Johan Norberg, Från min horisont

De rikaste är inte rikast jämt – så ljuger man med statistik

Återigen snackas det om ökade inkomstklyftor och man förfasas över att en liten grupp rika bara blir rikare och rikare. Men synar man statistiken närmare visar det sig att det inte stämmer. De mest förmögna utgörs av ett gäng glada pensionärer som säljer sin bostad och realiserar en värdeökning, inte av en grupp oligarker som år efter år besitter rikemanstronen. ”Det är once in a lifetime”, skriver Johan Norberg i sin senaste krönika.

Tänk om du bestämde dig för att ta reda på hur det egentligen går på den ojämlika äktenskapsmarknaden i Sverige. Du delar in befolkningen i tiondelar utifrån hur ofta de knyter hymens band och noterar att i den översta tiondelen gifte sig de flesta under 1995, medan ingen i de lägre tiondelarna gjorde det. 1996 observerar du samma fenomen, och även 1997. När du har kommit till 2017 ser du ett groteskt ojämlikt samband. De som redan har gift sig vartenda år under två decenniers tid gifter sig återigen 2017, medan de flesta svenskar aldrig har gift sig.

De gifta blir hela tiden mer gifta och de ogifta halkar efter.

Ja, i så fall skulle du vara en skojare, eller i alla fall en dumbom. För vilka personer som de olika andelarna utgörs av förändras förstås varje år. Ena året är det de 60 000 som gifter sig som toppar äktenskapsligan, men andra året är det (nästan) ingen av dem som gifter sig, så då faller de ur den översta tiondelen, som nu i stället utgörs av 60 000 andra som gifter sig just detta år.

Det statiska perspektivet ger en absurt överdriven bild av hur ojämlik världen är.

Så går det om man tittar statiskt i stället för dynamiskt, på andelar i stället för individer. Om vi i stället följer individer ser vi det uppenbara: att de flesta som gift sig tidigare inte gör det nu, och många som inte gifte sig tidigare gifter sig nu.

Det statiska perspektivet ger en absurt överdriven bild av hur ojämlik världen är. Men av något skäl är det precis så vi oftast mäter inkomstfördelningen.

Regeringens nyutkomna fördelningspolitiska redogörelse visar att medianvärdet för svenskarnas ekonomiska standard ökade med hela 77 procent mellan 1995 och 2017, vilket borde vara breaking news i ett tidevarv då vi annars mest talar om inkomststagnation. Men man kan tydligen ändå inte vara nöjd, för samtidigt ökar ojämlikheten – den rikaste tiondelens standard ökar mest och de fattigas minst.

Hur kan man avskaffa värnskatt och höja brytpunkter när ojämlikheten skenar?

Den översta procenten har ökat sin standard med mer än 300 procent sedan 2017. Inte konstigt att många ser ett nytt klassamhälle cementeras som omöjliggör social rörlighet. Man kan förstå att det väcker krav på en tuffare beskattning av höginkomsttagare och kapitalägare. Hur kan man avskaffa värnskatt och höja brytpunkter när ojämlikheten skenar?

Men då var det ju bara den där lilla detaljen att det inte är samma personer i den översta procenten nu som 1995. Inte ens som förra året. Efter goda argument och hårda påtryckningar från ekonomer som Andreas Bergh har myndigheter och institutioner så smått börjat ta hänsyn till det, och tittar lite mer på vilka individer som döljer sig bakom alla tiondelar och hundradelar.

I regeringens redogörelse finner man t ex att bara en tredjedel av den översta procenten är ”varaktiga toppinkomsttagare” – dvs de tillhör toppen minst fyra av sex intilliggande år. Än mer fascinerande är att en snabbt ökande andel registreras i topp-procenten under ett enda år. Nu utgör de kring 40 procent av den gruppen. Personer över 65 är kraftigt överrepresenterade bland dem och de är ofta där för att de hade en hög kapitalvinst just det aktuella året.

Med andra ord utgörs ”the 1%” inte av nya oligarker

Med andra ord utgörs ”the 1%” inte av nya oligarker, utan påfallande ofta av pensionärer som säljer sin bostad och realiserar en värdeökning som skapats under flera decennier. Det är once in a lifetime – som ett lyckligt äktenskap.

I den andra änden av inkomstskalan ser vi samma fenomen. Att inkomsterna har ökat mindre än för medianen beror på att en större del av låginkomsttagarnas intäkter utgörs av transfereringar, som i allmänhet följer prisutvecklingen än lönerna. Att de halkar efter relativt är ett gott tecken, det betyder att vi har stigande reallöner i Sverige. 

Och för de flesta är denna plats i statistiken inte ett hem, utan en transportsträcka. I tiondelen med lägst inkomster (decil 1) finner vi främst unga på väg från studierna och invandrare på väg ut i arbetslivet. Medelåldern är bara 22. Deras inkomster ökar också snabbt i takt med att de etablerar sig på arbetsmarknaden. Enligt SCB:s senaste inkomstrapport ökade den mellan 2000 och 2016 i snitt med hela 75 procent, att jämföra med 55 procent för hela befolkningen.

Kategorin ”låginkomsttagare” ser ut som förlorare i ett statiskt perspektiv, men individerna som är låginkomsttagare är tvärtom de stora vinnarna.

De rikaste är tillfälligt rikast och de fattigaste är tillfälligt fattiga

Det gör också att mer än två tredjedelar i decil 1 tar sig ur den inom en sexårsperiod. De klättrar uppåt i inkomstfördelningen, medan den gamla decil 1 fylls på med nya nyanlända och nyutexaminerade, och ser lika fattig ut som förr – trots att dessa precis står i begrepp att genomföra samma välståndsresa.

Så de rikaste är tillfälligt rikast och de fattigaste är tillfälligt fattiga. Ryktet om den sociala rörlighetens död är överdrivet. Sverige vimlar av klassresor. Om vi vill ha ännu fler kan vi börja med att inte straffbeskatta dem som gör dem.

Toppnyheter

Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Filosof: Ekonomiska kriser leder också till dödsoffer

I de politiska avvägningarna mellan att värna ekonomin och stoppa smittspridningen är det viktigt att komma ihåg att även en ekonomisk kris leder till dödsoffer. Det säger filosofi- och ekonomiprofessorn Joakim Sandberg till TT.

I Grekland, under finanskrisen 2008, dog 242 fler personer varje månad än i vanliga fall. Finanskrisen 2008–2009 ledde till mellan 5 000 och 10 000 fler självmord i Europa och Nordamerika enligt andra studier.

– Jag skulle säga att de som fattar beslut behöver ta ett steg tillbaka och göra en rationell kalkyl. Det är lätt att ryckas med när folk dör. Men det gäller att inte bara fastna i det.

Igår 20:59
Ett provtagningstält i USA. Kristopher Radder / TT NYHETSBYRÅN
undefined

518 nya dödsfall i USA – högsta siffran hittills

Det senaste dygnet var det dödligaste hittills i USA till följd av coronavirussmittan, rapporterar AFP med hänvisning till siffror från Johns Hopkins University. 518 personer har dött i landet de senaste 24 timmarna, jämfört med 453 dygnet före, den dittills högsta siffran.

Totalt har nu över 2 400 personer dött i USA.

I landet konstaterades också över 21 000 nya fall, vilket ger en totalsiffra på drygt 136 000 konstaterat smittade.

På en presskonferens på söndagen meddelade president Donald Trump att riktlinjerna om social distansering i landet förlängs april ut, skriver CNBC.

Igår 21:25
Illustrationsbild. Stefan Hörberg/Rithuset AB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

WHO slår fast: Coronavirus är ingen luftburen smitta

Sedan coronaviruset började spridas världen över har det diskuterats huruvida det skulle var luftburet eller inte. Nu går Världshälsoorganisationen WHO ut och slår fast att så inte är fallet.

På Twitter skriver WHO att viruset i huvudsak sprider sig genom droppar från när någon hostar, nyser eller pratar. ”Dropparna är för tunga för att hänga kvar i luften, så de faller snabbt ner till marken och andra ytor”, skriver organisationen.

För att skydda sig mot coronaviruset ska man som tidigare känt tvätta händerna, undvika att vidröra sig i ansiktet, desinficera ytor regelbundet och hålla en meters avstånd från andra.

Igår 20:12
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Björn Olsen.  STAFFAN CLAESSON / Bildbyrån
Coronavirusets spridning – Sverige

Professor: Tveksamt om våra åtgärder ens har effekt

Hur länge det dröjer innan livet i Sverige kan återgå till det normala efter coronakrisen är experterna oense om. Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar säger till Expressen att han tror att viruset kan finnas kvar hela sommaren och in på hösten.

Han tror dock att extremt kraftfulla restriktioner skulle kunna göra att det går snabbare, som att stänga ner delar av landet och inskränka möjligheterna för människor att träffas i slutna rum.

– Jag kan inte se att de restriktioner vi vidtagit är tillräckligt hårda för att ens ha effekt, säger Olsen.

Tidigare statsepidemiologen säger å sin sida till Aftonbladet att han tror att det värsta kan vara över i maj.

Igår 21:10
Johan Carlson. SVT
undefined

Carlson försvarar Sveriges väg: Ett knepigt experiment att låsa in hela befolkningar

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson var tydlig med att alla bör undvika att resa i påsk, när han gästade SVT:s Agenda på söndagen.

– Finns det inte klara skäl att åka, ska man stanna hemma. Det för att inte belasta sjukvården och dels för att förhindra smittspridningen, sa Carlson.

Han sa vidare att det vore komplicerat att införa tvingande regler som förbjuder resor, och att det heller inte nödvändigtvis är önskvärt.

– När man pratar om åtgärder tror jag att det är viktigt att man litar på att människor tar ansvar och skaffar sig kunskap.

Han vände sig också mot bilden av att Sveriges strategi är ett experiment och sa att många av hans kollegor i länder med hårda restriktioner är oroliga, bland annat för att de hårda reglerna ofta ändå inte följs i praktiken, vilket undergräver förtroendet för myndigheterna.

– Det är ett väldigt väldigt knepigt experiment att låsa in en hel befolkning i fyra fem månader, sa Carlson.

Igår 19:34
Johan Giesecke. JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
undefined

Gisecke: ”Tror Sverige får kredd när allt är klart”

Sveriges beslut att vara restriktiva med tvingande förbud under coronakrisen väcker kritik på många håll i världen. Men tidigare statsepidemiolog Johan Giesecke tror att den bilden kommer att vara annorlunda när krisen är över.

– Jag tror det kommer bli så att Sverige får mycket kredd när allt är klart, att det var vi som gjorde rätt, säger Giesecke i en intervju med Aftonbladet.

Han säger också att han tror att det allra värsta kommer att vara över i slutet av maj, men att det fortfarande är svårt att förutse när toppen kommer för Sveriges del.

Igår 20:18
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Ibrahim Baylan. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Risk för utländska uppköp när svenska företag krisar

Med starka balansräkningar, en svagare svensk krona mot dollarn och euron än på mycket länge och låga nivåer på aktiepriserna är svenska bolag nu mycket attraktiva för utländska aktörer, skriver Dagens Industri.

”Svenska bolag är vidöppna för bud”, säger en investmentbankir som Dagens Industri har talat med.

Näringsminister Ibrahim Baylan säger att den svenska regeringen är positiva till investeringar och att Sverige är ett öppet land, men är medveten om sårbarheten. Han menar att det finns en beredskap från regeringen att ingripa.

Samtidigt väcker liknande scenarion politisk vrede i exempelvis Tyskland. Landets näringsminister Peter Altmaier uttalade sig i frågan förra veckan med anledning av konflikten kring det tyska företag Curevac, vilket Donald Trump enligt uppgifter ska ha erbjudit en stor summa pengar för att flytta till USA:

”Till alla i hedgefonder och på andra ställen som ser fram emot att köpa det ena eller andra tyska bolaget billigt – tro inget annat än att vi är fast beslutna att att stå vid våra bolags sida”.

Igår 18:55
Magnus Billing, Alectas vd. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bolunds utspel om slopad utdelning möter hård ktrik

Finansminister Per Bolund kritiseras av flera stora bolag på Stockholmsbörsen efter sitt utspel om att alla bolag bör slopa sin utdelning, skriver Dagens Industri.

”Det är bolagsstyrelserna som ska göra bedömningar om utdelningar. Det är rimligen inte något staten eller Per Bolund ska ha åsikter om”, säger Alectas vd Magnus Billing, som får medhåll av bland annat Cevians grundare Christer Gardell.

Enligt Magnus Billing är det samtidigt inte lämpigt att de bolag som behöver statligt stöd på grund av coronakriset har kvar sina utdelningar.

Kapitalet behövs då uppenbarligen bättre i bolaget. Det är dessutom helt adekvat att staten ställer motkrav på sitt stöd till bolag”, anser Magnus Billing.

Christer Gardell menar å sin sida att det är fel att politiker bestämmer hur börsnoterade bolags balansräkningar ska se ut och de besluten tas av bolagens styrelser. Han argumenterar också för att utdelningar är en viktig del i en dynamisk kapitalmarknad.

Igår 20:06
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen uppmanar alla bolag: Vänta med utdelningar

Regeringen uppmanar samtliga svenska företag att stoppa sina aktieutdelningar, alltså även de som inte tar emot statligt stöd vid permittering. Orsaken är att vi kan stå inför en svår och långvarig ekonomisk kris, säger finansmarknadsminister Per Bolund (MP) till Dagens Industri.

– Det är extrema tider. Då kan man inte bara tänka i gamla banor utan behöver fundera på att bolaget kan komma att hamna i ekonomiska svårigheter, säger han.

Bolund säger även att det under vanliga omständigheter inte är regeringens sak att uppmana privata företag på ett sätt som detta – men att sådana omständigheter inte råder.

Igår 15:22
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer