Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Därför kan staten ta 1 000 procent i påminnelseavgift – anklagas för ocker

Statliga verksamheter ligger i en helt egen klass när det gäller förseningsavgifter. Minst tio gånger den lagstadgade summan som företag kan ta ut. Ingen kan egentligen förklara varför det är så, men det är ett system som till och med Skatteverket protesterar mot.

Den som missar att betala en faktura får i de flesta fall en påminnelse och med den en påminnelse- förseningsavgift på ett par tior. Det är sällan som den avgiften överstiger de 60 kronor som är lagstadgat i inkassolagen.

Men om påminnelsen kommer från en statlig myndighet, då är summorna helt annorlunda. Bland andra Skatteverket har en varierad avgiftsskala för uteblivna deklarationer som börjar på en 650 kronor och snabbt avancerar upp till tusenlappar, Transportstyrelsen tar direkt ut 500 kronor från de som är sena med att betala trängselavgiften och Centrala Studiestödsnämnden, CSN, kräver minst 450 kronor för den som slarvar med avbetalningarna på studielånen.

– Vi har alltid tyckt att det är en märklig ordning och som också ger stora konsekvenser. Systemet med förseningsavgifter ska ju i första hand stimulera betalningsmoralen, frågan är ju om den blir bättre gentemot staten bara för att avgiften är så mycket högre, säger Fredrik Engström, ordförande i branschorganisationen Svensk Inkasso.

Myndigheter svär sig fria

Han är heller inte ensam om att ställa sig frågande till varför just staten, kommuner och landsting får hålla sig till de lagstadgade 60 kronorna, kan slå till med tio gånger det beloppet eller mer. Men när frågan ställs till CSN, Transportstyrelsen och Skatteverket visar det sig att de är oskyldiga till nivån på avgifterna.

– Vi på CSN äger inte frågan, säger Klas Elfving på CSN.

– Det är regeringen som sätter nivån, vi har ingen möjlighet att påverka, säger Sara Eriksson på Transportstyrelsen.

– Beloppen sätts av det parlamentariska systemet, inte av oss, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Ingen av de myndigheter som har de högsta avgifterna kan alltså inte själva påverka nivåerna, är ofta inte ens tillfrågade innan nivåerna sätts. Istället blir de måltavla för de klagomål som alltid följer på de ibland svindlande avgifterna.

”Trubbigt instrument”

Just Skatteverket har reagerat på de tusenlappar som ska krävas in när deklarationer från privatpersoner och företag har blivit försenade. Detta motverkar ambitionen att ändra bilden av en otillgänglig myndighet, till att istället vara en servicefunktion och en stödjande del av företagens vardag.

– Vi har påtalat att det är ett mycket trubbigt instrument att använda. Vi vill ha in deklarationerna, inte hålla på att bötfälla människor. Bättre med enkla transparenta system som alla kan ta till sig, fortsätter Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

fPlus har varit i kontakt med regeringskansliet som inte heller de kan ge en förklaring till varför förseningsavgifterna är så höga. I ett mejlsvar heter det: ”Sammanfattningsvis kan sägas att i den mån en förseningsavgift, påminnelseavgift eller liknande påförs av en beskattningsmyndighet, så är den lagreglerad och har alltså beslutats av riksdagen efter en proposition från regeringen.”

Hur nivån sätts och varför de skiljer sig från det privata näringslivet ges dock inget svar på.

Det ger i sin tur fritt spelrum för misstanken att avgifterna, som i många fall samlar till enorma belopp, helt enkelt är en budgetregulator, en intäktskälla, för respektive departement som de olika myndigheterna lyder under, enligt kritikerna. Det är ju där avgifterna landar och inte hos dem som haft jobbet att kräva in dem.

Anklagas för ocker

Det finns ytterligare en allvarlig sida av att vara sen med betalningar till statliga myndigheter: De behöver inte gå den vanliga, långsammare vägen via upprepade betalningsanmaningar och inkasso, utan ärendet går efter en påminnelse direkt till Kronofogden. Fredrik Engström igen:

– Många människor får sina första betalningsanmärkningar just via ett mellanhavande med staten. Därför har vi länge påtalat att också de statliga kraven borde gå via inkasso-systemet, vilket idag alltså inte är tillåtet.

– Över huvud taget ser vi gärna en översyn av hela systemet med statliga förseningsavgifter.

Christian Ekström, Skattebetalarna, håller med. Han anser att förfarandet gränsar till ocker:

– Det blir ett skevt förhållande mellan medborgare och stat. Ett privat företag skulle aldrig kunna komma undan med denna typ av avgifter. När det händer så är media snabba att rapportera om blufföretagande, säger han.

Tillspetsat kan 31 § i Avtalslagen, den så kallade ockerparagrafen, vara intressant läsning i sammanhanget eftersom den behandlar situationen där en avtalspart utnyttjar sin motparts trängda situation på ett otillbörligt sätt…

Avtalslagen kräver att det finns ett avtal upprättat mellan två parter och det gör det inte i det här fallet. Istället är det av regeringen lagstadgade kostnader och de omfattas inte av Avtalslagen.

– Det är en intressant jämförelse och jag skulle nog säga att det gränsar till ocker, särskilt som vi, till exempel när det gäller trängselavgifterna har en monopolsituation. Det finns ju ingen annan som har rätt att ta ut de avgifterna, säger Christian Ekström.

Heléne Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund, skriver i en krönika att det handlar om just ocker.

”Såväl Skatteverket som Transportstyrelsen har påpekat det olämpliga i en tilläggsavgift som i alla andra sammanhang skulle bedömas som ocker, men varken sittande eller föregående regering har tagit till sig av kritiken”, skriver hon.

Läs mer

Toppnyheter

Donald Trump. TT.
Trumps Amerika

Trump: Diskussion om sänkt skatt pågått länge

USA:s president Donald Trump hävdar att han kan sänka kapitalskatten utan kongressens medgivande. Det rapporterar Bloomberg.

Metoden för att göra detta skulle vara att justera kapitalvinster för inflation.

– Vi har talat om att indexera under en längre tid, sa Donald Trump vid en presskonferens i Vita huset på tisdagskvällen och fortsatte:

– Många människor gillar tanken och det kan göra väldigt lätt, det kan göras direkt av mig.

Trumps uttalande kommer efter att The Washington Post tidigare under dagen rapporterat att Trumpadministrationen överväger sänkningar av löneskatten för att boosta den nedåtgående ekonomin.

Men Trump dementerar att landet skulle vara på väg in i en recession. Vi är ”väldigt långt från en recession” och skattesänkningarna har diskuterats under en tid, sa han.

2 tim
Trumps tweet och Donald Trump. Twitter/AP/TT
undefined

Trumps bild: Jag lovar att inte göra så mot Grönland

USA:s president Donald Trump har lagt upp en bild föreställande en skyskrapa med Trumps namn på toppen inklippt på Grönland på Twitter. I inlägget skriver han att han ”lovar att inte göra så mot Grönland”.

Bilden kommer efter att Trump visat intresse för att köpa Grönland, ett tilltag som varken Grönland eller Danmark varit särskilt roade av. Presidenten har dock sagt att ett eventuelt köp inte ligger överst på prio-listan, skriver The Guardian.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps Amerika
Illustrationsbild TT
Den svenska kronan

Analys: Partierna avgör krisande kronans framtid

Riksdagens partier avgör den svenska kronans framtid, skriver SvD Näringslivs Louise Andrén Meiton efter att kronan under tisdagen nått sin lägsta nivå mot dollarn på 17 år.

”Sedan Riksbanken blev självständig har många politiker tassat på tå för att inte riskera att klampa in och påverka oberoendet. Men snart måste de faktiskt bestämma sig”, skriver Andrén Meiton.

Hon skriver att det blivit något av en svensk paradgren att försvaga valutan för att hjälpa kronan, men frågar sig nu om ”forntida valutadopning verkligen är framtidens melodi”.

På längre sikt borde den utbombade svenska kronan kunna repa sig, skrev Dagens Industris Johanna Jeansson i lördags. Hon menar att kronan är en av de mest undervärderade valutorna just nu.

”Mätt mot ett handelsvägt index är den svenska valutan cirka 10 procent svagare jämfört med de senaste tjugo årens trend”, skrev Jeansson.

6 tim
Läs mer om Den svenska kronan
Guiseppe Conte anländer till mötet med president Sergio Mattarella. Massimo Percossi / TT NYHETSBYRÅN
Italiens nya regering

Presidenten godtar avgång – inleder samtal för lösning

Italiens president Sergio Mattarella har godkänt premiärminister Giuseppe Contes avgångsbegäran och kommer att påbörja överläggningar med partiledare i morgon i ett försök att hitta en lösning på krisen. Det uppger hans kontor enligt Reuters.

Presidenten har bett Conte att vara kvar i sin tjänst för att bedriva det vardagliga regeringsarbetet medan samtalen pågår.

Mötena med partiledarna kommer att pågå onsdag samt torsdag.

4 tim
Matteo Salvini i mitten. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: Contes avgång var ett direkt slag mot Salvini

Italienska regeringar har en tendens att splittras, så frågan är om den som tar över efter att premiärminister Giuseppe Conte avgått kommer att vara längre? undrar Washington Posts Adam Taylor i en analys.

Att Conte självmant valde att avgå kan tolkas som ett direkt slag mot vice premiärminister Matteo Salvini vars mål är ett nyval, skriver han. Enligt Taylor kan agerandet leda till att Femstjärnerörelsen försöker få till samarbete med Demokratiska partiet eller Forza Italia för att slippa nyval.

Under sitt tal till senaten valde Conte att gå hårt åt Salvini som han menade har ”ansvarslöst” satt landet i kris. ”Med tanke på Italiens meritlista ser den förutsägelsen ut att vara säker”, skriver Taylor.

SVT:s Jennifer Wegerup skriver i en analys att regeringskrisen öppnat en rad alternativ – men att det oavsett vad kommer leda till en kamp utan dess like. Detta då det finns flera mindre partier som skulle kunna bilda en rad olika koalitioner, skriver hon.

”Frågan är vad president Mattarella nu kommer att göra.”

5 tim
Matteo Salvini/Giuseppe Conte. Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Salvini: Redo att skjuta på nyval tills budgeten är klar

Lega-ledaren Matteo Salvini är redo att hålla koalitionsregeringen vid liv tills budgeten för 2020 godkänts innan landet går till nyval. Det säger vice premiärministern enligt Reuters.

Tidigare i dag meddelade premiärminister Giuseppe Conte sin avgång. Han kallade Salvinis agerande att utlösa den här konflikten för ”ansvarslöst”.

Nu är det upp till presidenten att välja mellan att utlysa ett nyval eller sondera terrängen för en ny regering. Enligt statsvetaren Fabio Cristiano tyder allt på att det är möjligt med en ny regeringsbildning – utan att ett nyval behöver hållas, skriver TT.

Idag 16:06
Läs mer om Italiens nya regering

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Ulf Kristersson.  Naina Helèn Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elbristen

M: Sverige behöver en ny energikommission

För att Sverige ska nå upp till sina ambitiösa klimatmål och leva upp till Parisavtalet behövs en långsiktig energipolitik som både kan tillgodose en ökad efterfrågan på el och radikalt sänka utsläppen. Det skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets näringspolitiske talesperson Lars Hjälmered på SvD Debatt.

De föreslår att Sverige inför en ny energikommission, som bör tillsättas omgående och arbeta under tolv månader för att sedan lämna underlag till en uppdaterad och bred politisk överenskommelse om den långsiktiga energipolitiken.

”Vi riktar oss i första hand till de partier som ser att basen i Sveriges långsiktiga energipolitik måste utgöras av förnybart och kärnkraft”, skriver Kristersson och Hjälmered.

3 tim
undefined

Eon larmar: Risk för akut elbrist ökar

Den tyska energikoncernen Eon varnar för att risken för akut elbrist ökat ytterligare, rapporterar Dagens Industri.

– Läget för den svenska elförsörjningen är oerhört allvarligt. Och tyvärr har det förvärrats ytterligare bara under sommaren. Anledningen är bland annat att regeringen trots varningssignalerna om allvarliga konsekvenser chockhöjt skatten på kraftvärme nu i augusti, säger Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution till DI.

Enligt Johan Mörnstam, tvingas koncernen att lägga ned hela elproduktionen i Heleneholmsverket i Malmö.

Idag 15:51
Läs mer om Den akuta elbristen