De godaste dryckerna på julbordet
Dryckerna i juletid är lika viktiga som klappar, gran, julotta och dignande julbord. Allt från julmust till champagne. Många har sina favoriter och måsten. Krönikören Sanna Asplund tipsar om vad som är bäst.
Glögg: Tomtemors Starkvinsglögg, Sverige, 100 kr, nr 32633
Riktigt klassisk med rätta julkänslan. Elegant och välbalanserad i kryddningen och sötman. Bonus är den där härliga rivigheten man får i en starkvinsglögg. Vanlig vinglögg blir lätt sliskig.
Öl: Jacobsen Golden Naked Christmas Ale, Danmark, 59,90 (750 ml) Nr 11365
Den överjästa alen ger en mild och komplex karaktär. Denna fining från Danmark innehåller allt för att matcha revbensspjällen, skinkan, köttbullarna och annat småvarmt. Fruktig smak med inslag av marmelad, apelsin och julkryddor.
Snaps: O.P. Andersson Aquavit, Sverige, 279 kr, nr 42
Det finns så många fantastiska snapsar, smakvarianterna är obegränsade. Ska jag välja en blir det däremot den traditionella akvaviten. Den karaktäristiska smaken mot matjessillen är en av mina favoritkombinationer. Kravet på en akvavit är att den ska vara kryddad med dill eller kummin. O.P. Andersson är Sveriges äldsta och ligger ofta till grund för andra modernare varianter. Den är smakrik med tydlig kumminton.
Champagne: Ruinart R Brut, Champagne/Frankrike, 479 kr, nr 77443 (beställningssortimentet)
Efter julklappsutdelningen, som ska vara sist på kvällen, är det gott med lite vickning. Vi lyxar gärna med råraka med löjrom, smetana, schalottenlök, dill och citron. Till det en riktigt god champagne.
Min egen Mumma
Ingen jul utan mumma, och till min lutfisk måste det drickas mumma. Det finns nog lika många mummarecept som mummablandare. Grundreceptet består av porter, portvin, lageröl, sockerdricka och julmust. Här är min variant som ingen hittills har klagat på:
Ca 1,5 liter färdig mumma
1 flaska (alkoholfri) julöl, 50 cl
1 flaska julmust, 33 cl
1 flaska ljus öl, (lätt eller mellan), 33 cl
1 flaska porter, 33 cl
2-4 cl gin
Alla drycker ska vara kylda, blanda ihop precis när mumman ska serveras så den blir skummig och fin.