Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Därför bör stockholmare ha lägre skatt

Hela Sverige skulle tjäna på att stockholmarna får lägre skatt. fPlus reder ut varför. Men det måste kombineras med ett paket av åtgärder, menar nationalekonomen Johan Eklund.

Stockholms skattebetalare står för mer statliga skatteinbetalningar än 234, eller 80 procent, av landets kommuner tillsammans, trots att bara knappt tio procents av landets befolkning bor i staden. Det visar en kartläggning från Ratsit. Anledningen till obalansen är att relativt många i huvudstaden betalar såväl statlig inkomstskatt som värnskatt.

– Att Stockholm bidrar med mest skatteintäkter är inte förvånande. Men om högproduktiva människor inte beskattades så hårt i det här landet skulle ekonomin växa och välståndet bli högre, säger Johan Eklund, professor i nationalekonomi och vd för Entreprenörskapsforum.

Problemet gäller såklart inte bara Stockholm, även om huvudstaden är en av motorerna i svensk ekonomi. fPlus har exempelvis skrivit om serieentreprenören Bror Lövbrand som flyttade från Dorotea, delvis på grund av ett högt skattetryck. Men i Stockholm finns en högre andel högutbildade än i många andra kommuner, och att dessa människor får avkastning på sina kunskaper och färdigheter är en viktig drivkraft, menar Johan Eklund.

Kan göra att människor väljer att arbeta färre timmar

Därför är det olyckligt, och till och med kontraproduktivt, att humankapital och arbete beskattas så hårt i Sverige, menar han. Det kan göra att människor väljer att arbeta färre timmar och inte investerar i utbildning. Flera studier visar att en slopad värnskatt, som är en del av Januariavtalet, skulle vara självfinansierande, och till och med bidra med mer pengar till statskassan än i dag.

– Det kostar så klart att sänka skatten statsfinansiellt, men det finns goda skäl att tro att vi får ett ökat arbetskraftsutbud, vi får upp sysselsättningsnivån och andelen högutbildade med rätt kvalifikationer i ekonomin. Då skulle vi knuffa upp förädlingsvärdena och gå plus i statskassan, säger Johan Eklund.

Höga marginalskatter och värnskatt del av problemet

Sverige har en av de högsta marginalskatterna i världen, och i Stockholm betalar invånarna mest skatteintäkter i hela landet.

– Med ett sådant resonemang skulle det vara bra för hela landet om skatten på arbete sänktes, oavsett om det sker i Stockholm eller Dorotea, säger han.

En rad problem följer av asymmetrin på den svenska arbetsmarknaden, menar Johan Eklund. Höga marginalskatter och värnskatt är en del av problemet, men förklarar långtifrån hela bilden, understryker han.

– Vi måste få en starkare koppling mellan marginalproduktivitet och de förmågor och kunskaper som skapar ekonomiska värden och den lön som individen får efter skatt. Annars får vi följdproblem i hela ekonomin, säger han.

Han radar upp exempel:

– Vi har problem att attrahera talanger, vi har brist på kompetent arbetskraft och har en sammansättningsproblematik i arbetskraften som skiljer sig kraftigt från hela OECD. Att kunskap är så lågt värderad jämfört med i andra länder leder till stora välståndsförluster i form av stigande vakanstal och uteblivna förädlingsvärden, säger Johan Eklund.

Det krävs reformer på flera områden

Situationen i Sverige är allvarlig. Kunskaper är inte kopplade till lön, incitamenten snedvrids och matchningsproblemen är ansenliga, menar han.

– De tilltagande problemen vi har på arbetsmarknaden kostar årligen fem procent av BNP, eller 250 miljarder kronor, enligt våra skattningar. Och det är lågt räknat, säger han.

– Det kan tyckas vara orealistiskt högt, men det är det inte. Hade vi haft samma arbetsmarknadspolitik som i Tyskland så hade vi inte haft de här bristsituationerna på högproduktiva individer.

Men mer konkret, vad måste göras för att komma till rätta med problemen? Det krävs reformer på flera områden, betonar Johan Eklund.

– Mycket är givna saker, till exempel att adressera integrationsfrågan. Vi har för höga trösklar in på arbetsmarknaden, vilket gör utanförskapsfrågan till ett onödigt stort problem.

En modernisering av arbetsrätten är viktig

Dessutom har små- och medelstora företag stora problem att bli av med inkompetenta medarbetare, som ställer till oreda, menar han. Det skapar en rädsla att anställa, vilket blir en bromskloss i ekonomin.

– Provanställning i all ära, men om man inte kan säga upp medarbetare som missköter sig så minskar viljan att anställa. En modernisering av arbetsrätten är viktig, och måste även innehålla förändringar kring uppsägning av personliga skäl, säger han.

Han ser också svåra utmaningar i utbildningssystemet, på alla nivåer egentligen. Högre utbildning lönar sig för dåligt, och människor läser sådant som inte efterfrågas av arbetsgivarna.

 – Den minsta gemensamma nämnaren handlar om hur vi stimulerar och fångar upp talanger och vilka incitament som människor har för att drivas i rätt riktning. Detta funkar inte alls i Sverige, eftersom produktiv kunskap inte värderas fullt ut, säger Johan Eklund.

– Till exempel finns det studier som visar att analytiska förmågor värderas lågt i Sverige – ett problem som kan kosta en procent i årlig tillväxt av BNP. 

Problemen är alltså större än bara ett högt skattetryck för stockholmare. Men ett första naturligt steg för att rätta till balansen skulle kunna vara att sänka skatten för högproduktiva människor, det vill säga minskad progressivitet i skattesystemet, så att de jobbar mer och bygger välstånd.

– Det skulle hela Sverige tjäna på, inte bara stockholmare. Och det skulle inte kosta en krona, säger han.

Toppnyheter

Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Nya chocksiffror: 18 433 varslade senaste veckan

Varslen om uppsägningar når nya rekordnivåer i coronakrisens spår, meddelar Arbetsförmedlingen på en pressträff.

Senaste veckan fördubblades antalet varslade till 18 433 personer, enligt myndighetens statistik. Hittills under mars har 36 800 personer varslats, att jämföra med tidigare rekordnoteringen på 22 217 från november 1992, enligt TT:s sammanställning.

– Det är de högsta siffrorna vi har sett någonsin, säger analyschef Annika Sundén.

– Hälften av varslen under mars lades under förra veckan, fortsätter hon.

Krisande hotell- och restaurangbranschen står för nästan 40 procent av varslen, uppger Arbetsförmedlingen.

– Vi har ännu inte sett att det har påverkat industrin i samma omfattning, säger Sundén.

2 tim
Eva Nordmark. Henrik Säll /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om jättevarslen: ”Prövande tid väntar oss”

Läget är mycket allvarligt. Det skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) i en kommentar till TT efter att Arbetsförmedlingen presenterat nya rekordhöga varselsiffror.

Hon säger att ytterligare åtgärder kommer att behövas.

”Samtidigt kommer inte skattebetalarna kunna rädda alla företag och alla jobb, hela samhället kommer att påverkas av krisen. Sverige har en tung och prövande tid framför sig och den ska vi ta oss igenom gemensamt som ett samhälle”, skriver Nordmark i kommentaren.

Under den senaste veckan varslades 18 433 personer om uppsägning och totalt i mars har 36 800 personer varslats.

2 tim
Annika Sundén, analyschef, och Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen. Claudio Bresciani/TT
undefined

Jacke efter chocksiffrorna: Vi riskerar massarbetslöshet

Både varslen och antalet nya arbetssökande ökar historiskt snabbt, meddelar Arbetsförmedlingen.

– Vi riskerar massarbetslöshet, säger Jan-Olof Jacke, Svenskt Näringslivs vd, till Arbetsmarknadsnytt.

Under förra veckan varslades 18 433 personer om uppsägning, vilket kan jämföras med 13 700 veckan före, enligt Arbetsförmedlingen statistik. Normalt ligger antalet under 1 000 per vecka eller runt 3 000 per månad.

Totalt under mars har därmed hittills 36 800 personer varslats om uppsägning, vilket kan jämföras med de högsta nivåerna under finanskrisen hösten 2008 då knappt 20 000 varslades som mest under en månad.

– Vi ser nu historiskt stora varseltal senaste veckan, säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar på en presskonferens, rapporterar TT.

Arbetslösheten börjar nu också stiga påtagligt. Förra veckan skrev drygt 14 200 personer in sig som nya arbetssökande hos Arbetsförmedlingen, vilket är mer än dubbelt så många som normalt.

– Den dramatiska ökningen av antalet nya arbetssökande visar hur allvarligt läget är, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke, som efterlyser ännu kraftigare åtgärder än det som hittills har kommit, skriver Arbetsmarknadsnytt.

1 tim
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
Ett offer för coronasmittan begravs i Madrid. Olmo Calvo / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

812 nya dödsfall i Spanien – liten nedgång sedan i går

812 personer i Spanien har dött i covid-19 det senaste dygnet, meddelar spanska myndigheter enligt El País. Det är en liten nedgång jämfört med söndagens dygnssiffra på 838 som var landets högsta hittills.

Totalt har 7 340 personer i Spanien bekräftats döda i covid-19. Bara Italien, med 10 779, har en högre dödssiffra.

Landet har samtidigt gått om Kina i antal bekräftat smittade. Spanien har nu 85 195 bekräftade coronafall – att jämföra med Kinas 81 470.

Spanien införde på måndagen nya restriktioner som innebär att majoriteten av landets 47 miljoner invånare sätts i fullständig karantän för att förhindra coronavirusets fortsatta spridning.

2 tim
Människor i skyddsutrustning flyttar kroppen efter en person  Ebrahim Noroozi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dödstal i Iran stiger till 2 757 – över 40 000 fall

Antalet dödsfall orsakade av coronaviruset i Iran steg med 117 personer under det senaste dygnet och ligger nu på 2 757. Samtidigt har antalet bekräftat smittade nu passerat 40 000 personer.

Det meddelade Kianoush Jahanpour, som är talesperson för landets hälsodepartement, enligt nyhetsbyrån AFP.

Enligt Jahanpour vårdas 13 911 personer i landet på sjukhus, av dem uppges läget vara kritiskt för 3 511.

Trots att Iran är ett av de länder där coronautbrottet slagit till hårdast finns inget officiellt utegångsförbud. Landet har dock beslutat att förbjuda alla utlandsresor fram till den 8 april.

6 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Moderaternas ekonomiske talesperson Elisabeth Svantesson, till vänster, och Miljöpartiets ekonomiske talesperson Karolina Skog, till höger.  Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Utskott: Oförsvarligt att få stöd och även ge utdelning

Finansutskottet har enats om formuleringen att det inte är försvarligt att bolag som får statligt permitteringsstöd delar ut pengar till sina aktieägare, uppger SR:s reporter Fredrik Furtenbach på Twitter.

Formuleringen ska även gälla ”andra liknande utbetalningar”, enligt Furtenbach.

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) uppmanade i helgen alla svenska bolag att slopa sin utdelning under den pågående krisen, enligt Dagens Industri.

2 tim
Illustrationsbild.  Karin Markhede / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protest mot sänkta krav på skydd: ”Skapar enorm oro”

Regionerna ger numera grönt ljus för att arbeta med coronasmittade patienter i kortärmat och utan munskydd. Det har fått vårdpersonal runt om i landet att ilskna till och på kort tid har en Facebookgrupp, en namninsamling och ett nationellt upprop startats i protest, skriver TT.

Undersköterskan Sara Nordin på Karolinska säger att de sänkta skyddskraven känns som ett slag i ansiktet och att rapporterna om att italiensk vårdpersonal ”dog som flugor” skrämmer.

– Det är så nytt det här viruset, och det är olika bud hela tiden. Det skapar en enorm oro.

22 min
Magdalena Andersson och Romina Pourmokhtari.  TT och Willhelm Sundman.
undefined

”Magdalena Andersson ska inte lägga sig i utdelningar”

Socialdemokraterna har dålig koll på hur aktiebolag fungerar och finansminister Magdalena Andersson borde inte lägga sig i vad AB Volvos ägare ”gör med sina tillgångar”, skriver Romina Pourmokhtari, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet, i en debattartikel för Expressen.

Andersson har kritiserat börsbolag som permitterat personal men samtidigt tänker dela ut pengarna till aktieägarna och ge höga bonusar till cheferna.

”Utdelningen är knappast ett tecken på ’girighet och egoism’ – det handlar snarare om god företagsstyrning att inte sitta på för mycket likvida medel”, skriver Luf-ledaren i debattartikeln.

Hon anser att det Andersson ”avkräver Volvo är dåligt underbyggda symbolåtgärder”.

I Ekots lördagsintervju uppmanade finansmarknadsminister Per Bolund (MP) börsbolag som permitterar anställda att slopa utdelningen.

Igår 04:48
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer