FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtidens arbetsmarknad

Därför är chefen det största problemet vid distansjobb

Bara drygt hälften av medarbetarna menar att chefen stöttar dem i distansarbetet. Det visar en enkätundersökning med svar från 58 länder, som forskare från den internationella handelshögskolan Insead gjort.

– Det är viktigt att cheferna tar reda på vad varje medarbetare behöver individuellt, säger professor Lena Zander, professor på Uppsala universitet, till DN.

Hon poängterar att man måste vara medveten om att distansarbete påverkar medarbetare på olika sätt. Därför är det bra att försöka kommunicerar såväl skriftligt som muntligt och via videosamtal.

– Under distansarbetet är det viktigt som chef att alltid fråga de anställda hur det går och om de behöver något. I normala fall så kanske man räknar med att de anställda kommer förbi skrivbordet om det är något de vill. Men det är inte lika lätt nu och det kan bli en tröskel att ta sig över, säger Lena Zander.

Slutligen ska man inte glömma bort att ta pauser. Vid distansarbete kan videomöten som enbart är sociala vara ett bra substitut till gemensamma kafferaster, tipsar Lena Zander.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer