Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

Därför kan energiöverenskommelsen spricka

Moderaternas och Kristdemokraternas besked om kärnkraften kan innebära slutet för energiöverenskommelsen. ”Om M och KD stödjer vårt förslag då bryter man i praktiken mot energiöverenskommelsen,” säger Arman Teimouri, energipolitisk talesperson för Liberalerna, till fPlus.

M och KD anser i och med gårdagens besked att den gällande energiöverenskommelsen inte har svar på hur Sverige får mer el och mer ren el, som klimatomställningen och en konkurrenskraftig industri kräver.

Om politiken trycker på för att utveckla kärnkraften och bygga mer kärnkraft gynnar det både klimat och leveranssäkerhet, hävdar de. De vill att ägaren staten ber Vattenfall att se över möjligheterna att driva Ringhals 1 och 2 vidare.

– Frågan är komplex. Förra veckan fattade riksdagen beslut om ett leveranssäkerhetsmål, något som Liberalerna och branschen länge efterfrågat. Det kommer att innebära att stabil elproduktion som exempelvis kärn- och vattenkraft får en mer central roll. Med det i bakgrunden, och sedan KD och M:s utspel idag, där de nio punkter som lyfts egentligen är Liberalernas politik. Jag ser att det egentligen finns bara en möjlig utväg framåt, i form av att man sluter en Energiöverenskommelse 2.0, säger Arman Teimouri energipolitisk talesperson för Liberalerna:

– Det är glädjande att representanter för basindustrin gick ut idag. Vi har lagt ett utskottsinitiativ om att regeringen måste vidta nödvändiga åtgärder för att driften av reaktorerna Ringhals 1 och 2, som ägs av statliga Vattenfall, inte ska avvecklas. Vid utskottsmötet den 28:e maj kommer frågan att avhandlas. Om M och KD stödjer vårt förslag då bryter man i praktiken mot energiöverenskommelsen.

– Dessa saker sammantaget borde öppna upp för en Energiöverenskommelse 2.0.

– Kärnkraften måste få en mycket mer central roll i framtiden.

Innebär det att den överenskommelse som ligger idag spricker i sin nuvarande form?

– Jag har svårt att se att de får med regeringspartierna på den riktning som föreslås i deras debattartikel. Ska man då gå vidare så måste alla öka sina ambitionsnivåer.

En energiuppgörelse 2.0 är det något som Liberalerna vill ingå i?

– Vi är bereda att sitta vid förhandlingsbordet om ambitionsnivån är att stärka svensk konkurrenskraft och att på riktigt ta itu med klimatutmaningarna. Där måste kärnkraften ha en mer central roll.

Liberalernas partiledare Jan Björklund sade också till TT att han inte ser några problem om SD skulle vilja hänga på förslag från de samtalen som han är beredd att föra med M och KD.

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson säger att de är öppna för samtal, M-KD-förslagen följer vad SD drivit.

Värt att notera är dock att även om de fyra partierna skulle stå bakom en ny inriktning så räcker det inte för majoritet i riksdagen. Statliga Vattenfall har också gjort klart att företaget avvisar alla förslag som går ut på att stoppa de beslutade stängningarna av Ringhals 1 och 2. Det skriver Dagens industri.

Det gör man av både säkerhetsmässiga och ekonomiska skäl som inte ser några förutsättningar för livstidsförlängningar och fortsatt drift.

Centerpartiets uttalanden vidgar sprickan

M och KD vill i första hand uppdatera den existerande överenskommelsen med regeringspartierna och Centerpartiet. De hävdar att mycket har hänt på de tre år som gått sedan uppgörelsen träffades och listar nio punkter som borde ses över.

Centerpartiet är inte intresserat av en uppdatering som öppnar för mer kärnkraft.

– Det finns ett behov av att diskutera verkliga problem istället för att plocka billiga poänger på enskilda energislag, säger Rickard Nordin som företräder sitt parti i den grupp som följer upp 2016 års överenskommelse, till TT.

Karin Svanborg-Sjövall, Timbro, välkomnar beskedet från KD och M. Hon anser till och med att partierna måste vara beredda att gå sin egen väg. Energiuppgörelsen är hotad.

– Den nuvarande energiöverenskommelsen förstör marknadsförutsättningarna och missgynnar kärnkraftens utveckling. Beskeden från M och KD är rätt i sak, men även om det troligen vore bäst att få till en omförhandling måste partierna ytterst också vara beredda att lämna uppgörelsen. Svensk energipolitik får inte längre styras av utopier, säger hon.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke håller med om vikten att diskutera nya frågor.

– Mycket har hänt sedan energiöverenskommelsen träffades 2016. Nya fakta och bättre förståelse för utmaningarna gör att politikerna behöver diskutera frågor utöver de som ingår i överenskommelsen, säger han.

”Positivt att frågan diskuteras öppet”

Forskaren Staffan Qvist som nyligen lanserade den svenska översättningen av boken A Bright Future (Klimatnyckeln: en fungerande lösning på världens största problem) är tydlig med att fortsatt kärnkraftsproduktion är helt nödvändig för att Sverige och världen ska nå klimatmålen, och möta ett ökande energibehov på ett effektivt sätt. Men just nu är han försiktig att uttala sig om det politiska bråket kring energiöverenskommelsen.

– Men det är positivt att frågan nu diskuteras mer öppet. Principen måste ju vara att politikerna inte mer eller mindre godtyckligt har bestämt sig på förhand om vilken teknisk lösning som är rätt, som jag upplever har varit fallet fram till i dag, säger han. 

– I det bästa scenariot sätts tydliga mål kring klimat, miljö och samhällsekonomi för hela el och energisystemet, utan att det av politiker på förhand specificeras hur, på ett tekniskt plan, målen bäst ska nås. Innehållet i en effektiv energiöverenskommelse måste vara mer teknikneutralt än i dag, annars blir det godtyckligt, fortsätter han.  

Slutet på Januariavtalet

Arman Teimouri energipolitisk talesperson för Liberalerna svarar diplomatiskt på frågan om en överenskommelse med KD och M också innebär slutet för januariavtalet.

– Moderaterna och Kristdemokraterna har äntligen insett energiöverenskommelsens betydelse för svensk energipolitik.

– Om vi kommer överens blir det en kraftig markering som öppnar upp för en ny riktning för svensk energipolitik.

– Det kommer att bli svårt för Socialdemokraterna att förklara för svensk basindustri att man inte lyssnar på vad de säger.

Toppnyheter

Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Oroligheterna i Mellanöstern

Trumps hot: ”Vill Iran bråka – blir det slutet för Iran”

”Om Iran vill bråka innebär det officiellt slutet för Iran”, twittrar USA:s president Donald Trump. ”Hota aldrig USA igen”, fortsätter han.

Uttalandet kommer efter att Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif i går sa att han inte tror att något nytt krig kommer att bryta ut i regionen då landet inte vill ha krig och ”ingen annan har någon idé eller illusion om att de kan konfrontera Iran”.

Konflikten mellan länderna trappades upp när USA beslutade att lämna kärnenergiavtalet 2018.

Igår 20:37
Illustrationsbild. Skylt visar vägen till USA:s nya ambassad i Jerusalem. Ariel Schalit / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Mellanöstern

Ekonomi USA:s första steg i århundradets fredsplan

Politiker och näringslivsledare ska ta avstamp i ekonomi som en ingång till svårare frågor i konflikten mellan Israel och Palestina. Det är första steget i Donald Trumps fredsplan för Mellanöstern när USA kallar till en internationell konferens i Bahrain i slutet av juni, rapporterar TT.

– Detta kommer förhoppningsvis att ge folket i regionen möjlighet att se vilka ekonomiska möjligheter som kan uppstå om vi kan reda ut politiska frågor som har hållit regionen tillbaka en lång, lång tid, säger en tjänsteman i Vita huset till Reuters.

Trump har kallat sin plan för ”århundradets avtal”.

Igår 21:07
USA:s utrikesminister Mike Pompeo var i Bagdad i förra veckan efter att relationen mellan USA och Iran blivit allt mer kritisk.  TT
Oroligheterna i Mellanöstern

Källor: Iran ber irakisk milis att göra sig redo

Iranska militärledare har bett milisgrupper i Irak att göra sig redo för ett proxykrig, uppger källor för The Guardian.

Grupperna ska ha träffats på ett möte i Bagdad efter att spänningarna i regionen har ökat på grund av konflikten mellan USA och Iran.

Enligt The Guardian kan mötet ha varit ett skäl till att USA uppfattat ett förhöjt hot från Iran. Tidigare i veckan evakuerade USA delar av sin personal på ambassaden i Bagdad.

17 maj
Läs mer om Oroligheterna i Mellanöstern
Arkivbild: Skingsley. Marko Sävälää/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

”Förstår att det är tufft för hushåll och företag”

Vice riksbankschefen Cecilia Skingsley har stor förståelse för att det är ”besvärligt och jobbigt” för hushåll som planerar sina semestrar och företag som funderar över sina importkostnader när kronan är svag. Det sa hon i kvällens Agenda i SVT.

– Man ska veta att det som vi är med om nu är en konsekvens av ekonomiskpolitiska val som Sverige gjorde för länge sedan, sa Skingsley och hänvisade till den flytande kronan och inflationsmålet på 2 procent.

Men de sju åren med fallande kronkurs i Sverige har inte enbart varig negativt, menade Skingsley.

– Vi har exempelvis den högsta sysselsättningsgraden vi någonsin har haft. Vi ligger i tätposition i internationella jämförelser i välståndsligan.

Igår 20:10
Cecilia Skingsley SVT
Den svenska kronan

”Riksbanken försöker inte medvetet försvaga kronan”

En rad experter har skyllt den svaga kronkursen på Riksbankens penningpolitik – i kvällens Agenda i SVT försvarade vice riksbankschefen Cecilia Skingsley centralbankens agerande.

– Riksbanken har ingen sån politik som går ut på att medvetet göra kronan svag. Utan tvärtom så tror vi att vi kan klara vårt inflationsmål de kommande åren också med en starkare krona, sa hon i programmet.

Skingsley kunde däremot inte säga när kronan blir starkare igen eftersom det bestäms av stora aktörer på valutamarknaden, men spådde en uppgång ”på lite längre sikt”.

Igår 20:10
Arkivbild: Riksbankschefen Stefan Ingves (th) presenterar räntebeslut under en pressträff. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska kronan

Chefsekonom: Ingves har inte råd med starkare krona

Riksbanken har den senaste tiden fått tuff kritik för sin penningpolitik, men om Stefan Ingves ska nå inflationsmålet på 2 procent har han inte råd med en starkare krona. Det menar Arena Idés chefsekonom Sandro Scocco, enligt SVT Nyheter.

– Genom att kronan faller blir helt enkelt importen dyrare. Det vill säga priserna på importen stiger och då kan man nå inflationsmålet, säger han till kanalen.

I kväll intervjuas vice riksbankschefen Cecilia Skingsley om den svaga kronan i SVT:s Agenda.

Igår 19:07
Läs mer om Den svenska kronan
Kristina Winberg. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

SD stryker Winberg inför EU-valet: ”Ingen lojalitet”

Sverigedemokraterna stryker kandidaten Kristina Winberg inför valet till EU-parlamentet, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”Hon har givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”, skriver partiet.

I pressmeddelande står också att Winberg givits en andra chans och erbjudits en fjärdeplats på listan men att hon ”valt att klippa alla band med partiets valorganisation samtidigt som hon konsekvent har vägrat att samarbeta med partiet i utformningen av valrörelsen”.

Man skriver också att det framkommit belägg för att Winberg ”inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”.

Igår 18:51
Malin Björk (V). SVT
EU-valet 2019

Björk (V): Vi måste sluta anpassa oss till Orbán

Vänsterpartiets toppnamn inför EU-parlamentsvalet, Malin Björk, vill att de länder som vill ta emot flyktingar går samman och hittar en gemensam lösning, och lämnar länder som Polen, Ungern och Italien utanför. Hon påpekar att en majoritet av EU:s länder faktiskt vill ta emot migranter.

– Naturligtvis ska vi sluta anpassa oss till (Viktor) Orbán och (Matteo) Salvini. Är vi 15–20 länder så räcker det väldigt långt, säger Björk.

Björk får också frågor om abort, och säger att hon betraktar abort som en mänsklig rättighet, men att hon ändå inte vill att EU ska lagstifta om abort.

– Jag litar inte tillräckligt på EU:s institutioner om mänskliga rättigheter. I ett annat europeiskt samarbete som verkligen satte människor, klimatet och mänskliga rättigheter förs hade vi kanske kunnat lagstifta, säger Björk.

Igår 18:57
Kristina Winberg. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet 2019

Winberg: ”Det gör ont att bli anklagad och dömd”

Kristina Winberg kommenterar på Facebook Sverigedemokraternas beslut om att stryka henne från partiets lista inför EU-valet.

”Jag mår av förklarliga anledningar inte jättebra just nu då det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig. Jag kommer inom kort bemöta de horribla anklagelser som riktats mot mig”, skriver hon bland annat.

Partiet motiverar i ett pressmeddelande beslutet bland annat med att hon inte varit lojal mot partiet och ”agerat i det dolda”.

Igår 20:23
Läs mer om EU-valet 2019
Tyske komikern Jan Böhmermann. Henning Kaiser / TT NYHETSBYRÅN
Österrikes högergir

Komiker före skandalen: ”I morgon brinner Österrike”

En tysk komiker har vid flera tillfällen antytt saker som tyder på att han känt till ”Ibizia-filmen” där Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache kohandlar med en kvinna som utger sig för att vara rysk för att få hjälp i valet 2017, skriver flera medier.

Provokatören Jan Böhmermann antydde redan i april att han sett inspelningen när han i ett tacktal vid en österrikisk tv-gala sa:

– Jag kan tyvärr inte komma eftersom jag för tillfället är koksad och fulltankad med Red bull. Jag hänger runt med två polare från FPÖ i en rysk oligarkvilla på Ibiza, sa han enligt DN.

Dessutom sa han dagen före skandalen briserade att det ”kan bli så att Österrike brinner i morgon”, skriver tyska Bild.

Igår 19:32
Människor demonstrerar efter den politiska skandalen i Österrike.  TT
Österrikes högergir

”FPÖ-skandalen en bland många för högerextrema”

Skandalen i högerpopulistiska FPÖ i Österrike är bara en bland många inom Europas extremhöger, rapporterar Danmarks Radio. Danmarks Radio listar flera exempel.

Bland annat då partigruppen ENF i EU-parlamentet, där flera högerextrema partier ingår, åt dyra måltider och drack över 200 flaskor champagne under 41 möten. Totalt har EU-parlamentet rekommenderat ENF att betala tillbaka runt 3,1 miljoner euro.

Frankrikes högerextrema parti Nationell samling har tidigare tvingats betala tillbaka strax över 3,5 miljoner euro i ett fall där man använt EU-pengar på ett otillåtet sätt.

Igår 08:57
Alexander van der Bellen TT
Österrikes högergir

Presidenten: Nyvalet ska hållas i september

Nyvalet i Österrike kommer att hållas i september rekommenderar Österrikes president Alexander van der Bellen, rapporterar AFP. Det meddelar förbundskansler Sebastian Kurz vid en pressträff vid lunchtid, skriver TT.

Kurz slår enligt Reuters samtidigt fast att ett nyval inte är något han önskar, men att det är nödvändigt.

Regeringskoalitionen i Österrike har spruckit efter att högerpopulistiska FPÖ:s ledare, vice förbundskansler Heinz-Christian Strache, kommits på med att kohandla med en kvinna som utgav sig för att vara rysk investerare för att få hjälp i valet 2017.

Igår 10:46
Läs mer om Österrikes högergir

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer