Tio personer har redan fått evakuera och räddningstjänsten har skickat ut ett viktigt meddelande till allmänheten, ett så kallat VMA, angående branden.

– Man räknar med att ytterligare evakuering kommer att ske. Vi har det i beredskap, säger Evelina Olsson, presstalesperson för polisen region syd, till SVT.

”Det brinner kraftigt i området nordväst om Åbuamossen, mellan mossen och väg 1940 i väster och väg 1941 i norr. Personer som bor i området bör förbereda sig på evakuering och polisen håller för närvarande på med att evakuera personer i området”, skriver räddningstjänsten.

Branden startade i en lada men spreds sedan till en gård.

Idag 15:37
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Bild från en detonation i Sri Lanka/Zahran Hashim. TT
Oroligheterna på Sri Lanka

Källa: IS-terrorist tipsade om attackerna i förväg

De tips om förestående attacker som indisk säkerhetstjänst gav sina lankesiska kolleger var bland annat information som kom från förhör med en IS-terrorist i Indien, rapporterar CNN.

IS-terroristen gav flera uppgifter som ledde till varningarna inför terrorattentaten på påskdagen. Bland annat sa han att han hade tränat en av dem som pekats ut som gärningsman, den islamistiske predikanten Zahran Hashim som tros vara medlem av jihadistgruppen NTJ. Hashim syns på de bilder som IS publicerat som bevis för att man hade med dåden att göra.

”Det här är en indikation på att IS hade en direkt koppling till attackerna i Sri Lanka”, skriver CNN:s terrorexpert Paul Cruikshank på Twitter.

2 tim
Gravar grävs i Sri Lankas huvudstad Colombo. LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
Oroligheterna på Sri Lanka

Analyser: Finns en del som tyder på IS den här gången

IS har haft som vana att ta på sig terrordåd som det senare visar sig att man inte har något att göra med. Men det finns en del som talar för att man talar sanning när det gäller dåden i Sri Lanka, säger Andreas Johansson, forskare och expert på Sydasien, till TT.

– Det som tyder på en internationell koppling är främst två saker: storleken på dådet och valet av kristna som måltavlor, för det finns ingen historik av att muslimer och kristna har haft konflikter med varandra i Sri Lanka, säger han.

Washington Posts Adam Taylor menar dock att det kvarstår en hel del frågor, bland annat varför det tog så lång tid för IS att ta på sig dåden.

Der Spiegels Christoph Sydow skriver i en analys att det är svårt att tro på påståendena att attackerna var en hämnd för terrorattentatet i Christchurch med tanke på terrorattentaten i Sri Lankas omfattning.

”Gärningen måste finansieras, sprängämnen måste tillverkas och målen måste rekognoseras. Det tar tid, och går emot påståendena att det var en hämnd för Christchurch som inträffade för bara fem veckor sedan.”

4 tim
En av självmordsbombarna fångades av en övervakningskamera. REUTERS TV / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna på Sri Lanka

Premiärministern: Farliga terrorister är på fri fot

Det finns fortfarande misstänkta terrorister på fri fot i Sri Lanka, säger landets premiärminister Ranil Wickremesinghe på en pressträff.

– Det finns fler sprängmedel och terrorister där ute. Polisen letar efter dem. En del av dem kan vara beväpnade och farliga, säger han enligt Sky News.

Tidigare i dag tog terrorgruppen IS på sig dåden på påskdagen. De uppgifterna följs nu upp av landets underrättelsetjänst, och lankeser som anslutit till IS ska kontrolleras.

– Vi tror att det kan ha funnits kopplingar mellan IS och dåden, säger Wickremesinghe.

Idag 15:17
Läs mer om Oroligheterna på Sri Lanka
Ola Bini till höger och hans pappa till vänster. Görel Bini Gustafsson / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Assange-fallet

UD kräver svar om Bini – kallade upp ambassadören

UD kallade på tisdagen upp Ecuadors ambassadör med anledning av att den svenske medborgaren Ola Bini gripits och häktats i landet, skriver DN.

Syftet var att få ett klargörande om vad han anklagats för och få mer information om rättsprocessen.

– Jag kan inte gå in på några mer detaljer om vad som sades. Vi understryker att vi har ett tydligt konsulärt uppdrag för vår medborgare, säger Vilhelm Rundquist, presskommunikatör på UD, till SVT Nyheter.

4 tim
Pamela Anderson/Arundhati Roy/Stefan Löfven. TT
Assange-fallet

Kändisar i öppet brev till Löfven: Agera för Ola Bini

I ett öppet brev till statsminister Stefan Löfven kräver ”Oroade medborgare”, däribland tunga namn som professorn Noam Chomsky, författaren Arundhati Roy och skådespelaren Pamela Anderson, att han agerar i svenske Ola Binis fall, skriver DN.

I brevet vädjar man ”till den svenska regeringen att handla beslutsamt och omgående”. De skriver också att Bini inte arbetat åt Wikileaks och att ”varje anklagelse om att han skulle konspirera mot den ecuadorianska regeringen och dess datanätverk är falsk och absurd”.

Den svenske programmeraren Ola Bini greps på Ecuadors flygplats den 11 april och anklagas för dataintrång.

Idag 14:06
Bini (t.h) greps på flygplatsen i Quito i förra veckan och sitter nu häktad.
Assange-fallet

Häktade svensken Ola Binis pappa: ”Han är oskyldig”

Föräldrarna till Ola Bini, svensken som greps i Ecuador i förra veckan, berättar för nu TV4 Nyheterna om chocken när de fick veta vad som hänt. Ola Bini misstänks för dataintrång och för att ha försökt konspirera mot den ecuadorianska regeringen, men föräldrarna är övertygande om att han är helt oskyldig.

– Att ens barn sitter inlåst i ett fängelse på andra sidan jordklotet är inget man tycker är särskilt trevligt, säger pappan Dan Gustafsson till TV4 Nyheterna.

Gripandet av Bini i förra veckan kopplas samman med Wikileaks och Julian Assange. Familjen har rest till Ecuador, men ännu inte fått träffa sonen som nu sitter häktad.

Försvarsadvokaten Carlo Soria har överklagat häktningen. Han har träffat Bini och har meddelat att han mår bra efter omständigheterna.

16 apr
Läs mer om Assange-fallet
Yvonne Åsell / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

Så överlistar du bankernas räntetrick

Att förstå bankernas räntevillkor kan vara en djungel. I Dagens Industri lotsar Günther Mårder, sparexpert och vd på Företagarna, oss igenom bankernas lurigaste trick och hur du ska hantera dem.

– Det kan kännas väldigt tryggt när någon presenterar att köra hälften rörligt och hälften bundet på fem år. Baksidan med det är att om du tackar ja till ett sådant erbjudande tappar du en hel del av det förhandlingsvapen du har, att du när som helst kan lämna banken med tre månaders varsel. Sitter du med bundet på fem år kan du lösa ut det i förtid, med det blir kostsamt, säger Günther Mårder till tidningen.

Mårder understryker att lojalitet och ambitiös research ofta lönar sig, men att bra räntevillkor kan bli dyrt i slutänden.

– Banken säger exempelvis att du får de här fantastiska bolånevillkoren, med en ränta på 0,89 procent på bolånet, men då vill vi att du startar ett individuellt pensionssparande och köper fonder, som då sannolikt kommer genererar mycket förvaltningsavgifter till banken, samt flyttar dina pensionsbesparingar, säger Günther Mårder till DI.

5 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

Skuldtillväxt bäddar för ”veritabel bomb” mot ekonomin

De senaste årens kraftiga skulduppbyggnad - i form av bolån, konsumtionslån och även dolda lån hos bostadsrättsföreningar - i Sverige bäddar för en veritabel bomb mot för samhällsekonomin. Skulle vi gå mot en normalisering av räntorna skulle både hushållens plånböcker och statskassan ta stryk, skriver Magnus Dagel i en DI-analys.

Med utgångspunkt från Riksbankschefens Stefan Ingves beräkningar på en normal styrränta på 2,5-4 procent plus räntemarginal på lång sikt, skulle en större del av hushållens disponibla inkomst gå till att betala av lånen, vilket skulle bli en en smärre katastrof för konsumtionen.

Samtidigt skulle staten, med sin generösa avdragsrätt på 30 procent för utgiftsräntor, få det svettigt vid ett sånt scenario, hävdar Dagel.

"Utgiftsräntor på 170 miljarder kronor bara för bolån skulle ge totala ränteavdrag på 51 miljarder kronor, vilket motsvarar hela försvarsbudgeten”, skriver han.

Det kan jämföras med statens kostnad för skattereduktion på 18,3 miljarder kronor netto för 2017.

Ett sätt att skydda sig mot framtida ränteuppgångar skulle vara att börja minska ränteavdragen för bolån och ta bort dem helt för konsumtionslån, menar Dagel. Men han har inga förhoppningar om en handlingskraftig politik och hoppas i stället att räntorna aldrig går upp igen.

18 apr
Läs mer om Räntan och inflationen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Biden på ett valmöte den 18 april. JOSEPH PREZIOSO / AFP
Trumps Amerika

Källor: Biden meddelar sin kandidatur på torsdag

Den forne vicepresidenten Joe Biden kommer att meddela sin kandidatur för att bli president på torsdag, uppger källor för flera amerikanska medier.

Biden har bidat sin tid och väntat länge på att kasta sig in i Demokraternas primärvalsrace. Enligt AP har han säkrat stöd från bland andra det största brandmansfacket i USA.

I och med kandidaturen seglar 76-åringen upp som en av favoriterna till att utmana Donald Trump i presidentvalet 2020.

4 tim
Kamala Harris vid gårdagens möte. Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Kamala Harris öppnar för riksrätt mot Donald Trump

Senatorn Kamala Harris är positiv till att USA:s kongress skulle vidta åtgärder för att ställa Donald Trump inför riksrätt, rapporterar CNN. Det sa politikern, som kandiderar till att bli Demokraternas namn i presidentvalet 2020, vid ett politiskt möte i New Hampshire i går.

Enligt Harris ger den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsrapport sannolikt belägg för att presidenten och hans administration ägnat sig åt förhindrande av rättvisa.

– Jag menar att vi behöver göra oss av med den här presidenten, sa Harris.

Idag 04:40
Läs mer om Trumps Amerika