TT
Industriavtalets framtid

Därför blir inget sig likt för näringslivet efter corona

Coronaviruset sätter fingret på den moderna ekonomins akilleshäl – de globaliserade leveranskedjorna. ”Detta är ett uppvaknande som kommer att rita om industrilandskapet när företag inser hur sårbara de är”, säger en tung börs-vd till fPlus.

Coronaviruset går fram som liemannen i Europa och stänger gränser och orsakar ekonomiskt kaos. Flera bedömare menar att vi snart har en ekonomisk depression på halsen.

Erik Stenfors, vd på företaget Hanza som hjälper företag att regionalisera sin produktion i stället för att ha den utspridd på globalt lokaliserade underleverantörer, menar att pan-epidemin kommer att förändra den globaliserade produktionskedjan i grunden.

– Jag tror att Coronaviruset är ett uppvaknande som kommer att rita om industrilandskapet eftersom företag inser hur sårbar deras produktionsprocess är. Ett företag kan vara beroende av flera olika underleverantörer som i sin tur är beroende av andra underleverantörer. När ett så pass allvarligt störningsmoment som Corona inträffar innebär det naturligtvis allvarliga störningar och det är vad vi ser händer nu, säger Erik Stenfors.

Erik Stenfors, vd på företaget Hanza.

Produktionen uppe på full kapacitet

Erik Stenfors var med när coronaviruset exploderade i Kina i slutet av januari och produktionen i företagets fabrik i Shanghai upphörde över en natt.

– Vi hade två veckor där vi var tvungna att stänga helt och några veckor med låg kapacitet, men vi ser inte att det kommer att påverka året, och vi arbetar enligt en plan för hur vi ska komma ikapp med produktionen.

Men nu, cirka två månader senare, är företaget uppe på full kapacitet igen. Nyckeln för att produktionen skulle återhämta sig så pass snabbt var dels att få kontroll på smittspridningen och därmed den stora osäkerheten dels att Hanzas produktion inte är beroende av långa leveranskedjor.

– Lyckligtvis klarade sig vår fabrik utan några coronafall och närheten till underleverantörer gjorde att vi snabbt kom upp i 80 procents produktion igen.

Enligt Erik Stenfors kommer det tillfälliga produktionsstoppet inte att påverka årsresultatet.

– Det kommer givetvis att slå mot det första kvartalet men vi ser inte att det kommer att påverka årsresultatet. Vi har också en plan för hur vi ska komma ikapp med produktionen för de kommande kvartalen.

Jan Olhager, professor i Teknisk Logistik vid Lunds universitet.

Jan Olhager, professor i Teknisk Logistik vid Lunds universitet, anser att Coronaviruset är ett uppvaknande.

– Jag tror definitivt att många företag efter att Coronakrisen lagt sig kommer att se över sina leveranskedjor för att se om de inte kan skapa kortare och regionala försörjningskedjor där man både sourcar och producerar, samt säljer på en hyfsad nära och begränsad marknad, för att minska globala risker.

Erik Stenfors menar att företagens beslut att flytta hem produktion, så kallad ”backsourcing”, är en process som pågått ett tag.

– Företag har mer och mer börjat upptäcka att det inte alltid är så billigt att tillverka i Asien. Dels minskar skillnaderna i kostnad genom löneutjämning och robotisering. Dels har många bolag börjat se till totalkostnaden, med frakter, returer och övervakning med mera.

– Sen har vi miljöaspekten som verkligen växt sig stark de senaste åren där transporternas inverkan på miljön allt mer ifrågasätts, och så nu kommer Coronaviruset, som ytterligare visar hur sårbara företagen är när man har flera olika underleverantörskedjor inflätade i varandra, fortsätter han.

För att möta marknadens behov har Hanza idag 17 fabriker lokaliserade i fem regionala tillverkningsparker runt om i världen.

– Vi ser att fler företag väljer att tillverka sina produkter där de ska säljas och där man har en större kontroll på produktionen, säger Erik Stenfors.

Något som även Jan Olhager ser i sin forskning.

– Marknadsperspektivet finns med i bedömningen så att produktion lokaliseras nära en viktig marknad. Det finns också en stark koppling mellan att ta hem produktion till där företagen har sina forsknings- och utvecklingsavdelningar, för att ha närhet till produkt- och processinnovationer, menar Jan Olhager.

– När vi gjorde en stor undersökning 2016 av hur företag agerat i de nordiska länderna blev resultatet att de tar hem rätt mycket även om det fortfarande är ett nettoutflöde. Undersökningen visade också att den produktion man tar hem är tänkt att sälja på framförallt den europeiska marknaden, konstaterar Jan Olhager.

Toppnyheter

En stor del av de äldre är noga med att undvika andra. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

70-plussare duktiga på att följa rekommendationerna

Personer över 70 är duktiga på att följa myndigheternas rekommendationer om att hålla sig för sig själva under coronapandemin. Det visar en undersökning från Göteborgs universitet där människor själva har fått skatta hur för väl de följer riktlinjerna.

Åtta av tio 71-åringar i undersökningen uppger att de undviker sociala kontakter.

– Det är ganska oschysst att säga att de äldre inte följer myndighetens rekommendationer för det ser vi klart i vår forskning att de faktiskt gör, säger Pär Bjälkebring, en av forskarna bakom undersökningen.

19 min
Emanuel Karlsten. TT
undefined

Karlsten: Flera fel i New York Times Sverigeartikel

En artikel om den svenska coronastrategin i New York Times har fått mycket stor spridning på nätet. Men artikeln innehåller flera felaktigheter, skriver journalisten Emanuel Karlsten på sin blogg.

Han påpekar bland annat att New York Times uppger att målet med den svenska strategin ska ha varit att rädda ekonomin, vilket inte stämmer.

”Detta är den övergripande premissen för artikeln därför är felet särskilt allvarligt”, skriver Karlsten.

Han påpekar också att en del siffror i artikeln är fel och att flera jämförelser som görs innehåller brister.

43 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Arkivbild. JOSH EDELSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Gilead: Remdesivir minskar risk att dö i covid-19 kraftigt

Behandling med substansen remdesivir minskar kraftigt risken att dö i covid-19 för svårt sjuka patienter, uppger läkemedelsbolaget Gilead i ett pressmeddelande. Enligt data från en studie som bolaget presenterade på fredagen minskade risken att dö med 62 procent jämfört med personer som fick standardbehandling.

Samtidigt uppger Gilead att det krävs fler kliniska studier för att utvärdera hur effektivt läkemedlet är.

Aktien tappade något efter nyheten men var ändå upp runt 2 procent i den tidiga handeln i New York.

2 tim
Arkivbilder, bröstoperationer. TT
undefined

Plastikkliniker ser rusning i coronapandemins spår

Plastikkliniker runt om i världen rapporterar en ökning av antalet skönhetsbehandlingar, rapporterar BBC.

Orsaken tros vara att personer som genomgår operationer under pandemin kan passa på att dölja ingreppen bakom ansiktsmasker – eller stanna hemma – utan att det uppfattas som märkligt.

Aaron Hernandez i Los Angeles har gjort en fillerbehandling.

– Att fixa läpparna är inte något som alla män gör, en del tycker att det är avvikande. Därför stannade jag hemma och återhämtade mig, och när jag går ut igen kommer ingen se vad jag gjort, säger han.

Idag 06:27
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Dennis Martinsson. PAVEL KOUBEK/TT / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Gui Minhai

Expert: Domen välskriven – lär står sig i hovrätten

Den friande domen om tidigare ambassadören Anna Lindstedt är välskriven och kommer troligen inte att ändras om den skulle överklagas till hovrätten. Den bedömningen gör Dennis Martinsson, universitetslektor i rättsvetenskap vid Stockholms universitet, som TT har pratat med.

Han säger också att den friande domen inte är förvånande.

– För ett fällande krävs att man i princip ska ha förhandlat med främmande makt utan godkännande från regering eller UD, och att det dessutom ska gå att bevisa, säger Martinsson.

Inte heller Kinaanalytikern Oscar Almén är förvånad. Han tror att Kina är nöjda med domen, eftersom den indikerat att landet inte varit inblandat.

– Det rapporteras knappt om det överhuvudtaget i kinesiska medier och den kinesiska ambassaden har gått ut och sagt att man inte har något med detta att göra, säger han till SVT Nyheter.

1 tim
Anna Lindstedt och den friande domen i Stockholms tingsrätt.  TT
undefined

Lindstedt glad och lättad efter den friande domen

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt är glad och lättad efter den friande domen.

– Nu ska jag försöka komma tillbaka till ett normalt liv, säger hon till Dagens Nyheter.

Lindstedt åtalades för egenmäktighet i förhandling med främmande makt, men enligt Stockholms tingsrätt kan åklagaren inte bevisa att hon har ”förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen”. Även om hon hade gjort det hade hon varit behörig att göra detta i egenskap av ambassadör.

4 tim
Anna Flodin, rådman och rättens ordförande meddelar att Anna Lindstedt, tidigare ambassadör i Kina frias av tingsrätten. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ex-ambassadör frias – fick förhandla med Kina

Den tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias från anklagelser om egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Det meddelar Stockholms tingsrätt.

Enligt Stockholms tingsrätt har åklagaren inte bevisat att hon har förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen. Rätten anser dock att Anna Lindstedt hade varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina.

– Den åtalade ambassadören har haft rätt att förhandla med Kina, hon har varit ett behörigt ombud, säger rådmannen Anna Flodin på en pressträff.

Åtalet kretsade kring ett möte mellan Lindstedt, två kinesiska företagare och den fängslade förläggaren Gui Minhais dotter Angela Gui.

Idag 09:02
Läs mer om Fallet Gui Minhai

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer