Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot äganderätten

Därför mister företagen sitt levebröd – allt fler kommuner hotas

Över hälften av Jokkmokks yta är nu skyddad som naturreservat. Och kommun efter kommun i norra Sverige larmar om en liknande utveckling, där det snart inte finns plats kvar för företagen eller de som lever och bor. ”Med en så stor areal skyddad blir det väldigt svårt att planera och utveckla näringslivet”, säger ett kommunalråd till fPlus. Samtidigt splittrar just den här frågan partier i Januariavtalet.

De senaste två åren har andelen mark som skyddas i Sverige fördubblats och det är i de fjällnära norra länen som utvecklingen går snabbast. I Västerbottens län omvandlades till exempel 7 650 hektar till naturreservat 2016 och 2017 och 2018 var siffrorna 24 038 respektive 55 173 hektar.

Utvecklingen drivs av politiken och en riksdag som vill nå olika nationella och internationella mål om biologisk mångfald och hållbara ekosystem. Men nu slår kommuner och aktörer i norra Sverige larm om att det blir allt svårare att bo och leva i glesbygden på grund av det.

Över hälften skyddat som naturreservat

Jokkmokks kommun är ett exempel. Med sina 19 334 kvadratkilometer mark är kommunen lika stor som Skåne, Blekinge och Halland tillsammans. Efter ett beslut av Länsstyrelsen om ännu ett naturreservat i Jielkká-Rijmagåbbå så är nu mer än hälften av den ytan skyddad som naturreservat.

– Med en sådan stor areal skyddad blir det väldigt svårt att planera och utveckla näringslivet och skapa förutsättningar för människor att bo och leva här uppe, säger Robert Bernhardsson, kommunalråd (S) i Jokkmokks kommun i Norrbotten.

Robert Bernhardsson, kommunalråd (S) i Jokkmokk.

För några år sedan tog kommunen beslut om att satsa på en mer offensiv tillväxtpolitik. Inspirationen kom från den så kallade Rättviksmodellen som bygger på att kommuner systematiskt försöker förenkla företagsvillkoren.

Det har bland annat resulterat i att Jokkmokks kommun blev årets klättrare i Svenskt Näringslivs stora ranking över kommunernas företagsklimat. Men den allt mer omfattande reservatsbildningen sätter käppar i hjulen för kommunens näringslivsambitioner. Till exempel inom turistnäringen.

– Målet är att femdubbla den och göra den till en stabil basnäring i Jokkmokk. Ett led i det består av att försöka öppna upp för entreprenörer som kan utveckla olika naturverksamheter i de här områdena, säger Robert Bernhardsson.

Stryper tillgängligheten – hotar strömförsörjningen

Han anser att Länsstyrelsens restriktioner för det nya reservatet omöjliggör i det närmaste all mänsklig påverkan och därmed stryper tillgängligheten för området.

– Det betyder att vi inte kan planlägga områden och på så sätt jobba för en utveckling av besöksnäringen här uppe. Det kan handla om att anlägga parkeringsplatser för husbilar och organisera vandringsleder i närheten av dem. På så sätt skulle det här området kunna bli mer attraktivt och locka till sig människor, säger Robert Bernhardsson.

Som bestämmelserna för området ser ut kan kommunen inte underhålla vägnätet och elbolagen får inte reinvestera i kraftledningar i området. Det kan hota strömförsörjningen till medborgare som bor i området.

”Skyddar för skyddandets skull”

25 mil söderut i Sorsele kommun är Kjell Öjeryd, ordförande i Kommunstyrelsen (V), orolig över samma utveckling.

– Det känns ibland som man skyddar för skyddandets skull. Jag är inte emot naturskydd, men nu tar man väldigt stora områden i anspråk och påverkar möjligheten att bo och leva här uppe.

Kjell Öjeryd menar att skogsbruket är en sådan viktig näring som ger jobb och möjlighet att leva och bo.

– Det är stora arealer skog som skyddas och det betyder så klart att de företagen inte kan fortsätta att bedriva verksamhet här uppe.

”Klart att det får konsekvenser”

Christian Rimpi är förvaltare för Jokkmokks Skogsallmänning. Han berättar att man nyligen kommit överens med Naturvårdsverket om att lösa in cirka 40 procent av den föryngrings- och avverkningsfärdiga skogen med höga naturskyddsvärden mot ersättningsmark med lägre naturvärden. En av Allmänningarnas viktigaste uppgifter har varit att låta den skogliga tillväxten gynna bygden med avkastning från såld skog. Den verksamheten hotas nu.

– Det är klart att det har påverkat oss ekonomiskt. Skogsbruket är viktigt för alla fjällkommuner och om vi måste lösa in skog som är redo för föryngringsverksamhet och ersätta den med skog som har en betydligt längre bit kvar till avverkning så får det självklart konsekvenser. Om man tänker sig att vi, till exempel, plockar bort 40 procent av Volvos produktionsmedel så får det så klart inverkan på lönsamheten, säger Christian Rimpi.

Christian Rimpi, förvaltare för Jokkmokks Skogsallmänning.

Agerar på uppdrag av regeringen

Per-Anders Jonsson, enhetschef på Länsstyrelsen i Norrbotten, säger att Länsstyrelsen först och främst agerar på uppdrag av regeringen, som tydligt sagt att mer mark med höga naturvärden ska skyddas. Men han tycker också att det har varit svårt att kommunicera med kommunen.

– För det första har det område som det gäller redan varit Natura 2000 område under 14 år tid och har därmed redan ett starkt skydd som det är. Sen tycker inte vi att Jokkmokks kommun varit tillräckligt på det klara med på vilket sätt de vill utveckla den här marken. Lite förenklat kan man säga att de vill hålla allt öppet, samtidigt som vi har ett uppdrag att skydda detta värdefulla område för framtiden. Det är en svår avvägning och jag kan känna att vi talar runt varandra i den här frågan.

Den politiska majoriteten i Jokkmokks kommunstyrelse har överklagat beslutet om naturreservatet i Jielkká-Rijmagåbbå till regeringen.

Toppnyheter

Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygbranschens framtid

Flygandet rasar 97 procent – stort tapp för Arlanda

Antalet resenärer som reste från någon av Swedavias tio flygplatser minskade med 60 procent i mars jämfört med samma månad i fjol, uppger det statliga bolaget i ett pressmeddelande.

I april noteras än så länge en minskning med 97 procent och flera av Swedavias flygplatser saknar i dag helt reguljär flygtrafik.

Arlanda hade totalt 842 000 resenärer i mars. Det är en minskning med 60 procent jämfört med fjolårets tredje månad.

3 tim
Arkivbild: Lufthansa-plan parkerade vid Frankfurts flygplats.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU: Flygbolag måste betala kunderna för inställda flyg

Flygbolagen måste betala tillbaka pengar för biljetter till flyg som ställts in på grund av coronapandemin. Det slår EU:s transportkommissionär Adina Valean fast, skriver Reuters.

Beskedet går emot flygbolagens vädjan om att EU ska lätta på kraven och tillåta att bolag över hela unionen slipper återbetalningskraven.

Valean säger att man är väl medveten om branschens likviditetsproblem, men menar att EU-ländernas regeringar har andra sätt att hjälpa bolagen på. Det kan bland annat handla om vouchers och tillgodokvitton, som backas upp av en statlig fond, menar hon.

3 tim
Illustrationsbild. Fredrik Hagen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norwegian lägger fram krisplan för att få nödlån

Pressade flygbolaget Norwegian Air lägger fram en ny krisplan som innebär att man omvandlar skulder till aktier för att stärka balansräkningen. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Syftet är att kvalificera bolaget för statliga lånegarantier på upp till 3 miljarder norska kronor och uppnå en ”hållbar plattform utifrån alla aktieägares och kreditorers bästa intresse”.

Norwegian kallar till extra bolagsstämma för att fatta beslut om åtgärden.

Rättelse: I en tidigare version och i en pushnotis skrev vi felaktigt att Norwegian ansöker om företagsrekonstruktion. Vi beklagar den felaktiga uppgiften.

Igår 14:22
Läs mer om Flygbranschens framtid
Jens Spahn och förbundskansler Angela Merkel Michael Kappeler / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Tyskland öppnar för lyfta restriktioner efter påsk

Tysklands hälsominister Jens Spahn öppnar för att landets restriktioner kan komma att börja lyftas efter påsk – om den senaste tidens relativt kontrollerade spridning stabiliseras. Det säger han till tidningen Handelsblatt:

– Vi ser en positiv trend. Men den måste hålla i sig.

En förutsättning för att lättnader ska bli aktuella är att befolkningen fortsätter att följa restriktionerna under påskhelgen, säger Spahn.

6 min
Pedro Sánchez / Tillverkning av kistor i Valdemoro utanför Madrid TT
undefined

683 nya coronadödsfall i Spanien: ”Har nått kulmen”

Spanien har det senaste dygnet registrerat 683 nya dödsfall i landet, rapporterar hälsodepartementet enligt El País. Det är något färre än de senaste två dagarna då siffran legat över 700. Före det minskade dödstakten fyra dagar i rad.

Totalt har 15 238 personer i landet dött i covid-19.

Spanien kommer snart att sakta men säkert börja lätta på landets hårda restriktioner. Det sa premiärminister Pedro Sánchez enligt CNN när han i dag bad parlamentet om tillåtelse att förlänga nödlägestillståndet till den 26 april:

– Vi har nått kulmen och nu börjar vi trappa ner på åtgärderna.

1 tim
Vårdarbetare och patient i Rom/Giuseppe Conte. TT
undefined

Conte om coronataktiken: ”Skulle göra samma igen”

Italiens premiärminister Giuseppe Conte försvarar landets hantering av coronakrisen. I en intervju med BBC säger han att de kraftiga restriktionerna var något som övervägdes väldigt noggrant.

– Jag skulle göra samma sak igen. Om jag i stället hade föreslagit nedstängning och begränsning av konstitutionella rättigheter redan från början hade folk trott att jag var galen, säger han.

Conte säger också att han fortfarande hoppas att landet gradvis ska kunna släppa på sina restriktioner i slutet av april, om ”vetenskapen tillåter det”.

2 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Patient med rollator får hjälp att ta sig fram. Illustrationsbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Dokument visar: Personer över 80 år ska prioriteras bort från intensivvården

Personer med biologisk ålder över 80 år, samt multisjuka mellan 60 och 80 år, ska bortprioriteras i intensivvården. Det visar interna dokument från Karolinska universitetssjukhuset som Aftonbladet och SvD tagit del av.

Dokumentet har gått ut till ansvariga läkare på sjukhuset och listar patientgrupper som ska få intensivvård. En läkare som SvD pratat med säger dock att det är svårt att förhålla sig till riktlinjerna och kallar dem ”skrämmande”.

– Intensivvårdsläkare, trots sin mycket höga kompetens, ska inte lämnas ensamma med sådana beslut, säger Boris Kan, överläkare på KS Huddinge.

3 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Finansminister Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ledarsvepet

Ledare: ”Svensk ekonomi behöver en kickstart”

Olika aspekter av den pågående coronakrisen fortsätter att vara det som dominerar svenska ledarsidor på skärtorsdagen.

Svensk ekonomi behöver en kickstart, menar Aftonbladets ledarskribent Ingvar Persson med anledning av att finansminister Magdalena Andersson i nästa vecka presenterar vårpropositionen. ”Verktygen är väl kända. Sänk momsen, dela ut ett extra barnbidrag eller höj pensionerna för att ta några exempel”, skriver han i ledaren.

GP:s ledarskribent Karin Pihl vill slå hål på myten om svenskarna som världens ensammaste folk. Hon menar att coronakrisen visat att Sverige är ett levande civilsamhälle och att ansvarskänslan är stark.

SvD:s Maria Ludvigsson tar upp spridningen av corona inom äldreomsorgen. Att smittan spreds trots att äldreboenden stängdes för besökare visar att det inte främst är anhöriga som kommer till de äldres hem, menar hon och skriver: ”Det är personalomsättningen som tar in omvärlden och därmed smittor”.

2 tim
Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Även i kris behövs folklig förankring”

Den nya krislagen som skulle ge regeringen utökade befogenheter under Coronakrisen har, med vissa modifikationer, fått stöd i riksdagen. Men på de lokala ledarsidorna höjs kraftig kritik mot förslaget.

”Varför laga något som inte är sönder” skriver Sakine Madon på UNT:s ledarsida. Det goda samarbetet vi ser i svensk politik idag borde om något inte ha behov av en sådan ändring, poängterar hon.

”I kristid ska den politiska oppositionen naturligtvis agera konstruktivt, men även i kris mår politiken bra av att det finns en relevant opposition” skriver Sakine Madon.

Hon får medhåll av Fredrik Haage på Smålandsposten, som är orolig över att regeringen tycks förbise de stundande ekonomiska konsekvenserna.

”För mycket enighet är inte bra för demokratin, corona eller inte. Det måste alltid finnas en opposition som inte vill sätta sig vid samkvämets dukade bord där det demokratiska ansvaret är tänkt att fördelas jämnt och osynligt över alla lättrugade gäster” skriver Fredrik Haage.

Daniel Persson på Norrbottens-Kuriren uttrycker att regeringen vid flera tillfällen har uppvisat en bristande respekt för riksdagen.

”Demokrati och parlamentarism går ut på att stödja regeringen. Att tillåta en sådan regering att ignorera riksdagen är farligt” skriver Daniel Person.

Igår 18:29
Läs mer om Ledarsvepet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer