Amerikanska valet 2020

Därför slutar inte Trumpkaoset efter valet

Valdagen den åttonde november 2016 följde inledningsvis manus till punkt och pricka. Under förmiddagen upprepade CNN och MSNBC hur lovande läget såg ut för Demokraterna – vissa strateger spekulerade till och med i om Texas kunde vinnas av partiet – och Hillary Clinton lär ha börjat fila på sitt tacktal.

Lika väntat var Trumpkampanjens återkommande anklagelser om valfusk i flera delstater. Ju längre dagen led och ju fler delstater som tillföll Trump, desto tystare blev anklagelserna om fusk från republikanernas läger.

Demokrater krävde riksrätt under Trumps första år i Vita huset

Istället blev rollerna snart ombytta. Under de efterföljande dagarna demonstrerade tiotusentals missnöjda amerikaner över hela landet. Upprördheten var förvisso stor även efter George W Bushs kontroversiella seger 2000, men vinden mojnade när Bush vann klart fyra år senare.

Reed Saxon / TT NYHETSBYRÅN

Nu blåste det värre än någonsin. Demonstranter skanderade ”We don’t accept the president-elect” och hashtaggen #NotMyPresident trendade på sociala medier. I februari 2017 startade en demokrat från Kalifornien The Impeach Trump Leadership PAC och senare under Trumps första år vid makten gjorde två ledamöter i representanthuset, demokraterna Al Green och Brad Sherman, formella försök att ställa presidenten inför riksrätt.

Vad skriker de om Trump tvingas lämna Vita huset?

Trump har inte gjort mycket för att lugna ner läget. Tvärtom. Ända sedan han tillträdde har presidenten anklagat motståndare för att älska terrorister, kallat medier för folkets fiende, och valt att tro på Putins ord istället för sin egen underrättelsetjänst.

I nuläget finns det all anledning att tro att Trump blir omvald i november. Om han trots allt förlorar kan vi förvänta oss starka reaktioner från såväl presidenten som en betydande del av hans väljarbas, något som flera av presidentens närmaste män har sagt rakt ut. När Trump under ett valmöte i somras gick till hårt angrepp mot fyra folkvalda politiker i Washington DC, varav tre är födda i USA, skrek åhörare ”send them home”. Vid andra rallies har publiken föreslagit att motståndare ska spärras in. Vad skriker samma personer om Trump tvingas lämna Vita huset?

Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN

Den amerikanska demokratin vilar på flera stabila ben och institutionerna har mött större utmaningar än denna. Samtidigt växer polariseringen. En vanlig uppfattning bland Trumpkritiker är att hans tid som president bara är en kort parentes, där allt snart återgår till det normala. Joe Biden har byggt hela sin valkampanj på det budskapet. Men det mesta tyder på att detta är det nya normala och att spänningarna efter valet i november kan bli ännu större, oavsett vem som vinner.

Ilskan lär knappast minska

Michael Cohen, presidentens tidigare advokat och numera ökänd kappvändare och kåkfarare, har sagt att ”givet min erfarenhet av att jobba med mr Trump befarar jag att om han förlorar valet 2020 kommer det inte ske någon fredlig maktöverföring”. Och tror du inte på Cohen, vilket du förmodligen inte bör, så räcker det med att lyssna till Trumps egna ord: ”Demokraterna kan inte vinna valet på ärlig väg”. Detta trots Demokraternas framgångar i det senaste mellanårsvalet och det faktum att Clinton fick tre miljoner fler röster än Trump (något som presidenten felaktigt hävdar är fel).

Så, anklagelserna om valfusk 2016 var nog bara en bris jämfört vad som väntar vid en Trumpförlust. I demokratlägret upprepas maniskt mantrat att en mandatperiod med Trump är en katastrof, men att fyra år till skulle göra det omöjligt att någonsin kunna vrida tillbaka nationen åt rätt håll. Om presidenten blir omvald lär ilskan inom den gruppen knappast minska.

Den stora nagelbitaren i november blir kanske inte vem som får flest röster på valdagen, utan hur väl institutionerna pallar för trycket dagen efter.

Dela

Öppna i ny flik

Relaterade ämnen

Amerikanska valet 2020

Toppnyheter

TT
Dagens börs

Stockholmsbörsens nya ras: ”Total härdsmälta”

Stockholmsbörsens ledande index rasar på nytt och alla storbolagen i OMXS30 står på kraftiga minus snart 20 minuter in i fredagsmorgonens handel.
• OMXSPI: –2,8 procent
• OMXS30: –2,5 procent
Från den senaste toppen som nåddes så sent som 19 februari har indexen nu fallit runt 12 procent. Även på Europas storbörser är fallen djupa på fredagsmorgonen.

”Total härdsmälta”, skrev daytradern Ekka Lundin innan öppningen.

New York-börserna kollapsade under sista timmen i gårdagens handel och breda S&P 500 stängde på minus 4,4 procent – den största dagsnedgången för indexet sedan augusti 2011. Någon uppåtrekyl antyds inte från USA, tvärtom. Nattens terminshandel indikerar i stället nya nedgångar.

1 tim
Illustrationsbild.  KIM HONG-JI / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kraftiga börsfall i Asien: ”Rädsla för en pandemi”

Coronaviruset och oro för sjukdomsutbrottet skapar rejäla börsnedgångar i Asien under fredagsmorgonen. Vid 05.15-tiden, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –4,0 %
• Shanghai: –3,7 %
• Shenzhen: –4,4 %
• Hang Seng: –2,5 %
• Kospi: –2,9 %
Rädsla att viruset ska få en kraftig spridning globalt ligger bakom säljtrycket, enligt CNBC.

– Jag tror att det som händer just nu är att investerare är oroliga att epidemin förmodligen ska bli en global pandemi, säger Chetan Seth, aktiestrateg på Nomura, till CNBC.

Även Wall Street såg stora börsnedgångar i går och de amerikanska huvudindexen föll över 4 procent.

5 tim
undefined

Branta fall på Wall Street – Tesla rasade 12 procent

Precis som de europeiska börserna föll de ledande indexen på Wall Street kraftigt på torsdagen. Dow Jones rasade över 1 000 punkter.
• S&P 500: −4,4%
• Nasdaq: −4,6%
• Dow Jones: −4,4%
Liksom tidigare i veckan är det oro över coronavirusets spridning och dess påverkan på ekonomin som ligger bakom säljvågen. Oron späddes på efter att den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA bedömt att viruset är på väg att utvecklas till en pandemi, enligt Bloomberg.

Virusoron har även fått flera bolag att vinstvarna. Sist ut var Microsoft som på onsdagskvällen flaggade för att coronaviruset skapat störningar i bolagets leverantörskedja. Microsofts aktie handlades ner 7 procent på torsdagen.

Elbilsjätten Tesla rasade 12,8 procent efter att antalet registrerade bilar i Kina sjunkit med nästan 50 procent jämfört med månaden innan. Det visar statistik från LMC Automotive, skriver Reuters.

Amerikanska betalningsjätten Paypal flaggade inför öppning att det nya coronaviruset sänker bolagets intäkter. Aktien stängde ”bara” ner drygt 1 procent.

Igår 15:09
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer