TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges entreprenörer

Därför var Kamprad ett affärssnille – här är hans bästa råd

För två år sedan dog en av Sveriges främsta entreprenörer, Ikeas grundare Ingvar Kamprad. fPlus har sammanställt de egenskaper som gjorde honom till ett affärssnille. Och hans främsta tips till framtida entreprenörer.

 • Sparsamhet. Att spara och stå med fötterna var hans ledord. Och även om det finns de som menade att han inte levde som han lärde så menar Johan Stenebo som skrivit boken ”Sanningen om Ikea” att de har helt fel. ”Glömde du att släcka lampan när du lämnade ett rum blev han arg. Sparsamheten hade nästan en religiös framtoning. Allt handlade om enkelhet vad vi än gjorde. Käkade man lunch gick man och tog två korvar i varuhusets kiosk. Det var en dödssynd att åka business class på flyget. Man fick inte ha slips, en udda kavaj kunde man väl sätta på sig men annars hade man tröja eller skjorta”, säger han till SVT Nyheter.
 • Besatt av goda affärer. Kamprad blev tidigt närmast besatt av att göra affärer, säkert inspirerad av morfadern som drev byhandel. Ingvar Kamprad hade sysslat med försäljning ända sedan han lärt sig cykla, skriver Populär historia: ”Han köpte in stora partier så billigt att han kunde sälja dem till ett lågt pris och ändå göra en vinst.” Som liten sålde han tändstickor till gran­narna runt hemmet.
 • Smart logistik knockade konkurrenter. Inte bara det välkända att han storsatsade på platta paket och lätt kunderna göra jobbet (sätta samman möbeln) Utan även den systematiska upphandlingen från ett nät av möbelfabriker i framför allt Östeuropa. Här låg företaget före sin tid. Bakgrunden till satsningen var att de svenska konkurrenterna blockerade företaget i svenska möbelfabriker.
 • Förutsåg kundernas behov. Att kunderna kunde se möblerna i en katalog innan de köpte dem och handla i ett varuhus långt från de stora tätorterna var på 1950-talet okända före­teelser, skriver Centrum för Näringslivshistoria. Han insåg bilens betydelse.
 • En egen filosofi och företagskultur. Kamprad började tidigt fila på drömmen om ”det eviga företaget”. Han skrev Ikeas bibel ”En möbelhandlares testamente” och Kraft 80, ett slags Ikeas kulturrevolution. Sparsamheten ingick i denna företagskultur. Att spara och stå med fötterna på jorden skulle präntas in i personalen
 • Marknadsföringsgeni. Sparsamheten användes aktivt i Ikeas reklam, men även kopplingen till Sverige. Anders Parment, universitetslektor i marknadsföring vid företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet, säger till SVT att sparsamheten var ett smart marknadsföringsdrag.
 • Egen design En viktig del av Ikea-undret blev den egna designorganisationen.

Här är Ikea-grundarens råd till framtidens entreprenörer: 

1. Kompensera dina brister, vet att du har många. Misstro dem som kan och vet allt.

2. Var alltid på väg! Nöjdhetskänsla är ett sömnpiller.

3. Se upp med erfarenhet. Den hindrar dig ofta att tänka annorlunda. Varför är ett bra ord.

4. Se till att ha din arbetsplats nära verkligheten.

5. Arbeta positivt. Det negativa ger dig bara magsår.

6. Tillstå dina fiaskon och försök inte bortförklara.

7. Lär dig skilja mellan verkliga och inbilldade behov.

Toppnyheter

Vårdpersonal i Kalmar. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Trots uppmaningarna: Personal i vården testas inte

Trots att Folkhälsomyndigheten och statsepidemiolog Anders Tegnell flera gånger poängterat vikten av att vårdpersonal testas för coronavruset för att undvika att de är hemma i onödan görs nästan inga sådana test i Stockholm. Det rapporterar Ekot.

Charlotta Dickman, sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen på Södersjukhuset i Stockholm är kritisk.

– Jag tycker det är dårskap att inte testa personal med symptom eftersom vi måste stanna hemma då, säger hon.

Enligt regionens chefläkare Elda Sparrelid handlar det om resursbrist, och att regionen inte vill äventyra möjligheten att testa patienter.

1 tim
Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Första virusfallet har bekräftats i Kriminalvården

Det första coronavirusfallet har bekräftats inom svenska Kriminalvården, rapporterar TT. Fallet har konstaterats i Stockholmsområdet, meddelar Jörgen From Nordin, enhetschef på Kriminalvårdens säkerhetsavdelning.

Han säger också att ytterligare några personer visar symptom och ska testas. Intagna och anställda som misstänks vara smittade hålls isolerade. Enligt From Nordin är det lugnt bland de intagna.

– Nu är våra klienter väldigt införstådda med det här och det arbete vi gör och de upplever att de får bra information, säger han.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Mike Ryan till vänster. Denis Balibouse / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Ser tecken på stabilisering i Europa

Världshälsoorganisationen, WHO, ser tecken på en stabilisering av smittspridningen i Europa sedan Italien rapporterat det lägsta antalet nya fall på nära två veckor, skriver Bloomberg.

Mike Ryan, chef för hälsonödlägen på WHO, säger att det är organisationens ”brinnande hopp” att Italien och Spanien närmar sig en kulmen och att de europeiska nedstängningarna ska börja bära frukt.

Han uppmanar samtidigt alla länder att trappa upp sina insatser när det gäller att hitta och isolera personer som har smittats.

16 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Handels har fått många nya anmälda till a-kassan. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Rusning till a-kassan efter regeringens nya regler

De branscher som drabbats hårdats av coronavirusets effekter har sett en explosionsartad ökning av medlemmar i a-kassan, rapporterar SVT. Gårdagens besked från regeringen om att det ska bli lättare att få a-kassa har gjort att ökningen nått ytterligare en nivå.

Jens Lundberg, pressekreterare på Handelsanställdas förbund, säger att ansökningarna tidigare låg på 50 till 100 per dag, men att de ökat till mellan 500 och 700 på grund av coronakrisen.

– Och i går när regeringen kom med sitt besked fick vi in 2 153 ansökningar, säger han.

20 min
Kawa Mohamed jobbar som frisör. Arkivbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Oro om uppehållstillstånd i varselvåg: ”Kämpat fyra år”

Personer med tillfälliga uppehållstillstånd i Sverige som hoppas få stanna permanent drabbas hårt av de rekordhöga varseltalen, rapporterar Ekot. I går meddelade Arbetsförmedlingen att 36 800 hade varslats i coronakrisens spår i mars.

Frisören och hemspråkshandledaren Kawa Mohamed från Syrien oroar sig för att förlora jobbet och därmed möjligheten att få stanna.

– Jag har kämpat i fyra år. Så jag vill inte att en sådan grej som vi inte har räknat med kommer i sista minuten och tar bort allting, säger han.

Migrationsverket säger att reglerna ligger kvar, men att man ser över konsekvenserna. Enligt migrationsminister Morgan Johansson (S) planeras inte någon översyn av regelverket.

Idag 03:56
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fem tips: Så undviker du covid-19-relaterade bedrägerier

Allt fler bedragare försöker utnyttja människors utsatthet under coronakrisen och därför är det viktigt att vara uppmärksam och ta till åtgärder för att skydda sig själv och företaget. FICO listar fem tips för hur du undviker covid-19-relaterade bedrägerier.

 1. Granska noggrant var information kommer ifrån och var uppmärksam på bedragare som använder aktuella organisationer, som exempelvis WHO, för att få dig att klicka på skadliga länkar eller bilagor.
 2. Var uppmärksam på falska erbjudanden som är kopplade till virus. För att vara på den säkra sidan kan du googla hemsidenamnet tillsammans med ordet ”scam” först.
 3. Var försiktig och avvakta om ett erbjudande har kort eller ologisk tidsfrist, ofta kan bedragare försöka ge sken av att situationen är brådskande vilket många kan påverkas av.
 4. Många nya hemsidor har dykt upp sedan virusutbrottet, som utger sig för att ha information om covid-19, och för att undvika skadlig kod är det alltid bäst att vara uppmärksam och dubbelkolla länkar innan man klickar på dem.
 5. Skulle bedragare besöka dig i hemmet, för att erbjuda exempelvis desinfektering av hemmet, så bör du ifrågasätta deras avsikter och hålla avstånd.
2 tim
Läs mer om Företagarjouren
SPENCER PLATT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Återhämtning på Wall Street efter minusöppning

Tisdagshandeln är slagig på Wall Street och breda S&P 500 går mot sitt sämsta första kvartal sedan 1938, skriver CNBC. Vid 16.20-tiden står de ledande indexen som följer:
• S&P 500: +0,2 procent
• Nasdaq: +0,9 procent
• Dow Jones: +0,4 procent


Enligt CNBC var terminerna volatila och svängde från plus till minus inför öppningen. Starka kinesiska PMI-siffror och uppgifter om en fjärde amerikansk stimulansrunda vägdes mot en rejäl ökning av antalet coronasmittade i USA.

Indexen föll i öppningen men vände upp i samband med ett rapportsläpp som visade att de amerikanska hushållens konfidensindikator sjönk till 120,0 i mars jämfört med 132,6 i februari. Siffran var klart bättre än analytikernas förväntningar.

Tom Lee, analyschef på Fundstrat Global Advisors, säger till CNBC att marknaden tycks ha bottnat då indexen har rusat den senaste veckan trots en rad katastrofala makrosiffror och ökad virusspridning.

– Om vi ser rallyn på dåliga nyheter så tror jag att det är ett tecken på att vi förmodligen är på botten, säger han.

S&P 500 är trots den senaste veckans rusning ner 18,7 procent under det första kvartalet. Dow Jones har i sin tur backat 21,8 procent och går mot sitt sämsta första kvartal någonsin, enligt CNBC.

2 tim
undefined

Svängig handel i Stockholm – OMXS30 tillbaka på plus

Det rådde stor volatilitet på Stockholmsbörsen på tisdagen. Vid 16.30-tiden hade indexen återigen handlats upp rejält:
• OMXS30: +1,9 procent
• OMXSPI: +2,4 procent

Nattens PMI-siffror från Kina kom in klart högre än väntat. Marssiffrorna på 52 kan jämföras med analytikernas snittestimat på 45 och rekordlåga 35,7 i februari.

Nyheten gav Stockholmsbörsen och de amerikanska terminerna en rejäl skjuts under förmiddagen. Men efter lunch handlades indexen ner och OMXS30 var ner och vände under nollan innan Wall Street öppnade och tryckte upp även Stockholm.

Trots dagens uppgångar summerar OMXS30 månaden runt 13 procent lägre och det första kvartalet nära 17 procent lägre.

På storbolagslistan har det lyst grönt stora delar av dagen med H&M som ett av dragloken. Klädjätten steg runt 4 procent. Även Swedish Match, Boliden och Handelsbanken låg i toppen av storbolagslistan.

I botten fanns Getinge och Essity som rekylerade ner efter senaste tidens branta uppgångar. Även Sandvik hade en tuff dag.

Idag 07:01
NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppåt på Asiens börser efter statistiksläppet: ”Glädjande”

Det var positiva tongångar på Asiens börser under tisdagsmorgonen. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,9 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,5 %
• Hang Seng: +1‚9 %
• Kospi: +2,2 %
Indexen som steg tog därmed rygg på gårdagens uppgångar på Wall Street och Reuters skriver att börshoppet hålls uppe av att PMI-siffror i Kina kommit in klart högre än väntat. Marssiffrorna kom in på 52 – vilket kan jämföras med analytikernas prognoser på 45 och de rekordlåga PMI-siffrorna på 35,7 i februari.

Även CNBC tar upp makrosiffrorna i Kina som en förklaring till börsuppgångarna. Och siffrorna är överraskande starka, anser SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist på Twitter. Han lägger dock till man ska vara försiktig kring att dra slutsatser av olika data just nu – även positiva.

”Likväl glädjande”, skriver Bergqvist.

Idag 03:25
Läs mer om Dagens börs
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Regeringens nya prognos ifrågasätts – ”optimistisk”

Sverige går in i en lågkonjunktur med BNP-ras som inte setts sedan finanskrisen och arbetslöshet som stiger till 9 procent i år. Den bedömningen gör regeringen i en ny prognos.

– Vi har ett väldigt allvarligt ekonomiskt läge, säger finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Hon beskriver det som dubbla negativa chocker – både i utbud och efterfrågan – som drabbar ekonomin. Svensk BNP spås falla med 4 procent i år, vilket är i paritet med finanskrisen, och därefter väntas snabb återhämtning.

– Ekonomisk aktivitet kommer att öka under andra halvåret, säger Andersson.

Regeringen spår KPI-inflation på 0,5 procent, jämfört med tidigare prognosen på 1,7 procent. Underskottet i statens finanser bedöms bli 3,8 procent av BNP i år.

Men flera ekonomer menar att regeringen är för optimistisk i sin prognos.

– Risken är ju att det kan vara en underskattning, om vi tittar på varselsiffrorna för den senaste månaden så finns ju stora risker att vi får en högre arbetslöshet än 9 procent, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Bettina Kashefi til SR.

Även från fackligt håll ifrågasätts prognosen.

– Ja, vi ser det här som en relativt optimistisk prognos och som nog förutsätter att regeringen sätter in mer kraftfulla åtgärder än vad man har gjort hittills. Jag tror att man måste sätta in mer regelrätta stöd särskilt till de mindre företagen i vissa branscher annars kommer de inte att fixa det här, säger Katarina Lundahl, chefsekonom på Unionen, till SR.

Idag 08:06
undefined

Professorn: Så kan vi dra nytta av coronakrisen

I krisen föds kreativiteten. Och trots den svåra situation som coronakrisen innebär kan det komma något gott ur den. Det menar  Charlotta Stern, professor och vice vd på Ratio.

– Vi har hög tillit och vi är pragmatiska. Det är styrkor som hjälper i en krissituation och även under återuppbyggnaden efter en kris, säger hon till Arbetsmarknadsnytt.

Den svenska modellen har dessutom stark legitimitet och parterna på arbetsmarknaden har etablerade relationer.

– Överlag är de bra på att samarbeta vilket är viktigt i svåra situationer. Att lita på sin motpart och att kunna jobba tillsammans för att lösa problem är en stor styrka.

Kanske kan krisen leda till att digitaliseringen tar fart, menar hon.

– Jag tänker att det kanske är nu det händer. Att vi plötsligt börjar anamma de digitala verktygen och får ut nyttan av dem. Den som har gjort det en gång och sett den kreativa potentialen kanske inser att det går att göra regelbundet.

Dessutom utmanas våra attityder vilket kan ge positiva effekter, enligt Charlotta Stern.

3 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer