De måste lyckas med LAS – annars hotar politisk inblandning
Idag, tisdag, går startskottet för förhandlingarna om reglerna på framtidens arbetsmarknad. Fack och arbetsgivare vill på egen hand komma överens om vad som ska gälla, men än så länge står de långt ifrån varandra. Misslyckas de hotar politisk inblandning, skriver Arbetsmarknadsnytt.
LAS, lagen om anställningsskydd, har ifrågasatts ända sedan den kom 1974. Till en början mest från arbetsgivarsidan men sedan en tid tillbaka även från fackligt håll. Men det var först när Januariavtalet tillsatte en LAS-utredning som arbetsmarknadens parter på allvar fick eld i baken och började prata ihop sig om att försöka stoppa utredningens förslag till ny lagstiftning.
Idag, tisdag, sätter sig arbetgivarorganisationen Svenskt Näringsliv och de fackliga arbetsmarknadsparterna LO och PTK vid förhandlingsbordet. Målet är att de på egen hand ska komma fram till nya anställningsregler som parterna accepterar.
– Politikernas tydliga budskap till arbetsmarknadens parter att ”vi tänker göra något om inte ni gör något” har spetsat till det hela. Kan vi inte enas har parterna misslyckats en gång för mycket och då får vi lagstiftning utifrån LAS-utredningen, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv till Arbetsmarknadsnytt.
Svenskt Näringslivs fokus i förhandlingarna är regler som skapar större förutsägbarhet och som därmed gör det lättare för företag att ta beslut om att anställa. Det är genom att våga ta på sig risken och kostnaden att anställa som företag kan växa och ta nya affärer, konstaterar Mattias Dahl.
– Därför är det viktigt att det går att säga upp en anställd som inte fungerar till en förutsägbar kostnad. Men vi vill också diskutera ett bättre system för att fånga upp de som blir av med jobbet.
”Skitanställningar”
LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson lyfter bland annat ökningen av visstidsanställningar som ett stort problem som behöver lösas. Arbetsgivare borde kunna planera sin verksamhet bättre, anser han.
– Det är massor av människor som aldrig får en riktig anställning. Förr blev man inlasad – nu blir man utlasad. Vi har fått ett nytt daglöneri och problematiken har eskalerat något vansinnigt – från dåliga anställningar till skitanställningar.
För tjänstemännens centrala organisation PTK handlar förhandlingarna inte bara om LAS utan om att stärka anställningsskyddet brett, förklarar PTK-ordförande Martin Linder som även är Unionens ordförande. Framför allt vill PTK att möjligheten till omställning och kompetensutveckling förstärks.
– Som anställd är det viktigt att under hela arbetslivet få chansen att fylla på och ställa om sin kompetens, utifrån egna intressen och förutsättningar men också utifrån hur arbetsmarknaden förändras, säger han till Arbetsmarknadsnytt.