Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Därför bör stockholmare ha lägre skatt

Hela Sverige skulle tjäna på att stockholmarna får lägre skatt. fPlus reder ut varför. Men det måste kombineras med ett paket av åtgärder, menar nationalekonomen Johan Eklund.

Stockholms skattebetalare står för mer statliga skatteinbetalningar än 234, eller 80 procent, av landets kommuner tillsammans, trots att bara knappt tio procents av landets befolkning bor i staden. Det visar en kartläggning från Ratsit. Anledningen till obalansen är att relativt många i huvudstaden betalar såväl statlig inkomstskatt som värnskatt.

– Att Stockholm bidrar med mest skatteintäkter är inte förvånande. Men om högproduktiva människor inte beskattades så hårt i det här landet skulle ekonomin växa och välståndet bli högre, säger Johan Eklund, professor i nationalekonomi och vd för Entreprenörskapsforum.

Problemet gäller såklart inte bara Stockholm, även om huvudstaden är en av motorerna i svensk ekonomi. fPlus har exempelvis skrivit om serieentreprenören Bror Lövbrand som flyttade från Dorotea, delvis på grund av ett högt skattetryck. Men i Stockholm finns en högre andel högutbildade än i många andra kommuner, och att dessa människor får avkastning på sina kunskaper och färdigheter är en viktig drivkraft, menar Johan Eklund.

Kan göra att människor väljer att arbeta färre timmar

Därför är det olyckligt, och till och med kontraproduktivt, att humankapital och arbete beskattas så hårt i Sverige, menar han. Det kan göra att människor väljer att arbeta färre timmar och inte investerar i utbildning. Flera studier visar att en slopad värnskatt, som är en del av Januariavtalet, skulle vara självfinansierande, och till och med bidra med mer pengar till statskassan än i dag.

– Det kostar så klart att sänka skatten statsfinansiellt, men det finns goda skäl att tro att vi får ett ökat arbetskraftsutbud, vi får upp sysselsättningsnivån och andelen högutbildade med rätt kvalifikationer i ekonomin. Då skulle vi knuffa upp förädlingsvärdena och gå plus i statskassan, säger Johan Eklund.

Höga marginalskatter och värnskatt del av problemet

Sverige har en av de högsta marginalskatterna i världen, och i Stockholm betalar invånarna mest skatteintäkter i hela landet.

– Med ett sådant resonemang skulle det vara bra för hela landet om skatten på arbete sänktes, oavsett om det sker i Stockholm eller Dorotea, säger han.

En rad problem följer av asymmetrin på den svenska arbetsmarknaden, menar Johan Eklund. Höga marginalskatter och värnskatt är en del av problemet, men förklarar långtifrån hela bilden, understryker han.

– Vi måste få en starkare koppling mellan marginalproduktivitet och de förmågor och kunskaper som skapar ekonomiska värden och den lön som individen får efter skatt. Annars får vi följdproblem i hela ekonomin, säger han.

Han radar upp exempel:

– Vi har problem att attrahera talanger, vi har brist på kompetent arbetskraft och har en sammansättningsproblematik i arbetskraften som skiljer sig kraftigt från hela OECD. Att kunskap är så lågt värderad jämfört med i andra länder leder till stora välståndsförluster i form av stigande vakanstal och uteblivna förädlingsvärden, säger Johan Eklund.

Det krävs reformer på flera områden

Situationen i Sverige är allvarlig. Kunskaper är inte kopplade till lön, incitamenten snedvrids och matchningsproblemen är ansenliga, menar han.

– De tilltagande problemen vi har på arbetsmarknaden kostar årligen fem procent av BNP, eller 250 miljarder kronor, enligt våra skattningar. Och det är lågt räknat, säger han.

– Det kan tyckas vara orealistiskt högt, men det är det inte. Hade vi haft samma arbetsmarknadspolitik som i Tyskland så hade vi inte haft de här bristsituationerna på högproduktiva individer.

Men mer konkret, vad måste göras för att komma till rätta med problemen? Det krävs reformer på flera områden, betonar Johan Eklund.

– Mycket är givna saker, till exempel att adressera integrationsfrågan. Vi har för höga trösklar in på arbetsmarknaden, vilket gör utanförskapsfrågan till ett onödigt stort problem.

En modernisering av arbetsrätten är viktig

Dessutom har små- och medelstora företag stora problem att bli av med inkompetenta medarbetare, som ställer till oreda, menar han. Det skapar en rädsla att anställa, vilket blir en bromskloss i ekonomin.

– Provanställning i all ära, men om man inte kan säga upp medarbetare som missköter sig så minskar viljan att anställa. En modernisering av arbetsrätten är viktig, och måste även innehålla förändringar kring uppsägning av personliga skäl, säger han.

Han ser också svåra utmaningar i utbildningssystemet, på alla nivåer egentligen. Högre utbildning lönar sig för dåligt, och människor läser sådant som inte efterfrågas av arbetsgivarna.

 – Den minsta gemensamma nämnaren handlar om hur vi stimulerar och fångar upp talanger och vilka incitament som människor har för att drivas i rätt riktning. Detta funkar inte alls i Sverige, eftersom produktiv kunskap inte värderas fullt ut, säger Johan Eklund.

– Till exempel finns det studier som visar att analytiska förmågor värderas lågt i Sverige – ett problem som kan kosta en procent i årlig tillväxt av BNP. 

Problemen är alltså större än bara ett högt skattetryck för stockholmare. Men ett första naturligt steg för att rätta till balansen skulle kunna vara att sänka skatten för högproduktiva människor, det vill säga minskad progressivitet i skattesystemet, så att de jobbar mer och bygger välstånd.

– Det skulle hela Sverige tjäna på, inte bara stockholmare. Och det skulle inte kosta en krona, säger han.

Toppnyheter

Lars Schröder/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

"Sverige är illa ute som rättsstat"

Allt fler miljöaktivistiska tjänstemän har lett till en myndighetskultur med liten eller ingen förståelse för grundläggande spelregler i en rättsstatlig marknadsekonomi, skriver Claes Sjölin, jurist, i en debattext i Realtid.

Långa handläggningstider och komplicerade tillståndsprocesser är bara en del av vad som gör Sverige till en allt mindre attraktiv marknad för utländska företag, menar debattören. Processen kring Preem i Lysekil är ett exempel på Sveriges varför det krävs betydande lagändringar, så att alla har en effektiv möjlighet att överklaga myndighetsbeslut till domstol så fort staten kränker en konventionsrättighet och att man i den domstolen tillförsäkras en rättvis rättegång.

”Hela rättsordningen bygger på förtroendet för den offentliga förvaltningen. Det är det enda vi har. Det kan rakt inte betraktas som en harmlös socialism att under lång tid urholka Europakonventionenens äganderättsskydd. De regler vi vuxit upp med och som fortfarande lärs ut på högskolor och universitet måste få gälla”, skriver Claes Sjölin.

1 jan
Läs mer om De krångliga miljötillstånden
Passagerare från Wuhan. PETER PARKS / AFP
Sjukdomsutbrottet i Kina

En av sista flighterna från Wuhan: ”Alla bar masker”

Ett av de sista planen från kinesiska mångmiljonstaden Wuhan landade i Sydney, Australien, under torsdagen. Efter att myndigheter beslutat att staden ska sättas i karantän för att förhindra spridningen av coronaviruset möttes samtliga passagerare av specialutbildad hälsopersonal med information om sjukdomen.

– Alla bar redan masker, till och med personalen ombord, säger resenären Kevin Ouyang till AFP.

Coronaviruset, som WHO gett namnet 2019-nCoV, har hittills orsakat 17 personers död och gjort över 440 personer sjuka.

2 tim
Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Slut på skyddsmasker efter skrämmande viruset

Efterfrågan på skyddsmasker har stigit kraftigt i världen sedan utbrottet av det nya coronaviruset. Asiatiska apotek och e-handelsjättar har sålt slut på sina lager, skriver CBS och svenska tillverkare upplever hur efterfrågan skjuter i höjden, rapporterar TT.

– Vi har sålt slut våra lager i Kina, det var cirka 200 000 masker. Vi har också fått flera stora order på förmiddagen i dag på 400 000 masker, säger Peter Carlsson, vd på ACE Protection, till TT.

Airinum, som är specialiserad på masker med modegrad, har också sett hur efterfrågan skjutit i höjden.

– Det har varit en extremt stor ökning under dom senaste dygnen. Mestadels från Kina där försäljningen online är över 10 gånger vad vi estimerat, säger Fredrik Kempe, marknadsdirektör.

2 tim
Läs mer om Sjukdomsutbrottet i Kina
Illustrationsbild från tunnelbanestation i Hongkong.  Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Breda börsnedgångar i Asien – oro för lungviruset prisas in

Asiens större börser handlades ner brett på torsdagsmorgonen. Vid 05.15, svensk tid, låg indexen som följer:
• Nikkei: –0,9 %
• Shanghai: –1,5 %
• Shenzhen: –1,7 %
• Hongkong: –1,7 %
• Kospi: –0,8 %
Investerarnas humör och riskvilja påverkas av att flera hundra personer i Kina insjuknat i coronaviruset, skriver CNBC.

Även Reuters och TT skriver att en ökad spridning av lungviruset får börserna att backa.

– Coronaviruset har skapat en viss försiktighet. Det finns ingen risk för en global pandemi just nu, men priserna på de finansiella marknaderna påverkas, säger Michael McCarthy, chefsstrateg på CMC Markets.

Viruset väntas påverka även flygresandet och det får i sin tur oljepriserna att backa något under morgonen, enligt Reuters. Vid 05.10-tiden är brentoljan ner 0,4 procent medan WTI-oljan handlas ner 0,3 procent.

3 tim
Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Wall Street runt nollan – Tesla sprängde 100-miljardersvall

New York-börserna följde upp gårdagens nedgångar med att stiga i öppningen, för att sedan falla tillbaka något och avsluta kring nollan. Vid stängning såg de ledande indexen ut enligt nedan:
• S&P 500: +/-0 %
• Nasdaq: +0,2%
• Dow Jones: +/-0 %
Bland det som bidrog till den inledande optimismen fanns IBM, som rapporterade över förväntan och dessutom kom med oväntat positiv guidning för 2020.

Tesla fortsätter gasa på och stängde drygt 4 procent upp, på nära 570 dollar, efter att under dagen ha varit uppe över 590 dollar. Det innebär att elbilstillverkaren för första gången värderas till över 100 miljarder dollar, vilket är högre än alla världens biltillverkare utom Toyota.

Det sjunkande oljepriset slog mot energisektorn, Exxon Mobil föll 0,6 procent.

Hajpade Beyond Meat föll drygt 5 procent efter rapporter om att Burger King ska sänka priset på sin ”Impossible Whopper” på grund av svaga försäljningssiffror. Men som helhet är aktien fortfarande upp nästan 60 procent i år.

Rapportbolaget Netflix slutade till slut ner 3,6 procent. Detta trots att intäkter och vinst per aktie överträffade förväntningarna. Det som analytikerna oroar sig för här är hur konkurrensen från aktörer som Disney och Apple kommer att påverka den fortsatta tillväxten.

Boeing fortsätter att pressas, efter beskedet att det kommer att dröja åtminstone till sommaren innan 737 Max-planen flyger igen. Aktien stängde på minus 1,3 procent.

När rapportsäsongen nu kommit i gång så har än så länge 58 bolag på S&P 500-listan hunnit rapportera. 67,2 procent av dem har slagit analytikernas förväntningar, skriver Reuters med hänvisning till Refinitiv data.

Igår 16:25
Läs mer om Dagens börs
Illustrationsbild Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sprängningarna i Sverige

Bara ett av tio bombdåd ledde till åtal förra året

Förra året ledde knappt ett av tio sprängdåd till åtal, skriver TT. Att polisen i dagsläget har svårt att sätta dit förövarna innebär att våldet eskalerar och fortsätter ligga på en hög nivå, menar Sven Granath som är kriminolog på polisen i Stockholm.

– Skulle det vara en hög uppklarning skulle det här fenomenet definitivt minska ganska drastiskt, säger han.

För att få en bättre lägesbild och kunna klara upp fler fall ska Polisen, Säpo och Försvarsmakten nu samarbeta i ett nyinstiftat bombdatacentrum.

1 tim
Montage TT
undefined

Polis, Försvarsmakten och Säpo i bombsamarbete

Polisen, Säpo och Försvarsmakten ingår i ett nystartat bombdatacentrum som ska skapa en nationell lägesbild efter vågen av sprängningar, skriver TT. Förhoppningen är att samarbetet mellan myndigheterna kommer att leda till effektivare utredningar, och att sprängningar kan förebyggas.

Förra året ledde knappt ett av tio sprängdåd till åtal.

– Det ställer ju höga krav, det är en stor resurs som krävs för att säkra bevis. Men min uppfattning är att Polismyndigheten blir bättre på det här, säger Marie Borgh, chef för det nationella bombskyddet, till nyhetsbyrån.

1 tim
Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Känd kriminell gripen för sprängdådet

Den man som på onsdagen greps misstänkt för sprängdådet mot en adress på Östermalm tidigare i månaden har kopplingar till det kriminella mc-gänget Bandidos. Det skriver Expressen som hänvisar till uppgifter till tidningen.

Enligt uppgifter till SvD ska han ha varit villkorligt frigiven efter ett långt fängelsestraff.

Enligt tidningen har han fotograferats av polisens spanare när han har deltagit vid Bandidosfester. Han ska också vara kopplad till gängkonflikterna i Östberga och Bredäng i södra Stockholm. Förra året åtalades han för föreberedelse till mord, men friades senare. Han har dessförinnan dömts för mordförsök.

Igår 12:58
Läs mer om Sprängningarna i Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer