Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Räntan och inflationen

Därför sågas bankernas räntehöjningar

Efter Riksbankens räntehöjning strax innan jul har bank efter bank meddelat att de höjer boräntan, och snart är det slut på banker som sitter stilla i båten. Nu riktar ekonomer kritik mot bankernas agerande. En bank går dock mot strömmen.

– Vi var förberedda på Riksbankens höjning och hade i vår upplåning och prissättning redan tagit höjd för detta. Därför ligger Skandia tillsvidare kvar på samma räntenivå. Det kommer även fortsättningsvis att vara vår ambition att ha ett konkurrenskraftigt erbjudande, oavsett rådande räntenivå, säger Johanna Cerwall, vd Skandiabanken, till fPlus.

I princip alla banker har redan höjt

Men alla banker tänker inte likadant. När fPlus intervjuade företrädare för Nordea, Swedbank, SEB och SBAB, som alla har höjt bostadsräntorna, motiverar de besluten med att upplåningskostnaderna har blivit högre. Framför allt är det de korta räntorna som har höjts.

Johanna Cerwall Skandia

– De korta marknadsräntorna har stigit efter Riksbankens besked om höjd reporänta, vilket gör att vi har fått högre upplåningskostnader. Det är orsaken till att vi justerar bland annat boräntan med tre månaders löptid, säger Michael Skytt, bolånechef på Nordea.

– Då bankens upplåningskostnader har ökat beslutade vi att höja listpriset för de kortare löptiderna: 3-månader plus 0,20 procentenheter, 1 år plus 0,15 procentenheter och 2 år plus 0,15 procentenheter, säger Laurence Westerlund, pressansvarig på SEB.

”Passar på och skyller på Riksbanken”

Bedömare, exempelvis Tor Borg, tidigare chefekonom på SBAB, hävdar att bankernas höjningar är överdrivna och mer handlar om att de nu ser chansen att öka vinsten på sina bolån. Han menar att bankernas marginaler fortfarande är goda. ”Som jag ser det är det ganska många banker som nu passar på och skyller på Riksbanken”, sa han till Sveriges Radio häromdagen. Privatekonomen Annika Creutzer är inne på samma spår och uppmanar i en intervju med TT människor att pruta på sina bolån.

Michael Skytt håller inte med om att bankerna utnyttjar situationen. Han menar att höjningarna egentligen kunde ha varit större.

– Vi justerar våra räntor givet ränteutvecklingen och våra upplåningskostnader. Sett till hur mycket de korta marknadsräntorna har stigit så har våra upplåningskostnader stigit mer än vad vi har höjt priset mot kund. Samtidigt sänkte vi boräntan med tre års löptid, just eftersom trenden för de längre marknadsräntorna snarare är nedåtgående, säger han.

Tor Borg Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN

Efter kritiken – sänker långa boräntorna

Inte heller Robert Boije, chefekonom på SBAB, köper Tor Borgs resonemang, och SEB vill inte kommentera utspelet.

– Bankerna sätter sina räntor utifrån ändrade marknadsräntor givet den konkurrenssituation som föreligger på marknaden i likhet med hur det fungerar på andra marknader, säger Robert Boije.

Men under tisdagen meddelade SBAB att de sänker de långa boräntorna, som en följd av att marknadsräntorna med långa löptider sjunkit, vilket sänkt bankens upplåningskostnader.

Tor Borg upprepar att bankernas kostnader inte har stigit så mycket, och till Sveriges Radio säger han att bankerna även kan finansiera sina lån med att ge ut obligationer och vanlig inlåning. Och obligationsräntorna har faktiskt sjunkit den senaste tiden samtidigt som räntorna på spar- och lönekontona legat stilla, påpekar han.

– Fortfarande tror jag att konkurrensen är ganska dålig när det gäller bankerna, säger han till SR.

”Inget behov av att höja”

Skandiabanken, som alltså ligger kvar med samma bostadsräntor, vill inte närmare kommentera hur andra banker har agerat.

– Varje bank har sin upplåningsstruktur, kostnadsbild och sina räntemarginaler. Ingen vet hur upplåningskostnaderna kommer att påverkas framöver och därmed är det svårt att dra några generella slutsatser av höjningarna hos olika aktörer. Men från vår sida såg vi inte något omedelbart behov av att höja, säger Johanna Cerwall, vd på Skandiabanken.

Enligt Josefin Uppling, presschef på Swedbank, handlar bankens höjning om en anpassning till en ny marknadssituation, inte om att öka vinsten på bolånen. Riksbankens första höjning av reporäntan på sju år var väntad och har därför föregåtts av succesivt höjda marknadsräntor och ökande upplåningskostnader, betonar hon. SBAB:s chefekonom Robert Boije resonerar ungefär likadant, men anser att Riksbankens räntehöjning i december var förvånande.

Robert Boije SBAB

– Man valde först att inte höja i oktober för att säkerställa att den underliggande inflationen verkligen tog fart. Trots mycket svaga utfall för den underliggande inflationen, BNP och den privata konsumtionen efter oktoberbeslutet valde Riksbanken att ändå höja reporäntan i december, vilket förefaller inkonsekvent med hur de resonerade i oktober, säger han.

– Att hänvisa till att Federal Reserve har höjt räntan känns som ett svagt argument när det ekonomiska läget i just Sverige ser betydligt svagare ut än vad det gjorde i oktober, fortsätter han.

Inte optimalt läge för räntehöjningar

Där tänker Skandiabanken likadant.

– Vi ifrågasätter tidpunkten för första höjningen. Det är anmärkningsvärt att Riksbanken efter att ha väntat så länge valde att höja räntan precis när osäkerheten kring såväl den globala konjunkturen som på de finansiella marknaderna steg, samtidigt som svensk inflation fortsätter att vara låg. Det är inte ett optimalt läge för räntehöjningar, säger Johanna Cerwall.

Samtliga banker tror att det dröjer ett bra tag innan Riksbanken ger sig på att höja räntan igen. Ytterligare höjningar i det här läget är svåra att motivera, menar Robert Boije, SBAB.

– Många tecken tyder nu på att vi är på väg in i en konjunkturavmattning, och ytterligare reporäntehöjningar kan bli helt feltajmade sett ur ett realekonomiskt stabiliseringspolitiskt perspektiv, säger han och får medhåll av de andra bankföreträdarna.

– Så här sent i konjunkturcykeln gäller det att gå försiktigt fram, säger Johanna Cerwall.

Men hur allvarligt är läget? Står lågkonjunkturen för dörren?

– Vi ser en avmattning i såväl internationell som svensk konjunktur. Det är för tidigt att avgöra vart det är på väg, men i nuläget räknar vi inte med att det utvecklas till lågkonjunktur i år. Men riskerna är högre än vanligt, säger Johanna Cerwall och hänvisar till osäkerheter i omvärlden.

Under det kommande året tyngs dessutom tillväxten av en nedväxling av byggandet samtidigt som hushållen är försiktiga och exportindustrin känslig för den internationella konjunkturen, enligt SEB:s makro- och researchavdelning. Swedbankekonomen Knut Hallberg ser framför sig en avmattning, men inte någon regelrätt lågkonjunktur. Robert Boije, SBAB, är mer pessimistisk.

– Vi spår en BNP-tillväxt på endast 1,3 procent i år. Samtidigt dominerar de negativa riskerna i form av handelskrig, börsoro, brexit och så vidare, vilket skulle kunna leda till en lågkonjunktur, säger han.

Toppnyheter

Annegret Hilse / TT NYHETSBYRÅN
Den globala konjunkturen

Tyskland redo spendera 540 miljarder på krisen

Tysklands finansminister Olaf Scholz kan komma att överväga stimulanser om 50 miljarder euro , motsvarande 540 miljarder kronor, om det skulle bli en ekonomisk kris, skriver DI.

Samma summa användes i ökad upplåning vid förra finanskrisen, och nu är man alltså redo att göra det igen. Med detta sagt tror han inte på att krisen står för dörren. Det vi ser nu handlar snarare om global osäkerhet, framför allt i spåren av handelskriget mellan USA och Kina, säger han i en intervju med nyhetsbyrån Bloomberg.

5 min
PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svag bilförsäljning i Kina kan slå mot svensk ekonomi

Bilförsäljningen fortsätter att minska i Kina, världens största bilmarknad. Det kan sin tur slå mot svensk ekonomi, säger Martin Cardell, ansvarig för fordonsindustrin och transporter på konsultföretaget Ernst & Young, till Ekot.

Han menar att den stora prispress som råder på den kinesiska marknaden inte bara slår mot inhemska tillverkare utan även biltillverkare i Tyskland.

Och Sverige, framför allt i Västsverige där Volvo Cars är verksamt, är inget undantang. Just nu är läget positivt, och hittills rapporterar Volvo en ökad försäljning på 12 procent. Men i och med att Volvo exporterar den stora stadsjeepen XC90 från Göteborg till Kina, förblir bolaget sårbart för vad som händer hos jätten i öst.

Cardell, tror därför att om Volvos försäljningstrend skulle vända och om läget i Kina bli ännu tuffare framöver, kan det betyda färre jobb i Sverige.

– Skulle volymerna gå ner, och samtidigt så kan man tänka sig att det är en avmattning i andra delar i världen också, kan det påverka Volvo Cars och därmed en viktig del av den svenska ekonomin, säger Martin Cardell på Ernst and Young.

2 tim
Läs mer om Den globala konjunkturen
Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vädjar till politikerna: Skatta inte sönder våra bilar

Nyregistreringarna av personbilar och lätta lastbilar gick som väntat upp i juli, enligt siffror från Bil Sweden. Men enligt Mattias Bergman, vd för Bil Sweden, beror uppgången på få registreringar i juli förra året, eftersom rekordmånga fordon registrerades månaden innan då Bonus Malus-systemet infördes.

– Den svenska bilmarknaden har varit extremt ryckig under det senaste året. Tyvärr introducerades Bonus-malussystemet med den gamla testmetoden NEDC precis innan den nya testmetoden WLTP lanserades inom EU, säger han i ett pressmeddelande.

Om Sverige börjar tillämpa WLTP-metoden väntar en rejäl skattesmäll för många bilar, och en del laddhybrider kommer att mista klimatbonusen trots att just dessa bilar behövs i klimatomställningen, varnar han. Dessutom menar han att ytterligare justeringar av Bonus-malussystemet skapar stor förvirring.

Nu vädjar han till politikerna att avvakta.

– Skulle trots allt WLTP-värdena införas redan från 2020 bör skatteskalorna justeras så att fordonsskatten inte höjs. Fordonsindustrin är positiva till mätmetoden WLTP, samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ett fordon i verkligheten har samma koldioxidutsläpp både före och efter ett införande av WLTP-värden i Bonus-malussystemet, säger Mattias Bergman.

4 tim
Läs mer om Det nya bonus malus-systemet
Arkivbild. Vy över Stockholm.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen sparkar igång veckan på plus

Stockholmsbörsen inledde veckan med stigande index. Efter drygt fem minuters handel såg handeln ut som följer:
• OMXS30: +0,9 %
• OMXSPI: +0,9 %
Catena Media presenterade på måndagsmorgonen något av en besvikelse för andra kvartalet, där omsättningen sköt under förväntningarna. Direkt vid öppning rasade aktien runt 16 procent.

Under morgonen kom ny statistik från Valueguard, som visar att priset på bostadsrätter i storstadsområdena klättrat svagt uppåt i juli.

Bland morgonens aktierekommendationer finns bland annat Ratos, där både SEB och Kepler Chevreux har höjt sina rekommendationer till behåll, från tidigare sälj. Samtidigt sänks riktkursen – för SEB:s del till 18 kronor (22) och för Keplers del till 21 kronor (24).

Efter några minuters handel låg Ratos på plus 1,9 procent.

Under dagen väntas SCB komma med industrilager för andra kvartalet, medan EMU presenterar sin bytesbalans för juni och den definitiva inflationssiffran för juli.

Morgonens nyhetsflöde domineras i övrigt av nyheten att det norska flygbolaget Norwegian har beslutat sig för att sälja hela sitt innehav i Bank Norwegian, för 2,2 miljarder norska kronor. Köpare är bland annat den finska Nordeaägaren Sampo.

2 tim
TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Brett upp i Asien efter nytt hopp i handelssamtalen

De asiatiska börserna steg brett på måndagen efter att New York-börserna haft en stark avslutning förra veckan. Vid stängning såg de ledande indexen ut så här:
• Nikkei: +0,7%
• Shanghai: +2,1%
• Shenzhen: +3,1%
• Hongkong: +2,1%
• Kospi: +0,7%
Bakom det glada börshumöret låg förnyat hopp om framgångar i handelssamtalen mellan USA och Kina, skriver AFP. Det efter att Vita husets topprådgivare i ekonomiska frågor, Larry Kudlow, sagt att förra veckans telefonsamtal mellan parterna var ”mycket mer positiva än vad som rapporterats”.

Enligt Financial Times steg börserna även på hopp om nya lättnader i penningpolitiken inför att världens centralbankschefer möts i Jackson Hole, Wyoming, USA på torsdag.

Under natten har japanska makrosiffror släppts. Landets export minskade med 1,6 procent i juli jämfört med samma månad förra året. Det är åttonde månaden i rad som den japanska exporten sjunker. Dessutom vände producentförtroendet till minus för första gången på över sex år, skriver Reuters.

Idag 03:39
TT
undefined

Svag återhämtning på Wall Street – Walmart lyfte

De amerikanska börserna återhämtade sig svagt på torsdagen efter onsdagens fall på signaler om recession från räntemarknaden.

Vid stängning låg de stora indexen som följer:

• S&P 500: +0,3%
• Nasdaq: -0,1%
• Dow Jones: +0,4%

Cannabisjätten Canopy Growth föll över 15 procent efter en förlust i miljardklassen i amerikanska dollar för andra kvartalet. Bolaget är världens största producent av laglig cannabis.

General Electrics aktie föll över 11 procent efter att en visselblåsare, Harry Markopolos, sagt att bolaget har stora hål i sin bokföring. General Electric nekar dock till anklagelsen.

En aktie som däremot steg var Walmart efter att bolaget redovisat en kvartalsrapport där förlust vändes till vinst och bolaget höjde sina prognoser.

Kinesiska Alibaba steg efter att ha redovisat ökade intäkter med 42 procent under april–juni och överträffat prognoserna. Alibaba lyfte över 3 procent på börsen.

15 aug
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer