Foto: Johan Nilsson/TT
Framtidens transporter

Därför tar svenskarna bilen och flyget i stället för tåget

Nästan hälften av svenskarna har någon gång valt bort tåget som resealternativ, till förmån för bilen eller flyget, enligt en färsk Sifoundersökning. Anledningen? Rädslan för försening. Enligt Lars Schyllander, tf vd för Strukton, finns det dock lösningar på järnvägens förtroendeproblem.

Farhågan om att anlända för sent till ens destination på grund av försenade tåg har lett till att nästan hälften, 46 procent, av alla svenskar vid något tillfälle har valt bort tåget och tagit bilen eller flyget i stället. Bland män är det runt 49 procent som har valt bort tåget och bland kvinnorna är det runt 43 procent, visar en ny Sifoundersökning beställd av Strukton Rail.

Lars Schyllander, tillförordnad vd för järnvägsföretaget Strukton Rail, har tillsammans med fyra andra företrädare för järnvägssektorn uppmärksammat undersökningen i en debattartikel. I den skriver de att järnvägen lider av ett lågt förtroende bland allmänheten och att en utökad digitalisering av arbetsmetoderna vid underhåll skulle snabba på järnvägens utveckling och i förlängningen frigöra mer kapacitet.

Varför är det så många som väljer bort tåget?

– Man känner inte riktigt att man kan lita på det, säger Lars Schyllander, men påpekar också att en bidragande orsak till det låga förtroendet för tågets punktlighet beror på att det dåliga ryktet har etsat sig fast.

– En del kan få för sig att tåget inte fungerar eftersom det är det som de har fått höra. Jag åker tåg flera gånger i veckan och det fungerar bra, fortsätter han.

Lars Schyllander, tillförordnad vd för Strukton Rail. Foto: pressbild Strukton Rail Sverige

Tågen blir punktligare

Lars Schyllander säger att han nu har börjat se en vändning och att tågen börjar bli punktligare, med undantag för år 2018, vars varma sommar skapade problem för järnvägstekniken. Den ökade punktligheten menar han bland annat beror på att politiker på senare år har börjat satsa mer pengar på järnvägen utifrån Trafikverkets nationella plan för transportsystemet 2018–2029.

– Jag följer branschen och ser att det blir bättre med stabilare punktlighet. I vissa i områden i Sverige blir man oftare försenad än andra. Men nu rustar man upp ganska många spår och bygger bort flaskhalsar, som till exempel på Mälarbanan mellan Spånga och Barkaby.

Vad är lösningen på förtroendeproblemet?

– Med en utökad digitalisering av järnvägen kan vi snabbare upptäcka om det finns några problem med kontaktledning, räls eller annat och åtgärda dessa fort. I industrin har det fungerat på detta sätt under flera år. De använder sig av sensorer som mäter exempelvis temperaturen och samlar in data på hur anläggningen mår. Samma skulle man kunna göra med järnvägen.

Varför har det inte redan gjorts om tekniken finns?

– Eftersom det är för dyrt. Nu är det lägsta pris som gäller i samband med upphandlingar, säger Lars Schyllander och fortsätter:

– Men digitaliseringen skulle ge en stor samhällsekonomisk nytta genom färre störningar.

Stora skillnader över landet

Undersökningen visar också att det finns regionala skillnader. Störst andel personer som har valt bort tåget av förseningsskäl kommer ifrån Blekinge län. Där uppger runt 67 procent att de någon gång har valt bort tåget. På andra plats kommer Kronobergs län med runt 59 procent och på delad tredje plats kommer Uppsala län och Östergötlands län med 58 procent. Lägst andel är det i Gotlands län med 20 procent och Västerbottens län med 34.

Partitillhörighet verkar också spela roll för om man väljer bort tåget eller inte. Personer som sympatiserar med Kristdemokraterna ratar tåget mest av alla. Där har runt 60 procent valt bort tågresan vid något tillfälle. På andra plats kommer Moderaterna med 54 procent och på tredje plats Sverigedemokraterna med 53 procent.

Personer som sympatiserar med Miljöpartiet är de som väljer bort tåget minst av alla. Bara 29 procent uppger att de har gjort det. På andra plats kommer Vänsterpartiet med 35 procent och på tredje plats Socialdemokraterna med 40 procent.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

Igår 19:46
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Igår 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Demonstranter till stöd för Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Amerika

Trump om Stone: ”Har goda chanser till benådning”

USA:s president Donald Trump säger att hans vän och tidigare rådgivare Roger Stone har ”goda chanser att bli benådad” – bara timmar efter att Stone dömts till fängelse i 40 månader, skriver CNN.

Roger Stone dömdes bland annat för att ha ljugit för kongressen i samband med Rysslandsutredningen och för att ha hotat ett vittne.

Donald Trump flaggar dock samtidigt för att någon benådning inte kommer att ske snarast.

– Jag vill att hela processen avslutas först, säger presidenten, som tidigare sagt att hans vän behandlats ”orättvist”.

Igår 21:08
Roger Stone. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Domaren: ”Sanningen finns och spelar fortfarande roll”

Roger Stone, vän och tidigare rådgivare till Donald Trump, har dömts till 40 månaders fängelse.

– Sanningen existerar fortfarande och spelar roll, sa domaren Amy Beckman när hon läste upp domen på torsdagen, enligt AFP.

Stone döms bland annat för att ha ljugit för den amerikanska kongressen i samband med Rysslandsutredningen.

– Roger Stones insisterade på att sanningen inte finns och hans stridslystnad och stolthet över sina egna lögner är ett hot mot våra mest fundamentala institutioner – och vår demokratis fundament, säger domaren.

Igår 18:08
Roger Stone på väg till rätten. Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre års fängelse för Trumps rådgivare Stone

Donald Trumps vän och tidigare rådgivare Roger Stone döms till 40 månaders fängelse, bland annat för att ha ljugit för kongressen, rapporterar amerikanska medier.

Fallet kring Stone fick stor uppmärksamhet förra veckan när det amerikanska justitiedepartementet gick in och rekommenderade att Stone skulle få ett lägre straff än vad åklagarna ville. Agerandet fick alla fyra åklagare i målet att hoppa av.

Straffet ligger i linje med det som justitiedepartementet föreslog.

Stone är den sjunde personen som döms efter Robert Muellers utredning om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Igår 17:37
Läs mer om Trumps Amerika

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

Igår 16:52
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

Igår 19:06
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön