Peter Malmqvists analys

Därför är kronan orimligt svag

En euro kostar 10:40 kronor och en dollar ungefär 9:10. Det är dyrare än nästan någonsin tidigare. Vad är kronans rätta värde?

Mellan 1995 och 2005 kostade en euro ungefär 8:90 kronor, mätt som genomsnittskursen över tio år. Toppen låg på ungefär 9:50 och botten på cirka 8:60 kronor. Från 2002 och fram till finanskrisen hösten 2008, var stabiliteten hög, men genomsnittskursen också något högre. Snittet låg på 9:20 kronor, med svängningar på 20 öre, upp eller ner. Det är nog den här perioden som gör att svenskar tycker att en euro bör kosta mellan 9:10 och 9:30 kronor.

Följaktligen tycker vi att dagens europris på ungefär 10:40 kronor är högt, men är det verkligen det, ur ett teoretiskt perspektiv? För att gå direkt på svaret: Ja, priset på euron är högt, hur vi än räknar. Jämför vi priset, med utvecklingen av inflationstakten mellan Sverige och eurozonen, borde euron istället ligga på 8.00 kronor. Just det, gnugga ögonen. Du läste rätt. Det finns nämligen ett långsiktigt samband mellan ett lands prisökningstakt och dess valutakurs. Om inflationen är högre i ett land än i ett annat, skall valutan i höginflationslandet falla för att kompensera för den högre prisökningstakten. Detta var Sveriges stora problem under 70- och 80-talet, med upprepade nedskrivningar av den svenska kronan som följd, inte minst mot den tyska D-marken.

Inflationen spelar roll

För att komma till ett europris på 8 kronor måste vi jämföra inflationen mellan Sverige och eurozonen. Då kan konstateras att de svenska priserna sedan 1993 fallit med 13 procent, räknat mot eurozonens snitt. Eftersom euron i genomsnitt kostade 9:10 kronor perioden 1993-94, borde den idag ha fallit med 13 procent till ungefär 8 kronor. Även om vi mäter inflationen utan påverkan från den fallande räntan (vilket Riksbanken gjort sedan drygt ett år) skulle eurokursen ha blivit väsentligt lägre än idag. Då skulle den ha legat på 8:80 kronor.

”Hur vi än mäter är dagens pris på euron högt”

Om vi slutligen jämför Sveriges inflation mot bara vår viktigaste exportkonkurrent Tyskland, borde i sådana fall euron ha kostat 9:40 kronor. Hur vi än mäter är dagens pris på euron högt, mellan 10-20 procent för högt. Därför firar svensk export fantastiska framgångar, vilket också syns i börsbolagens kvartalsrapporter och i börskurserna.

Så mycket borde dollarn kosta

Nu blir det ännu knepigare. Svängningarna i dollar är nämligen väldigt stora. Jämför vi dollarn mot euron, genom att jämföra regionernas långsiktiga skillnader i inflationstakt borde dollarn idag ligga 10 procent lägre mot euron. Om vi till detta lägger kronans undervärdering mot euron, borde dollarn kosta ungefär 6:50-7:00 kronor, inte 9:10. Pundet är däremot lättare. Den valutan är nämligen på en ganska normal nivå mot euron och följaktligen 10-20 procent för hög mot kronan. Norska kronan (NOK), ytterligare en viktig exportvaluta, är inte lika högt värderad. Om skillnaderna i inflationstakt får råda, borde svenska och norska kronan kosta ungefär lika mycket, men idag kostar en NOK något mer, ungefär 1,05 SEK.

Kronan är svag, ordentligt svag. Den stora skillnaden har uppstått sedan 2015, under perioden med svensk minusränta. Om nu Riksbanken tänker höja räntan i december eller möjligen februari, som de sagt, då kan kronan bli starkare. Men gör de det? Höjer räntan, alltså? Varje gång jag tittar på statistik över raset i bostadsbyggande, blir jag allt mer skeptisk. Det kan ju inte vara vettigt att höja räntan, när vi har ett ras i efterfrågan på den tillgång, där räntan har störst betydelse.

Toppnyheter

Riksrättsförhören i representanthuset tidigare i veckan J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN
Anklagelserna mot Trump

Ny rapport tar Trump ett steg närmare riksrätt

Justitieutskottet i det amerikanska representanthuset har släppt en rapport där man går igenom de konstitutionella grunderna för riksrättsåtal mot president Donald Trump, rapporterar The Hill.

Rapporten följer på talmannen Nancy Pelosis uttalande om att formella riksrättsanklagelser kan komma att riktas mot presidenten redan nästa vecka.

I samband med att rapporten släpptes twittrade utskottets ordförande Jerry Nadler att Trump har missbrukat sin makt, riskerat den nationella säkerheten och stört valet.

”Konstitutionen föreskriver bara en följd för sådant beteende: Riksrätt”, skrev Nadler.

Igår 19:55
Donald Trump och Jerry Nadler. TT
undefined

Vita huset: Utredningen ett hänsynslöst maktmissbruk

Vita huset tänker inte delta i representanthusets riksrättsutredning mot president Donald Trump. Det framgår av ett brev Vita huset-rådgivaren Pat Cipollone skickat till justitieutskottets ordförande Jerry Nadler, rapporterar amerikanska medier.

I brevet skriver Cipollone att utredningen saknar grund och är ett ”hänsynslöst maktmissbruk”.

”Du bör genast lägga ner utredningen och inte slösa bort mer tid”, skriver Cipollone vidare.

6 dec
Donald Trump. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps svar efter Pelosis besked: Få det gjort snabbt

Dagens besked från Nancy Pelosi innebär att hot om riksrätt kommer att bli ett vanligt verktyg från politiker i Washington DC. Det skriver Donald Trump på Twitter.

Pelosi meddelade i dag att Demokraterna i representanthuset går vidare med riksrättsutredningen och formulerar formella riksrättsanklagelser.

”Om ni ska ställa mig inför riksrätt, gör det nu, snabbt, så att jag kan få en rättvis rättegång i senaten och vårt land kan få det överstökat”, skriver han.

5 dec
Läs mer om Anklagelserna mot Trump
Jeremy Corbyn med dokumenten. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Storbritannien

Jeremy Corbyn: Innehållet det viktiga – inte källan

Den brittiske Labourledaren försvarar beslutet att gå ut med läckta dokument under valrörelsen, trots att dokumenten kommer från källor som tros ha kopplingar till Ryssland. Det rapporterar Sky News.

Enligt Corbyn är det som framgår av dokumenten, att Boris Johnson är öppen för att sälja det brittiska sjukvårdssystemet NHS, viktigare än varifrån dokumenten kommer.

– Ingen har ännu förnekat att innehållet stämmer, säger Corbyn.

Boris Johnson har avfärdat dokumenten som ”nonsens”.

Igår 15:06
Jeremy Corbyn och Boris Johnson under fredagens BBC-debatt. JEFF OVERS/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Labour knappar in på Torypartiet i nya mätningar

Under lördagen presenterades fyra opinionsmätningar inför det brittiska nyvalet nästa vecka, skriver Reuters. Torypartiet har en stabil ledning i alla mätningarna men marginalen ner till Labour varierar mellan sex och tio procentenheter. Flera mätningar visar också att Torypartiets ledning tycks minska något.

Om valresultatet skulle ligga i linje med de mätningar som indikerar den minsta marginalen mellan partierna innebär det att Torypartiet kan få svårt att få egen majoritet i underhuset, vilket Boris Johnson troligen behöver för att få igenom sitt brexitavtal.

Igår 17:28
Boris Johnson. HANNAH MCKAY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läckta dokument har ryska kopplingar: Ett tecken på inblandning i brittiska valet

En dokumentläcka på nätet visar på tecken för utomstående försök att påverka valet i Storbritannien. Det menar den brittiska kulturministern Nicky Morgan i en intervju med BBC Radio enligt Reuters.

Läckan består av handelsdokument mellan Storbritannien och USA, som ska ha berört det brittiska vårdsystemet. De släpptes på Reddit av ett konto med kopplingar till en rysk desinformationskampanj, enligt sajten själv.

– Om detta är fallet så är det extremt allvarligt. En av de saker vi tittar på och övervakar är inblandning i våra val, det är en mycket allvarlig sak, säger Nicky Morgan.

Säkerhetstjänsten har tidigare varnat för att Ryssland eller andra nationer kan tänkas försöka lägga sig i nästa veckas val.

Igår 11:48
Läs mer om Valet i Storbritannien

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Jonas Sjöstedt (V). Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Januariavtalet

Sjöstedt: Oacceptabelt att man inte vill prata med oss

Jonas Sjöstedt (V) kallar det oacceptabelt att januaripartierna har stängt ute Vänsterpartiet från förhandlingarna om reformeringen av Arbetsförmedlingen, rapporterar flera medier. Sjöstedt har insisterat på att få delta i samtalen.

Att januaripartierna ser ut att kunna tänkas backa från det Sjöstedt kallar ”kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen”, utan att prata med Vänsterpartiet, är för V-ledaren ”fullständigt obegripligt”.

Igår 16:25
Jonas Sjöstedt. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jonas Sjöstedt kräver att Januariavtalet skrivs om

V-ledaren Jonas Sjöstedt kräver att Januariavtalet skrivs om samt att få delta i samtal med statsminister Stefan Löfven om hur Arbetsförmedlingen ska förändras, rapporterar Aftonbladet.

– Vi har beredskap under hela helgen för att lösa de här frågorna, säger Jonas Sjöstedt till TT.

Så länge Vänsterpartiet stängs ute från förhandlingarna kvarstår hotet om en misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (S), enligt Sjöstedt.

Igår 12:50
Karin Wesslen/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Grönt ljus för nästa års budget

Riksdagen har sagt ja till ramarna för 2020 års statsbudget, som bygger på januariavtalet mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna.

Sammantaget uppgår utgiftsramarna till 1 062 miljarder kronor. Runt 20 miljarder av dessa beror på olika reformer som regeringen, C och L vill genomföra. Till exempel ökade statsbidrag till kommunerna, mer pengar till rättsväsende och försvar, pengar för att industri och kommuner ska investera i klimatåtgärder, slopad värnskatt och sänkt skatt för pensionärer med en pension på mer än 17 000 kronor i månaden.

Men först i nästa steg i budgetprocessen klubbas detaljerna i budgeten. I december beslutas vad pengarna inom vart och ett av de 27 olika utgiftsområdena ska användas till.

27 nov
Läs mer om Januariavtalet