ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

Debatt: Fjärde generationens kärnkraft är världens hopp

Det är den fjärde generationens kärnkraft som är världens stora möjlighet att rädda framtiden, skriver nationalekonomen Nils Lundgren på SvD Debatt.

Han baserar sitt argument på att fossila bränslen idag står för över 80 procent av världens energiproduktion, samt att vattenkraft och kärnkraft endast står för 8 procent.

Samtidigt förväntas världens befolkning att växa radikalt fram till år 2050.

Att på den korta tid som mänskligheten, enligt forskarna, har på sig att förändra minska utsläppen utan att bygga ut kärnkraften är en politisk omöjlighet, menar Lundgren.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer