Det svenska skattetrycket

Debatt: Straffbeskatta inte Sveriges entreprenörer

En av nackdelarna som de senaste årens högkonjunktur har fört med sig är en ökande risk för straffbeskattning av Sveriges entreprenörer. Det menar Johan Lidefelt, nationalekonom på Svenskt Näringslivs skatteavdelning, som uppmanar regeringen att minska klyftorna i Sverige med andra medel än höjda skatter.

”Jag hoppas på en tillnyktring i synen på vad som är viktigt i kampen mot inkomstklyftor och arbetslöshet,” skriver Lidefelt i ett inlägg på Svenskt Näringslivs hemsida. Han synar en bristande logik i regeringens strategier för en minskning av inkomstklyftorna, och att man inte tar hänsyn till hur verkligheten ser ut för en stor del av Sveriges entreprenörer.

Vad finansminister Magdalena Andersson inte tar hänsyn till är att de svenska skattereglerna påverkar alla entreprenörer lika. ”Målarna, snickarna, speditörerna och bagarna skulle också få högre skatt. Detta är knappast yrkesgrupper som vaskar champagne på Stureplan tre dagar i veckan.”

Lidefelt ser hellre att regeringen lägger ett större fokus på ökad sysselsättning för att minska klyftorna, utan att straffbeskatta Sveriges entreprenörer.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer