Socialminister Lena Hallengren. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Debatt: ”Öka tillgången till offentlig vård istället för att kritisera Läckberg”

Under den socialdemokratiska regeringen har tillgången till offentlig vård försämrats, och därför borde socialminister Lena Hallengren arbeta för att korta köerna istället för att krisitera Camilla Läckbergs privata vårdcentral, som i praktiken avlastar den offentliga vården, skriver Aleksandra Boscanin på Göteborgs-Postens ledarsida.

”Ingen av landets regioner (tidigare landsting) lever upp till den så kallade vårdgarantin och på fem år har andelen patienter som väntar längre än tre månader på operation eller annan åtgärd nästan fördubblats.”, skriver hon.

Aleksandra Boscanin skriver vidare att det är ett problem att människor får betala två gånger för vården, vilket är ett uttryck för ett brutet samhällskontrakt.

Toppnyheter

Kinesisk smittskyddspersonal. Xiong Qi / TT NYHETSBYRÅN
Sjukdomsutbrottet i Kina

Nytt virusfall i USA – kvinna i 60-årsåldern smittad

Ett andra fall av det nya kinesiska coronaviruset har bekräftats i USA, rapporterar amerikanska medier. Den smittade är en kvinna i 60-årsåldern i Chicago som reste till Kina i december och kom hem 13 januari.

Den första drabbade i USA var en man i 30-årsåldern som nu uppges på väg att friskna till, men är kvar på sjukhus.

De amerikanska smittskyddsmyndigheterna vidtar nu kraftfulla åtgärder för att förhindra en omfattande smitta.

Samtidigt meddelar Storbritannien att samtliga fjorton britter som misstänktes ha smittats inte visades sig ha drabbats av viruset.

4 tim
Anders Tegnell. CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Epidemiolog: "Viruset mindre farligt än sars"

Nya coronaviruset verkar vara mindre farligt än både sars och mers. Det säger statsepidemiologen Anders Tegnell, avdelningschef för Analys vid Folkhälsomyndigheten, till TT.

– Visst är det personer som dör, men i jämförelse med antalet exponerade är det förhållandevis få, om man jämför med sars och mers, säger han.

Tegnell menar att de som dött verkar ha varit väldigt sjuka redan innan de smittats av viruset. Han säger också att svenska sjukvården har god beredskap om coronaviruset når Sverige.

Idag 09:20
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer