Det svenska skattetrycket

Därför skildrar SVT inte bolagsskatten men älskar flygskatten

Alldeles för få journalister inom public service intresserar sig för företagens villkor och skatternas betydelse för ekonomisk utveckling. Det menar Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut, som i en ny undersökning undersökt hur SVT och Sveriges Radio skildrat bolagsskatten och flygskatten.

– Det vi kan konstatera är att flygskatten fått mycket medialt utrymme och att sänkningen av den svenska bolagsskatten hamnat i skymundan, säger han till fPlus.

Studien undersökte SVT:s och Sveriges Radios webbplatser och utgick från två söktermer: bolagsskatt samt flygskatt. Den undersökte artiklar som publicerats mellan 1 mars 2017 och 31 maj 2018 för flygskatten, och mellan den 1 februari 2017 till 31 maj 2018 för bolagsskatten.

Efter att nyheter som varit irrelevanta sorterats bort fanns 26 publiceringar om bolagsskatt och 52 publiceringar om flygskatt.

– Jag kan förstå att flygskatten får mycket medialt utrymme. Det har en koppling till klimatfrågan, till regionala frågor och det berör fler människor direkt då det är fler människor som flyger än de som har egna bolag. Men om man ser hur företagens villkor påverkar tillväxten och antalet jobb så är det en mycket större och viktigare fråga, säger Mats Olin.

Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut Foto: Näringslivets medieinstitut

Stort fokus på Trump

Undersökningen visar även att SVT och SR i sin bevakning av bolagsskatten i större utsträckning fokuserade på den amerikanska skattereformen än på den svenska sänkningen av bolagsskatten.

– Vi har sett detta innan. Det finns ett otroligt stort fokus på Donald Trump. Ibland kan man väl känna att det fokuseras alldeles för mycket på vad Trump gör och säger men att det som påverkar Sverige hamnar i skymundan.

Förutom det amerikanska fokuset fanns det även en tydlig överrepresentation av publiceringar som kopplar den svenska bolagsskatten till skatteplanering och skatteflykt, menar Mats Olin.

– Sedan finns det inte en enda publicering som tar upp att sänkt svensk bolagsskatt kan leda till utökat företagande, ökad tillväxt, eller ökade investeringar, säger han och fortsätter:

– Att det är en viss typ av världsbild som skildras i media är problematiskt ur många aspekter. Dels handlar det om att företagens villkor hamnar i skymundan. Sedan ger det även signaler som uttrycker en skepsis mot företagare och att de bara håller på med skumma saker.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT  Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Väljer brännande frågor

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT menar att de varje dag gör en bedömning av nyhetsläget och rapporterar om de frågor som är mest brännande men att ”det är inte så att vi försöker skriva lika många artiklar om varje skattereform”.

– Flygskatten har ju varit en politisk stridsfråga på ett helt annat sätt än bolagsskatten. Det handlar också om att flygskatten är en helt ny skatt med syftet att påverka ett beteende, det blir helt enkelt ett större nyhetsvärde än en mindre sänkning av en redan existerande som de flesta människor inte kommer att märka av i sin vardag.

Tove Svenonius, inrikeschef på Sveriges Radios Ekot Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Tove Svenonius, inrikeschef på Sveriges Radios Ekot menar att resultatet av undersökningen inte var särskilt oväntat.
– Flygskatten debatterades väldigt mycket under den här perioden och det märks i både Sveriges Radios och SVT:s rapportering. Bolagsskatten har fått mindre uppmärksamhet både hos oss och i den allmänna debatten. Kanske borde vi ha lyft den frågan mer, det får vi diskutera på redaktionen.

SVT-granskning bidrog

Att det funnits en överrepresentation av publiceringar som kopplar den svenska bolagsskatten till skatteplanering och skatteflykt, menar både Charlotta Friborg och Tove Svenonius beror på att SVT under den här perioden publicerade granskningen ”Paradisläckan”.

– Det är en viktig förklaring till att en stor andel av nyheterna berörde just det. Vi på Ekot hade under perioden en nyhet som handlade om regeringens förslag till sänkning av bolagsskatten, där finansminister Magdalena Andersson intervjuades, så det finns exempel på andra vinklar om bolagsskatten, konstaterar Tove Svenonius.

Charlotta Friborg, menar att företagens villkor och skatternas betydelse är viktiga frågor och att SVT:s ambition är att uppmärksamma dem.

Hur arbetar ni med bevakningen av frågor som berör näringslivet?

– I vår nyhetsbevakning utgår vi alltid från publikens behov och inte en särskild samhällssektors behov eller önskemål. Vi arbetar dock ständigt med att utveckla och förbättra vår bevakning av alla samhällsfrågor, såväl näringslivsfrågor som andra. Vi har flera ekonomireportrar på Riksnyheterna som bevakar ett brett spann av ekonomifrågor, från storbolag, ekonomisk-politiska frågor till mer vardagsnära. Var tyngdpunkten hamnar styrs dock även av händelser och nyheter i samhället i stort, konstaterar Charlotta Friborg.

Toppnyheter

Polisens tekniker på plats på spårvagnen. Peter Dejong / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Skottlossningen i Utrecht

Åklagare: Brev i flyktbil kan tyda på terrormotiv

Ett brev som hittats i den flyktbilen som den misstänkte gärningsmannen använde i Utrecht kan tyda på terrormotiv, anser nederländska åklagare enligt AFP.

Polisen meddelar även på Twitter att man inte har hittat några direkta kopplingar mellan offren och den misstänkte gärningsmannen Gökmen Tanis.

Tre människor dödades och fem skadades i skottlossningen på en spårvagn i staden. De tre som dödades var en 19-årig kvinna och två män, 28 och 49 år gamla.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att dådet kan ha varit familjerelaterat och att Tanis ska ha känt den kvinna som sköts.

Utöver den misstänkte gärningsmannen har ytterligare två personer gripits.

Igår 10:53
Spårvagnen på vilken gärningsmannen öppnade eld. JOHN THYS / AFP
Skottlossningen i Utrecht

Utrecht i chock efter dådet: Flaggor vajar på halv stång

Flaggorna vajar på halv stång i Utrecht i Nederländerna efter gårdagens trippelmord på en spårvagn i staden. Tillfälliga kriscentrum har öppnats för allmänheten.

37-årige Gökmen Tanis misstänks ha öppnat eld på spårvagnen men motivet bakom gärningen är ännu okänt. En stor anti-terrorinsats pågick i Utrecht men det finns också teorier om att gärningsmannen har en familjekoppling till ett av offren.

Delar av staden stängdes ner och polis uppmanade skolor att hålla dörrarna stängda samt människor att hålla sig inomhus.

Igår 06:49
Läs mer om Skottlossningen i Utrecht
En familj letar efter sin son som begravdes i leran. Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Cyklonen Idai

Dödstalet stiger till över 200 till följd av cyklonen

Cyklonen Idai har skördat minst 200 offer, säger Moçambiques president Filipe Nyusi enligt AFP. Dödssiffran har skrivits upp efter att fler kroppar har hittats.

– Vi har redan mer än 200 döda, och nästan 350 000 människor befinner sig i farozonen, säger Nyusi efter ett möte med ministrarna i staden Beira.

Efter en flygtur över området häromdagen varnade Nyusi för att dödssiffran kan komma att stiga till över 1 000.

Igår 18:53
Bild från Zimbabwe i dag. Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN
Cyklonen Idai

”Desperata människor klamrar sig fast i hustaken”

Världen har fortfarande inte förstått vidden av katastrofen i sydöstra Afrika, varnar myndigheter i Moçambique, Zimbabwe och Malawi som drabbats värst av cyklonen Idai.

Riskerna i länderna, som allihop är mycket fattiga, är flera. Dels kommer det inom kort råda mat- och vattenbrist eftersom nödhjälpen inte kommer fram på grund av förstörd infrastruktur. Dessutom är risken för sjukdomar hög när vattnet förorenas, skriver nyhetsbyrån.

Samtidigt är många människor i behov av akut hjälp att ta sig ifrån de drabbade områdena.

– På många platser syns det inte ens några trädtoppar eller hustak, på andra klamrar sig människor fast i hustak i en desperat väntan på att få hjälp, säger Rädda barnens chef i Moçambique Machiel Pouw.

Igår 17:57
Soldat delar ut mat i Chimanimani. Tsvangirayi Mukwazhi / TT NYHETSBYRÅN
Cyklonen Idai

Genombrott i Zimbabwe: Nu når viss nödhjälp fram

Stormfloder och översvämningar har gjort delar av Zimbabwe och Moçambique omöjliga att nå med nödhjälp efter cyklonen Idai.

Men i Zimbabwe har vissa genombrott i hjälparbetet nu kunnat ske, skriver Al Jazeera. Även om förstörd infrastruktur fortsatt stoppar militären och biståndsorganisationer i de värst drabbade områdena märks en förbättring av situationen i vissa regioner.

I de östra delarna av distriktet Chimanimani har armén kunnat dela ut basvaror och mat till hundratals familjer i byar som tidigare inte har kunnat nås. Hundratals skolbarn har med hjälp av helikopter också kunnat evakueras från en skola som begravts i ett jordskred.

Igår 05:50
Läs mer om Cyklonen Idai
Valanalysen presenterades tidigare i dag. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

Ledare: S står inför vägval som riskerar klyva partiet

Det finns en hel del att lära av Socialdemokraternas valanalys, skriver Hans Bülow i socialdemokratiska Sydöstran. Men han konstaterar också att den fråga som dominerar den nya mandatperioden, klimatet, inte finns med i analysen.

”Det borde den varit. Kanske blir valanalysen därför en ny hyllvärmare till slut”, skriver Bülow.

Migrationsfrågan får i stället stort utrymme, skriver Petter Birgersson i liberala Trelleborgs Allehanda. Han menar att partiet står inför ett historiskt vägval: att återfå väljare som gått till SD eller att leta väljare i nya grupper. Han tror att en framtida S-revolt kan starta i Skåne.

”Att ha anti-sd-retorik som främsta valmagnet har inte fungerat på många år i skånska kommuner”, skriver han.

Frågan klyver socialdemokratin, skriver också Fredrik Haage i moderata Smålandsposten, som slår fast att många väljare uppfattar den som en central framtidsfråga.

Igår 19:51
Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

SSU: Partiets väljare dör och vi lockar inte unga

Socialdemokraternas väljarkår och medlemsbas håller på att dö ut och partiet attraherar inte unga, säger SSU-ordförande Philip Botström till Aftonbladet.

– Tyvärr lämnar valanalysgruppen inga skarpa rekommendationer för hur partiet ska vända den trenden, säger Botström till tidningen.

Han tycker att partiets valanalysgrupp gör det ”lite väl enkelt” när den konstaterar att partiet i framtiden måste locka fler unga väljare. Ungdomsförbundets ordförande tycker själv att partiet måste lyfta fram fler unga på listorna och inte bara se unga som en tillgång när det vankas dörrknackning under valrörelsen.

– Sossarna måste sluta se unga medlemmar i partiet som kuttersmycken, säger han.

Igår 15:01
Ulf Bjereld, Nasra Ali, Sören Juvas. TT
Socialdemokraternas framtid

S-profiler: Partiet bottnade inte i den nya retoriken

Socialdemokraterna sa vad man trodde att väljarna i valrörelsen ville höra om migrationen och använde en ny, hårdare retorik som varken medlemmarna eller partiet bottnade i. Det skriver S-profilerna Nasra Ali, Ulf Bjereld och Sören Juvas i en debattartikel i Aftonbladet.

De vänder sig emot partiets valanalysgrupps beskrivning av att S inte i tid presenterat en ”tillräckligt stram” migrationspolitik.

”Väljarna genomskådade ihåligheten, ifrågasatte trovärdigheten och misstrodde partiets politik”, konstaterar debattörerna.

Igår 14:44
Läs mer om Socialdemokraternas framtid
Jessica Taylor / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

May ska be om mer tid – 29 mars är inte längre möjligt

Theresa May kommer att skriva till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk innan veckans toppmöte, som börjar på torsdag, och begära en uppskjutning av brexit. En talesperson för brittiska regeringen säger att det inte längre är möjligt att lämna EU som planerat den 29 mars, skriver Bloomberg på Twitter.

Om britterna ber om mer tid måste man också presentera ett tydligt skäl till detta, säger EU:s chefsförhandlare Michel Barnier på en presskonferens. Knäckfrågorna kommer då att vara om ett senareläggande kommer att öka sannolikheten för att få igenom ett avtal eller om Storbritannien vill ha mer tid för att ändra på förslaget, skriver The Guardian.

– En förlängning förlänger osäkerheten. Osäkerhet medför kostnader för företag och andra. Det innebär också politiska kostnader för EU, sa han.

May anser samtidigt att Storbritannien har hamnat i ett krisläge i frågan om brexit sedan parlamentets talman John Bercow under måndagen meddelat att han kommer stoppa ytterligare omröstningar om regeringens förslag till utträdesavtal.

Igår 16:31
Rumäniens utreikesminister Geuorge Ciamba i samtal med Hans Dahlgren (S) i Bryssel i dag. Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

”Stora frågetecken kring vad britterna vill göra”

Har du svårt att hänga med i de senaste turerna kring Storbritanniens EU-utträde? Du är inte ensam.

– Det är fortfarande stora frågetecken kring vad den brittiska regeringen vill göra, säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) till Ekot.

Storbritanniens premiärminister Theresa May ska inom kort skicka ett brev till Europeiska rådets ordförande Donald Tusk för att begära mer tid för brexitförhandlingarna. Det måste i sådana fall finnas ett syfte med en sådan förlängning, menar Dahlgren.

– Vad man inte vill är ju att efter en lång förlängningsperiod så ska man ha samma situation som just nu, alltså samma osäkerhet om vad som blir nästa steg, säger han till radion.

Igår 20:56
Theresa May och Angela Merkel  Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit - förhandlingarna

Merkel: ”Kommer kämpa till sista möjliga stund”

Angela Merkel säger att hon kommer att ”kämpa till sista möjliga stund” för att nå en ordnad brexit, rapporterar AFP.

Den tyska förbundskanslern menar att Tysklands, Europas och EU:s intressen nu sätts på spel.

– Jag kommer att kämpa till den sista timmen innan deadline den 29 mars, för att vi ska kunna nå en ordnad brexit. Vi har inte mycket tid, men vi har fortfarande ett par dagar, säger Merkel under en konferens i Berlin.

Igår 11:59
Läs mer om Brexit - förhandlingarna

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer