TT
Den svenska konjunkturen

Därför undkommer ingen bransch coronakrisen

Näringslivet är ett ekosystem. Om en bransch tvärnitar följer andra efter. ”När människor inte sover på hotell så behöver inte heller textilierna tvättas”, säger Daniel Kärrholt, förbundsdirektör för Sveriges Tvätteriförbund. Han vittnar nu om en bransch i djup kris.

Besöksnäringen tillhör de branscher som hittills har drabbats hårdast av coronavirusets framfart, med hotell som står tomma och restauranger som i brist på gäster måste slå igen. Men näringslivet fungerar som ett ekosystem – den ena artens överlevnad är avhängig den andra. När besöksnäringen dukar under så drabbar det även andra branscher som är beroende av dess existens.

Tvätterinäringen är en av de branscher som är starkt beroende av besöksnäringen. När hotellrummen står tomma så finns det inte heller något behov av att tvätta dess lakan och handdukar. Daniel Kärrholt är förbundsdirektör för Sveriges Tvätteriförbund. Han får nu ta emot många förtvivlade samtal från medlemmar vars verksamheter nu blöder som öppna sår.

– De av våra som levererar till besöksnäringen har det värst just nu. Där är det akut kris. Avtal pausas eller sägs upp och många har redan varslat personal. När människor inte sover på hotell så behöver inte heller textilerna tvättas, säger Daniel Kärrholt.

Problemen eskalerar snabbt

Men även de tvätterier som levererar till andra branscher än besöksnäringen börjar få bekymmer och enligt Daniel Kärrholt eskalerar de snabbt.

– Många av våra företag tvättar arbetskläder, entrémattor, putsdukar till industrin, med mera. Men när människor inte går till sina jobb så faller även det behovet, säger Daniel Kärrholt.

Samtidigt går andra verksamheter inom tvätteribranschen på högtryck.

– Våra sjukhustvätterier har mycket att göra nu och fortsätter att leverera service som just nu är ytterst samhällskritisk, säger Daniel Kärrholt.

I dag arbetar cirka 5 000 personer inom tvätt- och textilservicebranschen som omsätter drygt 5,5 miljarder kronor. Det är en bransch som sysselsätter många ungdomar och nyanlända då yrket i många fall inte innebär några krav på längre teoretisk utbildning.

– Branschen fungerar som en integrationsmotor där människor som står långt från arbetsmarknaden har möjlighet att få ett första jobb. Konsekvenserna av att en sådan bransch faller kommer att bli oöverblickbara för vårt samhälle på lång sikt, säger Daniel Kärrholt.

Krävs snabba åtgärder

Men vilka åtgärder krävs då för att tvätterinäringen ska undvika de mest bestående skadorna genom krisen? Förutsättningarna är väldigt olika. Tvätterinäringen består av både små och stora aktörer.

Åttio procent av branschens aktiebolag har som mest tio anställda och utöver aktiebolag omfattar branschen olika företagsformer som enskilda firmor, handelsbolag, region- och landstingsägda och statliga verksamheter.

– Generellt handlar det om att tackla likviditetsproblem och skapa förutsättningar för att inte behöva säga upp personal i både större verksamheter och mindre familjeägda, oavsett bolagsform. Det betyder räddningsersättning vid kraftigt omsättningsfall, stöd för att ta fasta kostnader i verksamheter och att arbetsgivaravgifter och egenavgifter tillfälligt slopas, säger Daniel Kärrholt.

Måste behålla framtidstron

Utöver detta anser han att det är viktigt att aktörerna behåller den framtidstro som krävs för att vilja fortsätta.

– En egenföretagare som sänker sin lön för att klara likviditeten och går upp i arbetstid för att täcka sjukfrånvaron, måste kunna tro på att ansträngningarna lönar sig. I det här läget kan det vara bra att låta rut-avdraget inkludera tvätteritjänster även utanför hemmet. Införa regler om fria arbetskläder vore också bra. Ju bättre förutsättningar branschen får, desto mer motståndskraft får vi, säger Daniel Kärrholt.

Vad tycker du och dina medlemmar om de åtgärdspaket som regeringen hittills har presenterat?
– Regeringen har visat stort ansvar, men det behövs mer, både i form av riktade insatser och enklare och tydligare regler som också i högre utsträckning tar hänsyn till mindre ägarledda familjeföretag. Det är viktigt att åtgärder nu, på grund av stelbenta regler, inte leder till en kris längre fram när eventuella återbetalningar ska göras. Vi är en mycket utsatt bransch, säger Daniel Kärrholt.

Toppnyheter

Lena Hallengren. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regionerna får utökat ansvar för coronatestning

Sveriges regioner kommer att få ett större ansvar för coronatestningen i landet, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Tidigare har planen varit att regionerna ska sköta testning av sjuka, personer i riskgrupp och personer som arbetar inom vård och omsorg. Externa aktörer har haft i uppdrag att testa personer inom övrig samhällsviktig verksamhet, men nu får regionerna även ansvar för den gruppen.

Just oklar ansvarsfördelning har varit en anledning till att färre tester än väntat har genomförts, säger testkoordinatorn Harriet Wallberg till DN.

– Det är en orsak till att det gått långsamt, säger hon.

3 min
Hallengren och Carlson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restriktioner för personer över 70 ligger fast – träffas utomhus med avstånd okej

Åldersgränsen för när äldre personer anses vara en särskild riskgrupp ligger kvar vid 70 år och att restriktionerna för dessa ligger fast, meddelar socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att en studie över sjukdomsfall ställt mot ålder gjorts och att utifrån den ligger gränsen ”ganska rätt”.

– Det finns ingen grund för att ändra 70-årsgränsen. Håller vi fast vid 70 år så tror vi att vi gör den största nyttan för folk som följer våra råd och anvisningar, säger han vid pressträffen.

Samtidigt kommer nya råd till äldre. De ska fortfarande undvika kontakt med andra, men risken för smittspridning utomhus är dock påtagligt lägre.

Exempelvis tillåts sociala aktiviteter utomhus där det finns en möjlighet att hålla avstånd, till exempel att träffa barn och barnbarn och spela boll.

26 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
EU-kommissionens ordförande Ursula von d - / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Hårt tryck mot ”sparsamma Sverige” från övriga EU

Frågorna är många inför dagens besked från EU-kommission, där man väntas presentera ett åtgärdspaket för att hantera de ekonomiska effekterna av coronakrisen.

Frankrike och Tyskland har föreslagit en återhämtningsfond på 500 miljarder euro som ska ges som bidrag till länderna. Detta har fått kritik från Sverige, Nederländerna, Danmark och Österrike – kallade ”de sparsamma fyra” – som vill att pengarna ska ges ut som lån.

EU-parlamentets talman David Sassoli uppmanade så sent som i går de fyra länderna att ge med sig.

– Jag vädjar till deras ansvarskänsla. Alla tjänar på EU:s inre marknad och de länder som gör invändningar är några av dem som har tjänat mest, sa han enligt TT.

4 tim
Illustrationsbild. ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare avråder staten från infrastruktursatsningar

Satsningar på infrastruktur är klassisk krispolitik som ofta lyfts fram i debatten – inte minst när räntorna är låga. Men transportekonomiforskaren Disa Asplund varnar i en ny SNS-rapport för sådana åtgärder utan en genomtänkt analys där nyttan vägs mot kostnader. Det rapporterar DI.

Hon är tveksam till större infrastrukturprojekt som konjunkturåtgärd.

– Främst därför att de tar flera år, ibland årtionden, att planera, förankra och bygga, säger hon till tidningen.

4 tim
Fredric Alm/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Höjda skatter – ett skott i foten”

Stats- och finansministerns utspel om höjda skatter för att minska statsskulden riskerar att bromsa återhämtingen, skriver Viktor Munkhammar i en DI-analys.

Bara en fingervisning om höjda skatter kan leda till en minskning i hushållens konsumtion och en svagare ekonomisk återhämtning.

Enligt Munkhammar finns det ingen anledning för sådana besparingar.

För det första för att en fördubbling av den svenska statsskulden fortfarande skulle vara lägre än statsskulden hos exempelvis storekonomin Tyskland.

För det andra för att Sveriges nominella tillväxt fortfarande kommer att vara högre än räntan på de svenska statsskulden, vilket visar på en hållbar situation i statsfinanserna.

”Ibland ger Magdalena Andersson intryck av att vara kvar i 2014 års valrörelse. Hon och Anders Borg tävlade då med varanda om vem som var mest finanspolitiskt ansvarsfull”, skriver Munkhammar.

5 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
TT
De svenska krispaketen

Tunga jurister: Utdelningsstoppet bryter mot grundlagen – ”Bedrövligt”

Att staten förbjuder krisande företag från att göra utdelningar bryter mot grundlagen, kränker äganderätten och strider mot grundläggande mänskliga rättigheter, enligt juridikexperterna Marie Karlsson Tuula och Claes Sjölin. Även tidigare Volvo-vd:n Sören Gyll är på krigsstigen. ”Okunnigheten är bottenlös hos ministrarna och vi har en justitieminister som inte kan juridik. Då blir det rätt igenom fel”, säger Claes Sjölin till fPlus.

Idag 05:24
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utdelningsförbud kullkastar företagens krisplaner

Tillväxterkets skärpta utdelningsförbud tvingar företagen att riva upp sina krisplaner, skriver DI.

Ett av dem är it-konsultbolaget Biolit som innan utdelningsdebatten briserade permitterade sina anställda på 60 procent och samtidigt tog ut den minsta utdelningen på tre år.

– Tyvärr behöver vi hålla extra möten för att gå igenom uppsägningar. Vi måste se över lönsamheten eftersom permitteringsstödet dras in, säger Martin Östling, som är vice vd till tidningen.

Som sten på bördan gäller det indragna permittierngsstödet vid utdelningar retroaktivt från den 16 mars. Samtidigt förblir många frågor obesvarade. Tillväxtverket är exempelvis förtegna om företag fortfarande har rätt till stödet om man drar tillbaka utdelningarna.

Bemanningsföretaget Veterankraft, som har permitterat större delen av den fasta personalen, har också fått rita om krisplanerna. Peter Ahlberg, vd och grundare av bemanningsbolaget Veterankraft riktar skarp kritik mot regeringens kappvändning vad gäller företagsstöd.

– Våra politiker har begränsad insikt i och förståelse för hur det är att bedriva små och medelstora företag. Det är oerhört svårt att navigera i system, när det kommer nya besked efterhand, säger Ahlberg.

Igår 12:24
Ali Lorstani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Statens stöd till företagen är felkonstruerat

”Systemet med korttidspermittering spelar en avgörande roll för Sveriges möjligheter att ta sig ur krisen. Därför är det viktigt att diskutera det”, skriver Nima Sanandaji i ett gästinlägg på SvD:s ledarsida.

Han menar bland annat att systemet är krångligt samt att regeringen ”bestraffar” framgångsrika verksamheter då företag som gör utdelning inte får ta del av stödet.

Dessutom får enskilda näringsidkare endast begränsat stöd i Sverige, till skillnad från Tyskland, Nederländerna, Estland, Lettland, Litauen, Danmark och Norge.

”Systemet är kort och gott felkonstruerat. Staten behöver växla om till en konstruktiv ton, och i samråd styra upp så att korttidspermitteringen blir en bra lösning för alla företag”, konstaterar han.

Igår 13:58
Läs mer om De svenska krispaketen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer