Framtidens arbetsmarknad

Datorprogram ger tusentals flyktingar jobb

En svensk algoritm gör succé i USA. Datorprogrammet matchar flyktingar till nya hemorter baserat på var jobbchansen är som störst. Det har gett 20 procent ökning av antalet flyktingar som kommer i jobb. Nu vill initiativtagaren Tommy Andersson, professor på Ekonomihögskolan i Lund, överföra tekniken till Sverige.

Men Migrationsverket och Arbetsförmedlingen är avvaktande.

– Det är skarpt läge. Migrationsverket och Arbetsförmedlingen har mycket att göra. Handläggarna är stressade och hinner inte med. Programvaran kan hjälpa till i denna process. Att inte använda algoritmen på samhällets stora utmaningar vore ett enormt resursslöseri, säger han till Arbetsmarknadsnytt.

Toppnyheter

Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Federley: Brexit kommer inte hända

Brexit blir inte av. Det menar Centerpartiets Fredrick Federley, som snart påbörjar sin andra period i Europaparlamentet. ”Hur ska det gå till? Britterna klarar sig inte utan EU”, säger han och menar att inom parlamentet är brexit inte längre en lika stor sak som det en gång var. Resultatet i Europaparlamentsvalet innebär att hans egen partigrupp växer kraftigt. Samtidigt som det gläder honom finns det annat som oroar.

34 min
Arba Kokalari, Tomas Tobé och Ulf Kristersson. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Moderaterna blev störst bland förstagångsväljare

Moderaterna blev största parti hos förstagångsväljarna, enligt SVT:s vallokalsundersökning. Partiet fick 21 procent av väljarna i åldern 18–21 år.

Miljöpartiet och Centerpartiet ligger strax efter med 17 respektive 16 procent av förstagångsväljarnas röster. Socialdemokraterna fick 12 procent.

Liberalerna ligger kvar på 7 procent från föregående val och Sverigedemokraterna ökade från 9 till 10 procent bland de yngsta väljarna.

Kristdemokraterna gick bäst bland äldre och fick bara 6 procent av de yngre väljarna.

Sämst i åldersgruppen gick det för Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ som fick 4 respektive 2 procent.

2 tim
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Sverige

Liberalerna ”utraderade” utanför storstäderna

Liberalerna gjorde ett katastrofval och landade enligt det preliminära valresultatet på 4,1 procent.

Inte någonstans i landet ökade partiet. Mest tappade man i traditionellt moderata län, enligt Aftonbladets sammanställning över hur valresultatet ser ut i landet.

Expressen skriver att partiet hamnade under spärren i 17 av 21 län. Bara i Stockholm, Skåne, Västra Götaland och Uppsala hamnade man över fyra procent.

Riksdagsledamoten Mats Persson (L) säger att han är mycket oroad.

– Det här sänder en chockvåg i hela Liberalerna. Att vi är mer eller mindre utraderade utanför storstäderna visar att vi nu måste förändra partiet i grunden, säger han till Expressen.

4 tim
Läs mer om EU-valet Sverige
Elisabeth Svantesson (M). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgångskraven på Strandhäll

M om Löfven: Han försöker göra det till en kvinnofråga

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson kritiserar statsminister Stefan Löfven (S) för att göra frågan om misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll (S) till ”en kvinnofråga”. Det säger hon till Expressen TV.

Svantesson poängterar att M bedömer vad socialförsäkringsministern gjort som statsråd och kallar Löfvens påstående för ”absurt”.

– Hon avsatte en duktig generaldirektör på politiska grunder och har sedan farit med osanning om varför hon gjorde det. Det är därför vi inte har förtroende, säger hon till tidningen.

Löfven sa tidigare i dag att Strandhäll är en av de kvinnor som möter mest hat i sociala medier och att M vill ha en misstroendeförklaring på grund av att det finns en ”uppiskad stämning”.

32 min
Annika Strandhäll. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Avgångskraven på Strandhäll

Centern i telefonmöte om Strandhälls framtid i kväll

Centerpartiets riksdagsgrupp kommer under måndagskvällen att hålla ett telefonmöte där man ska diskutera hur partiet ska ställa sig i misstroendeomröstningen om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Det erfar SvD.

Annie Lööfs pressekreterare Stina Wernersson skriver i ett sms till DN att partiet med största sannolikhet inte kommer att lämna något besked om hur man ställer sig under kvällen.

Misstroendet är väckt av M med anledning av hur Strandhäll agerade när Försäkringskassans tidigare generaldirektör Ann-Marie Begler sparkades.

SD, KD och L har redan meddelat att de tänker rösta för att fälla Strandhäll, samtidigt som S, V och MP väntas rösta mot. Därmed blir C:s röster helt avgörande.

1 tim
Annika Strandhäll / Stefan Löfven.  TT
Avgångskraven på Strandhäll

Löfven: Lyckas kampanjen kommer hatsvansen dansa

I morgon klockan 12 röstar riksdagen om Moderaternas misstroendeförklaring mot socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Statsminister Stefan Löfven kallar M:s beslut att försöka fälla ministern ”uppseendeväckande”.

”Man kan fråga sig om Moderaterna skulle ha agerat så här, om det inte redan fanns en uppiskad stämning gentemot Annika Strandhäll”, skriver han på Facebook.

Han avslutar sitt inlägg med en uppmaning till övriga partier att tänka efter om de ”vill vara en del av det här spelet”.

Till TT säger Löfven att Strandhäll är en av de kvinnor som möter mest hat i sociala medier.

– Det är den hatsvansen som kommer att dansa och dricka champagne om en sån här oseriös kampanj skulle lyckas, säger Löfven till TT.

Centerpartiets röster är avgörande men ännu har inte partiet beslutat sig för om man tänker fälla Strandhäll eller ej.

1 tim
Läs mer om Avgångskraven på Strandhäll
Amorteringskravet

Analytiker: Därför hotas bostadskarriärerna

Prisraset på bostäder är INTE över. Tvärtom, räkna med prisfall på ytterligare 10 procent. Och nu hotas många människors bostadskarriärer när amorteringskraven lamslår marknaden. ”Var ska köparna komma från?” frågar bostadsanalytikern Lars Strömqvist i en artikel i DI.

Hans analys bygger på att en bostadskarriär växer i takt med att en bostads säljs med överskott och investeras i nästa boende. Men när priserna jämnar ut eller rent av faller bryts kedjan och köpkraften, bland annat till de nya prestigeprojekten i storstäderna bromsar in.

– Bostadskarriärerna går åt skogen. Det går inte att göra dem på de här premisserna. Men jag tror att vi kommer att få se hyresrätter eller olika hybridformer komma in i karriärkedjan på något sätt. Folk kommer fortfarande att behöva byta bostad i takt med livscykeln.”

Han får stöd av Lars E.O Svensson, professor i nationalekonomi och tidigare vice riksbankschef, som utrett hur amorteringskraven påverkat bostadsmarknaden. I rapporten visas svart på vitt att amorteringskravet dels stänger ute unga människor från att kunna köpa en bostad, dels blir en bromskloss för Stockholms möjligheter att locka till sig nya människor.

Därför är vår slutsats att det skärpta amorteringskravet borde plockas bort så att fler får en chans att komma in på bostadsmarknaden, säger Daniella Waldfogel på Stockholms Handelskammare som beställt undersökningen.

2 tim
Theresa May. ADRIAN DENNIS / AFP
EU-valet Europa

Theresa May efter fiaskot: ”Väldigt nedslående kväll”

Det konservativa Torypartiet med avgående premiärminister Theresa May i spetsen backade rejält i EU-parlamentsvalet. Partiet blev bara landets femte största, med knappt nio procent av rösterna.

I sitt första uttalande beklagar May resultatet, skriver The Guardian.

– Det var en väldigt nedslående natt för Tories, säger May.

Hon säger vidare att valresultatet visar på vikten av att nå en överenskommelse om brexit och att hon hoppas att resultatet får parlamentet att verkligen anstränga sig för att hitta en lösning.

1 tim
Salvini MIGUEL MEDINA / AFP
EU-valet Europa

Salvinis mål: EU:s andra block – med Fidesz och SD

Matteo Salvini hoppas kunna locka uppemot 150 EU-parlamentariker till sitt EU-kritiska block, skriver AP.

Gruppen Nationernas och friheternas Europa (ENF) består förutom Salvinis parti Lega och regeringskollegan Femstjärnerörelsen redan av bland andra franska Nationell Samling och Alternativ för Tyskland.

På en presskonferens säger Salvini att han räknar med att även Brexitpartiet och Ungerns regeringsparti Fidesz ska lämna sina nuvarande grupper och ansluta sig till ENF.

Även partier som svenska Sverigedemokraterna och EU- och invandringskritiska partier från Tjeckien, Finland, Danmark och Spanien är enligt Salvini möjliga tillskott – förutsatt att alla ”kan komma över sin avundsjuka och sina sympatier och antipatier”.

Skulle Salvini lyckas få ihop 150 parlamentariker skulle blocket bli EU:s näst största.

3 tim
En flicka i vallokal till vänster/Liviu Dragnea till höger. Vadim Ghirda / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa

Fängelse och väljarsvek för Rumäniens starke man

Liviu Dragnea, partiledare för Rumäniens regerande parti PSD, vaknade till en tuff ny verklighet på måndagen. Valresultatet på 25 procent var lägre än väntat och vid lunchtid kom dessutom beskedet att landets högsta domstol fastställer ett 3,5 år långt fängelsestraff för otillbörlig maktutövning mot honom.

Den liberala oppositionen PNL fick 28 procent och den nybildade liberala koalitionen USR-PLUS knep överraskande åt sig 21 procent.

Den socialdemokratiske partiledaren Dragnea har anklagats för att inskränka demokratin och nu ökar pressen på honom att avgå, skriver Bloomberg.

– Jag har alltid tagit ansvar för vad jag har gjort, jag kommer inte ge upp makten under några omständigheter, sa Dragnea till reportrar i Bukarest.

Rumäner vallfärdade till valurnorna i EU-valet, hela 49 procent röstade jämfört med 32 procent år 2014.

4 tim
Läs mer om EU-valet Europa

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Liberalernas valvaka.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet reaktioner och analyser

Ledare: L:s EU-kärlek blev manisk och självupptagen

Liberalernas förbehållslösa kärlek för EU blev manisk, blind och självupptagen, skriver DN:s ledarskribent Amanda Sokolnicki. Hon skriver att partiet gjort ett misstag när de trodde att väljarna var lockade av budskapet att allt med EU är fantastiskt.

”För utan gränsdragningar, utan proportioner, blir vilken kärlekshistoria som helst destruktiv”, skriver hon.

Sydsvenskans ledarredaktion menar däremot att Liberalerna har visat mod och engagemang med sin EU-iver.

”[...] snarare har det varit uppfriskande att åtminstone ett parti inte tvekat”, skriver skribenten.

3 tim
Joerg Meuthen, toppkandidat för tyska AfD när resultaten presenterades. CHRISTOPH SOEDER / DPA
EU-valet reaktioner och analyser

”Ytterhögern lyckades inte svämma över Europa”

Europas extremhöger gick framåt men inte så starkt som en del befarade, konstaterar flera politiska skribenter på måndagsmorgonen efter att det preliminära valresultatet blivit klart.

”Det är goda nyheter för Europas demokratiska partier och ännu bättre nyheter för EU”, skriver Politicos Matthew Karnitschnig i en analys. Enligt honom har strategin från Europas centristiska politiska skikt – att utmåla valet som ett ödesval för Europa – mobiliserat väljarna. Att populisterna inte översvämmat EU är en seger för politiker som Angela Merkel och Emmanuel Macron, menar han.

SvD:s Teresa Küchler skriver att EU-valets resultat innebär en rejäl omskakning. EPP blir fortsatt största partigrupp men försvagas. Det är omskakande att ytterhögern fick framåt, skriver Küchler som samtidig noterar att valdeltagandet ser ut att landa på över 50 procent. ”EU-intresset har åtminstone fått sin renässans.”

Idag 04:17
Läs mer om EU-valet reaktioner och analyser
undefined