Foto: TT
Företagsklimatet i Sverige

Därför sågar svenskarna regeringens företagarpolitik

Svenska folket ger januaripartiernas företagarpolitik underkänt, visar en ny undersökning. Väldigt lite tyder på att partierna kommer att kunna tackla de stora problemen framöver, varnar Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

Förtroendet för januaripartiernas företagspolitik är lågt, visar en färsk panelundersökning som Stockholms Handelskammare har sammanställt i samarbete med Novus.

I undersökningen, som är statistiskt säkerställd, fick 2030 svarande ta ställning till olika företagsrelaterade frågor, som till exempel hur de anser att de fyra januaripartierna – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna – hanterar nyföretagandet, etableringen av utländska företag i Sverige eller förutsättningarna för jobb och företagande på landsbygden.

På den allra första frågan, om hur januaripartierna tillsammans hanterar politikområdet ”näringsliv och företagande” blev medelvärdet 2,37 på en skala från 1 till 5 där 1 betyder ”Mycket lågt förtroende” och 5 ”Mycket högt förtroende”. Hela 28 procent av de svarande ger januaripartierna en 1:a medan bara tre procent ger en 5:a.

– Vi kan se att det övergripande finns ett svagt förtroende för januaripartiernas företagspolitik, konstaterar Stockholms Handelskammares seniorekonom Stefan Westerberg.

Tacklar inte problemen

Enligt Stefan Westerberg är två anledningar till det låga förtroendet för januaripartierna att de spretar i sin gemensamma politik, som med frågan om Arlandas utbyggnad, och att 73-punktsöverenskommelsen dem emellan inte tar tag i de frågor som företagare anser vara mest angelägna, som bristen på arbetskraft, kontorsytor och bostäder åt anställda.

– En annan tidigare undersökning som vi på Stockholms Handelskammare har sammanställt visar dessutom att förtroendet för hur de fyra partierna hanterar frågan om högkvalificerad internationell rekrytering är lågt, säger Stefan Westerberg och fortsätter:

– Trygghetsfrågan för företagare är ett annat viktigt ämne som inte är med i 73-punktsprogrammet.

En del problem, som bristen på bostäder, har dock pågått länge. Kan det skyllas på januaripartierna?

– Inte ensidigt men det finns väldigt lite som tyder på att januariöverenskommelsen kommer att klara av att tackla de stora problemen framöver. Sedan ser man också att de stora flaggskeppen som partierna har valt att gå vidare med, som reformeringen av Arbetsförmedlingen, har havererat.

Företagare hyser lågt förtroende

Den fråga som gav lägst förtroende i undersökningen handlar om hur de fyra partierna hanterar frågan ”se till så att svenska företag inte flyttar utomlands”. Där hamnade medelvärdet på 2,13.

– Jag kan inte svara på exakt varför den frågan fick lägst medelvärde eftersom vi inte får veta hur de svarande resonerar. Men det går att härleda till att flera företag, som Nordea och Spotify, har flyttat sitt huvudkontor utomlands eller börjat förlägga nya satsningar i andra länder, säger Stefan Westerberg.

Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare. Foto: Pressbild

Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare.

I undersökningen delas de svarande in i flera undergrupper, som exempelvis kvinnor, män, boende i storstad eller på landsbygd. En av kategorierna är företagare och bland den gruppen är siffrorna ännu mer nedslående. När det kommer till hur högt förtroendet är för hur januaripartierna hanterar politikområdet ”näringsliv och företagande” så gav företagare bara 1,83 som medelvärde.

Faktum är att företagare utmärker sig som den grupp som visar lägst förtroende i precis alla de frågor som de svarande fick ta ställning till.

– Det kan bero på att företagare faktiskt är den grupp som dagligen berörs av dessa frågor. De har en större koppling till problemen, säger Stefan Westerberg.

Bli bättre på tillväxt och jobb

Den fråga där januaripartierna får störst förtroende handlar om företagsklimatet, det vill säga om Sverige är på rätt eller fel väg när det kommer till hur lätt och lönsamt det är att driva företag. Där ligger medelvärdet på 2,52 där 1 står för ”Helt fel väg” och 5 för ”Helt rätt väg”.

– Där är det en jämnare fördelning mellan de som har ett lågt respektive ett högt förtroende jämfört med andra frågor. Men även i det här fallet är det tre gånger fler personer som placerar sig i grupperna 1 och 2 än i 4 och 5, säger Stefan Westerberg.

Vad borde januaripartierna bli bättre på?

– Att fokusera på politik som sätter tillväxt och jobb i första rummet. Att inte vara spretiga och ta tag i problem som är jobbiga men som är nödvändiga att lösa, som bristen på arbetskraft och bostäder.

Toppnyheter

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom / illustrationsbild TT
Coronavirusets spridning

Analyser: WHO fega efter att tidigare ha ropat varg

Att WHO inte kallar det nya coronavirusets utbrott för en pandemi säger mer om WHO än om själva viruset, skriver Bloombergs Therese Raphael i en analys. En anledning till det kan vara att organisationen tidigare anklagats för att ropa varg och nu överkompenserar – något som hotar att underminera WHO:s trovärdighet, argumenterar Raphael.

DN:s medicinreporter Amina Manzoor menar dock att vi, åtminstone i Sverige, måste våga lita på våra expertmyndigheter eftersom de ”har tillgång till mycket mer information än vad vi andra har”. Manzoor skriver att hon förutsätter att svenska myndigheter planerar och övar för hur ett scenario med betydligt fler coronafall än i dag ska hanteras.

Michael Knights, medarbetare vid Washington Institute for Near East Policy, skriver i Politico att världen bör vara minst lika orolig över virusets etablering i Iran som spridningen till Europa och USA. Detta eftersom Iran är ”den geografiska hörnstenen som förbinder Asien, Eurasien, Arabiska halvön och Levanten”.

2 tim
Scott Morrison. TT
undefined

Australien: Vi har fått rådet att förbereda för pandemi

Allt tyder på att utbrottet av det nya coronaviruset är på väg att bli en pandemi, säger Australiens premiärminister Scott Morrison enligt flera medier.

Morrison meddelade tidigt på morgonen att Australien har inlett en krisplan för att hantera virusutbrottet, trots att WHO inte klassar utbrottet som en pandemi än.

– Råden vi har fått i dag är att allt tyder på att vi snart kommer att träda in i en pandemisk fas, säger premiärministern.

Idag 05:50
Läs mer om Coronavirusets spridning
Roland Magnusson / Roland Magnusson
Framtidens pensioner

”Pensionsspara, ungdomar – annars är er framtid mörk”

Dagens unga är bättre på spara än äldre generationer. Men de gör det på fel sätt vilket riskerar att tunna ut pensionen i framtiden. Det skriver Karin Pihl på GP:s debattsida.

I stället för att spara på sparkonto, som i dagens lågräntenivå inte ger någon avkastning alls, måste unga bli bättre på att fondspara. Eftersom tidshorisonten är 30-40 år, går det att kosta på sig att ta lite risker med placeringen av pengarna.

Ett annat hinder för unga att bygga en bra pension är det sena inträdet på arbetsmarknaden.

Andra problem är att dagens flexibla arbetsmarknad skapar dåliga villkor för en bra tjänstepension medan bostadsproblematiken leder till att en stor andel av lönen går åt att betala upptrissade andrahandshyror.

Men pensionen kan inte enbart lösas av kloka val från hushållen. Även staten måste vara bättre på att premiera sparande. Dessvärre har staten gjort tvärtom genom att underläta lån genom ränteavdrag och riksbankens penningpolitik, menar hon.

"Samtidigt slopades avdragsrätten för pensionssparande 2016. Det är inte hållbart, vilket framtidens äldre kommer märka av", skriver Pihl.

11 min
Stefan Löfven/Annie Lööf TT
undefined

Pensionshöjning hotar att spräcka januariavtalet

Det pågår en konflikt mellan regeringen och C och L om att höja pensionerna, rapporterar Aftonbladet.

Enligt uppgifter till tidningen vill S och MP höja pensionerna med 600 kronor för de med låg ersättning, något som de borgerliga samarbetspartierna inte har gått med på.

Höjda pensioner är en av punkterna som finns med i januariavtalet.

– Om det inte blir någon pensionshöjning så ser vi inte att det finns något januariavtal. Här går en tydlig gräns för oss, säger Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S), till Aftonbladet.

2 tim
Illustrationsbild/Daniel Suhonen TT
undefined

Suhonen: Skrota slöseriet och höj fattigpensionerna

Sverige behöver en pensionsreform och borde börja med att kraftigt banta Pensionsmyndighetens kommunikationsbudget, skriver Daniel Suhonen på Expressen debatt.

Myndigheten lägger i dag 433 miljoner kronor per år på information och kommunikation, en summa som Suhonen tycker borde gå till fattigpensionärerna i stället.

Han förespråkar att hela systemet görs om och att Socialdemokraterna tar initiativ till att höja pensionerna.

”Det är orimligt att människor som byggt och burit vårt land inte har råd ens om de sparar, att köpa en tågbiljett för ett par hundralappar för att besöka barnbarnen”, resonerar Suhonen.

40 min
Läs mer om Framtidens pensioner
isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i sjukvården

Vårdmomsen kan försvinna

Den hårt kritiserade vårdmomsen kan försvinna, rapporterar DI.

Enligt tidningen har regeringen och Centerpartiet och Liberalerna kommit överens om att tillsätta en utredning om lagstiftningen.

– Det finns en väldigt stor förväntan att den här utredningen kommer att föreslå lagändringar som kommer att göra att det här blir bra igen. Utredningen ska ju hitta lösningar, som kanske kan vara i kraft till den 1 januari 2022, men det är för tidigt att spekulera i det. Men tills dess ska det finnas medel i regionerna att kompensera för det här, säger  Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centerpartiet till DI.

2 tim
Södersjukhuset i Stockholm. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sös backar – ingen vårdpersonal ska sägas upp

Södersjukhuset i Stockholm, Sös, backar från höstens varsel. I ett mejl till DN skriver vd Mikael Runsiö att inga läkare eller undersköterskor kommer att sägas upp.

I november meddelade han att sjukhuset skulle varsla 100 tjänster: 25 ur administrationen, 25 läkare och 50 undersköterskor.

Sedan höstens varsel har vårdpersonalen på Sös larmat om stora patientsäkerhetsbrister. Så sent som i helgen tvingades sjukhuset upp i stabsläge eftersom det fattades bemannade vårdplatser på grund av personalbrist.

Igår 17:47
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer