Thomas Peter / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Därför kan Hongkong tappa rollen som finansnav

Nolltillväxt, skakig fastighetsmarknad, turister som flyr – och börsnedgångar på motsvarande uppemot 6 000 miljarder kronor. Hongkongs ekonomi har sargats svårt under konflikten mellan regionens styre och demonstranter.

Men finansmetropolen kan vara långt ifrån att ha nått botten, enligt Handelsbankens Hongkongchef.

På de ångande gatorna i Hongkongs fuktiga hetta syns väldigt lite av den konflikt mellan regeringen och de demonstranter som skakat den självstyrande regionen sedan försommaren.

Men butiksägare vittnar om minskad försäljning och siffrorna talar sitt tydliga språk: Antalet utländska besökare till klädbutiker som Levi's och Ralph Lauren beräknas ha halverats sedan juli. Bilderna av våld – bland annat på flygplatsen – har fått turisterna att dra öronen åt sig.

Minskad försäljning

Redan under juni dök försäljningen av lyxvaror med 17 procent jämfört med juni 2018. Det har bidragit till att bland annat premiummärket Prada beslutat att stänga sin flaggskeppsbutik i köpdistriktet Causeway Bay. Nu rear fastighetsägaren ut lokalen för halva hyran.

– Hotellen på andra sidan har fått skicka hem sin personal på två veckor, säger David Haqvinsson, chef för Handelsbanken i Hongkong, när TT träffar honom.

Han pekar ut genom fönstret över hamninloppet mot skyskraporna på Kowloonhalvön.

– Man klarar inte sådana tapp i beläggningsgrad.

Hongkongbörsen har tagit stryk av konflikten. Hang Seng-index har rasat kring 10 procent sedan början av juli, då protesterna mot ett nytt lagförslag i den självstyrande kinesiska regionen började trappas upp och våld mellan polis och demonstranter blev vardag. Det innebär att börsvärden på kanske mer än 600 miljarder USA-dollar – motsvarande uppemot 6 biljoner kronor – gått om intet, enligt Bloombergs beräkningar.

– Marknaden avskyr osäkerhet kring vad som gäller och det är vad vi har nu. Vi vet ju inte vad som kommer att hända, säger David Haqvinsson.

– Nu var det visserligen lugnt förra helgen, men kan man inte upprätthålla lag och ordning, då är det riktigt illa.

Många osäkerheter

Osäkerheten har två delar. Dels den kortsiktiga; kommer våldet att fortsätta? Dels den långsiktiga, kring vad som kommer att hända med Hongkong och hur invånarna kommer att förhålla sig till förändringarna. Det är den senare som gör denna kris djupare än de tidigare, enligt David Haqvinsson.

Protesterna sätter ljus på hur Peking under senare år knutit Hongkong allt närmare sig och det, tillsammans med Hongkongs allt mer perifera roll i Kinas hittills starka ekonomiska utveckling skapar frågetecken kring hur stormakten kommer att hantera den självstyrande regionen framöver.

– Risken finns att Hongkong tappar sin image som finanscenter och att företag börjar snegla mot till exempel Singapore i stället, säger Haqvinsson.

Under de pågående protesterna har Peking varit tydligt med att de inte tänker låta vad som helst ske i Hongkong.

– Alla bolag funderar ju på hur länge det här ska pågå. En längre tid med osäkerhet betyder att bolag med verksamhet i andra länder kommer att titta ditåt, säger Haqvinsson, som inte utesluter att nedgången kan fortsätta.

En som redan funderar i de banorna är Patrik Åberg, chef för svenska OSM Group, med kontor på andra sidan Victoria Harbor.

– Det har alltid varit ett unikt tempo i Hongkong. Men anledningen att man är här är ju att det är så enkelt att starta och driva bolag och de fria kapitalflödena, säger Åberg.

Kan investera någon annanstans

Företaget har en fabrik på andra sidan gränsen i Fastlandskina där de bland annat tillverkar fodral för Amazons läsplattor.

– Det är klart att när vi behöver göra investeringar nästa gång kommer vi att fundera på om vi verkligen ska göra dem i Kina – eller kanske i Vietnam eller Thailand i stället.

Men det beror också mycket på handelskriget, som påverkat inte bara hans bolag, säger han.

– Man kan ju redan se att kapitalflödena börjat skifta från Kina. Man är rädd och man förstår att man inte har något inflytande över de beslut som styr utvecklingen, säger han.

Hongkongs kapitalistiska system skyddas under formeln ”ett land, två system”, som skapades vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997. Det har gjort staden till ett av världens viktigaste finansnav.

Hongkong har i takt med att Kinas ekonomi vuxit stått för ett allt mindre del av Kinas BNP. Över 70 procent av flödena in och ut ur Kina går dock fortfarande genom Hongkong, vilket gör Kina beroende av Hongkong – men också vice versa.

Den ekonomiska nedgången i Hongkong startade i våras och första halvåret 2019 blev det svagaste sedan finanskrisen 2009. Utvecklingen fortsatte när protesterna växte, även om det kan vara svårt att urskilja vad som orsakats av det, och vad som är en konsekvens av handelskriget mellan USA och Kina som skapat en minskad export från Hongkong, genom vilket många varor från kina exporteras.

Vissa bedömer att Hongkong redan gått in i en recession, medan andra menar att den är nära förestående. Tillväxten för helåret väntas bli noll procent.

Nyintroduktionerna på Hongkongbörsen har minskat med 74 procent sedan början av juli. Fastighetsindex har sjunkit med 17 procent och fastighetspriserna med 10 procent. Tunnelbaneoperatören MTR:s aktie har tappat 19 procent och Hongkongs flygbolag Cathays aktie 20 procent. Hongkongs rikaste man, Li Ka-Shing, har förlorat 12 procent av sin förmögenhet.

Toppnyheter

Ingvar Karmhed / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jultidningsföretag kan få betala arbetsgivaravgifter

Sveriges ​jultidningsföretag kan få en rejäl skattesmäll då Skatteverket vill att de ska betala arbetsgivaravgifter för många av sina försäljare, rapporterar SVT Nyheter.

Skatteverket har granskat branschen och menar att företagen ska betala arbetsgivaravgifter för alla som tjänar mer än 1 000 kronor per år. Ett klargörande väntas då en tvist mellan ett jultidningsföretag och Skatteverket nu ska avgöras i förvaltningsrätten.

Flera företag försvarar sig med att Arbetsmiljöverket definierat försäljningen som en hobby när de tittat på arbetsmiljön.

– Vi anser, precis som Arbetsmiljöverket, att detta ska betraktas som en hobby och därför ska vi inte behöva betala arbetsgivaravgifter, säger Kristofer Svaninger, vice vd på Jultidningsförlaget, till SVT.

Men det köper inte Skatteverket.

– Även en hobby som ger inkomster ska man bli beskattad för, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert på Skatteverket, till SVT.

Idag 07:44
Läs mer om Företagsklimatet i Sverige
Nyamko Sabuni.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sabuni vill fundera över flera delar i januariavtalet

L-ledaren Nyamko Sabuni menar att man borde fundera ett varv till på flera av punkterna som ligger till grund för januariavtalet eftersom det innehåller mycket ”ogenomtänkt politik”.

– Jag kommer inte att dra mig för att kritisera när jag ser att det håller på att gå snett, säger hon i en intervju med DN.

Sabuni betonar dock att partiet kommer att vara lojal med januariavtalet som paket.

Som exempel på punkter som hon tycker borde förhandlas om lyfter hon reformen av Arbetsförmedlingen och öppnar där för att se över tidsplanen.

13 nov
Karl-Petter Thorwaldsson.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

LO-basen kritisk – vill förhandla om januariavtalet

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson vill se en omförhandling av januariavtalet mellan regeringen, C och L, skriver Expressen.

Han menar att det pressade ekonomiska läget i landets kommuner inte ger något utrymme till att avskaffa värnskatten eller genomföra det socialdemokratiska vallöftet med en familjevecka.

– Det vore väldigt konstigt om regeringen och dess samarbetspartier C och L inte gjorde satsningar på kommunerna med det ekonomiska läge de har, säger han till tidningen.

6 sep
Läs mer om Januariavtalet

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Socialdemokraternas partisekreteraren Lena Rådström Baastad. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Socialdemokraternas framtid

S har antagit ny plan: ”Vi behöver inse tuffa läget”

S-ledningens möte på högkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm har avslutats. Stefan Löfven lämnade enligt Expressen mötet bakvägen och gav inga kommentarer till journalister. Under mötet antogs en ny ”mellanvalsstrategi” för att vända opinionen.

Partisekreteraren Lena Rådström Baastad, som i veckan pekats ut som syndabock av S-källor som SvD intervjuat, säger att partiet måste bli tydligare och inse att man är i ett ”oerhört tufft läge”.

– Jag kan också konstatera att vi som parti kanske varit lite för snälla i det här nya samarbetet. Nu behöver alla våra statsråd, riksdagsledamöter och duktiga företrädare kliva fram betydligt mer, säger hon till Aftonbladet.

3 tim
Finansminister Magdalena Andersson på väg in till mötet Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

S-toppar på väg in till möte: ”Ett allvarligt läge”

Partistyrelsen i Socialdemokraterna har i dag samlats för att diskutera krisen som partiet befinner sig. På väg in till mötet gav flera tunga socialdemokrater sin syn på situationen.

– Det är klart att det är ett allvarligt läge, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.

Finansminister Magdalena Andersson kopplar det vikande stödet för Socialdemokraterna till den senaste tidens våldsdåd.

– När det skjuts och sprängs på gator och torg så är det naturligt att det är de som sitter vid regeringsmakten som märker av det i opinionen, säger hon till Expressen.

Energiminister Anders Ygeman menar att Socialdemokraterna nu måste visa hur man vill föra landet framåt. Han anser att man nu behöver prata om hur landet kan enas och välfärden förbättras.

Idag 12:25
Stefan Löfven, arkivbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statsvetare om S-skalvet: ”Paniken större om S inte hade haft regeringsmakt”

Stefan Löfven (S) sitter än så länge säkert, menar den S-märkta statsvetaren Stig-Björn Ljunggren. Det trots vikande stöd i opinionen och den omdiskuterade intervjun i Agenda om gängkriminaliteten i söndags.

– Paniken hade varit större om de inte hade regeringsmakten, säger Ljunggren.

Enligt Aftonbladets källor växer missnöjet mot Löfven inom partiet, men Expressens politikreporter Torbjörn Nilsson menar att Löfven redan skulle ha avgått om en misslyckad intervju skulle fälla avgörandet. Han menar dock att Löfven ”är färdig”, men att det snarare beror på att statsministern har nått sitt mål, ett mittensamarbete.

Idag 11:58
Läs mer om Socialdemokraternas framtid