Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Därför kan staten ta 1 000 procent i påminnelseavgift – anklagas för ocker

Statliga verksamheter ligger i en helt egen klass när det gäller förseningsavgifter. Minst tio gånger den lagstadgade summan som företag kan ta ut. Ingen kan egentligen förklara varför det är så, men det är ett system som till och med Skatteverket protesterar mot.

Den som missar att betala en faktura får i de flesta fall en påminnelse och med den en påminnelse- förseningsavgift på ett par tior. Det är sällan som den avgiften överstiger de 60 kronor som är lagstadgat i inkassolagen.

Men om påminnelsen kommer från en statlig myndighet, då är summorna helt annorlunda. Bland andra Skatteverket har en varierad avgiftsskala för uteblivna deklarationer som börjar på en 650 kronor och snabbt avancerar upp till tusenlappar, Transportstyrelsen tar direkt ut 500 kronor från de som är sena med att betala trängselavgiften och Centrala Studiestödsnämnden, CSN, kräver minst 450 kronor för den som slarvar med avbetalningarna på studielånen.

– Vi har alltid tyckt att det är en märklig ordning och som också ger stora konsekvenser. Systemet med förseningsavgifter ska ju i första hand stimulera betalningsmoralen, frågan är ju om den blir bättre gentemot staten bara för att avgiften är så mycket högre, säger Fredrik Engström, ordförande i branschorganisationen Svensk Inkasso.

Myndigheter svär sig fria

Han är heller inte ensam om att ställa sig frågande till varför just staten, kommuner och landsting får hålla sig till de lagstadgade 60 kronorna, kan slå till med tio gånger det beloppet eller mer. Men när frågan ställs till CSN, Transportstyrelsen och Skatteverket visar det sig att de är oskyldiga till nivån på avgifterna.

– Vi på CSN äger inte frågan, säger Klas Elfving på CSN.

– Det är regeringen som sätter nivån, vi har ingen möjlighet att påverka, säger Sara Eriksson på Transportstyrelsen.

– Beloppen sätts av det parlamentariska systemet, inte av oss, säger Johan Schauman på Skatteverket.

Ingen av de myndigheter som har de högsta avgifterna kan alltså inte själva påverka nivåerna, är ofta inte ens tillfrågade innan nivåerna sätts. Istället blir de måltavla för de klagomål som alltid följer på de ibland svindlande avgifterna.

”Trubbigt instrument”

Just Skatteverket har reagerat på de tusenlappar som ska krävas in när deklarationer från privatpersoner och företag har blivit försenade. Detta motverkar ambitionen att ändra bilden av en otillgänglig myndighet, till att istället vara en servicefunktion och en stödjande del av företagens vardag.

– Vi har påtalat att det är ett mycket trubbigt instrument att använda. Vi vill ha in deklarationerna, inte hålla på att bötfälla människor. Bättre med enkla transparenta system som alla kan ta till sig, fortsätter Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

fPlus har varit i kontakt med regeringskansliet som inte heller de kan ge en förklaring till varför förseningsavgifterna är så höga. I ett mejlsvar heter det: ”Sammanfattningsvis kan sägas att i den mån en förseningsavgift, påminnelseavgift eller liknande påförs av en beskattningsmyndighet, så är den lagreglerad och har alltså beslutats av riksdagen efter en proposition från regeringen.”

Hur nivån sätts och varför de skiljer sig från det privata näringslivet ges dock inget svar på.

Det ger i sin tur fritt spelrum för misstanken att avgifterna, som i många fall samlar till enorma belopp, helt enkelt är en budgetregulator, en intäktskälla, för respektive departement som de olika myndigheterna lyder under, enligt kritikerna. Det är ju där avgifterna landar och inte hos dem som haft jobbet att kräva in dem.

Anklagas för ocker

Det finns ytterligare en allvarlig sida av att vara sen med betalningar till statliga myndigheter: De behöver inte gå den vanliga, långsammare vägen via upprepade betalningsanmaningar och inkasso, utan ärendet går efter en påminnelse direkt till Kronofogden. Fredrik Engström igen:

– Många människor får sina första betalningsanmärkningar just via ett mellanhavande med staten. Därför har vi länge påtalat att också de statliga kraven borde gå via inkasso-systemet, vilket idag alltså inte är tillåtet.

– Över huvud taget ser vi gärna en översyn av hela systemet med statliga förseningsavgifter.

Christian Ekström, Skattebetalarna, håller med. Han anser att förfarandet gränsar till ocker:

– Det blir ett skevt förhållande mellan medborgare och stat. Ett privat företag skulle aldrig kunna komma undan med denna typ av avgifter. När det händer så är media snabba att rapportera om blufföretagande, säger han.

Tillspetsat kan 31 § i Avtalslagen, den så kallade ockerparagrafen, vara intressant läsning i sammanhanget eftersom den behandlar situationen där en avtalspart utnyttjar sin motparts trängda situation på ett otillbörligt sätt…

Avtalslagen kräver att det finns ett avtal upprättat mellan två parter och det gör det inte i det här fallet. Istället är det av regeringen lagstadgade kostnader och de omfattas inte av Avtalslagen.

– Det är en intressant jämförelse och jag skulle nog säga att det gränsar till ocker, särskilt som vi, till exempel när det gäller trängselavgifterna har en monopolsituation. Det finns ju ingen annan som har rätt att ta ut de avgifterna, säger Christian Ekström.

Heléne Lilja, kommunikationschef på Motormännens Riksförbund, skriver i en krönika att det handlar om just ocker.

”Såväl Skatteverket som Transportstyrelsen har påpekat det olämpliga i en tilläggsavgift som i alla andra sammanhang skulle bedömas som ocker, men varken sittande eller föregående regering har tagit till sig av kritiken”, skriver hon.

Läs mer

Toppnyheter

Utbrottet kommer mitt i en stor reshelg.  NICOLAS ASFOURI / AFP
undefined

Sars-liknande viruset slår mot Kinas flygbolag

Air China, China Eastern Airlines och China Southern Airlines föll alla hårt på börsen på tisdagen över oro för det sarsliknande coronavirus som i skrivande stund dödat 6 personer. Flygbolagen, Kinas tre största, tappade runt 6 procent. Utbrottet i Kina kommer mitt i det kinesiska nyårsfirandet då många förväntas resa, men rädslan för viruset får folk att avstå.

Även andra sektorer har drabbats och oron sprider sig även till europeiska bolag i lyxsegmentet som faller på oro för minskad kinesisk konsumtion.

2 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hoten mot Januariavtalet

Mätning: Folket dömer ut Januaripartiernas jobbpolitik

Svenska folket ger tummen ner till Januaripartiernas arbetsmarknadspolitik. Det visar en ny undersökning från Stockholms Handelskammares/Novus. 30 procent av deltagarna svarar att de har mycket lågt förtroende för hur Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna hanterar politikområdet jobb och sysselsättning.

– Vi har problem med en arbetslöshet som är hög och ökar, i det kan vi se att många är långtidsarbetslösa. Man har pratat mycket om att man ska lösa problemet men det har inte hänt. Det kan vara en del i de väldigt svaga förtroendetalen, säger Stefan Westerberg, seniorekonom på Stockholms Handelskammare, till Dagens Industri.

32 procent svarade att de har mycket lågt förtroende för att Januaripartierna ska lösa långtidsarbetslösheten.

Stefan Westerberg anser att behöver satsa på att få igång de ekonomiska hjulen.

– Inom arbetsmarknadspolitiken bör man satsa på beprövade arbetspolitiska åtgärder. I budgetpropositionen la man ungefär 400 miljoner kronor på så kallade extratjänster, det är en insats som tidigare inte gett några betydande effekter, säger Stefan Westerberg till Dagens Industri.

Även hanteringen av Arbetsförmedlingen möter hård kritik. I mätningen svarar 41 procent att de har mycket lågt förtroende för hur de fyra partierna hanterar reformen och bara två procent har högt förtroende för hur reformen har hanterats av partierna.

6 tim
Stefan Löfven (S), Ebba Busch (KD), Ulf Kristersson (M).  TT
undefined

Löfven: Alternativet är en löntagarfientlig regering

Januariavtalet innebar inte att alla partier fick allt som de ville ha men likväl stärker det Sverige som helhet. Det skriver statsminister Stefan Löfven på Aftonbladet Debatt ett år efter att S- och MP-regeringen tillträtt.

Samarbetet med C och L ligger till grund för att fler poliser och lärare kan anställas, och det innebär även att integrationen skyndas på, skriver han. Löfven nämner gårdagens välfärdssatsning som ett exempel på varför samarbetet är bra.

Han betonar också att januariavtalet är att se som ett medel för att få till socialdemokratisk politik snarare än ett mål i sig.

”Alternativet är en historiskt löntagarfientlig högerkonservativ regering.”

Idag 07:12
Läs mer om Hoten mot Januariavtalet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Dagens börs

Wall Street inleder neråt – Tesla rusar efter dementi

Wall Street inleder tisdagens handel på minus efter måndagens helgdag och nattens stora nedgångar i Asien. Efter en timme är utvecklingen:
• S&P 500: -0,3%
• Dow Jones: -0,3%
• Nasdaq: -0,2%
Tesla inleder kraftigt på plus och är upp 6 procent efter några minuter till nya rekordnivåer. Elbilstillverkaren har avfärdat en begäran riktad till amerikanska myndigheter om att återkalla 500 000 bilar, för ett påstått fel där bilar oavsiktligt ska ha accelererat. Enligt Tesla är begäran ”fullständigt felaktig” och dessutom inlämnad av en av aktiens blankare.

Pressade flygplansjätten Boeing rapporteras ha försökt få ett lån på 10 miljarder dollar. Aktien sjönk redan relativt tydligt på fredagen – den senaste handelsdagen då USA-börserna i går hade helgstängt. I öppning rör sig Boeing i sidled.

Asienbörserna ledde tisdagens globala börsnedgångar med oro för det det lunginflammationsvirus som sprider sig i Kina som en bidragande orsak.

Fas två i handelssamtalen mellan USA och Kina börjar enligt president Donald Trump inom kort. Samtidigt varnar USA:s finansminister Steven Mnuchin för att att alla tariffer kanske inte försvinner bara för att de båda länderna når ”fas två”.

1 tim
undefined

Börsen rekylerar – Sandvik och Atlas Copco draglok

Efter kraftiga nedgångar i öppningen har Stockholmsbörsen rekylerat. Vid 16.20-tiden står de ledande indexen runt nollan:
• OMXSPI: –0,1 procent
• OMXS30: +0,2 procent

Verkstadsjätten Sandviks rapport har varit dagens stora nummer. Det justerade resultatet kom in högre än väntat men orderingången var något på den svaga sidan. Aktien föll inledningsvis över 3 procent men har nu vänt upp till +1,5 procent och toppar OMXS30, framför sektorkollegan Atlas Copco som stiger drygt 1 procent.

Även Avanza missade förväntningarna, om än marginellt, när nätbankens försäljnings- och vinstlyft inte var fullt så kraftigt som förväntat. Aktien stiger över 1 procent.

Collector har meddelat en nyemission på 1 miljard kronor och kreditförlustreservering om 800 miljoner kronor. Aktien rasar 23 procent.

Även MTG rasar på börsen och är ner 13 procent. MTG och kinesiska Huya har avbrutit förhandlingarna om att bilda ett gemensamt e-sportbolag i Kina.

Idag 08:05
Läs mer om Dagens börs