TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
Sveriges entreprenörer

Därför var Kamprad ett affärssnille - här är hans bästa råd

För drygt ett år sedan dog en av Sveriges främsta entreprenörer, Ikeas grundare Ingvar Kamprad. fPlus har sammanställt de egenskaper som gjorde honom till ett affärssnille. Och hans främsta tips till framtida entreprenörer.

 • Sparsamhet. Att spara och stå med fötterna var hans ledord. Och även om det finns de som menade att han inte levde som han lärde så menar Johan Stenebo som skrivit boken ”Sanningen om Ikea” att de har helt fel. ”Glömde du att släcka lampan när du lämnade ett rum blev han arg. Sparsamheten hade nästan en religiös framtoning. Allt handlade om enkelhet vad vi än gjorde. Käkade man lunch gick man och tog två korvar i varuhusets kiosk. Det var en dödssynd att åka business class på flyget. Man fick inte ha slips, en udda kavaj kunde man väl sätta på sig men annars hade man tröja eller skjorta”, säger han till SVT Nyheter.
 • Besatt av goda affärer. Kamprad blev tidigt närmast besatt av att göra affärer, säkert inspirerad av morfadern som drev byhandel. Ingvar Kamprad hade sysslat med försäljning ända sedan han lärt sig cykla, skriver Populär historia: ”Han köpte in stora partier så billigt att han kunde sälja dem till ett lågt pris och ändå göra en vinst.” Som liten sålde han tändstickor till gran­narna runt hemmet.
 • Smart logistik knockade konkurrenter. Inte bara det välkända att han storsatsade på platta paket och lätt kunderna göra jobbet (sätta samman möbeln) Utan även den systematiska upphandlingen från ett nät av möbelfabriker i framför allt Östeuropa. Här låg företaget före sin tid. Bakgrunden till satsningen var att de svenska konkurrenterna blockerade företaget i svenska möbelfabriker.
 • Förutsåg kundernas behov. Att kunderna kunde se möblerna i en katalog innan de köpte dem och handla i ett varuhus långt från de stora tätorterna var på 1950-talet okända före­teelser, skriver Centrum för Näringslivshistoria. Han insåg bilens betydelse.
 • En egen filosofi och företagskultur. Kamprad började tidigt fila på drömmen om ”det eviga företaget”. Han skrev Ikeas bibel ”En möbelhandlares testamente” och Kraft 80, ett slags Ikeas kulturrevolution. Sparsamheten ingick i denna företagskultur. Att spara och stå med fötterna på jorden skulle präntas in i personalen
 • Marknadsföringsgeni. Sparsamheten användes aktivt i Ikeas reklam, men även kopplingen till Sverige. Anders Parment, universitetslektor i marknadsföring vid företagsekonomiska institutionen på Stockholms universitet, säger till SVT att sparsamheten var ett smart marknadsföringsdrag.
 • Egen design En viktig del av Ikea-undret blev den egna designorganisationen.

Här är Ikea-grundarens råd till framtidens entreprenörer: 

1. Kompensera dina brister, vet att du har många. Misstro dem som kan och vet allt.

2. Var alltid på väg! Nöjdhetskänsla är ett sömnpiller.

3. Se upp med erfarenhet. Den hindrar dig ofta att tänka annorlunda. Varför är ett bra ord.

4. Se till att ha din arbetsplats nära verkligheten.

5. Arbeta positivt. Det negativa ger dig bara magsår.

6. Tillstå dina fiaskon och försök inte bortförklara.

7. Lär dig skilja mellan verkliga och inbilldade behov.

Toppnyheter

Brexit - förhandlingarna

Tårögd Theresa May avgår: Jag är inte landets sista kvinnliga premiärminister

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som partiledare för Tories den 7 juni. Det bekräftade en tårögd May i ett tal under fredagsförmiddagen.

– Jag har varit Storbritanniens andra men definitivt inte sista kvinnliga premiärminister, sa hon med en röst som bröts.

I sitt avskedstal sa hon också att hon alltid kommer att ångra att hon inte lyckats leverera ett brexit-avtal.

May kommer att fortsätta som premiärminister till dess att en ny partiledare är på plats, rapporterar Sky News.

2 tim
Theresa May går in genom dörren till 10 Downing Street efter sitt avskedstal. TT
Brexit - förhandlingarna

Analys: Ödesdigra misstag präglade Mays ledarskap

Theresa May kommer att bli ihågkommen som premiärministern som besegrades av brexit, skriver The Guardians Dan Sabbagh i en analys.

May framstod till att börja med som den enda vuxna i rummet, då hon tog sig an uppdraget att driva igenom utträdet ur EU med en bister beslutsamhet. Men i slutet hade hon svårt att upprätthålla lojaliteten, även hos sina närmaste allierade, skriver han.

May lovade också att kämpa mot ”brinnande orättvisor” i det brittiska samhället, men enligt Sabbagh hann hon bara driva igenom ett fåtal sociala reformer under sitt ledarskap, som helt dominerades av brexit.

The Telegraphs Christopher Hope och Camilla Timoney skriver att May misslyckades med båda sina löften – att driva igenom brexit och att ta sig an orättvisorna i samhället.

”I stället kommer hennes ledarskap bli ihågkommet för en serie ödesdigra misstag, 36 ministeravgångar och ett konservativt parti som är mer splittrat än någonsin tidigare”, skriver de.

1 tim
Theresa May Hannah Mckay / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Analys: May har skött det illa – men kämpat tappert

Det råder ingen tvekan om att Storbritanniens premiärminister Theresa May inom kort kommer att avgå, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson i en analys.

Han menar att hon bitvis skött uppdraget med att lotsa Storbritannien ut ur EU katastrofalt dåligt – men medger samtidigt att May kämpat oerhört tappert.

”Hon har tagit stryk som ingen annan premiärminister före henne. Hon har varit golvad otaliga gånger med alltid rest sig före tio och sett helt oberörd ut”, skriver Hansson.

Sveriges Radios Londonkorrespondent Claes Aronsson menar i en analys att dagens oönskade EU-val gör läget med brexit än mer pressat.

–Hon har tappat all auktoritet det senaste dygnet. Hon har ingen möjlighet att sitta kvar längre, säger han i radion.

Igår 11:25
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Illustrationsbild. TT
EU-valet 2019

Stor spridning för falska budskap inför EU-valet

Falska budskap har fått stor spridning i Europa inför EU-parlamentsvalet, rapporterar Ekot och hänvisar till en granskning av twitterinlägg som flera europeiska public service-bolag har gjort.

I det videoklipp som är ett av de mest delade uppges en muslimsk man vandalisera en staty av en kvinna i Italien men det visar i själva verket en händelse i Algeriet. Fler twitterinlägg kommer också från konton som sprider rysk statlig propaganda.

Finska Yle, Sveriges radio och public service-bolag i Storbritannien, Nederländerna och Österrike har sammanställt materialet tillsammans med dataanalysföretaget F-secure.

1 tim
Stefan Löfven Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Ledare: Stefan Löfvens EU-retorik är populistisk

Dagens ledarsidor domineras av olika aspekter av det kommande EU-valet.

Aftonbladets Ingvar Persson kopplar söndagens val till att det i dag är exakt hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. ”Ändå återstår fortfarande så mycket politiskt arbete för att skapa ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter”, skriver han.

Svenska Dagbladets Lydia Wålsten uppmanar väljare att inte rösta på dem som förespråkar protektionism inom EU.

”S driver på för mindre tillväxt i unionen samtidigt som partiet undergräver den frihet som de allra flesta svenskar ser som EU:s existensberättigande” skriver hon.

Norrköpings-Tidningars Hans Stigsson menar att Stefan Löfven står för en dubbelmoral i sin EU-retorik. Han är kritisk till att Löfven både vill tvinga EU:s medlemsländer att ta emot flyktingar, samtidigt som han hyllar gemensamma beslut inom andra politikområden som i praktiken inte är bindande.

”Så talar en ärkepopulist” skriver han.

4 tim
Pedro Sánchez i samband med valet i april. Andrea Comas / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet 2019

”Socialisternas stora hopp i EU är Pedro Sánchez”

Spanien ser ut att bli det enda av EU:s större medlemsländer där ett socialistiskt parti tar hem störst andel av rösterna i EU-parlamentsvalet. Partiledaren Pedro Sánchez framstår alltmer som de europeiska socialdemokraternas stora hopp, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sánchez socialistiska parti, PSOE, kan enligt opinionsundersökningar få runt 30 procent av väljarstödet. Det är 10 procent mer än vad den närmaste rivalen, liberalkonservativa Partido Popular tros få.

2 tim
Läs mer om EU-valet 2019
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

Energibolag sågar regeringsförslag – varnar för elbrist

Energijättarna Eon, Vattenfall och Ellevio är kritiska till ett nytt lagförslag från regeringen som de anser strider mot rättsliga principer. Bolagen varnar för att nödvändiga investeringar uteblir och att risken för elbrist ökar, skriver DI.

– Vi uppmanar regeringen att tänka om och skrota förslaget, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution, som är en av Sveriges största elnätsägare.

Enligt honom kan förslaget förvärra det redan allvarliga läget för elförsörjningen.

– Både vi och många andra elnätsbolag kan tvingas sänka investeringstakten. Det i ett läge när elnäten i stället behöver förstärkas, moderniseras och byggas ut i en historisk omfattning, säger Johan Mörnstam till DI.

Bakgrunden är att regeringen i förra årets valrörelse lovade ett tuffare regelverk för landets elnätsbolag för att sätta stopp för fler prishöjningar.

21 maj
Läs mer om Den akuta elbristen
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Global klimatstrejk inledd i Australien: ”Vi kommer att fortsätta tills vi vinner”

Tusentals unga i Nya Zeeland och Australien har inlett dagens stora globala klimatstrejk, rapporterar BBC.

Organisatörerna förväntar sig att över en miljon unga kommer att delta i evenemang i 110 länder under dagen.

I Melbourne marcherade tusentals unga genom staden, skriver Herald Sun.

– Vi kommer att fortsätta kämpa tills vi vinner. Vi kommer visa vårt parlament att vi bryr och och vi kommer inte sluta förrän vi har vunnit, ropade demonstranterna.

3 tim
Sjöstedt. Arkiv. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Kravet på regeringen: ”Plan för fossilfritt Sverige”

Vänsterpartiet kräver att regeringen tar fram en plan för ett fossilfritt Sverige. Det skriver partiet i ett pressmeddelande. Regeringens ojämlikhet äventyrar klimatomställningen, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt:

– Det måste vara de med mest pengar som gör mest. Den som flyger mest ska betala mest. Då duger det inte att regeringen väljer att sänka värnskatten, lägga ned statlig verksamhet i glesbygden och inte värnar om att vanligt folk får anständiga villkor när de blir sjuka, arbetslösa eller går i pension, säger Sjöstedt till TT.

V menar bland annat att ett viktigt steg på vägen är att göra om det kommunala utjämningssystemet.

42 min
Demonstranter samlas i Humlegården. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Tusentals väntas delta i manifestation i Stockholm

Tusentals personer väntas delta på dagens klimatmanifestation i Kungsträdgården i Stockholm, skriver Expressen. Arrangörerna Fridays for future säger att de hoppas att 10 000 personer kommer dit.

11.30 inleds marschen från Humlegården, som går genom centrala Stockholm bort till Kungsträdgården där ett liveprogram drar igång klockan 13.

En av talarna är aktivisten Greta Thunberg, som blivit världskänd för sin skolstrejk för klimatet och det kommer även att bli liveframträdanden av artister som Molly Sandén, Jireel, Danny Saucedo, Annika Norlin och Astrid S.

Under dagen kommer det även att hållas manifestationer på flera andra håll i Sverige, enligt TT på över 100 platser.

2 tim
Läs mer om Klimathotet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vänster: Utsikt över Baltimore med stadshuset i fonden. Höger: En lapp med informationen att it-systemen ligger nere på en dörr nära stadshuset. TT
Cyberattackerna

Expert: Tidsfråga innan Sverige drabbas av attack

Frågan är inte om, utan när, en svensk storstad drabbas av en liknande attack som den amerikanska staden Baltimore. Det säger it-säkerhetsexperten Fredrik Blix till TT.

– Inom de närmaste åren så kommer vi att se något liknande i en större svensk stad.

En framgångsrik attack skulle kunna få stora konsekvenser, enligt Blix. Det gäller bland annat vattenrening, elförsörjning och inpassering till lokaltrafiken.

– På ett sätt är det bra att det här händer i Baltimore, för då kan vi analysera den här händelsen och lära oss av den.

Hackarna som sedan början av maj blockerat flera av Baltimores system kräver betalning i Bitcoin för att låsa upp systemen.

5 tim
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Cyberattackerna

Domen: Sverige chanslöst mot cyberattacker

Svenska storbolag ger tummen ned till den svenska it-säkerheten, skriver PWC, som har intervjuat chefer i 100 av Sveriges största bolag. Domen från företagen är hård.

Ungefär hälften av bolagen, 49 procent, uppger i undersökningen att de har varit utsatta för cyberattacker under 2018.

Inte nog med det. Företagen räknar med att det blir värre framöver. 65 procent av bolagen räknar med att 2019 blir ett år då attackerna kommer att öka ytterligare.

– Undersökningen visar att våra beslutsfattare måste gå från ord till handling och bli mer tydliga och konkreta när det gäller lösningar. Annars riskerar vi att stora värden går förlorade och i värsta fall hotas även viktig samhällsstruktur, säger Jakob Bundgaard ansvarig för cybersäkerhet på PWC Sverige, i pressmeddelande.

5 tim
Läs mer om Cyberattackerna
undefined