Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Därför kan tiotusentals svenska företag snart försvinna

Närmare 30 000 företag kan snart gå i graven och det fylls inte på med nya. Larmsiffrorna kommer från Småföretagarnas Riksförbund samtidigt som forskare och kommuner pekar ut flera problemområden. ”Företagarna vill helt enkelt inte lägga över regelbördan på sina barn”, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarna, till fPlus.

Statistiken är talande: Familjeföretag står för en tredjedel av jobben och lika stor andel av BNP. Runt 40 procent av landets företagare är plus 55. Nu kommer larmen om att många äldre företagare inte kan, vill eller lyckas förbereda sig för att lämna över verksamheten till nästa generation. Enligt Småföretagarnas Riksförbund handlar det om tiotusentals företag som riskerar att gå under.

– Vi ser att det är många företagare som börjar komma upp i pensionsåldern samtidigt som ingen i familjen vill ta över verksamheten. Det mest bekymmersamma är att majoriteten av de företagen är aktiva i glesbygden. Det kommer inte bara bli ett hårt slag mot de enskilda företagen utan också ett hårt slag mot glesbygden. På många orter runt om i landet är det företagen som är drivande för att samhället ska hålla ihop, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund.

”Konsekvenserna kan bli förödande”

För Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare i Bengtsfors kommun, är ägarskiftesfrågan en av de mest prioriterade. Ungefär 25 procent av företagen i Dalsland har ägare som är över 64 år. Om inte frågan om generationsväxlingar möts kan konsekvenserna bli förödande, menar hon.

– Vi måste ha högsta prioritet på frågan och agera direkt så att vi inte förlorar företag. Ska vi ha ett attraktivt samhälle, där man vill leva och bo behöver vi företag. Man behöver tillgång till service som till exempel snickare, rörmokare och handlare. Det handlar om attraktionskraften, säger hon och fortsätter:

– Småföretagen är stora arbetsgivare, vi vet redan att fyra av fem jobb skapas i småföretagen. Och det är såklart viktigt att vi fortsätter att få in skatteintäkter för att finansiera vår gemensamma välfärd.

Jeanette Lindh Svanqvist berättar att i Dalsland har kommunerna valt att möta frågan om generationsväxlingar tillsammans.

– I Dalsland är kommunerna ganska små och för att få mer hävstångseffekt och skapa större nätverk har vi valt att möta utmaningarna tillsammans. Ägarskiftesfrågan är en oerhört prioriterad fråga för oss. Det borde det vara i alla kommuner.

Krävs attitydförändring

Förutom att uppmärksamma vilken juridisk hjälp det går att få, skapa nätverk och få företagen att förstå sin betydelse för samhället handlar det även om att förändra attityder kring företagande bland unga, menar Jeanette Lindh Svanqvist.

Det finns unga som vill ta över. Men vi måste lyfta frågan om företagande tidigare och få de unga att se företagande som lika attraktivt som att vara anställd. Ska vi få till lyckade generationsväxlingar måste vi se till att både den äldre generationen och den yngre ser värdet i företagande.

Fylls inte på med unga företagare

Runt 2,4 procent av de som driver företag är mellan 15 och 24 år. Det är en siffra som varit relativt konstant de senaste åren och är alarmerande, menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund.

– Det är ett problem, inte bara för att vi behöver en ny generation företagare utan även för att företagarna blir äldre och det kommer att försvåra generationsskiften, säger han.

Bland unga svenskar mellan 18 och 29 år uppger 47 procent att de vill ha ett eget företag, enligt en undersökning som Sifo gjorde 2018 på uppdrag av Visma. Erik Sjölander menar att det är en myt att unga är lata och inte vill driva företag.

– Man har sagt så i alla år. Att den yngre generationen är mer lata. Men det stämmer inte alls. Det är snarare vår generation som har gett de yngre sämre möjligheter. Och vi vet att unga vill driva företag men många känner nog att det är för mycket regelkrångel som hämmar.

Lockas av anställningar

Att få unga väljer att bli företagare kan bero på att vi haft en positiv ekonomisk utveckling, konstaterar Mattias Nordqvist, professor i företagsekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

– Alternativkostnaderna för att starta företag blir då större vilket i sin tur kan göra att man lockas av en anställning istället då det upplevs tryggare.

För att bryta utvecklingen skulle satsningar för att möjliggöra för de som vill starta och driva företag att istället ta över etablerade företag kunna behövas, menar han.

– Det finns i dag väldigt mycket aktiviteter och riktade insatser kring startups men betydligt mindre fokus på det som underlättar för överlåtande mellan generationer – oavsett om det är inom familjen eller inte.

Erik Sjölander berättar att företagare som han varit i kontakt med uppmanat sina barn att söka anställningar istället för att ta över företaget.

– De vill helt enkelt inte lägga över regelbördan på sina barn. De vet hur tufft det är att driva företag och de oroas över den skattebörda som kommer läggas på dem när de vill ta över verksamheten, säger han och fortsätter:

– Men det handlar inte bara om föräldrarna utan även om den kommande generationen. Tänk själv att du är uppväxt med föräldrar som hela tiden jobbat och slitit hårt, aldrig tagit semester och blivit misstrodda av myndigheter. Det är inte något som du kommer vilja att ta över.

Viss naturlig avknoppning

Majoriteten av de företag som läggs ned när ägarna bestämmer sig för att sluta är till viss del en naturlig avknoppning från näringslivet, menar Mattias Nordqvist.

– De företag som redan är lönsamma, har en marknad och potential har lättare att få nya ägare. Men när man ser till de företagen som kan få en ny ägare är den viktiga frågan vem som blir ägare. Olika ägare har olika prioriteringar, intressen och värderingar.

Mattias Nordqvist menar att familjeföretag ofta definieras av att det finns ett aktivt synligt ägande.

– Ägare i familjeföretag är ofta operativt verksamma i bolaget och samtidigt väldigt engagerade i orten. Sedan är det även kopplat till en långsiktighet i verksamheten. Det finns ofta många fördelar att behålla företaget inom familjen, säger han.

Utjämningssystemet räddar inte landsbygden

Att det sedan den 1 juli är samma skatt vid en överlåtelse av ett fåmansföretag till en närstående som till en utomstående, är välkommet men inte tillräckligt, menar Erik Sjölander.

– Det är ett faktum att familjeföretag drivs på ett unikt sätt. Man vill förvalta sitt arv och ge någonting bättre till kommande generation. De har generellt ett långsiktigt fokus och borde istället gynnas vid överlåtande.

Erik Sjölander hänvisar även till den politiska debatten om glesbygden och konstaterar att förändringarna i det kommunala skatteutjämningssystemet inte kommer att rädda landsbygden.

– Kommunalskatten kommer fortfarande att höjas på många håll i Sverige. Vi har framförallt ett stort behov av en attitydförändring kring företagande och företagens betydelse för vårt välstånd, säger han.

Toppnyheter

Nancy Pelosi.  Susan Walsh / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Pelosi: Tydligt att Trump har medgett mutbrott

Demokraten Nancy Pelosi, talman i amerikanska representanthuset menar att det står klart att Donald Trump medgett att han gjort sig skyldig till mutbrott.

– Mutan är att bevilja eller frysa militärt bistånd i utbyte mot ett uttalande eller en falsk utredning gällande valet. Det är en muta, säger Pelosi under en presskonferens på torsdagen.

Under toppdiplomaten Bill Taylors vittnesmål på onsdagen framkom bland annat uppgifter att Trump haft direktkontakt med EU-ambassadören Gordon Sondland om en ukrainsk utredning av Joe Biden och hans son Hunter.

4 min
Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko / Joe Biden tillsammans med sitt barnbarn Finnegan Biden och sin son Hunter Biden. TT
undefined

Ukraina nekar: Samtal med Sondland kopplade inte bistånd till Bidenutredning

Ukrainas utrikesminister Vadim Prystaiko säger att hans samtal med den amerikanska EU-ambassadören Gordon Sondland inte explicit handlade om sambandet mellan amerikanskt bistånd till landet och en utredning av demokraten Joe Biden och hans son, rapporterar Washington Post.

Vilken kontakt Donald Trump har haft med Sondland har kommit att spela en viktig roll i riksrättsprocessen mot honom. Detta efter att toppdiplomaten Bill Taylor, som vittnade under onsdagen, sagt att hans stab nåtts av informationen att Sondland och Trump hade direktkontakt via telefon och att det i samtalet ska ha framkommit att Trump var mer intresserad av utredningen av Joe Biden och hans son än om Ukraina.

Tidigare vittnesförhör i kongressen har gjort gällande att Trump beordrat om att frysa biståndet till Ukraina under sommaren.

1 tim
Vita huset. Jacquelyn Martin / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset-anställda: Det här ändrar inte någonting

Personal i Vita huset tror inte att opinionen påverkats nämnvärt av gårdagens första offentliga förhör i riksrättsprocessen mot president Donald Trump, rapporterar NBC News.

En anställd menar att förhören inte innebar någonting nytt och andra menar att inget förändrades trots att UD-tjänstemannen Bill Taylor framstod som trovärdig.

Om representanthuset röstar för att ställa Trump inför riksrätt hamnar frågan i senaten. Risken för att Trump skulle röstas ner där har inte ökat efter gårdagen, enligt en person som står Vita huset nära.

– Inte en enda röst i senaten har ändrats.

Både George Kent, toppdiplomat på utrikesdepartementet, och Bill Taylor frågades ut under onsdagen.

6 tim
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Polisen vid Möllevångstorget i lördags. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

Krönikor: Hur ska barnen tacka nej till knarkpengar?

Droghandeln är roten till gängvåldet i Malmö, skriver flera krönikörer efter mordet på 15-årige Jaffar i Malmö i helgen.

DN:s Niklas Orrenius skriver att han känner till två 12-åringar som blev erbjudna 5 000 kronor i veckan för att leverera knarket. De tackade nej, men hade de haft en annan socioekonomisk situation hade svaret kanske varit annorlunda.

”Alla politiker borde fundera hårt på hur man bygger ett samhälle där barn vill säga nej till buntarna av femhundralappar”, skriver Orrenius.

Journalisten Anders Paulsson skriver i Sydsvenskan om den öppna droghandeln vid den så kallade knarkrondellen nära Möllevångstorget.

”Det här är bara en av flera stadsdelar i Malmö där liknande saker sker. Bakom finns personer med stor makt men som är i stort sett okända för allmänheten.”

Författaren Torbjörn Flygt skriver i Fokus att han ser droger byta ägare varje dag när han handlar på torget.

”Så länge det finns en efterfrågan, kommer det att finnas ett utbud. Men jag hör aldrig en vettig debatt om köparna och vad vi ska göra åt efterfrågan.”

32 min
Minnesplats för Karolin Hakim efter mordet Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Karolin Hakim vädjade till mördaren innan hon sköts

Innan Karolin Hakim dödades i Malmö i somras vädjade hon till mördaren att sluta skjuta. Det berättar ett vittne som såg mordet på nära håll i SVT:s Veckans brott.

Innan den hänsynslösa dödsskjutningen ser vittnet hur Karolin Hakims pojkvän försöker fly med deras gemensamma barn, men hur han snubblar medan männen avlossar skott.

Karolin Hakim plockar då upp barnet och vädjar till männen att sluta.

– De vänder sig om och tittar på henne och en av männen tar då två steg mot kvinnan och, impulsivt som jag uppfattar det, skjuter henne mot kroppen, berättar vittnet för SVT.

Idag 07:54
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Arkivbild: SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist.  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Chefsekonomen ryter ifrån: ”Pinsamt och allvarligt”

Flera bedömare och analytiker började redan för flera månader sedan tvivla på att SCB:s arbetslöshetssiffror faktiskt stämde överens med verkligheten. Varför reagerade inte statistikmyndigheten på att siffrorna såg konstiga ut? Det frågar sig SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i ett Twitter-inlägg.

Han utvecklar sitt resonemang i en intervju med TT:

– Det bekymrar mig att det finns en risk att vi tappar trovärdigheten för statistiken när det framkommer sådana här brister.

Nordea Markets Mikael Sarwe skriver på Twitter att de rättade siffror som SCB släppte på torsdagsförmiddagen rimmar bättre med hans beräkningsmodell, men han spår en ökning av arbetslösheten nästa år.

5 tim
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Finansministern om SCB:s miss: ”Oerhört allvarligt”

Finansminister Magdalena Andersson (S) ser oerhört allvarligt på felen i SCB:s arbetslöshetsstatistik.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om att det skulle vara fel på det här sättet, säger hon till TT.

Enligt henne kommer SCB:s arbetslöshetsstatistik att spela mindre roll för regeringen under den närmaste tiden.

Sedan bristerna i datainsamlingen upptäckts har SCB:s siffror räknats om och reviderats. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

5 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Arbetslöshet lägre än trott – siffrorna har räknats om

Den svenska arbetslösheten har inte ökat lika mycket som man tidigare har trott, skriver Aftonbladet. SCB:s siffror har räknats om sedan man upptäckt brister i datainsamlingen.

Arbetslösheten har reviderats upp för våren 2019, och sedan ned från juni och framåt. Skillnaderna är störst under de senaste månaderna, skriver SCB.

– För september 2019 har arbetslösheten reviderats ned med 1,1 procentenheter. Det är den största skillnaden mellan den gamla och den reviderade serien, säger enhetschefen John Kling i ett pressmeddelande.

Arbetslöshetssiffran i september revideras ner från 7,1 procent till 6,0 procent. Felen grundar sig i att SCB:s leverantör Evry misstänks ha skickat in falskt underlag till myndigheten, något som Aftonbladet avslöjade tidigare i veckan.

Idag 08:50
Läs mer om Framtidens arbetsmarknad
Ardalan Shekarab TT
Framtidens pensioner

Inkomstpensionen höjs efter regeringens beslut

Regeringen har beslutat om att fastställa inkomstbasbeloppet vilket påverkar inkomst- och tilläggspensionerna under nästa år, skriver Expressen.

Omkring 1,5 miljoner pensionärer som har inkomst- och/eller tilläggspension utan garantipension eller bostadstillägg påverkas och får en höjning av inkomstpensionen med 2,1 procent.

Förändringarna innebär en ökning med 280 kronor per månad före skatt för en pensionär som har 13 000 i inkomstpension.

– Vi vet att pensionerna behöver höjas mer, därför vill vi se högre pensioner för breda grupper i samhället, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) till tidningen.

4 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så kan reglerna för tjänstepension ändras

I morgon, när Liberalerna inleder landsdagarna kommer de ta med sig frågan om ett mer flexibelt tjänstepensionssystem, skriver Dina Pengar.

Det skulle luckra upp låsningarna i dagens system. Har man börjat ta ut sin tjänstepension finns ingen möjlighet att pausa den. Det går inte heller att ändra uttagstiden om man exempelvis ångrar en för snabb utbetalningstakt.

Systemet gör det olönsamt för pensionärer att återvända arbetslivet.

Orsaken är många hamnar över nivån för statlig beskattning när tjänstepensionen slås ihop med lönen.

Detta hindrar personer från att återvända till arbetslivet vilket kan slå mot hela arbetsmarknaden, säger Mats Persson (L), partiets ekonomisk-politiske talesperson.

– Välfärden skriker efter kompetent personal. Det är brist på lärare, läkare och poliser. Vi vill att en pensionerad lärare ska kunna gå tillbaka till sitt gamla yrke. I dag gör man inte det eftersom det inte lönar sig, säger han.

12 nov
Läs mer om Framtidens pensioner

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Nygaard / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kriminalpolitiken

Malmökurator positiv till slopat föräldrasamtycke

Att regeringen vill göra det lättare för socialtjänsten att ingripa utan föräldrarnas samtycke när barn riskerar att hamna i kriminalitet välkomnas av Sophie Johnsson, som är skolkurator på Rosengårdsskolan i Malmö. Regeringens förslag, som presenterades på torsdagsmorgonen, är en av de åtgärder hon själv föreslog i en intervju med P4 Malmöhus på onsdagen med anledning av den senaste tidens våldsdåd i staden.

– Jättebra, det är något jag har förespråkat hela tiden, säger hon nu till SR.

– Man behöver skynda sig att få igenom detta snabbt – vi har inte råd att förlora fler barn in i kriminell verksamhet.

3 tim
Stefan Fohlheim, biträdande enhetschef på rättspsykiatriska undersökningsenheten i Stockholm och överläkare Johan Larsson. Jessica Gow/TT
undefined

Undersökningar efter brott blir allt fler – läget extremt

De rättspsykiatriska undersökningarna av brottslingar blir allt fler och läget på de enheter som gör utredningarna beskrivs som extremt, rapporterar TT.

2017 gjordes 448 undersökningar, i fjol blev det 521, och i slutet av oktober i år var man uppe i 467 stycken, enligt statistik från Rättsmedicinalverket.

Johan Larsson som jobbar som överläkare på myndigheten har inget säkert svar på vad det ökade trycket beror på, men han nämner ökad psykisk ohälsa och ökad tillgång till droger som möjliga förklaringar.

Idag 05:42
Illustrationsbild Björn Larsson Ask / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regelverk bröts 42 gånger bara fram till oktober i år

Väntetiderna ökar till följd av att de rättpsykiatriska undersökningarna blivit allt fler, rapporterar TT.

Regelverket säger att det ska ta max sju dagar efter beslutet, något som bröts vid tre tillfällen under perioden januari-oktober 2017. I år är samma siffra 42 under samma period.

En utredning ska i regel ska inom 28 dagar om personen i fråga är häktad, men Rättsmedicinalverket tvingas många gånger be domstolarna om mer tid för att göra klart undersökningen.

Idag 06:06
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Små rörelser på Wall Street – Walmart stiger på rapport

New York-börserna kring eller strax under nollan på torsdagen efter gårdagens rekordstängningar för Dow Jones och S&P 500. Efter någon timmes handel står indexen så här:
• S&P 500: +/-0,0 %
• Nasdaq: −0,2 %
• Dow Jones: –0,1 %
Enligt CNBC inväntar investerare ny information kring handelssamtalen efter onsdagens uppgifter i WSJ om att förhandlingarna mellan Kina och USA har fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

Tidigt i morse upprepade en kinesisk talesperson att löften om att trappa ner tariffer är avgörande för att ett fas ett-avtal ska kunna nås.

På bolagsfronten har detaljhandelsjätten Walmart redovisat en ökad försäljning för det 21:a kvartalet i rad. Vinsten var högre än estimaten och aktien stiger kring 2 procent.

It-företaget Cisco backar drygt 7 procent efter en delårsrapport som var i linje med förväntningarna. Enligt CNBC var bolagets guidning framåt en besvikelse.

Det kanadensiska cannabisbolaget Canopy rapporterade en större förlust än väntat på grund av omstruktureringskostnader. Aktien rasar 17 procent.

Apple handlas kring nollan trots säljrekommendation från Maxim och en riktkurs på låga 190 dollar.

3 tim
TT
undefined

Rött på börsen – MQ rusade på nytt koncept

Stockholmsbörsen öppnade uppåt på torsdagen men vände senare ner i likhet med Europabörserna. Vid stängning såg det ut som följer:
• OMXSPI: –0,3 %
• OMXS30: −0,5 %

Investmentbolaget Kinnevik steg 1,2 procent och toppade storbolagsindexet efter att ha dumpat hela sitt innehav i det tyska möbelbolaget Westwing.

Gamingbolaget Embracer rusade tvåsiffrigt i öppningen efter att ha rapporterat ett resultat långt över estimaten. Aktien föll senare tillbaka och stängde på minus 3,8 procent. Bland annat efter att analystjänsten Börsplus avstått från att ge ett råd kring aktien på grund av hål i bolagets redovisning.

Balkongbolaget Balco ökade vinsten men den organiska tillväxten var negativ, delvis på grund av försenade uppstarter som väntas tynga även nästa kvartal. Aktien backade 2,4 procent.

E-handelsbolaget Boozt rapporterade en ökad förlust och sänkte samtidigt sin tillväxtprognos. Aktien rasade 10,4 procent.

Modebolaget MQ rusade 6,9 procent efter att ha presenterat ett nytt koncept som innebär att alla butiker ska omvandlas nästa år. Sektorkollegan Wesc föll 5,3 procent efter att ha redovisat en minskad omsättning.

Småspararfavoriten Soltech backade 9,9 procent efter en säljrekommendation i Affärsvärlden.

Idag 09:00
Arkivbild.  Aly Song / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Blandat i Asien efter BNP-data och Tencentmiss

Det var en något spretig utveckling på Asienbörserna på torsdagen, trots gårdagens nya rekordnivåer på Wall Street. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: −0,8 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hongkong: −0,9 %
• Kospi: +0,8 %


Under morgonen kom makrodata som visade att den kinesiska industriproduktionen var lägre än analytikerna hade väntat sig i oktober. Produktionen för industrisektorn ökade med 4,7 procent på årsbasis, jämfört med väntade 5,4 procent.

I går presenterade den kinesiska Tencent sin delårsrapport, där techjätten flaggade för att vinsten för helåret kommer att vara 13 procent lägre i år än i fjol. Den Hongkong-noterade aktien backade runt 2 procent, vilket i sin tur drog ner Hang Seng-indexet, skriver CNBC.

Även protesterna och kravallerna i Hongkong fortsätter att oroa.

Under morgonen kom även japanska BNP-siffror in för tredje kvartalet, som visade en tillväxt om 0,1 procent. Det är något lägre än väntade 0,2 procent.

Samtidigt försöker investerarna tolka ryktena om de pågående handelsförhandlingarna mellan Kina och USA, som rapporteras ha fastnat i ett dödläge kring jordbruksprodukter.

– Jag tror att marknader som har varit hoppfulla om att ett avtal ska komma på plats har backat lite grann, och man tar sig tillbaka till mer neutralt territorium, säger Nomuras makroanalytiker Rob Subbaraman till CNBC.

Idag 04:42
Läs mer om Dagens börs