SÖREN ANDERSSON
Diskussionen om LAS

Därför är S redo att ändra LAS

I en fPlus-intervju säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att överenskommelsen med C och L om arbetsrätten inte på något sätt gör ont. ”Jag tror nämligen att det är rätt och riktigt att göra så här”, säger hon till fPlus. S-profilen Vidar Andersson tolkar hennes uttalande som att Socialdemokraterna är mer öppna för en förändring av LAS än vad många tror.

Det är på Ylva Johanssons eget område, arbetsmarknadspolitiken, som Socialdemokraterna har tvingats till de största eftergifterna i samband med fyrpartiöverenskommelsen. Framförallt inom arbetsrätten. Ändå tycks arbetsmarknadsministern positiv till att lagen luckras upp.

– Just på mitt politikområde har vi stora meningsskiljaktigheter. Men vi hade 28 procent av rösterna i valet. Det innebär naturligtvis kompromisser och i ett samarbete måste alla få igenom delar av sin politik. Det är grunden i ett demokratiskt samarbete, säger Ylva Johansson.

 En uppgörelse är inte helt utan smärta.  En kompromiss är en kompromiss, menar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.  SÖREN ANDERSSON

På LAS-området har hon tidigare haft ett högt tonläge vad gäller undantagen i turordningsreglerna och har till och med velat ta bort dem helt. Men enligt överenskommelsen ska det nu införas betydligt fler undantag än i dag.

– Nej, det gör inte ont. Socialdemokraterna gick inte till val på detta, det kan jag ärligen säga. Men uppgörelsen gör inte ont någonstans. Jag tror nämligen att det är rätt och riktigt att göra så här, säger Ylva Johansson.

– Det en kompromiss som har nåtts. Det står att det ska bli betydande undantag i turordningsreglerna. Det står också att den anställda ska skyddas mot godtycke och att det ska upprätthållas en balans mellan arbetsmarknadens parter. Man ska också förstärka möjligheterna till kompetensutveckling och omställning. Så uppgörelsen är en kompromiss med många delar, säger Ylva Johansson.

Gör det inte ont att göra en 180-gradig svängning mot vad du lovade väljarna bara för ett halvår sedan?

– Nej, det gör inte ont. Socialdemokraterna gick inte till val på detta, det kan jag ärligen säga. Men uppgörelsen gör inte ont någonstans. Jag tror nämligen att det är rätt och riktigt att göra så här, säger Ylva Johansson.

Vad anser du att Socialdemokraterna vinner på uppgörelsen?

– Styrkan i uppgörelsen är att vi överhuvudtaget har en regering. Det är en regering som har möjlighet att vara handlingskraftig, baserad i mitten av svensk politik och med brett mandat från riksdagen. Och den marginaliserar Sverigedemokraterna. Att hålla Sverigedemokraterna, med sina djupt problematiska rötter, utanför anser jag vara väldigt viktigt, säger Ylva Johansson.

Men vägen fram till regeringsbildningen har varit historiskt lång. Medierna har inte varit sena att rapportera om inre splittringar i partierna samt hemliga papper och överenskommelser i slutna rum.

– Det är klart att processen inte har varit helt utan smärta. De ingående partierna har verkligen fått bjuda till. Centern och Liberalerna har ju haft ett annat samarbete i 14 år och vi står ganska långt ifrån varandra på flera områden.

Åtgärderna ska genomföras efter en utredning och senast 2021. Hinner ni med detta?

– Ja det gör vi. Men det kommer att bli ett omfattande arbete. Det finns väldigt många avtal i dag på arbetsmarknaden som bygger på den befintliga arbetsrätten. Det måste man ta i beaktande när man förändrar arbetsrätten, säger Ylva Johansson.

Jag föreställer mig att de mellan skål och vägg har sett ett behov av justeringar.

S-märkte ledarskribenten Widar Andersson tror att man inom både Socialdemokraterna och LO ser ett stort behov av att uppdatera arbetsrättslagstiftningen som har varit ett laddat område alltsedan det lagstiftades om det för över 40 år sedan.

– Jag tror att Ylva Johansson, tillsammans med både Socialdemokraterna och LO, välkomnar vissa delar av den uppgörelse som finns på arbetsrättsområdet. Jag föreställer mig att de mellan skål och vägg har sett ett behov av justeringar. Nu får de en chans att göra detta i samband med uppgörelsen, samtidigt som de kan lägga ansvaret på någon annan, säger Widar Andersson.

Han är dock tveksam till att regeringen går så långt som Liberalerna och Centerpartiet önskar.

Widar Andersson (S), tror att både S och LO välkomnar delar av fyrpartiuppgörelsens krav på arbetsmarknadsområdet.

– Inom framförallt Centerpartiet finns en alltför vildsint liberalism när det gäller arbetsrätten. Jag tror att kanterna kommer att slipas ner och det blir någon form av möte i mitten. Om man genomför betydande undantag i turordningsreglerna kanske man skapar nya skydd som stärkt A-kassa till exempel, säger Widar Andersson.

Jag har full förståelse för att alla de som röstade på Socialdemokraterna nu undrar vad de egentligen röstade på.

Erik Bengtzboe är Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson. Han har förhoppningar om att flera av överenskommelsens förändringar på arbetsmarknadsområdet kommer att kunna genomföras. Men ser med viss förvåning på Socialdemokraternas kursändring.

– Jag har full förståelse för att alla de som röstade på Socialdemokraterna nu undrar vad de egentligen röstade på, säger Erik Bengtzboe.

Han säger att kompromisser visserligen är nödvändiga i ett partisamarbete, men de föreslagna reformerna är ovanligt långtgående.

– Det ska bli intressant att se hur de fyra partierna lyckas samarbeta. Det är svårt att göra så stora reformer redan som det är och nu ska det genomföras av partier som står så långt från varandra, säger han.

Moderaternas arbetsmarknadspolitiska talesperson Erik Bengtzboe befarar att LAS-frågan begravs i utredningar.  Drago Prvulovic / TT / / TT NYHETSBYRÅN

Frågan om när förändringarna i arbetsrätten kan komma att genomföras ser han med viss tvekan på.

– Januariöverenskommelsen säger att LAS-frågan ska lösas senast 2021. Det känns onekligen stressat och jag hoppas innerligt att detta inte begravs i meningslösa utredningar bara för att man ska gömma sig undan, säger Erik Bengtzboe.

– Vi har ett behov av att modernisera arbetsrätten i Sverige, inte minst för att göra det enklare för fler att komma in på arbetsmarknaden. Det är också just där jag tycker att uppgörelsen saknar en enhetlig problembild.

Han menar att man behöver ta ett större grepp kring alla de utmaningar som finns på arbetsmarknadsområdet.

– Sverige halkar efter i konkurrenskraft. Vi ser hur nyanlända har alldeles för låg sysselsättningsgrad och det tar lång tid för dem att komma in på arbetsmarknaden. Arbetsgivare vågar inte chansa att anställa personal som inte har 100 procent rätt kvalifikationer redan från start och vi ser en inlåsningseffekt där anställda inte vågar säga upp sig från arbetsplatser där de inte trivs. Men den problembilden saknas, säger Erik Bengtzboe.

Henrik Sjögren

Toppnyheter

Finansministern Magdalena Andersson, S, och förre statsministern Göran Persson.  Filip Erlind/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Göran Persson: Vi behöver en större skattereform

Det behövs en större skattereform i Sverige, säger den förra statsministern Göran Persson till Dagens Industri.

Han är bekymrad över planerna att slopa värnskatten till hösten, en reform som gör att personer med över 58 600 i månadslön får sänkt skatt.

– Det är väldigt svårt att se framför sig ett borttagande av värnskatten utan att det kombineras med en större skattereform, vilket vi behöver göra, säger Göran Persson till DI.

23 mar
Göteborgs Energi
Det svenska skattetrycket

Ny kritik mot miljöskatterna – ger mer utsläpp än innan

Från och med augusti vill regeringen införa en ny skatt på fossila bränslen i kraftvärmenät. Men förslaget får kritik, inte minst från Göteborgs Energi.

Alf Engqvist, vd för Göteborg Energi, menar att lagen får motsatt effekt mot vad lagstiftaren vill. Det rapporterar Göteborgs-Posten.

– Vi kommer att behöva dra ned produktionen i Rya kraftvärmeverk och produktionen kommer att flyttas från kraftvärme till hetvattenproduktion – vilket betyder minskad elproduktion från oss. Och nettoeffekten av det blir i sin tur att elen som konsumeras produceras i länder med kolkraft i stället, säger han till tidningen.

Enligt deras remissvar kommer den sammanlagda effekten år 2020 av lagförslaget bli att koldioxidutsläppen i atmosfären istället ökar med 42 000 ton och dessutom blir det 100 miljoner kronor dyrare.

Finansminister Magdalena Anderssons pressekreterare säger till GP att de just nu inte kommer att ge några kommentarer.

22 mar
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Corey Lewandowski till vänster i samband med Trumps kampanj. Gerald Herbert / TT NYHETSBYRÅN
Rysskontakterna

Konservativa läger vädrar morgonluft: ”Ger nystart”

Slutsatserna av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning kan innebära en vändpunkt i Donald Trumps presidentskap, skriver Politico.

Att utredningen slår fast att Trumps kampanj inte konspirerat eller samarbetat med Ryssland inför presidentvalet ger presidenten ”en ovanlig chans till nystart”. Det säger Matt Schlapp, ordförande för den konservativa gräsrotsorganisationen American Conservative Union.

Corey Lewandowski, som under en period var kampanjchef för Trump inför valet, skräder inte orden.

– Jag tror att det amerikanska folket är äcklat av hur presidenten behandlats. Vi kommer att se vedergällningen vid valurnorna, säger han.

Republican National Committee (RNC) säger i ett uttalande att ”demokrater och många inom mainstream-media har lagt 675 dagar på att ljuga för det amerikanska folket”.

37 min
TT
Rysskontakterna

”Inte tillräckliga bevis – men friar inte presidenten”

Det fanns inte tillräckligt med bevis i den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning för att åtala president Donald Trump för övergrepp i rättssak. Det uppger justitieminister William Barr och biträdande justitieminister Rod Rosenstein, skriver CNN.

”Men medan rapporten inte drar slutsatsen att presidenten har begått ett brott så friar den honom inte”, skriver Barr i brevet och citerar Robert Mueller. Det gäller alltså anklagelserna om att presidenten ska ha lagt sig i och försökt påverka utredningen.

Brevet, som innehåller de viktigaste slutsatserna från utredningen, skickades till kongressens ledamöter på söndagskvällen.

Igår 20:02
Justitieminister William Barr. Sait Serkan Gurbuz / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Rysskontakterna

Viktigaste slutsatserna har lämnats över – bevisar inte att Trump har begått brott

USA:s kongressledamöter har fått ett brev från justitieminister William Barr med de viktigaste slutsatserna från den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i presidentvalet 2016, skriver Washington Post.

I rapporten ska det inte finnas någonting som styrker att president Donald Trump har begått någon brottslig gärning, skriver AP. Det står även att man inte hittat något bevis för att någon i Trumps kampanj skulle ha konspirerat med Ryssland.

”Även om rapporten drar slutsatsen att presidenten inte begått ett brott, så befriar den inte heller honom”, skriver Barr i brevet och citerar Robert Mueller.

Sammanfattningen av Rysslandsutredningen innebär ett ”fullständigt och totalt frikännande av presidenten”, skriver Vita huset i ett uttalande enligt AFP.

Igår 19:50
Läs mer om Rysskontakterna
Elpriserna

”Halva elräkningen är skatt – det är stötande”

”Elskatten har fyrdubblats på tjugo år och idag består hälften av elräkningen av ren skatt”, skriver Christian Ekström, vd för Skattebetalarna på Aftonbladet Debatt. Han menar också att elskatten nu är nästan lika hög som den avskydda bensinskatten.

Christian Ekström är upprörd över att politikerna försöker flytta fokus till elnätsbolagen men han hävdar att det handlar om småpotatis jämfört med hur mycket politikerna höjt skatten.

”Därför finns det skäl för den oro som många känner inför Januariöverenskommelsens kommande gröna skatteväxling på 15 miljarder kronor”, skriver Christian Ekström i Aftonbladet.

35 min
Foto: JESSICA GOW/TT
Elpriserna

Svenska elavgifter är bland de högsta

Sverige är ett av de europeiska länder vars elnätskostnad har ökat mest de senaste tio åren, rapporterar Villaägarna utifrån en undersökning från Sweco. Nu riskerar elnätsavgifterna dessutom att stiga ännu mer.

Under åren 2009 till 2017 ökade elnätsavgifterna i snitt med 64 procent. I Norge har de ökat med åtta procent, i Danmark med 18 procent och i Finland med 42 procent under samma tidsperiod, skriver Placera.

Det är bara Turkiet och Portugal, av de 39 läder som ingick i undersökningen, som har haft en kraftigare ökning bland normalhushållen som förbrukar omkring 15 000 kWh per år.

Även gällande nätkostnaden får svenska elanvändare betala mer än de flesta européer. ”I Sverige utgör elnätsavgiften idag den enskilt största kostnaden av den totala elkostnaden på elfakturan som även består av energikostnad och skatter”, skriver Placera.

14 mar
Läs mer om Elpriserna
Jacinda Ardern. Arkivbild. MARTY MELVILLE / AFP
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Ardern beordrar särskild utredning av moskédåd

Terrorattacken mot två moskéer i Christchurch ska utredas. Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern har beordrat en oberoende utredning, en så kallad kunglig kommission, rapporterar AFP.

Ardern säger att hon vill veta hur en ensam gärningsman kunde döda 50 människor och att det just därför behövs en omfattande utredning.

– Det är viktigt att ingen sten lämnas orörd för att förstå hur det här terrordådet kunde inträffas och hur vi kunde ha stoppat det, säger hon.

2 tim
Människor återvänder till al Noor-moskén i Christchurch. EDGAR SU / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Nya Zeeland

En av de terrordrabbade moskéerna har öppnat

Med tårar i ögonen återvände människor i dag till en av de två moskéerna i Christchurch som drabbades av terrordådet förra fredagen, skriver AFP.

al Noor-moskén i centrala delen av staden har smått öppnat igen och de första besökarna kunde komma in under förmiddagen. Polisen har även lämnat den andra moskén, Linwood.

Under lördagen hölls även ett manifest för kärlek genom staden.

– Vi känner att hatet har väckt så mycket mörker i dessa tider, och kärlek är det starkaste botemedlet till att få bort mörkret, säger 16-åriga Manaia Butler, en av de som organiserat manifestationen, till Reuters.

23 mar
En mänsklig ring slogs runt Stockholms moské vid Medborgarplatsen under fredagsbönen ”för rätten att be i trygghet”. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Moskéattackerna i Nya Zeeland

Mänsklig ring bildas – ska hedra Christchurchoffren

Strax innan fredagsbönen i dag i Stockholm kommer det att bildas en mänsklig ring runt moskén på Södermalm. Detta som en symbolisk gest för terroroffren efter dådet i Christchurch på Nya Zeeland, skriver Aftonbladet.

Ringen kommer att vara kvar tills att fredagsbönen är avslutad. Initiativtagaren Mattias Schain säger till P1-morgon att detta görs för att visa vikten av att man ska vara trygg – oavsett vad man har för tro.

– Muslimers säkerhet är inte deras ensak. Samhället ska se till att man kan be tryggt, säger han till SR.

22 mar
Läs mer om Moskéattackerna i Nya Zeeland
Hong Kong. Kin Cheung / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Dagens börs

Börsfall inleder handelsveckan i Asien

Asien inleder handelsveckan med fallande börser. I Tokyo är Nikkei-index ner över tre procent. Exportföretag som Sony, Panasonic, Honda och maskintillverkaren Komatsu tillhör förlorarna, skriver TT.

I Hong Kong tyngs det ledande Hang Seng Index (HSI) av den kinesiska techjätten Tencents aktie som fallit runt 2,5 procent, skriver CNBC.

I Sydkorea tyngs Kospi av chiptillverkaren SK Hynix vars aktie faller runt 4 procent.

Vid 05.30 på måndagen ser de ledande indexen ut som följer:

• Nikkei: −3,1%
• Shanghai: −1,4%
• Shenzhen: −1,2%
• Hongkong: −1,8%
• Kospi: −1,7%

2 tim
TT
Dagens börs

Kraftigt fall i Stockholm – samtliga storbolag på rött

Stockholmsbörsen inledde på plus men tog sedan en skarp riktning söderut. Vid stängning noterades samtliga storbolag i OMXS30 på rött.

• OMXSPI: –1,6 %
• OMXS30: –1,8 %

Även de ledande Europabörserna backade tungt efter förnyad tillväxtoro. Bland annat släpptes franska och tyska inköpschefsindex som var oväntat svaga och siffrorna visar att Europas industri trycker på bromsen. I den tyska industrin är läget det sämsta sedan 2012.

Under morgonen släppte Swedbank slutsatserna av den externa granskningen av den misstänkta penningtvätten. Mycket var maskat och flera experter kritiserade rapporten. Aktien backade 1,6 procent.

Bioarctics aktie handelsstoppades under torsdagen efter att ha rasat 26 procent sedan Biogen och Eisai meddelat att de globala fas 3-studierna Engage och Emerge med aducanumab mot alzheimer avbryts. Handelsstoppet lyftes inför börsöppning. Aktien steg 10 procent i öppningen men stängde på minus 14 procent.

Essity och Hexagon gick bäst i storbolagsindexet och stängde strax under nollan. Export-tunga SKF och SSAB fanns i botten av indexet och tappade över 3 procent.

Nokia backade 4,7 procent efter medieuppgifter om att Nokiamobiler kan ha skickat känsliga personuppgifter till en server i Kina.

22 mar
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Viking Sky vid kaj i Molde. Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska sjödramat

Alla fyra motorer slogs ut: ”Är väldigt svårt att förstå”

Samtliga fyra motorer på kryssningsfartyget Viking Sky som råkade i sjönöd utanför Norge hade slagits ut, rapporterar TT. Enligt Tomas Åström, kris- och beredskapsansvarig på Transportstyrelsen, är det mycket ovanligt och ska i princip inte kunna ske.

– Det är väldigt svårt att förstå, säger han.

Han berättar att motorerna på stora kryssningsfartyg byggs i par helt separerade från varandra. Om de två motorerna i det ena maskinrummet slutar att fungera ska de andra två kunna ta över och föra fartyget i säkerhet.

Enligt Åström är det dock osannolikt att samma fel kommer att drabba något mer fartyg, eftersom fartyg till skillnad från flygplan, inte byggs i stora serier.

Igår 19:03
Kryssningsfartyget Viking Sky lägger i hamn. Svein Ove Ekornesvåg / TT NYHETSBYRÅN
Norska sjödramat

Viking Sky har lagt till i hamn – efter kaosdygnet

Kryssningsfartyget Viking Sky har lagt till i hamnen i Molde efter ett dramatiskt dygn till havs, skriver NRK. Jublande passagerare ropade från däck när fartyget lade i hamn.

– We made it, skrek de enligt NRK.

Knappt 1 000 passagerare var kvar på fartyget, som råkade i sjönöd vid Norges kust i går. I hamnen väntar bussar som ska köra passagerarna vidare till ett hotell där de ska registreras av polisen samt Röda Korset. Där kommer de också att serveras middag.

– Arbetet med att ge passagerarna stöd fortsätter när fartyget är i hamnen i Molde, säger Trond Inge Larsgård, vid Röda korset, till NRK.

Igår 15:27
Passagerare som evakuerats från fartyget kliver av en helikopter i Hustadvika.  Odd Roar Lange / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Norska sjödramat

Passagerare: Såg bara ben, armar, vatten och bord

Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust väntas inom kort vara framme i Molde, skriver norska Dagbladet.

Enligt räddningscentralen HRS kan de nära 900 personerna som är kvar ombord känna sig trygga. Men för flera av passagerarna har det senaste dygnet varit skrämmande.

– Vi befann oss i restaurangen när det kom en riktigt stor våg och krossade en dörr och översvämmade hela restaurangen. Allt jag såg var ben, armar, vatten och bord. Det var som Titanic, säger Carolyn Savikas från USA till VG.

Amerikanen Rodney Horgen säger att det var ”surrealistiskt”.

– Människor föll och bordsskivor gled på golvet, säger han till NRK.

Igår 14:19
Läs mer om Norska sjödramat