Thomas Peter / TT NYHETSBYRÅN
Hongkongprotesterna

Därför kan Hongkong tappa rollen som finansnav

Nolltillväxt, skakig fastighetsmarknad, turister som flyr – och börsnedgångar på motsvarande uppemot 6 000 miljarder kronor. Hongkongs ekonomi har sargats svårt under konflikten mellan regionens styre och demonstranter.

Men finansmetropolen kan vara långt ifrån att ha nått botten, enligt Handelsbankens Hongkongchef.

På de ångande gatorna i Hongkongs fuktiga hetta syns väldigt lite av den konflikt mellan regeringen och de demonstranter som skakat den självstyrande regionen sedan försommaren.

Men butiksägare vittnar om minskad försäljning och siffrorna talar sitt tydliga språk: Antalet utländska besökare till klädbutiker som Levi's och Ralph Lauren beräknas ha halverats sedan juli. Bilderna av våld – bland annat på flygplatsen – har fått turisterna att dra öronen åt sig.

Minskad försäljning

Redan under juni dök försäljningen av lyxvaror med 17 procent jämfört med juni 2018. Det har bidragit till att bland annat premiummärket Prada beslutat att stänga sin flaggskeppsbutik i köpdistriktet Causeway Bay. Nu rear fastighetsägaren ut lokalen för halva hyran.

– Hotellen på andra sidan har fått skicka hem sin personal på två veckor, säger David Haqvinsson, chef för Handelsbanken i Hongkong, när TT träffar honom.

Han pekar ut genom fönstret över hamninloppet mot skyskraporna på Kowloonhalvön.

– Man klarar inte sådana tapp i beläggningsgrad.

Hongkongbörsen har tagit stryk av konflikten. Hang Seng-index har rasat kring 10 procent sedan början av juli, då protesterna mot ett nytt lagförslag i den självstyrande kinesiska regionen började trappas upp och våld mellan polis och demonstranter blev vardag. Det innebär att börsvärden på kanske mer än 600 miljarder USA-dollar – motsvarande uppemot 6 biljoner kronor – gått om intet, enligt Bloombergs beräkningar.

– Marknaden avskyr osäkerhet kring vad som gäller och det är vad vi har nu. Vi vet ju inte vad som kommer att hända, säger David Haqvinsson.

– Nu var det visserligen lugnt förra helgen, men kan man inte upprätthålla lag och ordning, då är det riktigt illa.

Många osäkerheter

Osäkerheten har två delar. Dels den kortsiktiga; kommer våldet att fortsätta? Dels den långsiktiga, kring vad som kommer att hända med Hongkong och hur invånarna kommer att förhålla sig till förändringarna. Det är den senare som gör denna kris djupare än de tidigare, enligt David Haqvinsson.

Protesterna sätter ljus på hur Peking under senare år knutit Hongkong allt närmare sig och det, tillsammans med Hongkongs allt mer perifera roll i Kinas hittills starka ekonomiska utveckling skapar frågetecken kring hur stormakten kommer att hantera den självstyrande regionen framöver.

– Risken finns att Hongkong tappar sin image som finanscenter och att företag börjar snegla mot till exempel Singapore i stället, säger Haqvinsson.

Under de pågående protesterna har Peking varit tydligt med att de inte tänker låta vad som helst ske i Hongkong.

– Alla bolag funderar ju på hur länge det här ska pågå. En längre tid med osäkerhet betyder att bolag med verksamhet i andra länder kommer att titta ditåt, säger Haqvinsson, som inte utesluter att nedgången kan fortsätta.

En som redan funderar i de banorna är Patrik Åberg, chef för svenska OSM Group, med kontor på andra sidan Victoria Harbor.

– Det har alltid varit ett unikt tempo i Hongkong. Men anledningen att man är här är ju att det är så enkelt att starta och driva bolag och de fria kapitalflödena, säger Åberg.

Kan investera någon annanstans

Företaget har en fabrik på andra sidan gränsen i Fastlandskina där de bland annat tillverkar fodral för Amazons läsplattor.

– Det är klart att när vi behöver göra investeringar nästa gång kommer vi att fundera på om vi verkligen ska göra dem i Kina – eller kanske i Vietnam eller Thailand i stället.

Men det beror också mycket på handelskriget, som påverkat inte bara hans bolag, säger han.

– Man kan ju redan se att kapitalflödena börjat skifta från Kina. Man är rädd och man förstår att man inte har något inflytande över de beslut som styr utvecklingen, säger han.

Hongkongs kapitalistiska system skyddas under formeln ”ett land, två system”, som skapades vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997. Det har gjort staden till ett av världens viktigaste finansnav.

Hongkong har i takt med att Kinas ekonomi vuxit stått för ett allt mindre del av Kinas BNP. Över 70 procent av flödena in och ut ur Kina går dock fortfarande genom Hongkong, vilket gör Kina beroende av Hongkong – men också vice versa.

Den ekonomiska nedgången i Hongkong startade i våras och första halvåret 2019 blev det svagaste sedan finanskrisen 2009. Utvecklingen fortsatte när protesterna växte, även om det kan vara svårt att urskilja vad som orsakats av det, och vad som är en konsekvens av handelskriget mellan USA och Kina som skapat en minskad export från Hongkong, genom vilket många varor från kina exporteras.

Vissa bedömer att Hongkong redan gått in i en recession, medan andra menar att den är nära förestående. Tillväxten för helåret väntas bli noll procent.

Nyintroduktionerna på Hongkongbörsen har minskat med 74 procent sedan början av juli. Fastighetsindex har sjunkit med 17 procent och fastighetspriserna med 10 procent. Tunnelbaneoperatören MTR:s aktie har tappat 19 procent och Hongkongs flygbolag Cathays aktie 20 procent. Hongkongs rikaste man, Li Ka-Shing, har förlorat 12 procent av sin förmögenhet.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Personer i en polsk vallokal.  Czarek Sokolowski / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Polen

Analyser: Ett splittrat Polen – ”det här kan gå riktigt illa”

Det är ett splittrat Polen som gick till presidentval under söndagen, vilket också visade sig i det oerhört jämna resultatet från den första vallokalsundersökningen. Det skriver DN:s utrikeskommentator Michael Winiarski.

Om den sittande presidenten Andrzej Duda, som har en knapp ledning vinner, kommer Polen bli ett allt mer auktoritärt land. En förlust för Rafal Trzaskowski skulle ändå betyda att han är en obestridlig ledare för den liberala oppositionen, skriver Winiarski.

The Guardians korrespondent i Polen, Christian Davies skriver på Twitter att han är rädd för att det jämna valresultatet kan leda till stora problem.

”Det är extremt spänt, i ett väldigt splittrat land och det finns inga oberoende institutioner. Det här kan gå riktigt illa.”

Igår 21:32
Andrzej Duda och Rafal Trzaskowski.  TT
undefined

Utlandsrösterna kan bli tungan på vågen i polskt val

Utlandsrösterna kan avgöra det polska presidentvalet. Det säger Stefan Ingvarsson, Sveriges tidigare kulturråd i Warszawa och Polenkännare till SVT.

– Det bor flera miljoner polacker utomlands, i första valomgången röstade ungefär en halv miljon. Det här är verkligen tungan på vågen, säger han.

När vallokalerna stängde klockan 21.00 på söndagskvällen hade Andrzej Duda fått 50,4 procent av rösterna och Rafal Trzaskowski 49,6 procent enligt den första vallokalsundersökningen.

Peter Johnsson, författare och Polenexpert, tror också att utlandsrösterna kan komma att avgöra valet, enligt TT. Den amerikanska journalisten Anne Applebaum skriver på Twitter att polacker boendes i andra länder har köat för att rösta.

Igår 20:16
Rafal Trzaskowski .  Petr David Josek / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trzaskowski tror på seger: Rösterna måste bara räknas

Den liberala mittenkandidaten Rafal Trzaskowski tror att han kommer att gå segrande ur det polska presidentvalet.

– Allt vi behöver göra är att räkna rösterna. Det kommer att vara en spänd natt, men jag är säker på att när alla röster har räknats, då kommer vi att vinna, sa Trzaskowski under ett tal i en av Warszawas parker.

När vallokalerna hade stängt på söndagskvällen var det oerhört jämnt mellan de bägge kandidaterna. Andrzej Duda har en knapp ledning med 50,4 procent mot Rafal Trzaskowskis 49,6 procent, enligt en undersökning.

Den sittande presidenten Duda tackade sina supportrar när vallokalerna stängde.

– Jag vill tacka alla som röstade på mig, och även kritikerna, sa han.

Igår 20:55
Läs mer om Valet i Polen