Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

Därför kan energiöverenskommelsen spricka

Moderaternas och Kristdemokraternas besked om kärnkraften kan innebära slutet för energiöverenskommelsen. ”Om M och KD stödjer vårt förslag då bryter man i praktiken mot energiöverenskommelsen,” säger Arman Teimouri, energipolitisk talesperson för Liberalerna, till fPlus.

M och KD anser i och med gårdagens besked att den gällande energiöverenskommelsen inte har svar på hur Sverige får mer el och mer ren el, som klimatomställningen och en konkurrenskraftig industri kräver.

Om politiken trycker på för att utveckla kärnkraften och bygga mer kärnkraft gynnar det både klimat och leveranssäkerhet, hävdar de. De vill att ägaren staten ber Vattenfall att se över möjligheterna att driva Ringhals 1 och 2 vidare.

– Frågan är komplex. Förra veckan fattade riksdagen beslut om ett leveranssäkerhetsmål, något som Liberalerna och branschen länge efterfrågat. Det kommer att innebära att stabil elproduktion som exempelvis kärn- och vattenkraft får en mer central roll. Med det i bakgrunden, och sedan KD och M:s utspel idag, där de nio punkter som lyfts egentligen är Liberalernas politik. Jag ser att det egentligen finns bara en möjlig utväg framåt, i form av att man sluter en Energiöverenskommelse 2.0, säger Arman Teimouri energipolitisk talesperson för Liberalerna:

– Det är glädjande att representanter för basindustrin gick ut idag. Vi har lagt ett utskottsinitiativ om att regeringen måste vidta nödvändiga åtgärder för att driften av reaktorerna Ringhals 1 och 2, som ägs av statliga Vattenfall, inte ska avvecklas. Vid utskottsmötet den 28:e maj kommer frågan att avhandlas. Om M och KD stödjer vårt förslag då bryter man i praktiken mot energiöverenskommelsen.

– Dessa saker sammantaget borde öppna upp för en Energiöverenskommelse 2.0.

– Kärnkraften måste få en mycket mer central roll i framtiden.

Innebär det att den överenskommelse som ligger idag spricker i sin nuvarande form?

– Jag har svårt att se att de får med regeringspartierna på den riktning som föreslås i deras debattartikel. Ska man då gå vidare så måste alla öka sina ambitionsnivåer.

En energiuppgörelse 2.0 är det något som Liberalerna vill ingå i?

– Vi är bereda att sitta vid förhandlingsbordet om ambitionsnivån är att stärka svensk konkurrenskraft och att på riktigt ta itu med klimatutmaningarna. Där måste kärnkraften ha en mer central roll.

Liberalernas partiledare Jan Björklund sade också till TT att han inte ser några problem om SD skulle vilja hänga på förslag från de samtalen som han är beredd att föra med M och KD.

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson säger att de är öppna för samtal, M-KD-förslagen följer vad SD drivit.

Värt att notera är dock att även om de fyra partierna skulle stå bakom en ny inriktning så räcker det inte för majoritet i riksdagen. Statliga Vattenfall har också gjort klart att företaget avvisar alla förslag som går ut på att stoppa de beslutade stängningarna av Ringhals 1 och 2. Det skriver Dagens industri.

Det gör man av både säkerhetsmässiga och ekonomiska skäl som inte ser några förutsättningar för livstidsförlängningar och fortsatt drift.

Centerpartiets uttalanden vidgar sprickan

M och KD vill i första hand uppdatera den existerande överenskommelsen med regeringspartierna och Centerpartiet. De hävdar att mycket har hänt på de tre år som gått sedan uppgörelsen träffades och listar nio punkter som borde ses över.

Centerpartiet är inte intresserat av en uppdatering som öppnar för mer kärnkraft.

– Det finns ett behov av att diskutera verkliga problem istället för att plocka billiga poänger på enskilda energislag, säger Rickard Nordin som företräder sitt parti i den grupp som följer upp 2016 års överenskommelse, till TT.

Karin Svanborg-Sjövall, Timbro, välkomnar beskedet från KD och M. Hon anser till och med att partierna måste vara beredda att gå sin egen väg. Energiuppgörelsen är hotad.

– Den nuvarande energiöverenskommelsen förstör marknadsförutsättningarna och missgynnar kärnkraftens utveckling. Beskeden från M och KD är rätt i sak, men även om det troligen vore bäst att få till en omförhandling måste partierna ytterst också vara beredda att lämna uppgörelsen. Svensk energipolitik får inte längre styras av utopier, säger hon.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke håller med om vikten att diskutera nya frågor.

– Mycket har hänt sedan energiöverenskommelsen träffades 2016. Nya fakta och bättre förståelse för utmaningarna gör att politikerna behöver diskutera frågor utöver de som ingår i överenskommelsen, säger han.

”Positivt att frågan diskuteras öppet”

Forskaren Staffan Qvist som nyligen lanserade den svenska översättningen av boken A Bright Future (Klimatnyckeln: en fungerande lösning på världens största problem) är tydlig med att fortsatt kärnkraftsproduktion är helt nödvändig för att Sverige och världen ska nå klimatmålen, och möta ett ökande energibehov på ett effektivt sätt. Men just nu är han försiktig att uttala sig om det politiska bråket kring energiöverenskommelsen.

– Men det är positivt att frågan nu diskuteras mer öppet. Principen måste ju vara att politikerna inte mer eller mindre godtyckligt har bestämt sig på förhand om vilken teknisk lösning som är rätt, som jag upplever har varit fallet fram till i dag, säger han. 

– I det bästa scenariot sätts tydliga mål kring klimat, miljö och samhällsekonomi för hela el och energisystemet, utan att det av politiker på förhand specificeras hur, på ett tekniskt plan, målen bäst ska nås. Innehållet i en effektiv energiöverenskommelse måste vara mer teknikneutralt än i dag, annars blir det godtyckligt, fortsätter han.  

Slutet på Januariavtalet

Arman Teimouri energipolitisk talesperson för Liberalerna svarar diplomatiskt på frågan om en överenskommelse med KD och M också innebär slutet för januariavtalet.

– Moderaterna och Kristdemokraterna har äntligen insett energiöverenskommelsens betydelse för svensk energipolitik.

– Om vi kommer överens blir det en kraftig markering som öppnar upp för en ny riktning för svensk energipolitik.

– Det kommer att bli svårt för Socialdemokraterna att förklara för svensk basindustri att man inte lyssnar på vad de säger.

Toppnyheter

Ursula von der Leyen. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
EU:s nya toppskikt

von der Leyen får stöd av S-gruppen – ser ut att bli ny kommissionsordförande

Ursula von der Leyen får stöd av S-gruppen i EU-parlamentet, uppger gruppen på Twitter. Därmed ser tyskan ut att bli vald till ny ordförande för EU-kommissionen i kväll.

”Vi kommer dock att vara vaksamma för att se till att hon levererar de progressiva löften som hon har givit tack vare pressen från oss”, skriver gruppen i inlägget.

Den socialdemokratiska gruppen S&D har tidigare varit splittrad, men gruppens 153 röster räcker för att leda von der Leyen till toppjobbet. Eftersom några stolar står tomma i parlamentet som i vanliga fall rymmer 751 politiker behöver hon 374 röster för att väljas. Hon kan sedan tidigare räkna in 182 röster från EPP-familjen och ytterligare 104 från den liberala gruppen Förnya Europa, skriver Politico.

Det italienska Femstjärnerörelsen har också öppnat för att stötta den tyska politikern med sina 14 röster. Omröstningen sker senare i kväll.

8 min
Fredrick Federley och Ursula von der Leyen.  TT
undefined

Centern ska rösta för von der Leyen: ”Vi är nöjda”

Senare i dag ska EU-parlamentet rösta om Ursula von der Leyen ska bli ny kommissionsordförande eller ej. Nu meddelar svenska Centerpartiet att de kommer att rösta ja.

– Vi bad tidigt om att hon skulle prioritera klimatet, rättsstatens principer och det skandinaviska perspektivet och jag är nöjd över det som hon nu har presenterat, säger Fredrick Federley (C), gruppledare för Centerpartiet i Europaparlamentet, i ett pressmeddelande.

Även partikollegan Abir Al-Sahlani är nöjd. Hon anser att det är viktigt att von der Leyen bland annat lovat krafttag mot Polen och Ungern, som enligt henne rört sig i en ”illiberal riktning”.

In i det sista har von der leyen presenterat löften för att öka sina chanser. Bland annat ett nytt klimatpaket som ska föreslås under de första 100 dagarna vid posten.

2 tim
Ursula von der Leyen Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ursula von der Leyen ger löfte om nytt klimatpaket

I dag röstar EU-parlamentet om Ursula von der Leyen som ny kommissionsordförande. Nu lanserar von der Leyen ett löfte om ett nytt klimatpaket som hon ska föreslå under sina första 100 dagar, om hon får posten.

Enligt von der Leyen ska förslaget leda till att Europa är en klimatneutral kontinent 2050.

– Jag kommer att lägga fram ett grönt avtal för Europa under mina första 100 dagar på posten. Jag kommer att lägga fram den första EU-klimatlagen någonsin som sätter målet för 2050 i en lag, sa hon i dag inför parlamentet.

Idag 07:59
Läs mer om EU:s nya toppskikt
Ilhan Omar. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Amerikanska valet 2020

Krönikor: När Ilhan Omar talar förlorar partiet röster

Sprickan mellan vänsterfalangen och den mer moderata falangen inom Demokraterna i USA lyfts i flera krönikor. En förklaring till sprickan i partiet, och det som sticker ut ännu mer än Donald Trumps rasism, är hur delar av etablissemanget i Demokraterna jobbar med liknande antaganden som presidenten, skriver Jamelle Bouie i en krönika i New York Times.

”Nej, de har inte lyft fram den vita arbetande fastighetsägaren som den enda medborgaren av värde, men de är besatta av att vinna den rösten till sin sida – övertygade om att den här gruppen är vägen till seger”, skriver Bouie.

Tucker Carlson skriver i en krönika i konservativa Fox News att Demokraterna kommer att förlora på det pågående ordkriget. Han menar att de fyra kongresskvinnor som Trump riktat sina attacker mot, som för ett halvår sedan bara var fyra unga vänsterpolitiker, nu har blivit kärnan i det demokratiska partiet.

”Genom att peka ut de fyra medlemmarna i kongressen markerade presidenten deras betydelse i det demokratiska partiet”, skriver Carlson, något han ser som positivt för Republikanerna.

”När Ilhan Omar pratar förlorat Demokraterna”, fortsätter han.

2 tim
Trump har bland annat riktat sina senaste attacker mot Ilhan Ohmar och Alexandira Ocasio-Cortez. TT
undefined

Trumps attacker fortsätter: ”Lämna om ni hatar USA”

USA:s president Donald Trump fortsätter sina verbala attacker på de fyra demokratiska kongresskvinnor som han uppmanat att ”åka hem” till sina hemländer. För tredje dagen i rad går han till attack mot politikerna – nu i en lång rad tweets.

”De demokratiska kongresskvinnorna har spytt ur sig några av de mest bedrövliga, hätska och vidriga saker som någonsin har sagts av en politiker i representanthuset eller senaten och ändå får de ett frikort och stöd av Demokraterna”, skriver Trump i ett inlägg.

Han säger att politikerna är antiisraeliska, antiamerikanska, stödjer terrorister och ropar ”F-ordet” i publika sammanhang. Trump menar också att Demokraterna är rädda för att utmana dem.

”Om ni hatar vårt land, eller om ni inte är lyckliga här, kan ni lämna!” skriver han i ett annat inlägg.

2 tim
Sean Hannity och Donald Trump.  Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

Foxankare försvarar Trump: ”Pelosi är totalt maktlös”

Fox News-ankaret Sean Hannity försvarar Donald Trump efter hans twitterattacker mot de fyra demokratiska kongressledamöterna Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley.

Hannity säger att representanthusets demokratiska talman Nancy Pelosi tappat kontrollen över ”sin radikala socialistiska bas” och är maktlös inför de kvinnliga ledamöterna som populärt har kommit att kallas ”The squad”.

– Det spelar ingen roll vad talman Pelosi säger eller gör. Det är radikalerna som styr [...], sa han på måndagskvällen efter att de demokratiska kongressledamöterna hållit en presskonferens där de meddelade att de inte tänkte låta sig tystas av presidenten.

Det var i helgen som Trump skrev på Twitter och uppmanade de fyra att ”åka tillbaka och fixa” länderna de har påbrå från.

5 tim
Läs mer om Amerikanska valet 2020
Sten Eriksson.  Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flygplansolyckan i Umeå

Var först på olycksplatsen: ”Jag kände ingen puls”

Sten Eriksson var i flera minuter ensam på plats vid flygolyckan på ön Storsandskär i Umeå, där nio personer miste livet. Planet kraschade bara några hundra meter från hans stuga – och sedan dess har bryggan vid stugan fungerat som en sambandscentral.

Sten Eriksson berättar för TT att han först larmade 112 efter olyckan och sedan sprang mot olycksplatsen. Det var svårt att ta sig fram bland alla fällda träd som låg i vägen, säger han.

Väl framme vid planet tog han pulsen på två människor.

– Jag kände ingen puls. Då börjar man känna... lite förtvivlan. Vad ska jag göra? Och jag var där helt ensam, säger han till TT.

Efter några minuter dök en helikopter upp ovanför honom, och först att ansluta var en sjukvårdare som firades ned.

– Så efter en liten stund kände jag att jag inte kunde tillföra något mer, då tog jag mig tillbaka till stugan, berättar han.

Alla nio personer ombord på planet dog när det störtade i söndags.

2 tim
Flygplansdelar lyfts upp på en bärgningsbil dagen efter flygolyckan Erik Abel/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flygexpert: Kanske var det motorn som slets loss

Det är möjligt att motorn i det lilla propellerplan med nio passagerare som kraschade i Umeå slets loss i luften. Det säger flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll till SVT. Han menar att om ett propellerblad brast kan det ha satt igång så våldsamma krafter att motorns infästningar kan ha lossnat.

– När man nu talar om delar som lossnade så kan man ha som arbetshypotes att kanske motorn slets loss, säger han till SVT.

Under en presskonferens bekräftade Statens haverikommission på måndagen att delar av flygplanet slitits av i luften, men man ville inte närmare kommentera vilka delar det kunde röra sig om.

Idag 09:10
Montage TT
undefined

Klubben hedrar offren: ”Nu är allt fokus på att sörja”

Vid det kryss i röd plast där fallskärmshopparna ska försöka landa efter att de har hoppat har det ställts ljus och lagts blommor, skriver Dagens Nyheter. Den lilla fallskärmsklubben i Umeå förlorade nästan en tredjedel av sina medlemmar i olyckan i söndags.

Några funderingar kring vad olyckan berodde på har det inte funnits utrymme för än, berättar chefsinstruktören Johan Hellström.

– Just nu är allt fokus på att sörja och ta hand om varandra och anhöriga. Det kommer bli väldigt många begravningar att gå på, säger han till tidningen.

På tisdagen avvecklades det kriscentrum för anhöriga och vittnen som upprättades på söndagen. Avspärrningarna till ön där planet kraschade plockades också bort.

6 tim
Läs mer om Flygplansolyckan i Umeå

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer