USA i fokus med Jakob Stenberg

Därför blir Joe Biden inte president

Sedan kampanjstarten har Joe Biden haft ledningen i de flesta mätningar mot såväl sina demokratiska motståndare som mot Donald Trump. Trots det lär han inte bli USA:s president, skriver USA-krönikören Jakob Stenberg.

Demokraternas startfält har halverats sedan i somras och kandidater har åkt upp och ned i opinionen, men alltjämt leder en person i de allra flesta mätningarna: Joe Biden.

Den mångårige senatorn och Obamas vicepresident under åtta år har inriktat hela sin kampanj på att han är den som kan besegra president Trump, vilket är den fråga som demokraternas väljare rankar allra högst.

De flesta demokrater är inte socialister

De initiala farhågorna om att hans närgångna stil med flera kvinnor eller kontroversiella voteringar under årens lopp, verkar ha blåst över för stunden. Huruvida en eventuell riksrättsprocess kan hjälpa eller stjälpa Bidenkampanjen står skrivet i stjärnorna, den frågan avgörs av hur amerikanerna ställer sig till processen. Riksrätt handlar till syvende och sist om politik, inte juridik.

Många faktorer talar för att Joe Biden tar sig igenom nålsögat och blir såväl Demokraternas kandidat som USA:s president. I korthet:

  • Kändisskapet. Ända sedan kampanjstarten har Biden varit den i särklass mest kända kandidaten. En faktor som inte bör underskattas i USA, där man väljer person och inte nödvändigtvis parti. Trumps kändisskap var en avgörande faktor till segern i Republikanernas primärval och att han sedermera lyckades vinna över nya väljare.
  • Bromancen med Obama. Att vara nära förknippad med landets mest populäre demokrat, Barack Obama, är en klar fördel. Vicepresidenten blev ett viralt fenomen när memes spreds med honom och hans chef. Det är knappast en slump att Biden refererar till sin kompis Barack så ofta han kan.
  • Basen backar Biden. Två viktiga grupper står alltjämt kvar vid Bidens sida: äldre och afroamerikaner. Så länge dessa är kvar blir det svårt för utmanarna att vinna nomineringen.
  • Average Joe. I valet 2016 gick Trump balansgång för att vinna tillräckligt många arbetarväljare i en rad nyckeldelstater. Nästa år måste presidenten göra om bedriften, men enligt flera mätningar har Biden potential att stoppa balansgången och vinna tillbaka väljare som Clinton förlorade.
  • Demokrater är inte socialister. De allra flesta demokratiska väljare står inte särskilt långt till vänster. Många tror på marknadsekonomin, äger vapen, ogillar höga skatter och vill behålla sjukförsäkringen från sin arbetsgivare. Det gynnar mittenorienterade Biden.
ROBYN BECK / AFP

Joe Biden under en utfrågning förra veckan. Foto: Robyn Beck /AFP

Biden påminner om misslyckade presidentkandidater

Förutsättningarna borde således vara goda för Biden. Men det som talar emot honom riskerar att väga tyngre:

  • Tillbaka till dåtiden. Bidens budskap om att vrida tillbaka klockan är inte vad många amerikaner efterfrågar. Trumps valseger var ett uttryck för ett utbrett missnöje och stora delar av befolkningen upplever en genuin känsla av utanförskap gentemot ett etablissemang på kusterna. Dessutom påminner Biden mer om misslyckade presidentkandidater, som Mondale eller Kerry, än de framgångsrika, som Carter, Clinton och Obama. Alla tre vann på ett mandat att förändra – inte gå bakåt.
  • Oops-faktorn. Under lång tid betraktades Biden som en av Washingtons skickligaste debattörer- Han brukar tillskrivas en del av Obamas seger 2012 när vicepresidenten utklassade sin republikanska utmanare Paul Ryan i en debatt. Nu har han varit svajig i flera debatter. För åtta år sedan gjorde Texas-guvernören Rick Perry bort sig när han glömde bort vilket departement han vill lägga ned och sammanfattade läget med ”oops”. Biden riskerar hamna i ett liknande läge. Om Trump står på andra sidan i ringen kommer presidenten kasta handskarna innan startsignalen ens har gått och i en gyttjefajt vinner Trump 100 gånger av 100.
  • Åldern spelar roll. Att vara 76 år gammal behöver inte vara en nackdel, men inte heller en fördel. Hittills har det knappast gynnat Biden, han har ibland uppträtt virrigt och gjort flera märkliga felsägningar.
  • Hillary 2.0. Skumma affärer och en symbol för det korrupta Washington - oavsett utfall i riksrättsprocessen eller nivån på sanningshalten kommer Trump och hans bas kräva att Biden, likt Hillary Clinton, bör låsas in. Likt Clinton skryter Biden om att han känner världsledare, men en bromance med Macron är inte nödvändigtvis vad amerikaner efterlyser hos sin president.
  • Brist på entusiasm. Tänker Sanders unga socialistväljare köa för att rösta på Biden på valdagen? Vill Yangs ”yang gang” dela ut flygblad? Är Warrens följare peppade på ringa samtal för den tidigare vicepresidentens räkning? I nuläget är det tveksamt om gräsrötterna går samman för att Biden ska bli president.

Tycker du att det är lite fokus på sakfrågor? Det är ingen slump, huvudtemat i Bidens kampanj är inte primärt reformer utan att han är den ende som kan besegra Trump.

Demokraterna måste välja väg

Efter förra årets framgångsrika mellanårsval för Demokraterna stod två saker klart: progressiva sympatisörer entusiasmerades av nya stjärnor på den politiska himlen, men i andra delar av landet övergav samtidigt mer moderata väljare Trump till förmån för mittenorienterade demokrater. Försök hitta en gemensam strategi utifrån de slutsatserna, om du kan.

Demokraterna behöver således bestämma sig för om de ska välja en kandidat som kan slå Trump eller om man ska satsa sina pengar på att försöka göra om landet i grunden.

Med Biden som presidentkandidat riskerar de gå miste om båda sakerna.

Dela

Öppna i ny flik

Toppnyheter

Arkivbild. Richard Drew / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Wall Street handlas på nya rekord – Snap lyfter på rek

New York-börserna steg även på fredagen när investerare begrundade både kinesiska och amerikanska makrodata, noterar CNBC. Vid 17.45-tiden var de ledande indexen mestadels högre:
• S&P 500: +0,2%
• Nasdaq: +/- 0,0%
• Dow Jones: +0,1%
Antalet byggstarter i USA steg nära 17 procent i december, den högsta nivån på 13 år. Samtidigt har rapportsäsongen börjat starkt, då 72 procent av S&P 500-bolagen har rapporterat bättre resultat än väntat enligt Factsets snittestimat, skriver CNBC. Samtidigt backade USA:s industriproduktion aningen mer än väntat i december.

Kinas BNP-tillväxt blev 6,1 procent i det fjärde kvartalet, den lägsta på tre decennier. Siffran var väntad och det var små indexrörelser när de kinesiska börserna stängde för veckan. Stockholmsbörsen och de ledande europeiska börserna handlades däremot upp klart.

Teslas aktie backade i går efter en sänkt rekommendation från Morgan Stanley. På fredagen fortsatte aktien ner runt 1 procent efter att USA:s fordonssäkerhetsmyndighet NHTSA meddelat att de överväger en begäran att granska Teslabilar som ska ha accelererat okontrollerat.

Twitter handlades kring ner ungefär 1 procent efter att UBS sänkt rekommendationen för aktien. Samtidigt höjde storbanken rekommendationen för Snap, som steg drygt 4 procent.

Visa, Home Depot och McDonalds fanns bland vinnarna på storbolagslistan Dow Jones.

Alphabet som i går för första gången stängde med ett marknadsvärde på över 1 000 miljarder dollar fortsatte upp på fredagen. Aktien steg knappt 1 procent.

2 tim
Stockholm. Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stockholm avslutade stark vecka på nya rekordnivåer

Stockholmsbörsen steg tydligt på fredagen och stängde på nya rekordnivåer efter att de ledande indexen handlats klart högre:
• OMXSPI: +0,8 %
• OMXS30: +0,8 %
Det innebär att storbolagslistan stängde 2,2 procent högre för veckan på rekordnivån 1 825,94 punkter.

Under morgonen släppte Kina nya siffror som visade att BNP ökade med 6,1 procent i det fjärde kvartalet, vilket var i linje med förväntningarna. Flera analytiker uttryckte förhoppningar om att den kinesiska ekonomin nu har bottnat.

OMXS30 toppades av Boliden, som steg 2,7 procent följt av Astra Zeneca på 2,4 procent och Electrolux på 2,1 procent. Bland de få aktier på storbolagslistan som stängde på rött fanns Skanska och Atlas Copco. Ericsson stängde strax under nollan. Enligt SvD Näringsliv riskerar Ericsson miljardböter från den pågående granskningen i Kina av bolagets licensavgifter.

Läkemedelsbolaget Sobi gjorde en omvänd vinstvarning i går kväll och aktien rusade nästan 9 procent på fredagen.

Analyshusen levererade flera aktierekommendationer under morgonen. Bland annat inledde Berenberg bevakning av hjälmbolaget Mips med rådet köp. Aktien steg 6,6 procent.

Pareto höjde i sin tur Betsson och Netent till köp, medan sektorkollegan Evolution Gaming sänktes till behåll. Betsson och Netent steg 2,3 respektive 5,1 procent, Evolution Gamings aktie handlades ner 0,2 procent.

SSM fortsatte upp 7,5 procent i spåren av att Amasten gick in som ny storägare i veckan.

SBB meddelade att man säljer fastigheter för 11 miljarder för att betala av banklån. Köpare av merparten av bestånden är Nyfosa. SBB:s aktie steg från minus 1 procent och stängde oförändrad. Nyfosa handlades volatilt efter beskedet men stängde på plus 1,6 procent.

Idag 10:31
Koji Sasahara / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Små rörelser i Asien efter kinesiska BNP-siffror

Utvecklingen var blandad på Asienbörserna under fredagen med mestadels små rörelser i de ledande indexen. Vid stängning såg det ut som följer:
• Nikkei: +0,5 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: –0,3 %
• Hongkong: +0,6 %
• Kospi: +0,1 %

Under natten släppte Kina BNP-siffror som visar att tillväxten i det fjärde kvartalet uppgick till 6 procent, jämfört med samma period föregående år. Enligt Reuters var det i linje med förväntningarna. För helåret 2019 uppgick BNP-tillväxten till 6,1 procent – den lägsta nivån på 29 år.

Daniel Gerard, strateg på State Street Global Markets, menar ändå att statistiken är goda nyheter för Kina då den tyder på att ekonomin nu bottnar för att sedan vända.

Idag 04:30
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Så mycket mer skatt drog staten in förra året

Förra årets deklarationer visar att staten fick in betydligt fler miljarder både från företag och privatpersoner jämfört med året innan, skriver Di.

Privatpersoners slutliga skatt blev närmare 12 miljarder kronor högre i deklarationerna 2019 än för deklarationerna 2018 och skatter från företag och juridiska personer ökade med 10 miljarder, visar statistik från SCB.

Di skriver att på den positiva sidan för löntagarna var att skattereduktionerna ökade med 10 miljarder.

Företag och andra juridiska personer hade en beskattningsbar inkomst på 662 miljarder, drygt 8 procent mer än för 2017. De betalade in 201 miljarder i skatter och avgifter, en ökning med 10 miljarder kronor. Den främsta förklaringen är att bolagsskatten ökade med 6 miljarder kronor, skriver Di.

12 jan
Nesvold, Jon Olav / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Plastpåseskatten – dyr symbolpolitik utan nytta

”Regeringens plastpåseskatt är ytterligare ett exempel på dyr miljöpolitik, som vare sig hjälper naturen eller vår ekonomi”, skriver Niklas Wykman (M) på Dagens Samhälles debattsida.

Han menar att den nya skatten på plastbärkassar innebär en skattehöjning på flera hundralappar per år för en vanlig barnfamilj.

Han kritiserar även att regeringen räknar med att den nya skatten ska ge flera miljarder kronor till statskassan – trots att syftet är att konsumtionen ska minska.

”Att bygga skattepolitiken på skattebaser som man avser fasa ut är inte en ansvarsfull ekonomisk politik”.

Idag 09:16
Läs mer om Det svenska skattetrycket