Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Företagsklimatet i Sverige

Därför kan tiotusentals svenska företag snart försvinna

Närmare 30 000 företag kan snart gå i graven och det fylls inte på med nya. Larmsiffrorna kommer från Småföretagarnas Riksförbund samtidigt som forskare och kommuner pekar ut flera problemområden. ”Företagarna vill helt enkelt inte lägga över regelbördan på sina barn”, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarna, till fPlus.

Statistiken är talande: Familjeföretag står för en tredjedel av jobben och lika stor andel av BNP. Runt 40 procent av landets företagare är plus 55. Nu kommer larmen om att många äldre företagare inte kan, vill eller lyckas förbereda sig för att lämna över verksamheten till nästa generation. Enligt Småföretagarnas Riksförbund handlar det om tiotusentals företag som riskerar att gå under.

– Vi ser att det är många företagare som börjar komma upp i pensionsåldern samtidigt som ingen i familjen vill ta över verksamheten. Det mest bekymmersamma är att majoriteten av de företagen är aktiva i glesbygden. Det kommer inte bara bli ett hårt slag mot de enskilda företagen utan också ett hårt slag mot glesbygden. På många orter runt om i landet är det företagen som är drivande för att samhället ska hålla ihop, säger Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund.

”Konsekvenserna kan bli förödande”

För Jeanette Lindh Svanqvist, näringslivs- och tillväxtutvecklare i Bengtsfors kommun, är ägarskiftesfrågan en av de mest prioriterade. Ungefär 25 procent av företagen i Dalsland har ägare som är över 64 år. Om inte frågan om generationsväxlingar möts kan konsekvenserna bli förödande, menar hon.

– Vi måste ha högsta prioritet på frågan och agera direkt så att vi inte förlorar företag. Ska vi ha ett attraktivt samhälle, där man vill leva och bo behöver vi företag. Man behöver tillgång till service som till exempel snickare, rörmokare och handlare. Det handlar om attraktionskraften, säger hon och fortsätter:

– Småföretagen är stora arbetsgivare, vi vet redan att fyra av fem jobb skapas i småföretagen. Och det är såklart viktigt att vi fortsätter att få in skatteintäkter för att finansiera vår gemensamma välfärd.

Jeanette Lindh Svanqvist berättar att i Dalsland har kommunerna valt att möta frågan om generationsväxlingar tillsammans.

– I Dalsland är kommunerna ganska små och för att få mer hävstångseffekt och skapa större nätverk har vi valt att möta utmaningarna tillsammans. Ägarskiftesfrågan är en oerhört prioriterad fråga för oss. Det borde det vara i alla kommuner.

Krävs attitydförändring

Förutom att uppmärksamma vilken juridisk hjälp det går att få, skapa nätverk och få företagen att förstå sin betydelse för samhället handlar det även om att förändra attityder kring företagande bland unga, menar Jeanette Lindh Svanqvist.

Det finns unga som vill ta över. Men vi måste lyfta frågan om företagande tidigare och få de unga att se företagande som lika attraktivt som att vara anställd. Ska vi få till lyckade generationsväxlingar måste vi se till att både den äldre generationen och den yngre ser värdet i företagande.

Fylls inte på med unga företagare

Runt 2,4 procent av de som driver företag är mellan 15 och 24 år. Det är en siffra som varit relativt konstant de senaste åren och är alarmerande, menar Erik Sjölander, näringspolitisk talesperson på Småföretagarnas Riksförbund.

– Det är ett problem, inte bara för att vi behöver en ny generation företagare utan även för att företagarna blir äldre och det kommer att försvåra generationsskiften, säger han.

Bland unga svenskar mellan 18 och 29 år uppger 47 procent att de vill ha ett eget företag, enligt en undersökning som Sifo gjorde 2018 på uppdrag av Visma. Erik Sjölander menar att det är en myt att unga är lata och inte vill driva företag.

– Man har sagt så i alla år. Att den yngre generationen är mer lata. Men det stämmer inte alls. Det är snarare vår generation som har gett de yngre sämre möjligheter. Och vi vet att unga vill driva företag men många känner nog att det är för mycket regelkrångel som hämmar.

Lockas av anställningar

Att få unga väljer att bli företagare kan bero på att vi haft en positiv ekonomisk utveckling, konstaterar Mattias Nordqvist, professor i företagsekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping.

– Alternativkostnaderna för att starta företag blir då större vilket i sin tur kan göra att man lockas av en anställning istället då det upplevs tryggare.

För att bryta utvecklingen skulle satsningar för att möjliggöra för de som vill starta och driva företag att istället ta över etablerade företag kunna behövas, menar han.

– Det finns i dag väldigt mycket aktiviteter och riktade insatser kring startups men betydligt mindre fokus på det som underlättar för överlåtande mellan generationer – oavsett om det är inom familjen eller inte.

Erik Sjölander berättar att företagare som han varit i kontakt med uppmanat sina barn att söka anställningar istället för att ta över företaget.

– De vill helt enkelt inte lägga över regelbördan på sina barn. De vet hur tufft det är att driva företag och de oroas över den skattebörda som kommer läggas på dem när de vill ta över verksamheten, säger han och fortsätter:

– Men det handlar inte bara om föräldrarna utan även om den kommande generationen. Tänk själv att du är uppväxt med föräldrar som hela tiden jobbat och slitit hårt, aldrig tagit semester och blivit misstrodda av myndigheter. Det är inte något som du kommer vilja att ta över.

Viss naturlig avknoppning

Majoriteten av de företag som läggs ned när ägarna bestämmer sig för att sluta är till viss del en naturlig avknoppning från näringslivet, menar Mattias Nordqvist.

– De företag som redan är lönsamma, har en marknad och potential har lättare att få nya ägare. Men när man ser till de företagen som kan få en ny ägare är den viktiga frågan vem som blir ägare. Olika ägare har olika prioriteringar, intressen och värderingar.

Mattias Nordqvist menar att familjeföretag ofta definieras av att det finns ett aktivt synligt ägande.

– Ägare i familjeföretag är ofta operativt verksamma i bolaget och samtidigt väldigt engagerade i orten. Sedan är det även kopplat till en långsiktighet i verksamheten. Det finns ofta många fördelar att behålla företaget inom familjen, säger han.

Utjämningssystemet räddar inte landsbygden

Att det sedan den 1 juli är samma skatt vid en överlåtelse av ett fåmansföretag till en närstående som till en utomstående, är välkommet men inte tillräckligt, menar Erik Sjölander.

– Det är ett faktum att familjeföretag drivs på ett unikt sätt. Man vill förvalta sitt arv och ge någonting bättre till kommande generation. De har generellt ett långsiktigt fokus och borde istället gynnas vid överlåtande.

Erik Sjölander hänvisar även till den politiska debatten om glesbygden och konstaterar att förändringarna i det kommunala skatteutjämningssystemet inte kommer att rädda landsbygden.

– Kommunalskatten kommer fortfarande att höjas på många håll i Sverige. Vi har framförallt ett stort behov av en attitydförändring kring företagande och företagens betydelse för vårt välstånd, säger han.

Toppnyheter

Arkivbild: WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus tillsammans med sina kollegor Michael Ryan och Maria van Kerkhove Martial Trezzini / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

WHO: Pandemin accelererar – har inte nått toppen

Världshälsoorganisationen WHO varnar för att coronaviruspandemin inte visar några tecken på att bromsa. Det rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under helgen har över 400 000 nya fall av sjukdomen rapporterats. Som jämförelse säger WHO att det i utbrottets inledning tog tolv veckor innan antalet fall nådde 400 000.

– Utbrottet accelererar fortfarande och det är tydligt att vi inte nått toppen av pandemin ännu, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på en presskonferens.

6 min
Jair Bolsonaro. Ueslei Marcelino / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Brasiliens president Bolsonaro har fått covid-19

Brasiliens president Jair Bolsonaro har testat positivt för coronaviruset, rapporterar flera medier. Han gav själv beskedet i en intervju.

Bolsonaro har flera gånger tonat ner risken med covid-19, och bland annat jämfört det med en ”liten influensa”, rapporterar BBC. Han har också varit i konflikt med flera guvernörer i landet, som velat införa mer långtgående åtgärder än presidenten.

Totalt har 65 000 dödsfall i covid-19 rapporterats i Brasilien.

38 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Arkivbild.  FABIAN BIMMER / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Den globala konjunkturen

Studie visar att konsumenter redan ändrat sina beteenden

Coronapandemin verkar kunna ge upphov till en bestående förändring av europeiska konsumenters beteenden, till förmån för mer e-handel. Det visar en studie som konsultfirman Alvarez & Marsal gjort med konsumenter i Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Schweiz, rapporterar Direkt med hänvisning till Handelsblatt.

Drygt en av tre tillfrågade tyskar och mer än hälften av de spanjorer och italienare som tillfrågats uppger att de nu köpt varor online som de i vanliga fall hade köpt i butik.

Konsultfirmans chef Bob Rajan bedömer att trenden mot färre och mindre butiker kommer att förstärkas.

– Butiker förvandlas än mer från försäljningsyta till utställningslokaler, säger han till den tyska tidningen.

24 min
Valdis Dombrovskis.  Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
undefined

EU skruvar ner sin tillväxtprognos rejält

EU sänker sin ekonomiska prognos för både 2020 och 2021, skriver CNBC. Det efter att coronaviruset fortsätter att påverka de 27 medlemmarnas ekonomier.

För året tror nu kommissionen att regionen kommer att minska sin BNP med 8,3 procent reviderat från prognosen i maj på 7,4 procent. Nästa år spår de en något lägre tillväxt än tidigare på 5,8 procent.

– Den ekonomiska påverkan från restriktionerna är allvarligare än vi först förväntade oss. Vi fortsätter att navigera osäker mark och står inför flera risker, säger vice presidenten i den Europeiska kommissionen Valdis Dombrovskis i ett uttalande enligt CNBC.

Idag 09:55
Arkivbild.  Michael Probst / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tysk konkursvåg befaras – ett av fem bolag i fara

21 procent av alla tyska bolag uppgav i juni att de hotas av konkurs på grund av coronapandemin, skriver Direkt med hänvisning till statistik från tyska IFO.

IFO-analytikern Stefan Sauer uppger att det kan komma en ”våg av konkurser de kommande månaderna”.

Bland tjänsteföretagen uppger 27 procent att de hotas av konkurs. Inom handeln och industrin är 18 respektive 17 procent hotade medan industrin bara uppger att 2 procent av företagen känner ett konkurshot.

Störst oro finns bland resebyråer, hotell och restauranger skriver nyhetsbyrån.

Igår 07:31
Läs mer om Den globala konjunkturen
Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard och partiledare partiledare Ulf Kristersson (M)  Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Migrationspolitiken i Sverige

Moderata ledarsidan: Vi kan inte följa Ulf Kristersson

Den obundet moderata ledarsidan på Borås Tidning riktar skarp kritik mot Moderaternas migrationspolitik. Det är den politiske redaktören Mikael Hermansson som skriver att beskedet från M att inte delta i en bred överenskommelse om migrationspolitiken är beklagligt men väntat.

Han skriver att Moderaterna har gått in på en ”väg som leder vilse” när de väljer samma riktning som Sverigedemokraterna.

”Att ta det steget står naturligtvis partiet fritt. Men dit Ulf Kristersson går, kan vi inte följa honom”, skriver Hermansson.

1 tim
Jan Ericson, moderat riksdagsledamot.  Wikimedia Commons
undefined

”BT:s ledarsida är inte ett dugg moderat längre”

Riksdagsledamoten Jan Ericson (M) från Mark är mycket kritisk till att Borås Tidnings moderata ledarsida sågade Moderaternas migrationspolitik i dag.

– Jag kan bara konstatera att BT:s ledarsida är inte ett dugg moderat längre utan har gått ganska långt åt vänster, säger han till P4 Sjuhärad.

Ericson säger att han tycker att det är ”sorgligt att ledarredaktören i Borås Tidning sprider rena osanningar om vad vi moderater egentligen föreslår.”

Den politiske redaktören Mikael Hermansson skriver i texten att en bred överenskommelse om migrationen vore bra och säger till P4 Sjuhärad att han inte tycker om att partiet lämnar förhandlingarna:

– Jag tycker att Moderaterna i sin roll som statsbärande parti ska klara av att göra kompromisser.

1 tim
Centerpartiets vikarierande partiledare Anders W Jonsson, statsminister Stefan Löfven och Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.  TT
undefined

Partier kan inte komma överens om migrationen – det blir inget helhetsförslag

Migrationskommittén kommer inte att kunna presentera något helhetsförslag för en ny migrationspolitik, uppger flera ledamöter i kommittén för TT. Anledningen är att meningarna om migrationen skiljer sig alltför mycket åt inom kommittén.

I stället kommer migrationskommittén lägga fram enskilda lagförslag som det finns majoritet för och de kommer ha ”hoppande majoriteter”. Expempelvis handlar det om förslag om tillfälliga uppehållstillstånd, längden på uppehållstillstånden, regler för anhöriginvandring och försörjningskrav och för dessa kommer det at finnas olika majoriteter.

Till exempel stöds en ny humanitär skyddsgrund av Januaripartierna och Vänsterpartiet men inte av Moderaterna. Samtidigt är M och S i stort sett överens om tillfälliga uppehållstillstånd.

4 tim
Läs mer om Migrationspolitiken i Sverige
 Sofia Wallström, generaldirektör på Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och Lena Hallengren (S), socialminister, på dagens pressträff.  Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Ivo pekade ut Habo för dödsfall – menade Håbo

Habo i Jönköpings län pekades ut som en av kommunerna som haft dödlighet i covid-19 på äldreboenden i dag när Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, presenterade sin granskning över dödlighet på äldreboenden. Det trots att kommunen inte har haft ett enda coronadödsfall på sitt äldreboende, rapporterar P4 Jönköping.

Ivo hade blandat ihop Habo med Håbo som ligger i Uppsala län utanför Stockholm.

– Det är väldigt allvarligt och väldigt olyckligt att det går ut fel information, säger Sandra Viktorin, vård- och omsorgschef i Habo kommun.

2 tim
Johanna Sandwall, krisberedskapschef, Socialstyrelsen, Johan Carlsson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten och Stefan Anering, enhetschef, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap vid dagens myndighetsgemensamma pressträff med anledning av Covid-19 Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larm om trängsel på semesterorter: ”Res ansvarsfullt”

Folkhälsomyndigheten har fått signaler om att den sociala distanseringen fungerar mindre väl på vissa semesterorter. Det säger generealdirektören Johan Carlson på tisdagens pressträff, rapporterar TT.

– Det är oerhört viktigt att alla håller i detta. Budskapet är: Res ansvarsfullt, undvik platser med mycket trängsel, stanna hemma om du är sjuk och undvik kontakter med människor du inte umgås med normalt.

Ett exempel är Öland, där Länsstyrelsen i Kalmar larmat om trängsel. Stefan Anering, enhetschef på MSB, uppmanar alla som rör sig utomhus i Sverige att hålla avstånd till alla.

– Var hjälpsam och säg vänligt till om någon kommer för nära.

3 tim
Bild från tisdagens pressträff. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 14 döda i covid-19 i Sverige: Situationen mer positiv nu

14 nya dödsfall registrerade senaste dygnet, visar Folkhälsomyndighetens statistik. Totalt har 5 447 personer med covid-19 dött i Sverige.

Vad gäller smittspridningen ser man nu tydligt positiva signaler, enligt Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

– Den svenska läget är mer positivt just nu. Vi har mycket lågt antal allvarliga fall, säger Johan Carlsson. Det rullande medelvärdet sjunker och är nere på mycket lägre tal, trots att vi ökat antalet tester, säger Carlson på pressträffen tillsammans med Socialstyrelsen och MSB.

– Med de här positiva signalerna vill jag ändå säga att det här är effekten av att den sociala distanseringen, det fysiska avståndet upprätthålls och måste upprätthållas.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Kai Pfaffenbach / TT NYHETSBYRÅN
Epstein-fallet

Deutsche Bank får böta för Epsteinkopplingar

Den tyska storbanken Deutsche Bank har gått med på att böta 150 miljoner dollar, motsvarande 1,4 miljarder kronor, för bristande tillsyn i samarbetet med sexbrottsanklagade Jeffrey Epstein. Det rapporterar internationella medier.

Banken ska ha uppsökt Epstein och hjälpt honom att betala ut miljoner dollar i förlikningar. De ska även tagit ut 800 000 dollar i kontanter för resor, dricks och utgifter, enligt den finansiella tillsynsmyndigheten i New York.

De skriver att bankens misslyckats med att ”övervaka kontoaktiviteter som utförts av den dömda sexualförbrytaren, trots att tillräcklig information om Epsteins tidigare brott var allmänt kända”.

Epstein tog sitt liv i häktet i augusti förra året och sedan dess har kopplingar mellan honom och flera väl ansedda finansmän hamnat i strålkastarljuset.

2 tim
John Minchillo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Advokat: Fler kvinnor har trätt fram mot Epstein

Fler kvinnor har trätt fram de senaste dagarna och anklagar finansmannen Jeffrey Epstein för sexövergrepp. Det säger advokaten Gloria Allred som representerar 16 av offren som anklagat Epstein.

I förra veckan greps Jeffrey Epsteins utpekade medhjälpare och flickvän Ghislaine Maxwell och sedan dess säger Allred att flera kvinnor hört av sig.

– Nu har jag fler offer som hör av sig och som aldrig har sagt detta till någon annan än mig eller kanske en enda släkting vad som har hänt dem, säger hon till BBC Radio 4:s program Today.

Igår 21:06
Läs mer om Epstein-fallet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer