Opinion & debatt

Debatt: Näringslivets toppar är inte alls obildade

”Föreställningen att svenska företagsledare skulle vara obildade är inte sann. Det slår en ny undersökning av företagsledares läsvanor fast”, skriver Handelshögskolan i Stockholms rektor Lars Strannegård med flera på DI debatt.

Jan Gradvall citerade i en krönika i DI en fransk affärsman som hävdade att man i Paris drog lott om vem som skulle träffa den svenska affärsmannen då denne enbart kunde prata om affärer eller golf. Ingen sades ha läst romaner eller sett konst.

”Den krönikan blev min kanske mest spridda någonsin. Den citerades på ledarsidor, i tal i Almedalen”, har Jan Gradvall kommenterat flera år senare, skriver debattörerna.

Nu hänvisar de till en undersökning gjord av Bokmässan i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm. Den visar att 58 procent av de som besvarade enkäten läst en bok under gårdagen. Liknande studier över svenskars läsvanor visar på lägre siffror.

Debattörerna menar att nidbilder skapar klyftor i samhället oavsett vilken grupp de riktas mot. ”Det är därför viktigt att inte nedsättande och förminskande generaliseringar av svenska företagare får spridning och blir anekdotiska sanningar”, skriver de i DI.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer