Sören Anderson
De svenska krispaketen

Därför blev 400 000 företagare utan krishjälp – "Får bomma igen helt"

400 000 småföretagare förblir en blind fläck i regeringens krisstöd. Många tvingas nu att att vända på varenda krona för att inte möta en personlig tragedi. ”När man väljs bort på det här sättet oroar jag mig för vad det kommer att innebära för min och andra företagares skattemoral”, säger företagaren Anders Nyberg.

Trots att regeringen pumpar ut åtskilliga krismiljarder till näringslivet når en försvinnande liten andel Sveriges närmare 400 000 enskilda näringsidkare.

En av de drabbade är ljudteknikern Anders Nyberg i Stockholm som åkte på en tvärnit efter vårens kollaps i eventbranschen. Och värre kommer bli. Under sommarens konsert- och evenemangstorka räknar han kallt med ett 95 procentigt inkomstbortfall.

– Det finns ingen lönsamhet i det jag håller på med just nu. Jag lever på folksamlingar och så länge vi har en maxgräns för 50 personer har jag i princip yrkesförbud. I sommar kommer det att vara helt dött. Jag gjorde mitt sista inbokade jobb för sommaren i går och nästa bokning är först den 3 september, säger Anders Nyberg.

Medan företaget blöder pengar kommer Anders Nyberg inte kunna ta del av korttidspermitteringar eftersom de bara ges ut till företagare med aktiebolag. På liknande sätt väntas han stå utanför det kommande omställningsstödet då det baseras på höga fasta kostnader och inte lönekostnader som är den stora utgiftsposten för enskilda företagare. Hyresrabatter, där både staten och hyresvärden kommer överens om att halvera hyran, ser inte heller ut att gå i lås. Visserligen finns det skatteanstånd och företagslån, men det är pengar som i förlängningen måste betalas tillbaka och som inte klassas som regelrätt stöd.

Blir bakbunden

Den enda riktiga åtgärd som återstår är att låta företaget vara vilande och ta ut a-kassa. Men det är i grunden ingen företagsfrämjande åtgärd, menar Anders Nyberg.

– Har man ett vilande företag blir allting väldigt bakbundet. Man får bomma igen helt, man kan inte marknadsföra företaget och hemsidan måste stängas ner. Då kommer jag inte kunna utföra ens ett uppdrag om det skulle dyka upp under sommaren. Det är inte som för en löntagare som kan ta vissa jobb och ändå få ut en del av a-kassan, säger han.

Jag måste vända på varenda krona nu. Allt kommer att behövas för att överleva.

I slutändan är sparpengarna den enda krishjälp som Anders Nyberg kan förlita sig på.

– Nu lever jag på mina inkomster från fjolåret. Jag har också haft otroligt tur att jag har fått tillbaka mycket skatt från deklarationen. Jag måste vända på varenda krona nu. Allt kommer att behövas för att överleva, säger han.

Vill göra allt ”by the book”

Efter drygt 30 år av skattesolidaritet är det hela en omtumlande känsla - att ge så mycket och ändå få så lite tillbaka, förklarar Anders Nyberg.

– Jag har alltid tyckt att det är viktigt att betala skatt och att göra allt ”by the book”. Jag har ingen lust att göra avdrag i företaget utan vill hellre att pengarna ska gå till skolböcker till mina barn eller till att lägga asfalt på vägarna. Men när man väljs bort på det här sättet oroar jag mig för vad det kommer innebära för min och andra enskilda företagares skattemoral i förlängningen, förklarar han.

En fråga som fortfarande inte kan besvaras är varför regeringen gör så stor skillnad mellan enskilda firmor och aktiebolag under krisen.

Det känns som om vi företagare med enskilda firmor inte tas på allvar. Att vi jobbar med någon bisyssla som inte skapar något värdefullt för samhället.

– Varför inför man en så unik åtgärd som korttidspermittering för aktiebolag under pandemin medan a-kassan för enskilda företagare är precis densamma som när det inte är pandemi? Det känns som om vi företagare med enskilda firmor inte tas på allvar. Att vi jobbar med någon bisyssla som inte skapar något värdefullt för samhället.

Svänger rejält

Petra Nilsson är enskild företagare i frisörsalongen Klippgränden i Kumla och befinner sig i en liknande situation. Under sommaren räknar hon med att omsättningen kommer minska med 25–30 procent.

– Nu när högsäsongen börjar brukar det vara fullbokat varje vecka. Folk ska på bröllop, studentavslutningar eller gå på semester. Men nu när allt ställs in blir det väldigt kännbart. Det svänger till rejält i bokningarna, förra veckan var det fullbokat men den är veckan är det väldigt lugnt, säger hon.

Som viss kompensation har Petra Nilsson fått godkänd hyresrabatt för tre månader. Men det räcker inte för att täcka upp för det stora intäktstappet. För att rädda företaget måste hon också gräva ur egen ficka.

– De senaste månaderna har jag hela tiden tvingats ta ut mindre lön för att inte belasta företagets ekonomi. Det är tur att jag har en delad hushållsekonomi, annars hade det varit väldigt tufft att betala bolagens fasta kostnader när lönen krymper, säger hon.

Måste köra på

Petra Nilsson ser inte heller statsfinansierad sjukfrånvaro och a-kassa som ett hållbart alternativ.

– Som egenföretagare måste man passa sig noga med att ta sjukfrånvaro eller gå på a-kassa. Vi måste ju fortfarande köra på eftersom det fortfarande kommer kunder. Om varken jag och mina kollegor är på plats finns det ingen som kommer att hålla uppe Klippgränden, säger Petra Nilsson och avslutar:

– Det är tråkigt att man satsar stora pengar på storbolag och inte småföretagare. Jag har varit en skötsam företagare och följt reglerna till punkt och pricka. Så det är klart att man blir besviken på den lilla hjälp man får, säger hon.

Bakomliggande tondövhet

Harry Goldman, som är vd på Nyföretagarcentrum Sverige, tycker att det är beklagligt att Sveriges enskilda näringsidkare i princip utesluts från regeringens krispaket. Han menar att det finns en bakomliggande tondövhet för gruppens förutsättningar. Han hänvisar bland annat till det aktuella omställningsstödet som bara ges ut på villkoret att företagen tjänar 250 000 kronor i årsomsättning.

Det är såklart positivt att regeringen har varit snabba med krispaketen, men det är illavarslande att man inte har tänkt på de enskilda företagarna.

– Det finns många enskilda firmor som inte kommer att nå upp till kravet. Regeringen verkar ha glömt bort de hundratusentals småföretag i Sverige som måste börja från grunden med låg inkomst, låg skuldsättning och sen succesivt växla upp. Det är såklart positivt att regeringen har varit snabba med krispaketen, men det är illavarslande att man inte har tänkt på de enskilda företagarna, säger Harry Goldman.

Enligt Goldman är det främst unga företagare med utländsk härkomst och kvinnor som kommer att drabbas värst av en utebliven krishjälp. Det går emot regeringens egna ambitioner att driva på jämlikheten.

– Om man kapar den understa grenen i näringslivet kommer det att få effekter för samhället. Vi kan förvänta oss fler konkurser och flera miljarder i förlorade skatteintäkter varje år. Det slår också mot sysselsättningen. Man bör komma ihåg att grupper med utländsk härkomst sysselsätter mer och skapar fler jobb. Dessutom anställer de i hög grad personer som står utanför arbetsmarknaden, säger Goldman.

I en skriftligt kommentar från Finansdepartementet skriver man att regeringen har presenterat historiskt stora krisåtgärder för att rädda jobb och företag genom att ha infört olika stödåtgärder för att täcka många olika situationer. 

På frågan om varför krispaketen inte träffar rätt och vilka signaler det sänder till Sveriges enskilda företagare svarar man med en kort redogörelse för de kritiserade paketen som finns.

”Som exempel finns möjligheten att sätta av hela förra årets resultat till periodiseringsfonden. Enskilda näringsidkare kan alltså få tillbaka preliminärskatt inbetald 2019 för sin lön och annat överskott från näringsverksamheten. Vi har också anpassat reglerna för egenföretagares a-kassa, sänkt egenavgifterna och anpassat ersättningsreglerna för egenföretagare som drabbas av sjukdom.”

”Regeringen följer utvecklingen mycket noga och är redo att snabbt vidta åtgärder om läget förändras”, står det i kommentaren.

Toppnyheter

Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

1 tim
BIlder från delstaten Arizona, USA. TT
undefined

Högsta dygnssiffran i USA – Arizona ny virus-hotspot

Över 59 000 människor konstaterades smittade av coronaviruset i USA under onsdagen – högsta siffran någonsin, enligt tidningen New York Times databas. Minst fem delstater – Missouri, Texas, Tennessee, Utah och West Virginia – rapporterade sina högsta dagliga siffror någonsin i går.

Arizona tampas med ett omfattande utbrott som börjar bli svårt för sjukhusen att hantera och senaste veckan har dagligen 3 600 nya fall konstaterats. I går hamnade delstaten i topp över NYT:s lista över virus-hotspots i världen, som mäter spridningen av viruset i förhållande till folkmängden.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt
Iva på Södertälje sjukhus.  Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Minskad dödlighet bland iva-patienter: ”Ger hopp”

Dödligheten inom 30 dagar för covidpatienter som vårdas på intensivvårdsavdelning har minskat kraftigt, visar siffror från Svenska intensivvårdsregistret som SVT kartlagt.

I mars var mortaliteten 34 procent, i april 19 procent och i maj endast fyra procent.

– Det är hoppingivande och glädjande, men kräver också en djupare analys, säger Björn Persson, verksamhetschef för intensivvården på Karolinska universitetssjukhuset.

Han och andra läkare som SVT pratat med menar att läkemedel och lärdomar ligger bakom utvecklingen.

3 tim
Illustrationsbild/1177-appen. Janerik Henrsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

1177 slår rekord – stort intresse för virustester

Vårdsajten 1177 slog i juni rekord med sju miljoner inloggningar, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Framför allt är det tester för pågående infektion av covid-19 och antikroppstest som lockar.

Ofta går provsvaren att läsa på webben och den nya toppnoteringen på antalet inloggningar är nästan en miljon över rekordsiffran i mars när covid-19 började spridas i landet.

Ökningen kan leda till att fler använder digital vård i framtiden, tror e-hälsostategen Sven-Åke Svensson.

– Fler vänjer sig vid de digitala tjänsterna, säger han till radion.

4 tim
Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare 49 coronatester i väst kan vara felaktiga

Ytterligare 49 personer I Västra Götaland kan ha fått fel svar på sina coronavirustester på grund av defekt provutrustning, skriver GP. De felaktiga testerna har gjorts på fem olika vårdcentraler.

– Vårdcentralen har använt testkit som inte skulle ha använts, så vi kan inte garantera att testresultaten är korrekta, säger Lars Palmqvist, verksamhetschef för klinisk mikrobiologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Tidningen har tidigare rapporterar att 70 tester kan ha gett fel resultat av samma anledning.

Igår 17:42
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Elon Musk. BRENDAN SMIALOWSKI / TT NYHETSBYRÅN
Krisen i Tesla

Musk: Tesla ”väldigt nära” självkörande fordon

Elon Musk uppger att Tesla är ”väldigt nära” att utveckla helt självkörande fordon, i ett förinspelat inslag i världskonferensen för AI i Shanghai skriver Bloomberg.

Musk säger i intervjun att bolaget löst de flesta utmaningarna för att fordonen ska uppnå självkörningsnivå 5, vilket innebär att fordonen är autonoma utan mänsklig inblandning i alla typer av trafik.

Innan året är slut tror Musk att de grundläggande nivåerna för självkörandenivån kommer att ha uppnåtts och uppger att ”det inte finns några fundamentala hinder”, skriver Bloomberg.

7 min
Arkivbild.  Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tesla slår ut sina kinesiska konkurrenter – tre i konkurs

Sedan Tesla lanserade sin fabrik i Kina har deras försäljning ökat rekordartat. Under det senaste halvåret har minst tre andra lokala kinesiska aktörer kastat in handduken, skriver Bloomberg.

Förra veckan gick elbilstillverkaren Byton Limited i konkurs efter att Teslas grepp om marknaden hårdnat och den amerikanska jätten säljer nu en fjärdedel av världens elfordon, skriver nyhetsbyrån.

En anledning till att de mindre företagen slås ut är att deras svårighet att få tillgång till riskkapital. Dessutom har efterfrågan på deras fordon minskat bland de rika i Kina när Teslas märke stärkts.

3 tim
Läs mer om Krisen i Tesla

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer