Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Därför bör stockholmare ha lägre skatt

Hela Sverige skulle tjäna på att stockholmarna får lägre skatt. fPlus reder ut varför. Men det måste kombineras med ett paket av åtgärder, menar nationalekonomen Johan Eklund.

Stockholms skattebetalare står för mer statliga skatteinbetalningar än 234, eller 80 procent, av landets kommuner tillsammans, trots att bara knappt tio procents av landets befolkning bor i staden. Det visar en kartläggning från Ratsit. Anledningen till obalansen är att relativt många i huvudstaden betalar såväl statlig inkomstskatt som värnskatt.

– Att Stockholm bidrar med mest skatteintäkter är inte förvånande. Men om högproduktiva människor inte beskattades så hårt i det här landet skulle ekonomin växa och välståndet bli högre, säger Johan Eklund, professor i nationalekonomi och vd för Entreprenörskapsforum.

Problemet gäller såklart inte bara Stockholm, även om huvudstaden är en av motorerna i svensk ekonomi. fPlus har exempelvis skrivit om serieentreprenören Bror Lövbrand som flyttade från Dorotea, delvis på grund av ett högt skattetryck. Men i Stockholm finns en högre andel högutbildade än i många andra kommuner, och att dessa människor får avkastning på sina kunskaper och färdigheter är en viktig drivkraft, menar Johan Eklund.

Kan göra att människor väljer att arbeta färre timmar

Därför är det olyckligt, och till och med kontraproduktivt, att humankapital och arbete beskattas så hårt i Sverige, menar han. Det kan göra att människor väljer att arbeta färre timmar och inte investerar i utbildning. Flera studier visar att en slopad värnskatt, som är en del av Januariavtalet, skulle vara självfinansierande, och till och med bidra med mer pengar till statskassan än i dag.

– Det kostar så klart att sänka skatten statsfinansiellt, men det finns goda skäl att tro att vi får ett ökat arbetskraftsutbud, vi får upp sysselsättningsnivån och andelen högutbildade med rätt kvalifikationer i ekonomin. Då skulle vi knuffa upp förädlingsvärdena och gå plus i statskassan, säger Johan Eklund.

Höga marginalskatter och värnskatt del av problemet

Sverige har en av de högsta marginalskatterna i världen, och i Stockholm betalar invånarna mest skatteintäkter i hela landet.

– Med ett sådant resonemang skulle det vara bra för hela landet om skatten på arbete sänktes, oavsett om det sker i Stockholm eller Dorotea, säger han.

En rad problem följer av asymmetrin på den svenska arbetsmarknaden, menar Johan Eklund. Höga marginalskatter och värnskatt är en del av problemet, men förklarar långtifrån hela bilden, understryker han.

– Vi måste få en starkare koppling mellan marginalproduktivitet och de förmågor och kunskaper som skapar ekonomiska värden och den lön som individen får efter skatt. Annars får vi följdproblem i hela ekonomin, säger han.

Han radar upp exempel:

– Vi har problem att attrahera talanger, vi har brist på kompetent arbetskraft och har en sammansättningsproblematik i arbetskraften som skiljer sig kraftigt från hela OECD. Att kunskap är så lågt värderad jämfört med i andra länder leder till stora välståndsförluster i form av stigande vakanstal och uteblivna förädlingsvärden, säger Johan Eklund.

Det krävs reformer på flera områden

Situationen i Sverige är allvarlig. Kunskaper är inte kopplade till lön, incitamenten snedvrids och matchningsproblemen är ansenliga, menar han.

– De tilltagande problemen vi har på arbetsmarknaden kostar årligen fem procent av BNP, eller 250 miljarder kronor, enligt våra skattningar. Och det är lågt räknat, säger han.

– Det kan tyckas vara orealistiskt högt, men det är det inte. Hade vi haft samma arbetsmarknadspolitik som i Tyskland så hade vi inte haft de här bristsituationerna på högproduktiva individer.

Men mer konkret, vad måste göras för att komma till rätta med problemen? Det krävs reformer på flera områden, betonar Johan Eklund.

– Mycket är givna saker, till exempel att adressera integrationsfrågan. Vi har för höga trösklar in på arbetsmarknaden, vilket gör utanförskapsfrågan till ett onödigt stort problem.

En modernisering av arbetsrätten är viktig

Dessutom har små- och medelstora företag stora problem att bli av med inkompetenta medarbetare, som ställer till oreda, menar han. Det skapar en rädsla att anställa, vilket blir en bromskloss i ekonomin.

– Provanställning i all ära, men om man inte kan säga upp medarbetare som missköter sig så minskar viljan att anställa. En modernisering av arbetsrätten är viktig, och måste även innehålla förändringar kring uppsägning av personliga skäl, säger han.

Han ser också svåra utmaningar i utbildningssystemet, på alla nivåer egentligen. Högre utbildning lönar sig för dåligt, och människor läser sådant som inte efterfrågas av arbetsgivarna.

 – Den minsta gemensamma nämnaren handlar om hur vi stimulerar och fångar upp talanger och vilka incitament som människor har för att drivas i rätt riktning. Detta funkar inte alls i Sverige, eftersom produktiv kunskap inte värderas fullt ut, säger Johan Eklund.

– Till exempel finns det studier som visar att analytiska förmågor värderas lågt i Sverige – ett problem som kan kosta en procent i årlig tillväxt av BNP. 

Problemen är alltså större än bara ett högt skattetryck för stockholmare. Men ett första naturligt steg för att rätta till balansen skulle kunna vara att sänka skatten för högproduktiva människor, det vill säga minskad progressivitet i skattesystemet, så att de jobbar mer och bygger välstånd.

– Det skulle hela Sverige tjäna på, inte bara stockholmare. Och det skulle inte kosta en krona, säger han.

Toppnyheter

Illustrationsbild. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Kriget i Syrien

Läkare utan gränser lämnar norra Syrien: ”Svårt beslut”

Den turkiska offensiven i norra Syrien tvingar Läkare utan gränser (MSF) att avbryta större delen av sina insatser i området och kalla hem all internationell personal, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

”Det är ett mycket svårt beslut, och MSF är mycket medvetna om behoven hos flyende och utsatta människor i området”, står det i pressmeddelandet.

Organisationen skriver vidare att den humanitära situationen efter offensiven är närapå bortom kontroll och att läget ser ut att förvärras ytterligare.

2 tim
Turkiska armén i Syrien. Emrah Gurel / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige stoppar export av krigsmateriel till Turkiet

Alla gällande utförseltillstånd för krigsmateriel till Turkiet stoppas. Det har Inspektionen för strategiska produkter, ISP, beslutat, rapporterar TT.

– Det är två gällande tillstånd som återkallas, säger Carl Johan Wieslander, tillförordnad generaldirektör på ISP.

Beslutet har tagits med anledning av händelseutvecklingen i norra Syrien.

– Det är en samlad bedömning av de omständigheter som föreligger, med uttalanden från regeringen, och riksdagen som ställer sig bakom att Sverige ska verka för ett vapenembargo inom ramen för EU, säger Wieslander till TT.

Sverige har enligt honom ingen omfattande export av krigsmateriel till Turkiet, och inga nya affärer har godkänts till landet sedan april 2017.

3 tim
SDF-soldater, som tidigare backades upp av USA. Maya Alleruzzo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ilska inom USA:s försvar: ”SDF gjorde allt vi bad om”

Känslan av frustration och ilska är stor inom den amerikanska militären till följd av president Trumps beslut att lämna Syrien och överge sina kurdiska allierade, rapporterar CNN.

Källor uppger för kanalen att flera högt uppsatta militärer är rasande över hur kurderna har behandlats.

– Kurdiskledda SDF slåss nu mot en styrka som vill förinta dess folk för att vi gav grönt ljus för operationen, säger en källa.

Andra frågar sig vilka följder beslutet kommer att får för USA:s framtida möjligheter att bygga allianser.

– De gjorde allt vi bad dem om, detta är verkligen inte bra, säger en källa.

3 tim
Läs mer om Kriget i Syrien
Anti-brexit-supportrar utanför parlamentet i London. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
Brexit - förhandlingarna

Uppgifter: Brexit-utkast kan vara klart vid midnatt

EU och Storbritannien kämpar för att komma överens om hur ett brexitavtal ska se ut före midnatt på tisdagen, rapporterar Bloomberg. Enligt unionens chefsförhandlare Michel Barnier är det nödvändigt för att de 27 medlemsländerna ska kunna ta ställning till förslaget innan EU-toppmötet inleds i Bryssel på torsdagen.

– Även om det kommer att bli svårt att nå ett avtal – vilket ärligt talat blir svårare och svårare – är det fortfarande möjligt den här veckan, sa Barnier till reportrar på tisdagen enligt Bloomberg.

Storbritanniens premiärminister måste å sin sida kunna presentera ett förslag för det brittiska parlamentet på lördag för att undvika kravet på att be EU om uppskov med utträdet en tredje gång.

4 tim
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.  Virginia Mayo / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Barnier ger tummen ner för nya brexitförslag

De nya brexitförslag som Storbritannien har lagt fram för EU-ledarna är inte tillräckligt bra i sin nuvarande utformning. Det är unionens chefsförhandlare Michel Barniers inställning, uppger tre diplomatkällor för Reuters.

Enligt källorna ska Barnier även ha krävt att förslag ska finnas i slutet av dagen, om något avtal ska hinna godkännas av EU-ledarna under toppmötet på torsdag och fredag.

I annat fall kommer Barnier att rekommendera fortsatta diskussioner med Storbritannien efter toppmötet, enligt källorna.

Idag 12:19
Hans Dahlgren (S). Arkivbild. Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Dahlgren: Tror ett avtal kan nås det närmaste dygnet

Svenska EU-ministern Hans Dahlgren (S) är försiktigt optimistisk efter att EU:s förhandlare Michel Barnier i dag gått igenom förhandlingsläget med Storbritannien inför brexit på ett ministermöte, rapporterar Ekot.

Dahlgren anser att det blivit ett annat klimat efter mötet mellan den brittiske premiärministern Boris Johnsson och hans irländske kollega.

– Nu är det så pass i alla fall att det inte är alls uteslutet att det kan bli en överenskommelse. Kanske till och med det närmaste dygnet, säger han.

Kravet från Barnier är att britterna tar fram nya förslag i form av lagtexter senast i dag för att det ska bli möjligt att nå en uppgörelse innan toppmötet som hålls i Bryssel torsdag och fredag, skriver Ekot.

5 tim
Läs mer om Brexit - förhandlingarna
Sjukvårdsmaterial. Arkivbilder. TT
Krisen i sjukvården

Sjukhusen får vänta – ingen leverans på onsdag

Apotekstjänst AB kommer inte att kunna leverera sjukvårdsmaterial till regionerna på onsdag, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

I går sa företagets vd Tomas Hilmo att man beräknade att leveransen kunde komma igång igen på onsdag.

– Tyvärr är det inte så, jag kan inte säga exakt varför, det har uppstått komplikation och vi måste prioritera de akuta beställningarna, säger Eric Aronson, talesperson på Apotekstjänst, till SVT.

Apotekstjänst, som nyligen tog över som distributör i flera regioner, menar att leveransen dröjer på grund av logistikproblem, där regionerna krävt stora beställningar då det redan var tomt på hyllorna när de tog över.

Det är oklart när den ordinarie leveransen kan komma igång.

3 tim
Akademiska Sjukhuset. Arkivbild. Fredrik Persson /TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Region Uppsala ska utreda om priset gått före kvalitet

Region Uppsala ska utreda om priset kan ha gått före kvalitet när upphandlingen av leverantör av sjukvårdsartiklar gjordes, rapporterar P4 Uppland. Apotekstjänst AB, som vann upphandlingen, har ett lägre pris än den förra leverantören.

– Jag hoppas verkligen inte att det är det som hänt och jag tror inte det, men det är en sak som måste utredas, säger Erik Weiman (M), ordförande i regionstyrelsen, till radion.

Apotekstjänst AB har inte lyckats leverera material sedan företaget tog över som distributör i oktober. Fyra andra regioner har också drabbats.

3 tim
Läs mer om Krisen i sjukvården

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer