Amerikanska valet 2020

Därför blir Joe Biden inte president

Sedan kampanjstarten har Joe Biden haft ledningen i de flesta mätningar mot såväl sina demokratiska motståndare som mot Donald Trump. Trots det lär han inte bli USA:s president, skriver USA-krönikören Jakob Stenberg.

Demokraternas startfält har halverats sedan i somras och kandidater har åkt upp och ned i opinionen, men alltjämt leder en person i de allra flesta mätningarna: Joe Biden.

Den mångårige senatorn och Obamas vicepresident under åtta år har inriktat hela sin kampanj på att han är den som kan besegra president Trump, vilket är den fråga som demokraternas väljare rankar allra högst.

De flesta demokrater är inte socialister

De initiala farhågorna om att hans närgångna stil med flera kvinnor eller kontroversiella voteringar under årens lopp, verkar ha blåst över för stunden. Huruvida en eventuell riksrättsprocess kan hjälpa eller stjälpa Bidenkampanjen står skrivet i stjärnorna, den frågan avgörs av hur amerikanerna ställer sig till processen. Riksrätt handlar till syvende och sist om politik, inte juridik.

Många faktorer talar för att Joe Biden tar sig igenom nålsögat och blir såväl Demokraternas kandidat som USA:s president. I korthet:

 • Kändisskapet. Ända sedan kampanjstarten har Biden varit den i särklass mest kända kandidaten. En faktor som inte bör underskattas i USA, där man väljer person och inte nödvändigtvis parti. Trumps kändisskap var en avgörande faktor till segern i Republikanernas primärval och att han sedermera lyckades vinna över nya väljare.
 • Bromancen med Obama. Att vara nära förknippad med landets mest populäre demokrat, Barack Obama, är en klar fördel. Vicepresidenten blev ett viralt fenomen när memes spreds med honom och hans chef. Det är knappast en slump att Biden refererar till sin kompis Barack så ofta han kan.
 • Basen backar Biden. Två viktiga grupper står alltjämt kvar vid Bidens sida: äldre och afroamerikaner. Så länge dessa är kvar blir det svårt för utmanarna att vinna nomineringen.
 • Average Joe. I valet 2016 gick Trump balansgång för att vinna tillräckligt många arbetarväljare i en rad nyckeldelstater. Nästa år måste presidenten göra om bedriften, men enligt flera mätningar har Biden potential att stoppa balansgången och vinna tillbaka väljare som Clinton förlorade.
 • Demokrater är inte socialister. De allra flesta demokratiska väljare står inte särskilt långt till vänster. Många tror på marknadsekonomin, äger vapen, ogillar höga skatter och vill behålla sjukförsäkringen från sin arbetsgivare. Det gynnar mittenorienterade Biden.
ROBYN BECK / AFP

Joe Biden under en utfrågning förra veckan. Foto: Robyn Beck /AFP

Biden påminner om misslyckade presidentkandidater

Förutsättningarna borde således vara goda för Biden. Men det som talar emot honom riskerar att väga tyngre:

 • Tillbaka till dåtiden. Bidens budskap om att vrida tillbaka klockan är inte vad många amerikaner efterfrågar. Trumps valseger var ett uttryck för ett utbrett missnöje och stora delar av befolkningen upplever en genuin känsla av utanförskap gentemot ett etablissemang på kusterna. Dessutom påminner Biden mer om misslyckade presidentkandidater, som Mondale eller Kerry, än de framgångsrika, som Carter, Clinton och Obama. Alla tre vann på ett mandat att förändra – inte gå bakåt.
 • Oops-faktorn. Under lång tid betraktades Biden som en av Washingtons skickligaste debattörer- Han brukar tillskrivas en del av Obamas seger 2012 när vicepresidenten utklassade sin republikanska utmanare Paul Ryan i en debatt. Nu har han varit svajig i flera debatter. För åtta år sedan gjorde Texas-guvernören Rick Perry bort sig när han glömde bort vilket departement han vill lägga ned och sammanfattade läget med ”oops”. Biden riskerar hamna i ett liknande läge. Om Trump står på andra sidan i ringen kommer presidenten kasta handskarna innan startsignalen ens har gått och i en gyttjefajt vinner Trump 100 gånger av 100.
 • Åldern spelar roll. Att vara 76 år gammal behöver inte vara en nackdel, men inte heller en fördel. Hittills har det knappast gynnat Biden, han har ibland uppträtt virrigt och gjort flera märkliga felsägningar.
 • Hillary 2.0. Skumma affärer och en symbol för det korrupta Washington - oavsett utfall i riksrättsprocessen eller nivån på sanningshalten kommer Trump och hans bas kräva att Biden, likt Hillary Clinton, bör låsas in. Likt Clinton skryter Biden om att han känner världsledare, men en bromance med Macron är inte nödvändigtvis vad amerikaner efterlyser hos sin president.
 • Brist på entusiasm. Tänker Sanders unga socialistväljare köa för att rösta på Biden på valdagen? Vill Yangs ”yang gang” dela ut flygblad? Är Warrens följare peppade på ringa samtal för den tidigare vicepresidentens räkning? I nuläget är det tveksamt om gräsrötterna går samman för att Biden ska bli president.

Tycker du att det är lite fokus på sakfrågor? Det är ingen slump, huvudtemat i Bidens kampanj är inte primärt reformer utan att han är den ende som kan besegra Trump.

Demokraterna måste välja väg

Efter förra årets framgångsrika mellanårsval för Demokraterna stod två saker klart: progressiva sympatisörer entusiasmerades av nya stjärnor på den politiska himlen, men i andra delar av landet övergav samtidigt mer moderata väljare Trump till förmån för mittenorienterade demokrater. Försök hitta en gemensam strategi utifrån de slutsatserna, om du kan.

Demokraterna behöver således bestämma sig för om de ska välja en kandidat som kan slå Trump eller om man ska satsa sina pengar på att försöka göra om landet i grunden.

Med Biden som presidentkandidat riskerar de gå miste om båda sakerna.

Toppnyheter

undefined

Statlig detaljstyrning snärjer kommunerna

Vägen är skakig, osäker och törnbeströdd för landets 290 kommuner, där ett 90-tal redan i år kan komma att gå med underskott.

Sammantaget ökar behoven av skola, vård och omsorg och det blir allt svårare att hitta arbetskraft med rätt kompetens, konstaterar Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting, SKL, i en debattartikel i Västerbottens Kuriren.

Knape påminner om att regeringen har pekat på att om välfärden ska utvecklas i takt med befolkningsförändringarna, så behöver kommuner och regioner 90 miljarder kronor mer fram till 2026.

Trots det väljer regeringen, Centerpartiet och Liberalerna att inte öka de generella statsbidragen i budgetförslaget för 2020. Istället ökar andelen riktade statsbidrag, där staten öronmärker vad pengarna ska användas till, menar SKL:s ordförande.

Utvecklingen oroar Knape, som menar att riktade statliga satsningar hindrar kommuner och regioner att använda resurser där behoven och utmaningarna är som störst.

”I en kommun kan ett ökat antal äldre kräva en större satsning på äldreomsorg medan det i en annan kommun kan finnas ett ökat behov av resurser inom förskolan eller socialtjänsten”, skriver han.

4 nov
Kommunhuset i Danderyd. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stora brister i Danderyd – högsta chefen slutar

Allvarliga brister i hur Danderyds kommun skötte sin ekonomi har lett fram till kommunens ekonomiska kris. Det framgår av en rapport från revisionsbyrån EY som kommer att presenteras på kommunstyrelsens möte på torsdag, enligt DN.

I rapporten konstateras bland annat att riktlinjerna för ekonomistyrning inte tillämpades och att man inte följt kraven på åtgärder vid budgetavvikelser.

I går stod det klart att kommundirektören Åsa Heribertson får sluta.

– Vi behöver ett nytt ledarskap, säger kommunstyrelsens ordförande Hanna Bocander (M) till tidningen.

5 nov
Läs mer om De krisande kommunerna
Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska konjunkturen

Nya rapport: Sverige på väg mot sämre konjunktur

Svensk konjunktur viker och arbetslösheten stiger de närmaste åren, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport som släpps idag tisdag.

– Samtliga indikatorer i Sverige pekar nedåt. Vi ser en väsentligt svagare konjunkturutveckling och en stigande arbetslöshet, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten väntas tillväxten i år bli 1,1 procent, följt av 1,0 procent 2020 och 1,3 procent 2021. Arbetslösheten skjuter i höjden till 7,3 procent 2021.

Den försämrade konjunkturen i omvärlden gör att tillväxten i svensk utrikeshandel minskar. Det påverkar i sin tur investeringar och näringslivets produktion negativt, skriver rapportförfattarna.

5 tim
Annica Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen. Arbetsförmedlingen / TT
undefined

Analyschefen: ”Vi går in i en tydlig avmattning”

Vi ser en tydlig avmattning i den svenska ekonomin och nu stiger arbetslösheten för fjärde månaden i rad, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen, till TT.

I oktober var 357 620 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen – en ökning med runt 17 000 personer jämfört med i fjol. Det motsvarar en arbetslöshet på 7,1 procent – upp från 6,9 procent i oktober i fjol.

– Arbetsmarknaden är fortfarande god, men vi går in i en tydlig avmattning, säger Sundén till TT.

6 tim
Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stort trendbrott: Antalet långtidsarbetslösa ökar

Långtidsarbetslösheten i Sverige ökar för första gången på 16 månader, skriver Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

148 000 personer hade varit utan jobb i över ett års tid i slutet av oktober. Det är 2 000 fler än i oktober förra året.

- Att långtidsarbetslösheten ökar hänger samman med avmattningen i ekonomin, men också med att färre har subventionerade anställningar, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Totalt var drygt 358 000 personer inskrivna hos Arbetsförmedlingen i slutet av oktober.

6 tim
Läs mer om Den svenska konjunkturen
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Bedrägerierna på nätet

Varning för nya pensionsbluffen på nätet

Högre garantipension och bostadstillägg är saker som flera aktörer lockar pensionärer med på Facebook, ofta i Pensionsmyndighetens namn, skriver DN.

Men annonserna är en bluff och bara ett sätt för bedragare att samla in personuppgifter, varnar myndigheten.

– Det har pågått ett tag nu och de byter skepnad med jämna mellanrum, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten till DN.

City pension, Livia Pension, Pensionsförmedlingen och Pensionsföreningen är några exempel på bluffannonsörer, enligt honom.

Erik Fransson vill nu varna allmänheten för den här typen av upplägg i sociala medier.

– Det finns brutala skurkar även där, det får man vara medveten om. Förhoppningsvis kan vi få med oss andra myndigheter i någon sorts bredare folkbildning för att öka kunskapen för de som inte har den digitala mognaden och riskerar att drabbas, säger Erik Fransson.

2 tim
Leif R Jansson / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

It-brotten ökar kraftigt

Var fjärde svensk har någon gång blivit utsatt för ett it–brott. Enligt polisen ökar brottsligheten hela tiden och bedragarna finns både i Sverige och utomlands.

För att undvika brotten bör du byta lösenord ofta, gärna en gång i månaden.

Välj gärna ett svårt lösenord och aldrig ett lösenord med ditt eget namn eller någon familjemedlems, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum, till SVT.

Hon fortsätter:

– Lagra aldrig dina kortuppgifter hos företagen även om de erbjuder det och det är ett bekvämt sätt att handla. Skriv istället in dina kortuppgifter vid varje köp. Följer du de här råden är risken liten att du skall drabbas av it-brott, säger Lotta Mauritzson.

25 okt
Läs mer om Bedrägerierna på nätet
Nyamko Sabuni. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oroligheterna i Malmö

L stödjer inte misstroende mot Morgan Johansson

Liberalerna kommer inte att stödja en misstroendeomröstning mot justitieminister Morgan Johansson (S) uppger partiledaren Nyamko Sabuni på en pressträff i riksdagen. Enligt henne kan den negativa utvecklingen inte lastas på ett enskilt statsråd.

– Det finns inget parti som kan frånta sig ansvaret, inte heller alliansregeringen, säger Sabuni.

Sedan tidigare står det klart att Moderaterna och Kristdemokraterna stöder den misstroendeomröstning mot Johansson som Sverigedemokraterna vill se.

21 min
Före detta utrikesminister Margot Wallström. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Margot Wallström skakad av våldet: Sprids en rädsla

Den före detta utrikesministern Margot Wallström (S) är skakad efter helgens våldsvåg i Malmö där en 15-årig pojke sköts ihjäl och en annan fick livshotande skador.

– Det sprids rädsla och osäkerhet i samhället som leder till bristande tilltro till politiken. Det urholkar på sikt vår demokrati, säger hon i en intervju med Kvällsposten.

Hon menar att det inte räcker med fler poliser utan efterlyser ett helhetstänk där hela samhället involveras för att vända utvecklingen.

2 tim
Ulf Kristersson (M) och Jimmie Åkesson (SD) Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: M och SD erbjuder bara populistiska utspel

Den senaste tidens skjutningar och sprängningar i Malmö dominerar dagens ledarsidor.

Aftonbladets Jenny Wennberg är kritisk till att Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M) lägger fokus på en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson snarare än nationell samling för att lösa problemen. ”När Sverige behöver nationell enighet har de inget mer att erbjuda oss än populistiska utspel”, skriver hon.

Expressens ledarsida menar att det är rätt av oppositionen att utkräva ansvar för den ökande brottsligheten, men konstaterar samtidigt att få problem löses av att justitieministern får avgå.

Sydsvenskans ledare skriver att statens våldsmonopol är utmanat och att dess första och främsta uppgift att säkerställa medborgarnas trygghet vansköts. ”Det är ett misslyckande som i längden inte kommer att kunna pratas eller kommuniceras bort. Vare sig på politisk nivå eller på myndighetsnivå.”

4 tim
Läs mer om Oroligheterna i Malmö
Labours partiledare Jeremy Corbyn. Kirsty Wigglesworth / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Labour: Vi har utsatts för en ”storskalig” cyberattack

Labourpartiet har utsatts för en ”sofistikerad och storskalig cyberattack” på sina digitala plattformar, uppger partiet enligt Sky News.

En talesperson för partiet säger att attacken misslyckades tack vare ett ”robust säkerhetssystem” – och menar att inget dataintrång skedde. Hon säger också att cyberattacken har rapporterats till berörda myndigheter.

Nyvalet i landet hålls den 12 december.

1 tim
En skrattande Nigel Farage i EU-parlamentet i oktober. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Nigel Farage utför bara tjänster för Nigel Farage”

Att Brexitpartiet inte kommer att utmana Torypartiet i dess starkaste fästen får stort utrymme i brittiska medier.

Ett hårt slag för Labourledaren Jeremy Corbyn inför nyvalet, skriver Andrew Hawkins i en analys i The Daily Telegraph. Både Brexitpartiet och Torypartiet är för ett snabbt EU-utträde, och väljarna har tidigare varit relativt uppdelade mellan brexitmotståndare och brexitförespråkare.

”Fram till nu”, skriver han.

Många funderar nu på varför Farage backar från valet, skriver den politiska satirikern Tom Peck i The Independent. Men en sak är säker: Sannolikheten att han inte skulle ställa upp om han hade chans att vinna är lika med noll.

”Du behöver inte ha kollat på kalkylark och mätningar för att veta att den enda person Nigel Farage utför tjänster för är Nigel Farage.”

Farage hinner fortfarande ändra sig, skriver Darren Loucaides i The Guardian. Enligt reglerna får han lämna in valdokumenten fram till 14 november.

”Hans motståndare hinner då inte välja starka kandidater för att bekämpa honom”, skriver han.

2 tim
Läs mer om Valet i Storbritannien
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Handeln i siffror

Dystra siffror för modehandeln

Den totala försäljningen i fysiska butiker och deras e-handel minskade med 1,4 procent i oktober jämfört med samma månad förra året. Även skoförsäljningen minskade med 0,7 procent. Det visar Stilindex från Svensk Handel.

– Om vi räknar på försäljningen i företagens fysiska butiker indikerar det en större nedgång runt 2 procent för både klädhandeln och skohandeln, säger Mikael Sandström, ordförande i Svensk Handel Stil, i en kommentar.

Han fortsätter:

– Den här utvecklingen måste både fastighetsägarna och Handelsanställdas förbund ta till sig. De förstnämnda om de vill ha hyresgäster och facket i de kommande löneförhandlingarna.

3 tim
Brun, Thomas / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Statistik: Dåligt med reor i Sverige under singeldagen

Singeldagen brukar ses som världens största shoppingdag – men i Sverige har shoppingfenomenet inte slagit igenom, skriver TT.

Intresset för dagen växer visserligen men under singeldagen i fjol var rean inte speciellt stor. Priserna sjönk bara 0,27 procent, skriver TT och hänvisar till Prisjakt. Vissa produkter blev till och med dyrare under den 11 november förra året.

Det kan jämföras med ”Black friday” då priserna sänktes med drygt 7 procent i fjol.

Men i år kan rean på singeldagen bl större, spekulerar Prisjakts analytiker Oscar Hagman. Anledningen är att ”Black friday”-rean i år infaller närmare julhandeln än vanligt.

9 nov
Läs mer om Handeln i siffror

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer