Thomas Peter / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Därför kan Hongkong tappa rollen som finansnav

Nolltillväxt, skakig fastighetsmarknad, turister som flyr – och börsnedgångar på motsvarande uppemot 6 000 miljarder kronor. Hongkongs ekonomi har sargats svårt under konflikten mellan regionens styre och demonstranter.

Men finansmetropolen kan vara långt ifrån att ha nått botten, enligt Handelsbankens Hongkongchef.

På de ångande gatorna i Hongkongs fuktiga hetta syns väldigt lite av den konflikt mellan regeringen och de demonstranter som skakat den självstyrande regionen sedan försommaren.

Men butiksägare vittnar om minskad försäljning och siffrorna talar sitt tydliga språk: Antalet utländska besökare till klädbutiker som Levi's och Ralph Lauren beräknas ha halverats sedan juli. Bilderna av våld – bland annat på flygplatsen – har fått turisterna att dra öronen åt sig.

Minskad försäljning

Redan under juni dök försäljningen av lyxvaror med 17 procent jämfört med juni 2018. Det har bidragit till att bland annat premiummärket Prada beslutat att stänga sin flaggskeppsbutik i köpdistriktet Causeway Bay. Nu rear fastighetsägaren ut lokalen för halva hyran.

– Hotellen på andra sidan har fått skicka hem sin personal på två veckor, säger David Haqvinsson, chef för Handelsbanken i Hongkong, när TT träffar honom.

Han pekar ut genom fönstret över hamninloppet mot skyskraporna på Kowloonhalvön.

– Man klarar inte sådana tapp i beläggningsgrad.

Hongkongbörsen har tagit stryk av konflikten. Hang Seng-index har rasat kring 10 procent sedan början av juli, då protesterna mot ett nytt lagförslag i den självstyrande kinesiska regionen började trappas upp och våld mellan polis och demonstranter blev vardag. Det innebär att börsvärden på kanske mer än 600 miljarder USA-dollar – motsvarande uppemot 6 biljoner kronor – gått om intet, enligt Bloombergs beräkningar.

– Marknaden avskyr osäkerhet kring vad som gäller och det är vad vi har nu. Vi vet ju inte vad som kommer att hända, säger David Haqvinsson.

– Nu var det visserligen lugnt förra helgen, men kan man inte upprätthålla lag och ordning, då är det riktigt illa.

Många osäkerheter

Osäkerheten har två delar. Dels den kortsiktiga; kommer våldet att fortsätta? Dels den långsiktiga, kring vad som kommer att hända med Hongkong och hur invånarna kommer att förhålla sig till förändringarna. Det är den senare som gör denna kris djupare än de tidigare, enligt David Haqvinsson.

Protesterna sätter ljus på hur Peking under senare år knutit Hongkong allt närmare sig och det, tillsammans med Hongkongs allt mer perifera roll i Kinas hittills starka ekonomiska utveckling skapar frågetecken kring hur stormakten kommer att hantera den självstyrande regionen framöver.

– Risken finns att Hongkong tappar sin image som finanscenter och att företag börjar snegla mot till exempel Singapore i stället, säger Haqvinsson.

Under de pågående protesterna har Peking varit tydligt med att de inte tänker låta vad som helst ske i Hongkong.

– Alla bolag funderar ju på hur länge det här ska pågå. En längre tid med osäkerhet betyder att bolag med verksamhet i andra länder kommer att titta ditåt, säger Haqvinsson, som inte utesluter att nedgången kan fortsätta.

En som redan funderar i de banorna är Patrik Åberg, chef för svenska OSM Group, med kontor på andra sidan Victoria Harbor.

– Det har alltid varit ett unikt tempo i Hongkong. Men anledningen att man är här är ju att det är så enkelt att starta och driva bolag och de fria kapitalflödena, säger Åberg.

Kan investera någon annanstans

Företaget har en fabrik på andra sidan gränsen i Fastlandskina där de bland annat tillverkar fodral för Amazons läsplattor.

– Det är klart att när vi behöver göra investeringar nästa gång kommer vi att fundera på om vi verkligen ska göra dem i Kina – eller kanske i Vietnam eller Thailand i stället.

Men det beror också mycket på handelskriget, som påverkat inte bara hans bolag, säger han.

– Man kan ju redan se att kapitalflödena börjat skifta från Kina. Man är rädd och man förstår att man inte har något inflytande över de beslut som styr utvecklingen, säger han.

Hongkongs kapitalistiska system skyddas under formeln ”ett land, två system”, som skapades vid överlämnandet från Storbritannien till Kina 1997. Det har gjort staden till ett av världens viktigaste finansnav.

Hongkong har i takt med att Kinas ekonomi vuxit stått för ett allt mindre del av Kinas BNP. Över 70 procent av flödena in och ut ur Kina går dock fortfarande genom Hongkong, vilket gör Kina beroende av Hongkong – men också vice versa.

Den ekonomiska nedgången i Hongkong startade i våras och första halvåret 2019 blev det svagaste sedan finanskrisen 2009. Utvecklingen fortsatte när protesterna växte, även om det kan vara svårt att urskilja vad som orsakats av det, och vad som är en konsekvens av handelskriget mellan USA och Kina som skapat en minskad export från Hongkong, genom vilket många varor från kina exporteras.

Vissa bedömer att Hongkong redan gått in i en recession, medan andra menar att den är nära förestående. Tillväxten för helåret väntas bli noll procent.

Nyintroduktionerna på Hongkongbörsen har minskat med 74 procent sedan början av juli. Fastighetsindex har sjunkit med 17 procent och fastighetspriserna med 10 procent. Tunnelbaneoperatören MTR:s aktie har tappat 19 procent och Hongkongs flygbolag Cathays aktie 20 procent. Hongkongs rikaste man, Li Ka-Shing, har förlorat 12 procent av sin förmögenhet.

Toppnyheter

Skolungdomar i Stockholm strejkar för klimatet Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Klimatomställningen

Svenska klimatstrejkare: ”Stödet för oss har ökat”

På 109 platser i Sverige strejkade skolungdomar för klimatåtgärder i dag. 18-åriga Lovisa Bjärnlid från Stockholm var en av de som valde bort skolbänken för demonstrationståget.

– Det krävs tuffare lagar och att politiker tar sitt ansvar och vågar ställa krav på företagen. Vi som konsumenter kan medverka till en förändring, men politikerna behöver hjälpa till, säger hon till TT.

Isabelle Axelsson har deltagit i skolstrejker under det senaste året och tycker sig se ett ökat tryck på makthavarna.

– Det känns inte alltid som att vi har kommit långt, men vi har faktiskt kommit långt under det senaste året. Jag tycker att stödet för oss har ökat, säger hon.

2 tim
Klimatstrejk i München, Tyskland.  Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Bara en avkoloniserad värld kan vända krisen”

Jag stejkar inte bara för klimatet – jag strejkar för att avkolonisera framtiden, skriver klimataktivisten Jamie Margolin som grundade den amerikanska rörelsen Zero Hour i en debattext i New York Times. 17-åriga Margolin menar att västs kolonisering är roten till klimatkrisen. En avkoloniserad framtid går ut på att de mest välbärgade nationerna och företagen slutar exploatera fattigare samhällen. I stället bör de rika stötta andra fattigare länder i att hantera klimatkrisen och dess konsekvenser. ”Bara en avkoloniserad värld kan vända klimatkrisen”, skriver Margolin.

De som slogs mot slaveriet jämrade sig inte över kostnader, deras mål var klart och tydligt: Gör det olagligt. Så skriver Eric Beinhocker, professor i socialpolitik på Universitetet i Oxford, i The Guardian. Beinhocker uppmanar till att kriminalisera miljöfarliga kolutsläpp i världens länder. Det räcker inte att minska det – vi måste stoppa det, skriver han.

4 tim
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Gymnasium ”tar ställning” och blir helt vegetariskt

Klara Teoretiska gymnasium i Göteborg går över till helt vegetariska luncher, skriver GöteborgDirekt. Efter att ha testat en vegetarisk dag i veckan, och senare två, beslutar skolan nu att helt slopa köttet.

Skolans rektor Jennie Arpjord anger bland annat klimathotet som en anledning till omställningen. Hon säger också att det är ett sätt för skolan att ta ställning i köttdebatten.

– Vi vill vila på värden som är viktiga för att skapa en bättre värld, säger hon till tidningen.

Reaktionerna från skolans elever har varit blandade, säger hon. Vissa har blivit ”jättestolta och glada” medan andra är tveksamma.

4 tim
Läs mer om Klimatomställningen
KD:s Andreas Carlson och M:s Johan Forssell. TT
Den svenska kriminalpolitiken

Förhandlingarna strandade – M och KD är missnöjda

Fredagens samtal om gängkriminaliteten har inte lett till någon uppgörelse, rapporterar flera medier. Samtalen fortsätter under lördagen.

Moderaterna och Kristdemokraterna säger att de åtgärder som regeringen har lagt fram inte räcker till, och har uppmanat dem att återkomma med nya förslag.

– Vi har gett regeringen i uppgift att komma tillbaka i morgon. Det regeringen har lagt på bordet är helt otillräckligt för Moderaterna, säger Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell till TT.

KD:s representant Andreas Carlson säger till Aftonbladet att ”regeringen har till i morgon på sig att komma med ett nytt bud”.

3 tim
Rasmus Ling.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

MP: Straffrabatten för unga vuxna kan behöva ses över

Miljöpartiet vill se över om straffrabatten för unga vuxna mellan 18 och 21 år kan snävas åt.

– Vi vill inte ta bort principen, men finns det justeringar som man vill göra så ska vi diskutera det, säger Rasmus Ling, rättspolitisk talesperson för partiet, till TT inför dagens samtal om gängkriminaliteten mellan partierna.

– Men det finns inte ens på kartan för oss att man skulle ändra den för barn, säger Ling och syftar på unga under 18 år.

På dagens möte ska justitieminister Morgan Johansson (S) och inrikesminister Mikael Damberg (S) lägga fram en lista på ett 30-tal förslag mot gängen. De handlar om straffskärpningar, nya verktyg för rättsväsendet och om brottsförebyggande insatser. Regeringen hoppas att samtliga sju partier, förutom regeringspartierna S och MP även M, KD, C, L och V, i bästa fall ska kunna enas om förslagen på listan.

Idag 07:52
Läs mer om Den svenska kriminalpolitiken
Illustrationsbild.  BRENDAN MCDERMID / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street inleder svagt upp i veckofinalen

Wall Street öppnade svagt uppåt på fredagen och närmar sig en ny rekordnivå, skriver CNBC. Efter drygt en timmes handel var utvecklingen:
• S&P 500: +0,3%
• Nasdaq: +0,1%
• Dow Jones: +0,3%

Under dagen kom uppgifter om att handelsrepresentanter från Kina och USA träffats för första gången på två månader. Det ökar förhoppningarna om att de hittills allt frostigare relationerna länderna emellan ska tinas upp. Tidigare under dagen rapporterade bland annat Politico att sammanlagt 400 kinesiska varor beviljas undantag från de strafftullar som USA införde i fjol.

Kinas centralbank har beslutat att sänka sin ettåriga referensränta LPR till 4,20 procent. Det är det tredje landet på kort tid att sänka räntan och föder förhoppningar om att centralbankerna ska stå redo att dämpa den ekonomiska smällen från handelskriget, skriver Direkt.

3 tim
Omni
undefined

Haldex förlorare på sval Stockholmsbörs

Stockholmsbörsens ledande index höll sig kring nollstrecket hela eftermiddagen och avslutade dagen åt lite olika håll.
• OMXS: –0,1 procent
• OMXS30: +0,1 procent

Breda OMXS-index nosade på en ny rekordnivå, men missade med en hårsmån. Indexet stängde på den högsta nivån hittills under gårdagen när förra fredagens notering passerades. Storbolagsindexet OMXS30 har en bit kvar till den senaste toppen som nåddes april 2015.

Ericsson avslutade veckan näst högst bland jättarna på OMXS30-listan, upp 1,8 procent efter ett köpråd från DZ Bank. Mest klättrade Tele2, som stängde på plus 1,9 procent.

Verkstadsbolaget Haldex stannade på minus 10,5 procent, sedan den tyska storägaren ZF Friedrichshafen meddelat att man klivit ur bolaget helt. Försäljningen skedde till en kurs som låg 16 procent under torsdagens stängningskurs. 

Idag 07:54
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer