USA i fokus med Jakob Stenberg

Därför kan krisen säkra Trumps återval

Trots ett senfärdigt agerande är rekordmånga amerikaner nöjda med Donald Trumps arbete under coronakrisen. När motståndaren Joe Biden samtidigt hamnat i skymundan är presidentens chanser till att bli omvald goda.

Coronaviruset var inte amerikansk angelägenhet. Så sent som för en månad sedan tonade Donald Trump ned hotet som snabbt spred sig över världen. Först hävdade presidenten att det skulle försvinna av sig självt, därefter insinuerade han att värmen skulle ta kol på smittan och när krisen väl var ett faktum och åtgärder vidtogs, hoppades presidenten kunna öppna landets kyrkor lagom till påsk.

Verkligheten hann ikapp Donald Trump. Men varken hans administrations senfärdighet eller att han numera anklagar flera delstater för att ha varit oförberedda, verkar skada stödet till honom. Tvärtom.

Det är inget någon president vill ta med sig in i en valrörelse

Enligt sajten FiveThirtyEight anser en majoritet av amerikanerna att presidenten gör ett bra jobb, bara 45,7 tycker inte det. I slutet av februari var läget det motsatta.

En Gallup-undersökning visar att Trumps stöd intakt bland republikaner, medan stödet bland oberoende väljare har stigit med åtta procentenheter jämfört med i början av mars. Det mest intressanta är att stödet bland demokrater stigit med sex procentenheter.

Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN

Trump får rekordhöga siffror i flera mätningar.

Kanske borde vi inte vara överraskade. Kriser tenderar att gynna den sittande presidenten, fråga bara George W Bush efter elfte september eller Barack Obama när Osama bin Laden mördades. För George H W Bush såg det ljust ut efter Gulfkriget och Jimmy Carter hade starkt stöd hos opinionen när gisslandramat i Teheran inleddes.

Båda två kom emellertid att förlora stödet när läget ändrades och blev inte omvalda. Hur det blir för Trump återstår att se, skyhöga dödssiffror och en förlamande arbetslöshet är inget någon president vill ta med sig in i en valrörelse.

Biden slår inte igenom mediebruset

Men här och nu är det presidentens förmodade motståndare, Joe Biden, som ligger illa till. Den 77-årige tidigare vicepresidenten sörjer nog inte att alla massmöten ställts in i coronakrisens spår. En röd tråd genom Bidens kampanj har varit svajiga insatser och felsägningar. Istället för att kampanja har Biden från sin karantän gjort samma sak som många andra uttråkade och uträknade kändisar – startat en podcast. Det bådar inte gott.

Premiäravsnittet osar lika mycket Pravda som Trumps dagliga presskonferenser där deltagarna inför ett pressuppbåd hyllar landets store ledare. Även om Biden försöker tala om sina erfarenheter i kampen mot ebola, så slår han inte igenom i mediebruset.

TT NYHETSBYRÅN

Joe Biden har tappat initiativet.

De dåliga nyheterna slutar inte där för Biden. Socialisten Bernie Sanders ser under hälsokrisen sin chans att prata om allmän sjukvård för alla amerikaner och vägrar hoppa av racet om partiets nominering, trots att han är chanslös. Demokraternas konvent sköts dessutom nyligen fram från juli till augusti och nu ryktas det om att hela evenemanget enbart ska ske virtuellt. Ett framflyttat konvent ger partiet kortare tid på sig att kampanja som en enad röst mot Trump.

Andra demokrater tar över strålkastarljuset

När vissa toppdemokrater försvunnit i krisen, har andra klivit fram. Efter ett primärval dominerat av nuvarande eller tidigare senatorer, som Biden, Sanders och Warren, är det nu guvernörer som är partiets ansikte utåt. Kaliforniens guvernör Gavin Newsom var tidigt ute med att stänga ned sin delstat och Gretchen Whitmer i Michigan har varit landets främsta Trumpkritiker sedan corona paralyserade landet.

Framför allt har Andrew Cuomo, guvernör i New York, stått i centrum. Som ledare för den mest drabbade delstaten har Cuomo synts mest i media, men också lyckats balansera på linan när det gäller att kritisera och berömma presidentens arbete. Utan att för den skull vara otydlig i sin kommunikation kring vad New York behöver.

Darren McGee / TT NYHETSBYRÅN

New Yorks guvernör Andrew Cuomo växer i popularitet.

Från flera håll förs nu Cuomo fram som den demokrat som har störst chans att besegra Trump i november. Att den diskussionen ens pågår efter en lång primärvalskamp är illavarslande för Biden, som inte kommer välja Cuomo som vicepresidentkandidat då den posten ska innehas av en kvinna.

Biden lär inte ha en majoritet av delegaterna inför partiets konvent, vilket i teorin skulle kunna öppna för att andra kandidater tar chansen att påverka utgången. Det låter som en scen ur en orealistisk politiksåpa. Men för bara någon månad sedan hade den globala coronakrisen betraktats som en b-film.

Vem vet hur läget ser ut i kring konventet i augusti, än mindre till valet i november?

Om krönikören

Jakob Stenberg, redaktör på nyhetstjänsten fPlus, driver sedan 2014 podcasten ”Kongressen – amerikansk politik på svenska”. Följer, analyserar och rapporterar om vad som händer i amerikansk politik.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer