ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Debatt: Om han hade rest till sin sjuka mor hade arbetstillståndet stoppats

Arbetskraftsinvandrare som söker nytt arbetstillstånd får inte lämna Sverige. Det drabbar dem som har sjuka närstående som de måste besöka, skriver Caspian Rehbinder och Siri Steijer, Timbro, i en debattartikel i SvD. Det efterlyser en regeländring.

I debattartikeln berättar författarna om en man som inte inte kunde besöka sitt hemland där hans mamma drabbats av cancer.

”Den nya 73-punktsöverenskommelsen lovar förbättringar och nu uppmanar vi därför såväl regeringen som oppositionspartierna att infria detta löfte, och skyndsamt ändra regelverket”, skriver Steijer och Rehbinder.

Toppnyheter

Jimmie Åkesson/Stefan Löfven TT
Opinionsläget

Novus: SD största parti – S fortsätter tappa väljarstöd

Sverigedemokraterna får högst väljarstöd av alla partier i en ny undersökning från SVT/Novus.

Totalt uppgav 23,9 procent att de skulle ha röstat på SD. Samtidigt fortsätter tappet för Socialdemokraterna som sjunker till 23,2 procent, en minskning med en procentenhet jämfört med Novus förra mätning.

– Att S och SD står och väger mellan att vara största parti från ena månaden till den andra är väldigt intressant, säger Novus vd Torbjörn Sjöström, till SVT Nyheter.

Vänsterpartiet har fortsatt medvind i opinionen och stiger med 0,5 procentenheter till 10,9.

6 tim
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V når högsta noteringen på 19 år i ny Sifomätning

V når en ny toppnotering i SvD/Sifo/GP:s väljarbarometer. Partiet får 11,4 procent i mätningen, vilket är den högsta siffran på 19 år.

– Partiet har medvind. Men det skapar också ett tufft utgångsläge för den som efterträder Jonas Sjöstedt, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.

Sjöstedt, som kommer avgå efter partikongressen i maj, gläds över mätningen.

”Vänstern växer, SD backar. Trevlig helg!” skriver han på Twitter. V-politikern Ali Esabati twittrar: ”Dadgostareffekten”

Sverigedemokraterna delar förstaplatsen med Socialdemokraterna och GP skriver att partiet nu tycks ha stabiliserat sig på en högre nivå, mellan 22 och 24 procent sedan i oktober.

14 feb
Läs mer om Opinionsläget
Michael Bloomberg, Elizabeth Warren och Bernie Sanders under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Bloomberg under attack – kallad ”arrogant miljardär”

Michael Bloomberg, miljardär och tidigare New York-borgmästare, stod i centrum när han i natt deltog i sin första demokratdebatt.

– Vi tar en stor risk om vi ersätter en arrogant miljardär med en annan, sa Massachusettssenatorn Elizabeth Warren från scenen i Las Vegas och syftade på president Donald Trump.

En annan fråga där det hettade till var när hon lyfte anklagelserna om sexism som riktats mot Bloomberg. Warren krävde, tillsammans med Joe Biden, att företagsledaren ska riva upp de tystnadsavtal som slutits med flera kvinnor i hans bolag.

Bloomberg avfärdade kritiken och höll en relativt låg profil under debatten. På lördag är det dags för Demokraternas nomineringsmöten i Nevada.

Idag 05:30
Michael Bloomberg och Elizabeth Warren under debatten. John Locher / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Bloomberg såg totalt oförberedd ut – de andra tog chansen direkt”

Michael Bloomberg var kvällens stora förlorare, fastslår flera amerikanska medier i sina analyser om primärvalsdebatten i Las Vegas.

National Reviews politiske reporter Jim Geraghty skriver att de andra kandidaterna tycktes glada över att få gadda ihop sig mot Bloomberg och lyfter bland annat Elizabeth Warrens anklagelser om sexism:

”Bloomberg såg totalt oförberedd ut på detta och kunde bara framhäva att han haft många kvinnliga anställda som inte stämt honom.”

Den förre New York-borgmästaren har inte debatterat på elva år, vilket märktes, skriver Washington Posts politikreporter Aaron Blake.

”Han framstod som väldigt teknokratisk och bröt sällan in för att försvara sig. I stället verkade han hoppas på att de tuffa perioderna i debatten skulle gå över. Men de fortsatte.”

CNN:s politikreporter Chris Cilizza skriver att den som tjänade mest på Bloombergs utsatthet var Bernie Sanders:

”Med all uppmärksamhet riktad mot Bloomberg... kunde Sanders köra sina ’greatest hits’ som gett honom ledningen.”

Idag 06:09
Bernie Sanders och hans supportrar. Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sanders i klar ledning för att bli presidentkandidat

Vermontsenatorn Bernie Sanders har nu en klar ledning över sina rivaler i kampen om att bli Demokraternas kandidat i höstens presidentval i USA. Detta enligt en opinionsundersökning som gjorts på uppdrag av Washington Post.

Stödet för Bernie Sanders på nationell nivå ligger nu på 32 procent. Förre vicepresidenten Joe Biden har 16 procents stöd, miljardären Michael Bloomberg ligger på 14 procent och Elizabeth Warren på 12 procent.

Pete Buttigieg, som legat hack i häl med Bernie Sanders i nomineringsvalet i Iowa och primärvalet i New Hampshire, ligger nationellt på femte plats.

Igår 15:04
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
Skjutningarna i Tyskland

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

6 tim
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
undefined

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

3 tim
Kriminaltekniker undersöker en av brottsplatserna. Andreas Arnold / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyttens mamma hittades död i samma lägenhet

Den andra döda personen som hittades tillsammans med den misstänkta skytten är hans mamma, uppger Hessens inrikesminister Peter Beuth, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Modern hittades ihjälskjuten i gärningsmannens lägenhet, säger ministern, som samtidigt bekräftar uppgifterna om att ett främlingsfientligt motiv utreds. Han bekräftar ännu inte uppgifterna om ett erkännande i ett brev och en video.

Den misstänkte gärningsmannen hade jaktlicens och sköt ihjäl minst nio personer i tyska Hanau på onsdagskvällen.

3 tim
Läs mer om Skjutningarna i Tyskland
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bopriserna

Storbanken: Oförändrade bopriser de kommande två åren 

Måttliga löneökningar och en uppgång av den femåriga räntan gör att bostadspriserna väntas stå i genomsnitt stilla under de kommande åren. Detta trots att priserna stigit under den senaste tiden. Det skriver SBAB i en ny rapport som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”I vår prognos väntas bostadspriserna öka något inledningsvis för att sedan stå i princip stilla fram till slutet av 2022 till följd av måttliga löneökningar och en ökning av den femåriga boräntan till 2,3 procent”, säger SBAB:s chefsekonom Robert Boije i en kommentar.

SBAB räknar även med att svensk BNP kommer att öka 0,8 procent i år, innan den återigen tar bättre fart. Dock utgör coronaviruset en risk för att utvecklingen kan bli negativ.

3 tim
FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Höjd skatt på bostäder – risk för ökad avgift i många kommuner

Nästa år genomför Skatteverket en ny fastighetstaxering som innebär att många av landets villaägare kommer att få betala en höjd fastighetsavgift till kommunen, skriver DN, och publicerar en karta över vilka kommuner i Sverige där det fortfarande finns utrymme för höjningar och var den slagit i taket.

Taxeringsvärden för småhus beslutas av Skatteverket vart tredje år och nästa sommar kommer landets villaägare få besked om det nya värdena. Sedan den förra taxeringen har huspriserna stigit i de flesta områden i landet, vilket leder till höjda taxeringsvärden och därmed höjd kommunal fastighetsavgift.

Men det finns ett tak för fastighetsavgiften, som många villaägare med dyra villor, redan slagit i och som därmed slipper en höjning.

DN:s karta visar var i landet en majoritet av villaägarna redan betalar maxavgift och var det fortfarande finns utrymme för höjningar.

18 feb
Läs mer om Bopriserna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer