Tom Furlong, vice president Site Operations Facebook, när serverhallen i Luleå invigdes 2013. Susanne Lindholm / TT / TT NYHETSBYRÅN
Industrin i siffror

Datahallar på väg bli Sveriges nya basindustri

Datahallar är på väg att bli Sveriges nya basindustri och håller på att rita om kartan i flera kommuner, uppger P4 Västmanland.

Flera stora internationella bolag har byggt eller planerar datahallar i Sverige. Facebook i Luleå, Amazon Web Services på tre ställen i Mälardalen och Microsoft har köpt mark i Staffanstorp och Google utanför Avesta.

– De här bolagen har gjort väldigt grundliga analyser, och vi hoppas att flera bolag ska följa i deras fotspår, säger Tomas Sokolnicki, ansvarig för datacenters på Business Sweden till P4 Västmanland.

Antalet arbetstillfällen är inte så höga men anläggningarna anses ändå väldigt attraktiva att få till sin kommun. De anses också ge skjuts åt andra delar av det lokala näringslivet, enligt P4 Västmanland.

Toppnyheter

Hanna Franzén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Larmet: Tusentals taxibolag kan gå i konkurs i maj

Coronavirusets utbrott slår hårt mot taxinäringen och nu kan sju av tio taxiföretag tvingas stänga igen sin verksamhet inom två månader. Det skriver Svenska Taxiförbundet i ett pressmeddelande och hänvisar till en enkät bland sina medlemmar.

Två av tio tillfrågade taxiföretag uppger att de kan behöva lägga ner inom en månad.

Tusentals företag kan gå i konkurs redan i maj, skriver taxiförbundet i ett pressmeddelandet.

– Nu måste regeringen snabbt komplettera med krisåtgärder också för småföretagen, säger Claudio Skubla, förbundsdirektör Svenska Taxiförbundet.

6 min
En stängd butik på Västerlånggatan i Stockholm.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Företagarnas fruktan: Ska EU-miljarder fastna i byråkrati?

Kommer Sveriges företag någonsin att få se röken av de 500 miljarder euro som EU:s finansministrar enades om i sitt räddningspaket mot coronakrisen? Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson för organisationen Småföretagarna, är skeptisk.

– Bekymret är inte att man inte fattar några beslut, bekymret är att vi har en sådan erbarmlig byråkrati och att det inte finns någon som kan verkställa besluten, säger han till TT.

Han pekar på den svenska regeringens förslag om hyresrabatter för utsatta företag – ett förslag som nu har flera veckor på nacken, men trots det inte har verkställts.

– Om det kommer både svensk och EU-byråkrati på det (stödpaketet), då kommer vi inte få del av det innan coronan är slut. Pengarna måste komma ut fort, och det är desperation, säger han.

28 min
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Dagens börs

Skog och läkemedel i topp – här är årets bästa aktier

Medicinteknik- och läkemedelsbolag, skogsjättar och andra råvarubolag tillhör vinnarna på den skakiga Stockholmsbörsen i år.

Omni Ekonomi har grottat ner sig i Infronts siffror och kan nu lista alla aktier på börsens tre huvudlistor som stigit i år. Totalt har 51 aktier handlats upp sedan årsskiftet.

Uppgångarna kan jämföras med Stockholmsbörsens breda index som backat 15,62 procent sedan 2019 blev 2020.

Hela listan med vinnaraktier hittar du här nedanför.

3 tim
Illustrationsbild: Fotgängare i Tokyo ses i en spegel som står i ett butiksskyltfönster.  Eugene Hoshiko / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dragkamp mellan optimism och pessimism på börserna

Flera av Asiens ledande handelsplatser håller stängt på långfredagen, men bland de som var öppna var utvecklingen blandad. När Tokyobörsen stängde låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,8%
• Shanghai: −1,1%
• Shenzhen: −2,0%
• Kospi: +1,1%

Data som släpptes på fredagsmorgonen visade att Kinas konsumentprisindex steg 4,3 procent i mars, jämfört med samma period i fjol. Det var lägre än ökningen på 4,8 procent som analytikerna hade räknat med, enligt en Reutersenkät.

Tokyobörsens Nikkei 225-index inledde handeln på plus, men vände nedåt inför handelspausen och sedan uppåt igen när pausen var över. Monex marknadsanalytiker Toshiyuki Kanayama kopplar uppgången till gårdagens amerikanska stimulanspaket från Federal Reserve, som bland annat innefattade 2 300 miljarder dollar i lån för små och medelstora företag.

Mutsumi Kagawa, Rakuten Securities globala chefsstrateg, beskriver utvecklingen som ”en dragkamp mellan de som är pessimistiska (om viruspandemin) och de som är optimistiska som anser att de inte vill missa en sällsynt chans att köpa aktier till billigt pris”.

Idag 03:59
Läs mer om Dagens börs
Flaggor utanför EU-kommissionen i Bryssel. Yves Logghe / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Analyser: Stora elefanten i rummet är fortfarande kvar

Att EU:s finansministrar till slut lyckades enas om sitt historiska stödpaket var oerhört viktigt, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick. Om beslutet skjutits upp på nytt hade det setts som ett stort misslyckande, menar han.

– Det hade tolkats som att EU inte fungerar när det behövs som bäst – i tider av kris, säger Wendick i en analys på SVT:s webbplats.

Men trots överenskommelsen står den stora elefanten i rummet fortfarande kvar: slitningarna inom eurosamarbetet om så kallade euroobligationer, skriver SvD:s Teresa Küchler.

”Coronapandemin sätter den europeiska solidariteten på större prov än någonsin tidigare”, menar hon.

Tyskland, som tidigare varit emot euroobligationer, måste nu visa solidaritet, skriver tyska Spiegel i ett ledarstick:

“EU måste vara större än en allians mellan egocentriker. Det finns inget alternativ till euroobligationer i en kris som den som coronaviruset skapat.”

2 tim
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern nöjd med EU:s krispaket: Är historiskt

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN och TT.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

37 min
Japans premiärminister Shinzo Abe ses på en tv-skärm.  Naoki Ogura / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analytiker: Coronakrisen blir dödsstöten för ”Abenomics”

Högre skatter, uppbackade av en stark tillväxt, i stället för åtstramningar. Det är grundreceptet i den finanspolitik som Japans premiärminister Shinzo Abe sjösatte för åtta år sedan, kallat Abenomics. Strategin har i vissa avseenden varit gynnsam för landets ekonomi, men coronakrisen kan vara dödsstöten. Det menar analytiker och experter som Reuters har talat med.

Takahide Kiuchi, tidigare ledamot i Bank of Japan, säger till nyhetsbyrån att tiden med Abenomics skulle ha kunna använts för att rusta upp de japanska statsfinanserna i stället för att skuldfinansiera tillväxten.

– Regeringen och BOJ var självbelåtna. De är ansvariga för den här röran.

Tidigare i veckan utlyste den japanska regeringen ett månadslångt undantagstillstånd, något som har kritiserats för att vara senfärdigt.

4 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Illustrationsbild. isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Regioner stoppar cellprov för kvinnor under krisen

Ett tiotal regioner har stoppat cellprovtagningar för kvinnor under coronakrisen, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt Socialstyrelsens enhetschef Mattias Fredriksson handlar det dels om att man vill begränsa antalet patienter som besöker vården för att hindra smittspridning. Dels vill man frigöra vårdpersonal till covid-19-patienter.

Socialstyrelsen undersöker nu om man ska erbjuda fler kvinnor hemtester.

– Det kommer att krävas ändringar i våra föreskrifter men vi gör det så skyndsamt det bara går, säger Mattias Fredricson.

1 tim
Camilla Stoltenberg, chef för norska Folkehelseinstituttet/Anders Tegnell. TT
undefined

Sverige redovisar på annat sätt än nordiska grannar

Sveriges sätt att redovisa smittspridningen skiljer sig från exempelvis Norge och Danmark, skriver DN.

I Norge och Danmark talar man ofta om det så kallade r-talet, det vill säga hur många personer som en coronasmittad person i sin tur smittar. Norge och Danmark har, med stöd av att deras r-tal ligger under 1, meddelat att man planerar att lätta på restriktionerna.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till tidningen att r-talet är osäkert och varierar mycket från dag till dag.

– Det är inget bra tal. Det är bättre att titta på trenderna. Det ger en bättre bild av vart man är på väg någonstans, säger han.

2 tim
Danmarks statsminister Mette Fredriksen. PHILIP DAVALI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Danmark närmar sig svenska coronastrategin

Danmarks lättnad av coronarestriktionerna och vårdpersonalens brist på försäkring mot covid-19 är två av de frågor som behandlas på långfredagens ledarsidor.

Att Danmark lättar på sina restriktioner efter påsk är ett tecken på att landet är på väg att närma sig den svenska linjen, menar Sydsvenskans osignerade ledare. Den danska regeringens agerande kan tolkas som att man nu försöker hitta en balans för hur snabbt smittspridningen sker, skriver man, och pekar på att en för långsam spridning ökar risken för en brant ökning till hösten.

Men vilken som är den rätta vägen framåt går ännu inte att säga och ingen bör peka finger åt någon annan, lyder ett av huvudresonemangen.

”Tills vidare måste varje land efter bästa förmåga fatta beslut utifrån läget och den senaste kunskap som finns”.

Vårdpersonalen måste snarast få en försäkring mot covid-19, skriver Karin Pihl på GP:s ledarsida. Att virussjukdomen ännu inte finns med bland de sjukdomar som klassas som arbetsskada för personer i vårdyrken är oacceptabelt, resonerar Pihl.

”Riskerar man sin hälsa på jobbet ska man få ersättning om man drabbas”.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
En kvinna ber utanför en kyrka i Sevilla. Laura Leon / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

605 dödsfall i Spanien – lägsta siffran på 17 dagar

Spanien har registrerat 605 döda i covid-19 det senaste dygnet, uppger myndigheter enligt El País. Det är landets lägsta dödssiffra under ett dygn sedan den 24 mars, skriver tidningen.

Under gårdagen registrerades 683 nya dödsfall i Spanien och den totala dödssiffran är nu uppe i 15 843. Drygt 157 000 personer i landet har bekräftats smittade.

Spaniens regering har sagt att den inom kort gradvis kommer att börja lätta på restriktionerna.

– Vi börjar få kontroll över elden, sa premiärminister Pedro Sánchez i går.

2 tim
Ett pendeltåg med namnet ”Wuhan China” på centralstationen i Essen i Tyskland. I förgrunden syns en skylt var hela text lyder ”I mitten av Europa”. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro i Europa: ”Ljus i tunneln kan vara ett skenande tåg”

I takt med att allt fler smittade tillfrisknar öppnar land efter land i Europa för att sakta men säkert börja öppna upp sina samhällen. Det rapporterar SvD, vars korrespondenter har gått igenom läget i några av de värst drabbade länderna.

Italien planerar för ”fas 2”, då till exempel restauranger och affärer kan öppna igen, medan Schweiz inrikesminister säger att landet ”ser ljuset i tunneln”.

Samtidigt kvarstår rädslan för ett bakslag. I Lombardiet oroas myndigheterna av att trafiken har ökat med tio procent jämfört med veckan innan och i regionens huvudort Milano har polisen satt upp vägspärrar för att hindra människor från att resa i påsk.

Tidningen Le Figaro skriver att president Emmanuel Macron nu måste övertyga fransmännen om att ljuset i tunneln inte är ”strålkastarna på tåget som rusar rakt mot oss i full fart”.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild: Opec-ledamöter screenas innan de går in till ett ett möte.  Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN
Det växlande oljepriset

Mexiko ratar kartellkrav – kan skjuta avtalet i sank

I går stod det klart: Oljekartellen Opec och dess samarbetsländer har kommit överens om att minska oljeproduktionen med 10 miljoner fat per dag i två månaders tid – en historiskt stor sänkning. Men hela avtalet kan skjutas i sank av Mexiko.

I det pressmeddelande som Opec släppte på torsdagskvällen noteras att alla länder utom Mexiko står bakom överenskommelsen ”och som ett resultat av det är avtalet beroende av Mexikos samtycke”.

Enligt Reuters uppgifter ville Opec att Mexiko skulle minska sin produktion med 400 000 fat per dag.

Källor uppger för Bloomberg att Mexiko lämnade Opecs videokonferens efter nio timmars förhandlingar. På fredagsmorgonen twittrar landets energiminister Rocio Nahle Garcia att man kan gå med på att minska sin produktion med 100 000 fat per dag.

Idag 05:14
Arkivbild: Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman.  Jon Gambrell / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Hoppas att Mexiko ska se fördelarna för hela världen”

Mexiko är det enda landet som sätter sig emot det förslag om produktionsminskningar på sammanlagt 10 miljoner fat per dag som Opec+ kom överens om i går. Förhandlingarna uppges fortsätta i dag, men ändrar landet inte sin ståndpunkt kan ett slutgiltigt avtal inte slutas. Det säger Saudiarabiens energiminister prins Abdulaziz bin Salman till Reuters.

– Jag hoppas att Mexiko ska se fördelarna med den här överenskommelsen, inte bara för Mexiko utan för hela världen. Hela avtalet hänger på att Mexiko går med på det, säger han.

Mexikos energiminister Rocio Nahle Garcia skriver på Twitter att landet kan tänka sig att minska sin produktion med 100 000 fat per dag, jämfört med de 400 000 fat per dag som kartellen föreslagit.

Idag 05:17
LEONHARD FOEGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Opec+ stryper oljan med 10 miljoner fat per dag

Opec och samarbetsländerna enades sent på torsdagskvällen att kapa oljeproduktionen med totalt tio miljoner fat per dag, rapporterar flera medier.

Produktionsminskningen gäller för månaderna maj och juni. Mellan juli och december ska produktionen enligt avtalet minska med åtta miljoner fat per dag för att därefter sänktas ytterligare till sex miljoner fat per dag.

Saudiarabien och Ryssland kommer att stå för halva nedskärningen med 2,5 miljoner fat var per dag.

Rapporter tidigare under torsdagen talade om 20 miljoner fat vilket fick oljepriserna att rusa innan de rasade rejält igen.

Igår 21:28
Läs mer om Det växlande oljepriset