Det svenska skattetrycket

Därför skildrar SVT inte bolagsskatten men älskar flygskatten

Alldeles för få journalister inom public service intresserar sig för företagens villkor och skatternas betydelse för ekonomisk utveckling. Det menar Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut, som i en ny undersökning undersökt hur SVT och Sveriges Radio skildrat bolagsskatten och flygskatten.

– Det vi kan konstatera är att flygskatten fått mycket medialt utrymme och att sänkningen av den svenska bolagsskatten hamnat i skymundan, säger han till fPlus.

Studien undersökte SVT:s och Sveriges Radios webbplatser och utgick från två söktermer: bolagsskatt samt flygskatt. Den undersökte artiklar som publicerats mellan 1 mars 2017 och 31 maj 2018 för flygskatten, och mellan den 1 februari 2017 till 31 maj 2018 för bolagsskatten.

Efter att nyheter som varit irrelevanta sorterats bort fanns 26 publiceringar om bolagsskatt och 52 publiceringar om flygskatt.

– Jag kan förstå att flygskatten får mycket medialt utrymme. Det har en koppling till klimatfrågan, till regionala frågor och det berör fler människor direkt då det är fler människor som flyger än de som har egna bolag. Men om man ser hur företagens villkor påverkar tillväxten och antalet jobb så är det en mycket större och viktigare fråga, säger Mats Olin.

Mats Olin, chef för Näringslivets medieinstitut Foto: Näringslivets medieinstitut

Stort fokus på Trump

Undersökningen visar även att SVT och SR i sin bevakning av bolagsskatten i större utsträckning fokuserade på den amerikanska skattereformen än på den svenska sänkningen av bolagsskatten.

– Vi har sett detta innan. Det finns ett otroligt stort fokus på Donald Trump. Ibland kan man väl känna att det fokuseras alldeles för mycket på vad Trump gör och säger men att det som påverkar Sverige hamnar i skymundan.

Förutom det amerikanska fokuset fanns det även en tydlig överrepresentation av publiceringar som kopplar den svenska bolagsskatten till skatteplanering och skatteflykt, menar Mats Olin.

– Sedan finns det inte en enda publicering som tar upp att sänkt svensk bolagsskatt kan leda till utökat företagande, ökad tillväxt, eller ökade investeringar, säger han och fortsätter:

– Att det är en viss typ av världsbild som skildras i media är problematiskt ur många aspekter. Dels handlar det om att företagens villkor hamnar i skymundan. Sedan ger det även signaler som uttrycker en skepsis mot företagare och att de bara håller på med skumma saker.

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT  Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Väljer brännande frågor

Charlotta Friborg, ansvarig utgivare för riksnyheterna på SVT menar att de varje dag gör en bedömning av nyhetsläget och rapporterar om de frågor som är mest brännande men att ”det är inte så att vi försöker skriva lika många artiklar om varje skattereform”.

– Flygskatten har ju varit en politisk stridsfråga på ett helt annat sätt än bolagsskatten. Det handlar också om att flygskatten är en helt ny skatt med syftet att påverka ett beteende, det blir helt enkelt ett större nyhetsvärde än en mindre sänkning av en redan existerande som de flesta människor inte kommer att märka av i sin vardag.

Tove Svenonius, inrikeschef på Sveriges Radios Ekot Foto: Pablo Dalence/Sveriges Radio.

Tove Svenonius, inrikeschef på Sveriges Radios Ekot menar att resultatet av undersökningen inte var särskilt oväntat.
– Flygskatten debatterades väldigt mycket under den här perioden och det märks i både Sveriges Radios och SVT:s rapportering. Bolagsskatten har fått mindre uppmärksamhet både hos oss och i den allmänna debatten. Kanske borde vi ha lyft den frågan mer, det får vi diskutera på redaktionen.

SVT-granskning bidrog

Att det funnits en överrepresentation av publiceringar som kopplar den svenska bolagsskatten till skatteplanering och skatteflykt, menar både Charlotta Friborg och Tove Svenonius beror på att SVT under den här perioden publicerade granskningen ”Paradisläckan”.

– Det är en viktig förklaring till att en stor andel av nyheterna berörde just det. Vi på Ekot hade under perioden en nyhet som handlade om regeringens förslag till sänkning av bolagsskatten, där finansminister Magdalena Andersson intervjuades, så det finns exempel på andra vinklar om bolagsskatten, konstaterar Tove Svenonius.

Charlotta Friborg, menar att företagens villkor och skatternas betydelse är viktiga frågor och att SVT:s ambition är att uppmärksamma dem.

Hur arbetar ni med bevakningen av frågor som berör näringslivet?

– I vår nyhetsbevakning utgår vi alltid från publikens behov och inte en särskild samhällssektors behov eller önskemål. Vi arbetar dock ständigt med att utveckla och förbättra vår bevakning av alla samhällsfrågor, såväl näringslivsfrågor som andra. Vi har flera ekonomireportrar på Riksnyheterna som bevakar ett brett spann av ekonomifrågor, från storbolag, ekonomisk-politiska frågor till mer vardagsnära. Var tyngdpunkten hamnar styrs dock även av händelser och nyheter i samhället i stort, konstaterar Charlotta Friborg.

Toppnyheter

Brexit - förhandlingarna

Tårögd Theresa May avgår: Jag är inte landets sista kvinnliga premiärminister

Storbritanniens premiärminister Theresa May avgår som partiledare för Tories den 7 juni. Det bekräftade en tårögd May i ett tal under fredagsförmiddagen.

– Jag har varit Storbritanniens andra men definitivt inte sista kvinnliga premiärminister, sa hon med en röst som bröts.

I sitt avskedstal sa hon också att hon alltid kommer att ångra att hon inte lyckats leverera ett brexit-avtal.

May kommer att fortsätta som premiärminister till dess att en ny partiledare är på plats, rapporterar Sky News.

2 tim
Theresa May går in genom dörren till 10 Downing Street efter sitt avskedstal.  TT
Brexit - förhandlingarna

Analys: Ödesdigra misstag präglade Mays ledarskap

Theresa May kommer att bli ihågkommen som premiärministern som besegrades av brexit, skriver The Guardians Dan Sabbagh i en analys.

May framstod till att börja med som den enda vuxna i rummet, då hon tog sig an uppdraget att driva igenom utträdet ur EU med en bister beslutsamhet. Men i slutet hade hon svårt att upprätthålla lojaliteten, även hos sina närmaste allierade, skriver han.

May lovade också att kämpa mot ”brinnande orättvisor” i det brittiska samhället, men enligt Sabbagh hann hon bara driva igenom ett fåtal sociala reformer under sitt ledarskap, som helt dominerades av brexit.

The Telegraphs Christopher Hope och Camilla Timoney skriver att May misslyckades med båda sina löften – att driva igenom brexit och att ta sig an orättvisorna i samhället.

”I stället kommer hennes ledarskap bli ihågkommet för en serie ödesdigra misstag, 36 ministeravgångar och ett konservativt parti som är mer splittrat än någonsin tidigare”, skriver de.

1 tim
Theresa May  Hannah Mckay / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Analys: May har skött det illa – men kämpat tappert

Det råder ingen tvekan om att Storbritanniens premiärminister Theresa May inom kort kommer att avgå, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson i en analys.

Han menar att hon bitvis skött uppdraget med att lotsa Storbritannien ut ur EU katastrofalt dåligt – men medger samtidigt att May kämpat oerhört tappert.

”Hon har tagit stryk som ingen annan premiärminister före henne. Hon har varit golvad otaliga gånger med alltid rest sig före tio och sett helt oberörd ut”, skriver Hansson.

Sveriges Radios Londonkorrespondent Claes Aronsson menar i en analys att dagens oönskade EU-val gör läget med brexit än mer pressat.

–Hon har tappat all auktoritet det senaste dygnet. Hon har ingen möjlighet att sitta kvar längre, säger han i radion.

Igår 11:25
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Illustrationsbild. TT
EU-valet 2019

Stor spridning för falska budskap inför EU-valet

Falska budskap har fått stor spridning i Europa inför EU-parlamentsvalet, rapporterar Ekot och hänvisar till en granskning av twitterinlägg som flera europeiska public service-bolag har gjort.

I det videoklipp som är ett av de mest delade uppges en muslimsk man vandalisera en staty av en kvinna i Italien men det visar i själva verket en händelse i Algeriet. Fler twitterinlägg kommer också från konton som sprider rysk statlig propaganda.

Finska Yle, Sveriges radio och public service-bolag i Storbritannien, Nederländerna och Österrike har sammanställt materialet tillsammans med dataanalysföretaget F-secure.

1 tim
Stefan Löfven  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Ledare: Stefan Löfvens EU-retorik är populistisk

Dagens ledarsidor domineras av olika aspekter av det kommande EU-valet.

Aftonbladets Ingvar Persson kopplar söndagens val till att det i dag är exakt hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige. ”Ändå återstår fortfarande så mycket politiskt arbete för att skapa ett samhälle där kvinnor och män har samma möjligheter”, skriver han.

Svenska Dagbladets Lydia Wålsten uppmanar väljare att inte rösta på dem som förespråkar protektionism inom EU.

”S driver på för mindre tillväxt i unionen samtidigt som partiet undergräver den frihet som de allra flesta svenskar ser som EU:s existensberättigande” skriver hon.

Norrköpings-Tidningars Hans Stigsson menar att Stefan Löfven står för en dubbelmoral i sin EU-retorik. Han är kritisk till att Löfven både vill tvinga EU:s medlemsländer att ta emot flyktingar, samtidigt som han hyllar gemensamma beslut inom andra politikområden som i praktiken inte är bindande.

”Så talar en ärkepopulist” skriver han.

4 tim
Pedro Sánchez i samband med valet i april.  Andrea Comas / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU-valet 2019

”Socialisternas stora hopp i EU är Pedro Sánchez”

Spanien ser ut att bli det enda av EU:s större medlemsländer där ett socialistiskt parti tar hem störst andel av rösterna i EU-parlamentsvalet. Partiledaren Pedro Sánchez framstår alltmer som de europeiska socialdemokraternas stora hopp, skriver nyhetsbyrån AFP.

Sánchez socialistiska parti, PSOE, kan enligt opinionsundersökningar få runt 30 procent av väljarstödet. Det är 10 procent mer än vad den närmaste rivalen, liberalkonservativa Partido Popular tros få.

2 tim
Läs mer om EU-valet 2019
Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

Energibolag sågar regeringsförslag – varnar för elbrist

Energijättarna Eon, Vattenfall och Ellevio är kritiska till ett nytt lagförslag från regeringen som de anser strider mot rättsliga principer. Bolagen varnar för att nödvändiga investeringar uteblir och att risken för elbrist ökar, skriver DI.

– Vi uppmanar regeringen att tänka om och skrota förslaget, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution, som är en av Sveriges största elnätsägare.

Enligt honom kan förslaget förvärra det redan allvarliga läget för elförsörjningen.

– Både vi och många andra elnätsbolag kan tvingas sänka investeringstakten. Det i ett läge när elnäten i stället behöver förstärkas, moderniseras och byggas ut i en historisk omfattning, säger Johan Mörnstam till DI.

Bakgrunden är att regeringen i förra årets valrörelse lovade ett tuffare regelverk för landets elnätsbolag för att sätta stopp för fler prishöjningar.

21 maj
Läs mer om Den akuta elbristen
STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Global klimatstrejk inledd i Australien: ”Vi kommer att fortsätta tills vi vinner”

Tusentals unga i Nya Zeeland och Australien har inlett dagens stora globala klimatstrejk, rapporterar BBC.

Organisatörerna förväntar sig att över en miljon unga kommer att delta i evenemang i 110 länder under dagen.

I Melbourne marcherade tusentals unga genom staden, skriver Herald Sun.

– Vi kommer att fortsätta kämpa tills vi vinner. Vi kommer visa vårt parlament att vi bryr och och vi kommer inte sluta förrän vi har vunnit, ropade demonstranterna.

3 tim
Sjöstedt. Arkiv. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Kravet på regeringen: ”Plan för fossilfritt Sverige”

Vänsterpartiet kräver att regeringen tar fram en plan för ett fossilfritt Sverige. Det skriver partiet i ett pressmeddelande. Regeringens ojämlikhet äventyrar klimatomställningen, enligt partiledaren Jonas Sjöstedt:

– Det måste vara de med mest pengar som gör mest. Den som flyger mest ska betala mest. Då duger det inte att regeringen väljer att sänka värnskatten, lägga ned statlig verksamhet i glesbygden och inte värnar om att vanligt folk får anständiga villkor när de blir sjuka, arbetslösa eller går i pension, säger Sjöstedt till TT.

V menar bland annat att ett viktigt steg på vägen är att göra om det kommunala utjämningssystemet.

42 min
Demonstranter samlas i Humlegården.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimathotet

Tusentals väntas delta i manifestation i Stockholm

Tusentals personer väntas delta på dagens klimatmanifestation i Kungsträdgården i Stockholm, skriver Expressen. Arrangörerna Fridays for future säger att de hoppas att 10 000 personer kommer dit.

11.30 inleds marschen från Humlegården, som går genom centrala Stockholm bort till Kungsträdgården där ett liveprogram drar igång klockan 13.

En av talarna är aktivisten Greta Thunberg, som blivit världskänd för sin skolstrejk för klimatet och det kommer även att bli liveframträdanden av artister som Molly Sandén, Jireel, Danny Saucedo, Annika Norlin och Astrid S.

Under dagen kommer det även att hållas manifestationer på flera andra håll i Sverige, enligt TT på över 100 platser.

2 tim
Läs mer om Klimathotet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Vänster: Utsikt över Baltimore med stadshuset i fonden. Höger: En lapp med informationen att it-systemen ligger nere på en dörr nära stadshuset. TT
Cyberattackerna

Expert: Tidsfråga innan Sverige drabbas av attack

Frågan är inte om, utan när, en svensk storstad drabbas av en liknande attack som den amerikanska staden Baltimore. Det säger it-säkerhetsexperten Fredrik Blix till TT.

– Inom de närmaste åren så kommer vi att se något liknande i en större svensk stad.

En framgångsrik attack skulle kunna få stora konsekvenser, enligt Blix. Det gäller bland annat vattenrening, elförsörjning och inpassering till lokaltrafiken.

– På ett sätt är det bra att det här händer i Baltimore, för då kan vi analysera den här händelsen och lära oss av den.

Hackarna som sedan början av maj blockerat flera av Baltimores system kräver betalning i Bitcoin för att låsa upp systemen.

5 tim
Øijord, Thomas Winje / TT NYHETSBYRÅN
Cyberattackerna

Domen: Sverige chanslöst mot cyberattacker

Svenska storbolag ger tummen ned till den svenska it-säkerheten, skriver PWC, som har intervjuat chefer i 100 av Sveriges största bolag. Domen från företagen är hård.

Ungefär hälften av bolagen, 49 procent, uppger i undersökningen att de har varit utsatta för cyberattacker under 2018.

Inte nog med det. Företagen räknar med att det blir värre framöver. 65 procent av bolagen räknar med att 2019 blir ett år då attackerna kommer att öka ytterligare.

– Undersökningen visar att våra beslutsfattare måste gå från ord till handling och bli mer tydliga och konkreta när det gäller lösningar. Annars riskerar vi att stora värden går förlorade och i värsta fall hotas även viktig samhällsstruktur, säger Jakob Bundgaard ansvarig för cybersäkerhet på PWC Sverige, i pressmeddelande.

5 tim
Läs mer om Cyberattackerna
undefined