Ernst Henry photography
EU-valet 2019

Därför satsar S på en LO-kandidat till EU-valet

EU-parlamentsvalet närmar sig och för första gången har LO en egen kandidat på Socialdemokraternas lista. Ett försök att stoppa det väljartapp som S har haft bland LO-väljare, menar den liberala debattören Jenny Sonesson. ”Man vårdar sina rötter, och det är ingen tillfällighet att han står på deras lista”, säger hon.

Den 26 maj är det dags att rösta till EU-parlamentet och bland Socialdemokraternas kandidater finns Johan Danielsson, 36 år, som till vardags arbetar som EU-samordnare på LO. Han går till val på löften om att lobba för rättvisa löner och arbetsvillkor inom EU.

– Det viktigaste blir att få bukt med den osunda konkurrensen på EU:s inre marknad och säkerställa att företag inte ska kunna röra sig över gränserna och konkurrera med löner och arbetsvillkor, sa Johan Danielsson tidigare till Arbetsmarknadsnytt.

Att Socialdemokraterna bereder plats åt en LO-representant på EU-nivå, samtidigt som man i regeringsställning uttrycker sig vagt om arbetsmarknadsåtgärderna i EU, ser den liberala debattören Jenny Sonesson som ett sätt att påminna väljarna om partiets ursprung.

–Den här uppgörelsen (januariöverenskommelsen, reds. anm.) är ju en politik som Socialdemokraterna inte vill genomföra egentligen, men de tvingas till det för att få behålla makten. Samtidigt kan man ju inte radera ut sin själ fullständigt, det kommer ju ett nytt val om fyra år, säger Jenny Sonesson.

Strategiskt av S

Jenny Sonesson som tidigare har arbetat för EU-ministern Birgitta Ohlsson (L), tror att Socialdemokraterna också är måna om att locka tillbaka LO-väljare till partiet, samtidigt som man tillfredsställer oppositionen inom partiet.

–Det är bara att titta på opinionsmätningarna, Vänsterpartiet växer och både SD och vänstern kan säkert dra röster från LO-kollektivet, så det är ju smart att ha en LO-kandidat som de inom Socialdemokraterna som är missnöjda med högersvängen kan rösta på.

Däremot anser hon att det finns skäl att vara kritisk mot LO, med tanke på att en stor del av LO:s medlemmar varken röstar på eller är medlemmar i Socialdemokraterna.

–Förra valrörelsen skänkte de väl 30 miljoner till sossarnas valkampanj, så det är ju ett väldigt märkligt samarbete mellan LO-borgen och sossarnas högkvarter. Det finns ingen motsvarighet där andra fackförbund har kandidater på politiska partiers listor på det sättet, säger Jenny Sonesson.

”Maktbalansen kan ändras”

Att komponera sina listor, till EU-valet såväl som riksdagen, utifrån olika typer av grupper som är viktiga för socialdemokratin hör till traditionen, menar Jonas Hinnfors, professor vid statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet.

Och att LO, vars medlemmar inte längre självklart röstar på S, ändå väljer att samarbeta med Socialdemokraterna beror även det på tradition och att fackföreningsrörelsen och S är ”organisatoriskt sammanlänkade”.

–Socialdemokratin hittills varit LO:s säkraste väg för att få igenom sina krav. Men när socialdemokratin, av olika skäl, ändrar sin färdriktning, och LO å sin sida som har en väljarkår som ändrar sig, ja, då kan maktbalansen förändras förstås, säger Johan Hinnfors.

Han poängterar att EU-parlamentarikerna har något friare tyglar i förhållande till partilinjen än riksdagspolitikerna, samtidigt är maktfaktorn större då EU-parlamentet röstar om ratificerande ärenden, lagar, budget och godkänner EU-kommissionen.

–Om den här kandidaten är någon som bara tar LO:s parti i Europaparlamentet i frågor som rör fri rörlighet, sociala frågor och frågor som är viktiga för arbetarrörelsen, eller Socialdemokraternas vars mandat man sitter på formellt, det går inte riktigt sia om. LO måste ju också vara försiktiga om man vill odla relationen med Socialdemokraterna, så det är en balansgång som de måste ägna sig åt, säger Johan Hinnfors.

Socialt protokoll högsta prioritet

Att det skulle kunna uppstå en konflikt mellan LO:s och Socialdemokraternas intressen i EU-frågor är osannolikt, menar Monika Arvidsson, tillförordnad enhetschef på LO:s internationella enhet.

–Det är ju självklart Socialdemokraterna som ligger LO:s linje närmast, så man bör nog se Johan Danielssons politik som en kompletterande del i partilinjen, säger hon.

LO:s viktigaste fråga i EU är kravet på socialt protokoll, något som såväl Vänsterpartiet som Socialdemokraterna har drivit i flera år, i motsats till de borgerliga partierna.

– Vårt krav är att det ska fogas till EU:s grundlag. Vi vill återupprätta en balans mellan marknad och människa, där mänskliga villkor bör få tyngre status och egentligen vara viktigare än marknadens villkor, om man skulle stå i valet och kvalet, säger Monika Arvidsson.

Cecilia Burman

Toppnyheter

Hälsoarbetare i Sydkorea. Lim Hwa-young / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning

Expert: Fel att tona ner – ökar risken för en pandemi

Nu riktas kritik mot hur Folkhälsomyndigheten hanterar utbrottet av det nya coronaviruset covid-19, rapporterar TT.

Björn Olsen som är professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet tycker att agerandet skickar fel signaler och säger att WHO är rakare i sin kommunikation än vad de svenska myndigheterna är.

– Det verkar som att man vill tona ned det här till varje pris och jag förstår verkligen inte den strategin, säger Björn Olsen till TT.

Agerandet kan enligt honom leda till att åtgärder vidtas för sent och risken för en pandemisk spridning ökar då.

3 tim
En sjukvårdare med andningsskydd i Libanon. ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter eniga: Världen på gränsen till en pandemi

Världssamfundets möjlighet att förhindra att utbrottet av det nya coronaviruset covid-19 utvecklas till en global pandemi minskar för varje dag som går. Det säger professor Paul Hunter, expert på virusutbrottet, till The Guardian.

– Brytpunkten då vi inte längre kan förhindra en pandemi tycks ha kommit mycket närmre de senaste 24 timmarna, säger Hunter, sedan fallen i bland annat Italien och Sydkorea fortsatt att öka.

Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA, håller med om att risken för en pandemi är mycket stor.

– Vi står helt klart på gränsen till det, säger han till CNN.

3 tim
Ett tåg som stoppats på den italienska sidan av Brennerpasset. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Österrike stoppar alla tåg till och från Italien

Österrike har beslutat att stoppa alla tåg till och från Italien för att skydda landet från det nya cronaviruset, skriver Sky News.

Landets inrikesminister sa tidigare under kvällen att ett tåg stoppats vid gränsen sedan två passagerare misstänks ha varit smittade.

I Italien har omfattande restriktioner införts i över tio städer för att hindra att viruset sprids vidare. Person som rör sig in och ut ur det smittade området straffas med böter, skriver The Guardian.

Över 130 personer i landet har bekräftats smittade och tre har hittills dött.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning
FREDRIK SANDBERG/TT/TT NYHETSBYRÅN
Ungdomskriminaliteten

Miljardären om gängvåldet: Allt börjar i skolan

”Min mardröm är att det blir ett rationellt beslut för en 25-åring i Tensta att bli kriminell, för att få högre status och bättre betalt än sina gamla klasskamrater”, säger miljardären Sven Hagströmer i en intervju i Di, och tillägger att ”Vi är jäkligt nära att hamna där”.

Sven Hagströmer är sponsor av flera sociala projekt i förorten. Bland annat är han finansiär av Stiftelsen Läxhjälpens arbete i Tensta Gymnasium och Järvaskolan. Enligt Hagströmer är det varken filantropi eller hårdare straff som gäller om man vill stoppa gängvåldet. I stället bör det satsas på skolorna i de utsatta områdena.

”I de här förorterna är skolan inte bara en läroanstalt, den ersätter till viss del föräldrar som inte kan språket”, säger han till Di. Läxhjälp för alla borde även skrivas in i skollagen. ”När du lämnar skolan ska läxorna vara klara”.

3 tim
Inrikesminister Mikael Damberg (S) i november. Han samtalade med några ordningsvakter innan han presenterade ett 34-punktsprogram mot gängbrottslighet. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Damberg: Rånares föräldrar bär ett mycket tungt ansvar

Föräldrarna till ungdomar som rånar andra unga bär ett mycket tungt ansvar, skriver Mikael Damberg (S) på Aftonbladet Debatt.

”Man kan fråga sig om föräldrar till barn som begår dessa grova brott är kapabla att uppfostra sina barn eller inte – sociala insatser måste sättas in tidigt”, skriver inrikesministern.

Han menar också att ett stort ansvar vilar på kommunala insatser inom skolan och socialtjänsten. Samtidigt lyfter han regeringens satsningar – och varnar för de politiska krafter som han menar använder ungdomsrånen till att skapa ökade motsättningar.

”Det är en farlig utveckling som jag inte vill se i vårt land”, skriver han.

Idag 16:47
Läs mer om Ungdomskriminaliteten
IMF-chefen Georgieva vid G20-mötet i Riyadh. FAYEZ NURELDINE / TT NYHETSBYRÅN
G20-mötet

G20 spår måttlig tillväxt – men virusutbrottet ett hot

G20-länderna spår ett måttligt lyft för den globala ekonomiska tillväxten i år och nästa år, enligt kommunikén efter helgens finansministermöte i Riyadh.

Men samtidigt utgör handelskonflikter, geopolitiska spänningar och politisk osäkerhet fortsatta riskfaktorer, skriver man i uttalandet enligt TT.

Länderna kommer också att utöka bevakningen av risker, inklusive utbrottet av det nya coronaviruset, heter det vidare enligt Reuters.

Även IMF-chefen Kristalina Georgieva varnar för att virusutbrottet kan få negativa effekter för en redan skör ekonomisk återhämtning, skriver AFP.

Idag 17:26
ECB-chefen Christine Lagarde med Federal Reserves Jerome Powell under G20-mötet i Riyadh. FAYEZ NURELDINE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

G20 kör över USA: Ska granska klimatets roll

De övriga G20-länderna körde över USA och nämnde för första gången klimatet i sin kommuniké från mötet mellan ländernas finansministrar och centralbankirer i Riyadh i helgen, rapporterar TT.

Enligt uttalandet ska klimatförändringarnas påverkan på den finansiella stabiliteten granskas.

– I slutändan hamnade det inte i första stycket utan i nionde, och väldigt diskret och indirekt, men det är första gången som ordet kom med i en kommuniké under det här presidentskapet i USA, säger en diplomatkälla enligt nyhetsbyrån.

Idag 17:01
Arkivbild: USA:s president Donald Trump MARIO TAMA / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: USA vägrar se miljön som risk i G20-kommuniké

USA kräver att klimatförändringar stryks som ekonomisk riskfaktor i kommunikén från G20:s pågående finansministermöte, uppger källor för Reuters. Enligt diplomatkällor till nyhetsbyrån övervägde G20 att nämna klimatförändringarna i ett utkast vid det pågående mötet mellan gruppens finansministrar och centralbankirer i Saudiarabiens huvudstad Riyadh.

G20-länderna väntar sig en måttligt stigande tillväxt i år och 2021. På nedsidan finns risker från ”geopolitiska och återstående handelsspänningar och osäkerhet kring penningpolitik och makroekonomiska risker relaterade till miljömässig hållbarhet”, enligt en version av kommunikén som nyhetsbyrån citerar.

Igår 15:31
Läs mer om G20-mötet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer