Anklagelserna mot Huawei

Därför kan Huawei skapa en ny finanskrasch

Telekomexperten Bengt Nordström hävdar att det finns risk att krisen kring Huawei kan leda till en finanskrasch på samma nivå som 2008, skriver TT.

Det är en tung svensk expert som är orolig för bråket mellan USA och det kinesiska bolaget Huawei. Donald Trumps svartlistning av den kinesiska jätten har sänt chockvågor genom den globala telekomindustrin. Telekomexperten Bengt Nordström menar att det finns risk att krisen utvecklas till en finanskris liknande den som uppstod när investmentbanken Lehman Brothers gick omkull 2008. Orsaken är att konflikten kan innebära en härdsmälta för världens teknikindustri.

– Den största risken som teleoperatörerna har i dag är att det blir en sättning i branschen överlag. Den här turbulensen vi har skrämmer i väg kapitalet från telekom. Det påverkar hela värdekedjan, säger han.

Samtidigt tror han att krisen kommer att redas ut för att det finns alldeles för många förlorare om Huawei slås ut.

– Jag tror inte vi hamnar i ett läge där Huawei försvinner från marknaden. Jag tror i grund och botten att den här striden får ett slut. Det gör alldeles för ont på bägge sidor, säger Bengt Nordström till TT.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Så påverkar skatteförändringarna din plånbok nästa år

Slopad värnskatt och höjd skiktgräns för statlig inkomstskatt väntas ge höginkomsttagare flera tusenlappar extra i månaden nästa år, skriver DI.

Vid en lön på 75 000 kronor blir skatteförändringen 1 210 kronor. För den som tjänar 100 000 kronor handlar det om hela 2 460 kronor i sänkt skatt per månad.

Beräkningarna, som har utförts av Swedbank gäller vid oförändrad kommunalskatt och tar också hänsyn till de förändringar som ett höjt prisbasbelopp leder till.

För vissa kan de positiva effekterna dock påverkas av höjda kommunalskatter. Branschorganisationen SKL räknar med att 40 kommuner behöver höja skatten nästa år, med hänsyn till demografiska utmaningar.

Positivt är dock att vi fortfarande har stark arbetsmarknad vilket fyller på lönekuverten. Det leder till att löneökningstakt nästa år väntas landa på 2,6 procent, enligt Swedbank.

En annan positivt faktor är de fortsatt låga boräntorna i skuggan av att Riksbanken väntas avvakta med räntehöjningar.

”Ser man till hur de disponibla inkomsterna har utvecklats under de senaste år är det höginkomsttagare som är vinnarna, medan exempelvis arbetslösa, studerande och sjukpensionärer har halkat efter”, säger Arturo Arques privatekonom på Swedbank.

Igår 14:46
Arkivbild. Hasse Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya tusenlappar väntar Sveriges höginkomsttagare

Tjänar du 25 000 kronor i månaden får du 30 kronor i skattesänkning nästa år. Tjänar du 40 000 kronor får du 50 kronor. Tjänar du däremot 100 000 kronor blir skattesänkningen hela 2 460 kronor per månad, visar en genomgång som Swedbank gjort åt DI.

– Återigen ser det ut att bli ett år där höginkomsttagare får de största förbättringarna, både procentuellt och i kronor, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank till tidningen.

Höginkomsttagarna gynnas mest av den aviserade slopningen av värnskatten men Swedbank har också tagit med förändringar i prisbasbelopp och skiktgräns i sina beräkningar.

Igår 09:11
Läs mer om Det svenska skattetrycket