Johan Norberg, Från min horisont

Därför är bilden av en förlorad guldålder fria fantasier

Forna guldåldrar ger oss inte redskap för att hantera dagens komplexitet, utan skapar känslan att lösningen finns bakom oss. Nostalgi är just nu Sveriges överideologi, skriver Johan Norberg i sin krönika.

Den som går på bio i dagarna kan råka på en liten skräckfilm mitt i reklamen. Det rör sig om LO:s senaste kampanjfilm, där Stranger Things-estetik möter Make Sverige Great Again.

Där förflyttas biobesökaren till ett lyckligt 80-tal, komplett med regnbåge över välmående villaområde, damer i hatt och gosande tonåringar som lyssnar på kassettband, men något går fruktansvärt snett. Idyllen krossas av en dramatisk naturkatastrof, frammanad av apokalypsens fyra ryttare: jordbävning, stormväder, Fredrik Reinfeldt och bandsallad (googla, ungdomar).

”Ta tillbaka jämlikheten” utropar LO, som ett eko av Brexitkampanjens ”Take back control”. För här talar man till samma sorts populistiska nostalgi, om ett harmoniskt lyckorike som saboterats av några som inte vill oss väl. ”Om det började så här, hur ska det då sluta?” frågar LO ödesmättat.

Hotet är överväldigande, men samtidigt så diffust (en lila himmel och näsblod) att hälften av publiken ska kunna läsa in att skattesänkningar förstörde landet och andra hälften att allt var invandrarnas fel.

Den disponibla medianinkomsten har nästan fördubblats sedan 1995.

I sak är den här bilden av en förlorad guldålder fria fantasier. Den disponibla medianinkomsten har nästan fördubblats sedan 1995. Medellivslängden har ökat med sex år. Den redan rekordlåga barnadödligheten har nästan halverats. Och även om vi nu upplever en typ av gängkrig med sprängningar som vi inte har sett förr finns inte lösningarna i det förflutna. Mordfrekvensen 2018 (det senaste året vi har färdiga data för) var lägre än den var vartenda år under det ljuva 1980-talet.

Visst har ojämlikheten ökat i Sverige, men inte för att de fattiga har blivit fattigare, utan för att Sverige inte längre jagar företagare och förmögenheter utomlands, och inte längre bestraffar utbildning och arbete, som när LO styrde landet. Det är förutsättningen för en fungerande ekonomi. 1970-1990 växte vi nästan en procentenhet långsammare än andra industriländer årligen och reallönerna rörde sig knappt. Sedan 1995 har vi vuxit nästan en procentenhet snabbare årligen och reallönerna har ökat nästan 70 procent.

Andelen med låg ekonomisk standard har sedan 1995 minskat mer än två tredjedelar. Den ekonomiska utvecklingen har varit så snabb att om mediansvensken för tio år sedan dök upp i Sverige i dag skulle hen klassificeras som ”fattig” med SCB:s relativa fattigdomsbegrepp.

Om det började så här, hur ska det då sluta? Tja, då har vi snart reparerat den skada LO och Socialdemokraterna gjorde under det galna kvartssekel då de trodde att man kunde konsumera utan att producera. Bara vi inte får några allvarliga återfall.

Varken höger eller vänster formulerar berättelser om framtiden och vägar dit.

Och just det är nostalgins stora risk. Återfall. Fantasier om forna guldåldrar ger oss inte redskap för att hantera dagens komplexitet, utan skapar känslan att lösningen finns bakom oss. Nostalgi är just nu Sveriges överideologi. Varken höger eller vänster formulerar berättelser om framtiden och vägar dit, utan alla längtar tillbaka till något slags tryggt folkhem.

När välfärdssystemen inte levererar svarar borgerliga partier med att kräva mer pengar till dem i stället för reformer. När integrationsproblemen växer svarar alla med att önska att invandrarna aldrig skulle ha kommit hit, i stället för med substantiella reformer av arbetsmarknaden.

Vi är alla nostalgiska privat, förstås. Det kan ge trygghet och tröst att förankra vår identitet i minnen och historia, i något beständigt i tider av snabb förändring. Det är därför vi i undersökningar brukar svara att den bästa tiden i mänsklighetens historia råkar vara när vi själva växte upp, oavsett hur den tiden faktiskt var. (Gissa när LO:s reklamfilmare är födda.)

Nostalgi är en naturlig känsla. Det är inte ett politiskt handlingsprogram.

Johan Norberg, författare, liberal debattör. Skriver bland annat om globaliseringen.

Toppnyheter

Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den akuta elkrisen

Tusentals jobb i södra Sverige hotas på grund av elbristen

Tillväxtverket bedömer i en framtidsprognos för Skåne antalet sysselsatta minskar med mellan 6 000 till 19 000 till år 2040 på grund av att elbehovet inte möts, beroende på låg- eller högriskscenario.

Det skriver Sydsvenska Handelskammaren som analyserat rapporten.

– Prognoserna bekräftar det vi påtalat länge. Den bristande elförsörjningen är oerhört allvarlig, både gällande nyetableringar och för det befintliga näringslivets tillväxt. Vi vill betona vikten av en ordentlig upprustning och expandering av elnäten, men också belysa vikten av regional elproduktion. Det är centralt för vår förmåga att generera välstånd, säger Sara Åhlén Björk, chefekonom Sydsvenska Handelskammaren, i ett pressmeddelande.

Igår 18:04
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ygeman får kritik för elbristen

Energiminister Anders Ygeman får kraftig kritik för sin plan att trygga elförsörjningen till företagen, uppger Ekot.

fPlus berättade i en mycket uppmärksammad och spridd artikel i fredags om att den svenska elkrisen är värre än någonsin och att företagen larmar om att det kommer att bli mycket värre. Till Ekot säger Lina Håkansdotter, avdelningschef Hållbarhet och infrastruktur på Svenskt Näringsliv, att elbristen utgör ett allvarligt hot mot sysselsättning och klimatomställning.

Anders Ygeman svarar att det gjorts en tillfällig kapacitetslösning i södra Sverige för att säkra energiförsörjningen till att uppdateringen av stamnätet är klart 2025. Men Lina Håkansdotter varnar för följderna av de tillfälliga lösningarna.

– Det är en kortsiktig lösning. Det blir dyrare och tar längre tid än vad som egentligen skulle varit fallet om man hade gjort rätt från början, säger Lina Håkansdotter, till Ekot.

7 jul
Läs mer om Den akuta elkrisen
Illustrationsbild: Boris Johnson och Rishi Sunak på restaurang i London.  Heathcliff O'Malley / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Brittiska staten ska betala halva krognotan

Storbritanniens regering har presenterat ett stimulanspaket som omfattar motsvarande 346 miljarder kronor, som bland annat ska investeras i sänkt moms för besöksnäring och turism. Det rapporterar The Guardian.

– Jag vill att alla ska veta att jag aldrig kommer att acceptera arbetslöshet som ett oundvikligt faktum, sa finansminister Rishi Sunak i parlamentet när han presenterade stödpaketet enligt TT.

Ingår gör även ett stöd riktat direkt till restauranger. På måndagar, tisdagar och onsdagar i augusti betalar staten halva matnotan, dock mest 115 kronor per person.

Igår 20:26
President Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump pressar delstaterna: ”I Sverige är skolor öppna”

USA:s president Donald Trump säger att han tänker pressa landets delstater att öppna skolorna i höst. På Twitter pekar han på Sverige och hotar med att strypa finansieringen om de inte öppnar:

"I Tyskland, Danmark, Norge, Sverige och många andra länder är skolorna öppna utan problem. Demokraterna tror att det skulle vara politiskt dåligt för dem om amerikanska skolor öppnar före valet i november, men det är viktigt för barnen och familjerna”, skriver han.

Han vill heller inte se att utländska studenter stannar i landet om de ska få onlineundervisning på universiteten i höst vilket har fått prestigeskolorna Harvard och Massachusetts Institute of Technology att stämma regeringen.

Igår 17:17
Människor i San Antonio i Texas.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Över tre miljoner bekräftat coronasmittade i USA

USA passerade tre miljoner bekräftade smittfall i covid-19 i dag, rapporterar flera amerikanska medier. Enligt Johns Hopkins universitetets beräkningar ligger Brasilien tvåa med nästan 1,7 miljoner fall.

USA har också flest antal dödsfall relaterade till coronaviruset. Över 131 000 människor har dött i landet. Brasilien har 66 700 dödsfall till följd av viruset.

– Nu har vi testat fler än 39 miljoner amerikaner, sa USA:s vice president Mike Pence enligt AFP.

Igår 19:19
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer