Amerikanska valet 2020

Därför slutar inte Trumpkaoset efter valet

Valdagen den åttonde november 2016 följde inledningsvis manus till punkt och pricka. Under förmiddagen upprepade CNN och MSNBC hur lovande läget såg ut för Demokraterna – vissa strateger spekulerade till och med i om Texas kunde vinnas av partiet – och Hillary Clinton lär ha börjat fila på sitt tacktal.

Lika väntat var Trumpkampanjens återkommande anklagelser om valfusk i flera delstater. Ju längre dagen led och ju fler delstater som tillföll Trump, desto tystare blev anklagelserna om fusk från republikanernas läger.

Demokrater krävde riksrätt under Trumps första år i Vita huset

Istället blev rollerna snart ombytta. Under de efterföljande dagarna demonstrerade tiotusentals missnöjda amerikaner över hela landet. Upprördheten var förvisso stor även efter George W Bushs kontroversiella seger 2000, men vinden mojnade när Bush vann klart fyra år senare.

Reed Saxon / TT NYHETSBYRÅN

Nu blåste det värre än någonsin. Demonstranter skanderade ”We don’t accept the president-elect” och hashtaggen #NotMyPresident trendade på sociala medier. I februari 2017 startade en demokrat från Kalifornien The Impeach Trump Leadership PAC och senare under Trumps första år vid makten gjorde två ledamöter i representanthuset, demokraterna Al Green och Brad Sherman, formella försök att ställa presidenten inför riksrätt.

Vad skriker de om Trump tvingas lämna Vita huset?

Trump har inte gjort mycket för att lugna ner läget. Tvärtom. Ända sedan han tillträdde har presidenten anklagat motståndare för att älska terrorister, kallat medier för folkets fiende, och valt att tro på Putins ord istället för sin egen underrättelsetjänst.

I nuläget finns det all anledning att tro att Trump blir omvald i november. Om han trots allt förlorar kan vi förvänta oss starka reaktioner från såväl presidenten som en betydande del av hans väljarbas, något som flera av presidentens närmaste män har sagt rakt ut. När Trump under ett valmöte i somras gick till hårt angrepp mot fyra folkvalda politiker i Washington DC, varav tre är födda i USA, skrek åhörare ”send them home”. Vid andra rallies har publiken föreslagit att motståndare ska spärras in. Vad skriker samma personer om Trump tvingas lämna Vita huset?

Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska demokratin vilar på flera stabila ben och institutionerna har mött större utmaningar än denna. Samtidigt växer polariseringen. En vanlig uppfattning bland Trumpkritiker är att hans tid som president bara är en kort parentes, där allt snart återgår till det normala. Joe Biden har byggt hela sin valkampanj på det budskapet. Men det mesta tyder på att detta är det nya normala och att spänningarna efter valet i november kan bli ännu större, oavsett vem som vinner.

Ilskan lär knappast minska

Michael Cohen, presidentens tidigare advokat och numera ökänd kappvändare och kåkfarare, har sagt att ”givet min erfarenhet av att jobba med mr Trump befarar jag att om han förlorar valet 2020 kommer det inte ske någon fredlig maktöverföring”. Och tror du inte på Cohen, vilket du förmodligen inte bör, så räcker det med att lyssna till Trumps egna ord: ”Demokraterna kan inte vinna valet på ärlig väg”. Detta trots Demokraternas framgångar i det senaste mellanårsvalet och det faktum att Clinton fick tre miljoner fler röster än Trump (något som presidenten felaktigt hävdar är fel).

Så, anklagelserna om valfusk 2016 var nog bara en bris jämfört vad som väntar vid en Trumpförlust. I demokratlägret upprepas maniskt mantrat att en mandatperiod med Trump är en katastrof, men att fyra år till skulle göra det omöjligt att någonsin kunna vrida tillbaka nationen åt rätt håll. Om presidenten blir omvald lär ilskan inom den gruppen knappast minska.

Den stora nagelbitaren i november blir kanske inte vem som får flest röster på valdagen, utan hur väl institutionerna pallar för trycket dagen efter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Amerikanska valet 2020

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Stockholm. Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Rapport: Covid-19 troligen den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020

Covid-19 kommer troligen bli den vanligaste dödsorsaken i Stockholm 2020, skriver Dagens Nyheter. Detta visar en ny rapport från Smittskydd Stockholm och Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin.

Rapporten visar också att det finns stora skillnader mellan olika områden i Stockholm, när det kommer till hur många som har drabbats av smittan.

Några av de värst drabbade områdena är Sköndal och Rinkeby. I det första området är dödligheten kopplad till äldreboenden, medan Rinkeby har relativt få döda på särskilda boenden.

Idag 12:36
Illustrationsbild: Resenärer på Heathrow i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskar i fortsatt karantän vid Englandsresor

Svenskar tvingas fortsatt sitta i karantän vid resor till England när regeringen tar bort drygt 50 länder från listan över länder där risken att smittas av coronaviruset fortsatt anses som hög, rapporterar TT.

Bland de länder som från och med nästa fredag undantas från regler om karantän finns samtliga våra nordiska grannländer, Tyskland, Spanien och Frankrike, skriver det brittiska transportdepartementet på sin webbplats.

5 tim
Öresundsbron och en person som gör ett test. TT
undefined

Skånskt självtest gillas inte av danskarna: ”Märkligt”

De skånska självtesterna duger inte för att resa in i Danmark, rapporterar Sveriges Radio Malmöhus. Grannlandet kräver nämligen att en läkare skriver på ett friskhetsintyg.

Gilbert Tribo (L) är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Skåne.

— Det tycker jag är väldigt märkligt av Danmark faktiskt, att vi ska använda läkarresurser för att skriva att mänskor är friska, det borde räcka med provsvar, att man inte har smitta, säger han.

Idag 13:23
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige