Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kärnkraftens framtid

Därför kan energiöverenskommelsen spricka

Moderaternas och Kristdemokraternas besked om kärnkraften kan innebära slutet för energiöverenskommelsen. ”Om M och KD stödjer vårt förslag då bryter man i praktiken mot energiöverenskommelsen,” säger Arman Teimouri, energipolitisk talesperson för Liberalerna, till fPlus.

M och KD anser i och med gårdagens besked att den gällande energiöverenskommelsen inte har svar på hur Sverige får mer el och mer ren el, som klimatomställningen och en konkurrenskraftig industri kräver.

Om politiken trycker på för att utveckla kärnkraften och bygga mer kärnkraft gynnar det både klimat och leveranssäkerhet, hävdar de. De vill att ägaren staten ber Vattenfall att se över möjligheterna att driva Ringhals 1 och 2 vidare.

– Frågan är komplex. Förra veckan fattade riksdagen beslut om ett leveranssäkerhetsmål, något som Liberalerna och branschen länge efterfrågat. Det kommer att innebära att stabil elproduktion som exempelvis kärn- och vattenkraft får en mer central roll. Med det i bakgrunden, och sedan KD och M:s utspel idag, där de nio punkter som lyfts egentligen är Liberalernas politik. Jag ser att det egentligen finns bara en möjlig utväg framåt, i form av att man sluter en Energiöverenskommelse 2.0, säger Arman Teimouri energipolitisk talesperson för Liberalerna:

– Det är glädjande att representanter för basindustrin gick ut idag. Vi har lagt ett utskottsinitiativ om att regeringen måste vidta nödvändiga åtgärder för att driften av reaktorerna Ringhals 1 och 2, som ägs av statliga Vattenfall, inte ska avvecklas. Vid utskottsmötet den 28:e maj kommer frågan att avhandlas. Om M och KD stödjer vårt förslag då bryter man i praktiken mot energiöverenskommelsen.

– Dessa saker sammantaget borde öppna upp för en Energiöverenskommelse 2.0.

– Kärnkraften måste få en mycket mer central roll i framtiden.

Innebär det att den överenskommelse som ligger idag spricker i sin nuvarande form?

– Jag har svårt att se att de får med regeringspartierna på den riktning som föreslås i deras debattartikel. Ska man då gå vidare så måste alla öka sina ambitionsnivåer.

En energiuppgörelse 2.0 är det något som Liberalerna vill ingå i?

– Vi är bereda att sitta vid förhandlingsbordet om ambitionsnivån är att stärka svensk konkurrenskraft och att på riktigt ta itu med klimatutmaningarna. Där måste kärnkraften ha en mer central roll.

Liberalernas partiledare Jan Björklund sade också till TT att han inte ser några problem om SD skulle vilja hänga på förslag från de samtalen som han är beredd att föra med M och KD.

Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson säger att de är öppna för samtal, M-KD-förslagen följer vad SD drivit.

Värt att notera är dock att även om de fyra partierna skulle stå bakom en ny inriktning så räcker det inte för majoritet i riksdagen. Statliga Vattenfall har också gjort klart att företaget avvisar alla förslag som går ut på att stoppa de beslutade stängningarna av Ringhals 1 och 2. Det skriver Dagens industri.

Det gör man av både säkerhetsmässiga och ekonomiska skäl som inte ser några förutsättningar för livstidsförlängningar och fortsatt drift.

Centerpartiets uttalanden vidgar sprickan

M och KD vill i första hand uppdatera den existerande överenskommelsen med regeringspartierna och Centerpartiet. De hävdar att mycket har hänt på de tre år som gått sedan uppgörelsen träffades och listar nio punkter som borde ses över.

Centerpartiet är inte intresserat av en uppdatering som öppnar för mer kärnkraft.

– Det finns ett behov av att diskutera verkliga problem istället för att plocka billiga poänger på enskilda energislag, säger Rickard Nordin som företräder sitt parti i den grupp som följer upp 2016 års överenskommelse, till TT.

Karin Svanborg-Sjövall, Timbro, välkomnar beskedet från KD och M. Hon anser till och med att partierna måste vara beredda att gå sin egen väg. Energiuppgörelsen är hotad.

– Den nuvarande energiöverenskommelsen förstör marknadsförutsättningarna och missgynnar kärnkraftens utveckling. Beskeden från M och KD är rätt i sak, men även om det troligen vore bäst att få till en omförhandling måste partierna ytterst också vara beredda att lämna uppgörelsen. Svensk energipolitik får inte längre styras av utopier, säger hon.

Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke håller med om vikten att diskutera nya frågor.

– Mycket har hänt sedan energiöverenskommelsen träffades 2016. Nya fakta och bättre förståelse för utmaningarna gör att politikerna behöver diskutera frågor utöver de som ingår i överenskommelsen, säger han.

”Positivt att frågan diskuteras öppet”

Forskaren Staffan Qvist som nyligen lanserade den svenska översättningen av boken A Bright Future (Klimatnyckeln: en fungerande lösning på världens största problem) är tydlig med att fortsatt kärnkraftsproduktion är helt nödvändig för att Sverige och världen ska nå klimatmålen, och möta ett ökande energibehov på ett effektivt sätt. Men just nu är han försiktig att uttala sig om det politiska bråket kring energiöverenskommelsen.

– Men det är positivt att frågan nu diskuteras mer öppet. Principen måste ju vara att politikerna inte mer eller mindre godtyckligt har bestämt sig på förhand om vilken teknisk lösning som är rätt, som jag upplever har varit fallet fram till i dag, säger han. 

– I det bästa scenariot sätts tydliga mål kring klimat, miljö och samhällsekonomi för hela el och energisystemet, utan att det av politiker på förhand specificeras hur, på ett tekniskt plan, målen bäst ska nås. Innehållet i en effektiv energiöverenskommelse måste vara mer teknikneutralt än i dag, annars blir det godtyckligt, fortsätter han.  

Slutet på Januariavtalet

Arman Teimouri energipolitisk talesperson för Liberalerna svarar diplomatiskt på frågan om en överenskommelse med KD och M också innebär slutet för januariavtalet.

– Moderaterna och Kristdemokraterna har äntligen insett energiöverenskommelsens betydelse för svensk energipolitik.

– Om vi kommer överens blir det en kraftig markering som öppnar upp för en ny riktning för svensk energipolitik.

– Det kommer att bli svårt för Socialdemokraterna att förklara för svensk basindustri att man inte lyssnar på vad de säger.

Toppnyheter

SNP:s ledare Nicola Sturgeon/Liberaldemokraternas Jo Swinson och Labourledaren Jeremy Corbyn. TT
Valet i Storbritannien

Analyser: Nytt nyval troligt om inget parti får majoritet

Om torsdagens nyval i Storbritannien skulle resultera i ett ”hängt parlament”, det vill säga att inget parti får majoritet, är ett nytt nyval ett troligt scenario, skriver Telegraphs Daniel Capurro i en analys.

Många utgår ifrån att Labour i så fall skulle försöka bilda en regering med stöd av Skotska nationalistpartiet SNP och Liberaldemokraterna. Men det finns betydande hinder för det, bland annat att Liberaldemokraterna vill ha bort Jeremy Corbyn.

”De pakter som skulle bildas vid ett sådant scenario skulle vara otroligt instabila och kortvariga”, skriver Capurro.

Det brittiska valsystemet med enmansvalkretsar gör det svårt att förutspå hur underhuset kommer att se ut, påpekar BBC:s analytiker Peter Barnes. De prognoser som finns pekar mot att Torypartiet får mellan 311 och 367 mandat. För majoritet krävs 326.

”Varken ett dödläge eller en stor majoritet för Torypartiet kan uteslutas”, skriver han.

2 tim
undefined

Johnson flydde till kylrum för att undvika reporter

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson var inte sugen på att tala med morgonprogrammet ”Good morning Britains” reporter i dag, skriver flera medier.

Reportern gjorde ett överraskningsbesök när Johnson träffade representanter för ett mejeriföretag i Yorkshire på onsdagsmorgonen.

– För i helvete, svarade en av premiärministerns medarbetare innan Johnson gick in i ett av företagets kylrum.

Bakgrunden är att Boris Johnson lovat att besöka programmets studio men än så länge inte dykt upp. Han har fått kritik från flera medier för sin ovilja att delta i intervjuer och utfrågningar.

6 tim
POOL / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Mätning: Boris Johnsons försprång minskar kraftigt

Torypartiets försprång ser ut att ha krympt avsevärt inför morgondagens nyval. Yougovs högt ansedda opinionsundersökning förutspår att Boris Johnsons parti säkrar en majoritet med 28 mandats marginal – för två veckor sedan var siffran 68, skriver Reuters.

Yougov betonar att valet fortfarande är en öppen historia då taktikröstning kan fälla avgörandet i flera valkretsar där ställningen är jämn.

– Vi kan absolut inte utesluta att valet resulterar i ett parlamentariskt dödläge, inte heller kan vi utesluta en större konservativ majoritet, säger Yougovchefen Anthony Wells.

Pundet föll skarpt på onsdagen efter att undersökningen offentliggjorts, skriver Reuters.

6 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
Arkivbilder. TT
Bråket mellan TV4 och Com Hem

Bråket trappas upp: TV4 stoppar Tele2:s reklam

Efter att Com Hem släckt TV4:s kanaler och C More trappar nu TV4 upp bråket genom att stoppa all reklam från Com Hems ägare Tele2. Beslutet bekräftas av TV4:s presschef Charlie Forsberg, rapporterar TT.

I ett sms skriver presschefen att Tele2 är en av många annonsörer som drabbas av Com Hems beslut att släcka ner TV4. ”Då Tele2/Com Hem inte längre sänder TV4:s linjära kanaler försvinner stora delar av vårt annonsutrymme. Därför måste vi göra allt vi kan för att andra annonsörer ska drabbas i så begränsad utsträckning som möjligt”, fortsätter han.

3 tim
Arkivbild, TV4. Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ingen öppning i tv-kriget: ”De vill fortsätta förhala”

Inga framsteg har gjorts i förhandlingarna mellan Tele2, TV4 och Telia. Ett möte hölls på tisdagskvällen för att nå en lösning som skulle förhindra nedsläckningen av TV4 för Com Hem-kunder som trädde i kraft i natt.

– Jag träffade Christian Luiga och Casten Almquist (vd för Telia respektive vd för TV4, reds anm) i går kväll och erbjöd mig att sitta kvar och förhandla tills vi har hittat en uppgörelse. Det ville de inte, de ville i stället ha en ytterligare tidsfrist, och helt enkelt fortsätta förhala, säger Tele 2:s vd Anders Nilsson till TT.

Enligt Tele2 har bolaget velat förhandla om nya rättigheter med TV4 och den nya ägaren Telia i ett halvår.

6 tim
Illustrationsbild.  Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska mot tv-bolagen efter nedsläckning: ”Bedrövligt”

Com Hems supportsidor på sociala medier fylldes snabbt av inlägg från upprörda kunder efter att TV4 vid midnatt släcktes för en tredjedel av Sveriges hushåll. Flera uttrycker besvikelse över situationen.

”Finner inte ord för ert sätt att behandla era kunder!”, skriver en person som ifrågasätter varför Com Hem valde att inte nappa på Telias erbjudande om fortsatt kostnadsfri distribution fram till januari: ”Bedrövligt är ordet!”

– Vi har full förståelse för att kunderna är besvikna. Det är även vi, säger Com Hems kommunikationsdirektör Viktor Wallström till Aftonbladet.

Samtidigt är det flera som uttrycker stöd för Com Hem. ”Stå på er, Telia/staten ska inte ha monopol på TV4”, skriver en kund.

Idag 05:28
Läs mer om Bråket mellan TV4 och Com Hem
Joe Biden. Jordan Gale / TT NYHETSBYRÅN
Amerikanska valet 2020

Källor: Biden kan hoppa av efter en mandatperiod

Joe Biden kan komma att bara tjänstgöra i en mandatperiod om han skulle vinna presidentvalet nästa år, uppger källor för Politico.

Enligt källorna har Biden sagt till flera rådgivare att han inte skulle ställa upp för omval 2024, då han är 82 år gammal. Inom hans kampanj pågår nu en debatt om huruvida han bör göra en sådan utfästelse offentligt, skriver tidningen.

– Det här skulle göra Biden till en bra övergångspresident, säger en av hans rådgivare.

3 tim
Thomas Peipert / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bloomberg: Ställer upp för att stoppa galenskapen

Affärsmannen Michael Bloomberg ställer upp i presidentvalet för att sätta stopp för den ”rikstäckande galenskapen” i form av det amerikanska vapenvåldet. Det sa han på torsdagen enligt Reuters.

Bloomberg presenterade en åtgärdsplan mot vapenvåldet vid ett forum med överlevare från en masskjutning i Aurora i Colorado.

Mångmiljardären vill bland annat göra det möjligt för offer att stämma vapentillverkare och införa ett krav på tillstånd för alla vapenköp.

6 dec
John Kerry och Joe Biden 2015. Arkivbild. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

John Kerry stödjer Bidens kandidatur i primärvalet

Den tidigare utrikesministern John Kerry ställer sig bakom Joe Bidens presidentkandidatur, skriver Washington Post.

Enligt tidningen kommer Kerry, som förlorade presidentvalet 2004 mot George W Bush, att göra regelbundna besök på Bidens valmöten under de kommande månaderna. Kerry säger att Joe Biden har erfarenheten som krävs för att få landet på rätt köl, och för att besegra Donald Trump.

– Världen måste lagas. Den värld som Donald Trump har slagit sönder, säger han.

5 dec
Läs mer om Amerikanska valet 2020

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer