Johan Norberg, Från min horisont

Därför är bilden av en förlorad guldålder fria fantasier

Forna guldåldrar ger oss inte redskap för att hantera dagens komplexitet, utan skapar känslan att lösningen finns bakom oss. Nostalgi är just nu Sveriges överideologi, skriver Johan Norberg i sin krönika.

Den som går på bio i dagarna kan råka på en liten skräckfilm mitt i reklamen. Det rör sig om LO:s senaste kampanjfilm, där Stranger Things-estetik möter Make Sverige Great Again.

Där förflyttas biobesökaren till ett lyckligt 80-tal, komplett med regnbåge över välmående villaområde, damer i hatt och gosande tonåringar som lyssnar på kassettband, men något går fruktansvärt snett. Idyllen krossas av en dramatisk naturkatastrof, frammanad av apokalypsens fyra ryttare: jordbävning, stormväder, Fredrik Reinfeldt och bandsallad (googla, ungdomar).

”Ta tillbaka jämlikheten” utropar LO, som ett eko av Brexitkampanjens ”Take back control”. För här talar man till samma sorts populistiska nostalgi, om ett harmoniskt lyckorike som saboterats av några som inte vill oss väl. ”Om det började så här, hur ska det då sluta?” frågar LO ödesmättat.

Hotet är överväldigande, men samtidigt så diffust (en lila himmel och näsblod) att hälften av publiken ska kunna läsa in att skattesänkningar förstörde landet och andra hälften att allt var invandrarnas fel.

Den disponibla medianinkomsten har nästan fördubblats sedan 1995.

I sak är den här bilden av en förlorad guldålder fria fantasier. Den disponibla medianinkomsten har nästan fördubblats sedan 1995. Medellivslängden har ökat med sex år. Den redan rekordlåga barnadödligheten har nästan halverats. Och även om vi nu upplever en typ av gängkrig med sprängningar som vi inte har sett förr finns inte lösningarna i det förflutna. Mordfrekvensen 2018 (det senaste året vi har färdiga data för) var lägre än den var vartenda år under det ljuva 1980-talet.

Visst har ojämlikheten ökat i Sverige, men inte för att de fattiga har blivit fattigare, utan för att Sverige inte längre jagar företagare och förmögenheter utomlands, och inte längre bestraffar utbildning och arbete, som när LO styrde landet. Det är förutsättningen för en fungerande ekonomi. 1970-1990 växte vi nästan en procentenhet långsammare än andra industriländer årligen och reallönerna rörde sig knappt. Sedan 1995 har vi vuxit nästan en procentenhet snabbare årligen och reallönerna har ökat nästan 70 procent.

Andelen med låg ekonomisk standard har sedan 1995 minskat mer än två tredjedelar. Den ekonomiska utvecklingen har varit så snabb att om mediansvensken för tio år sedan dök upp i Sverige i dag skulle hen klassificeras som ”fattig” med SCB:s relativa fattigdomsbegrepp.

Om det började så här, hur ska det då sluta? Tja, då har vi snart reparerat den skada LO och Socialdemokraterna gjorde under det galna kvartssekel då de trodde att man kunde konsumera utan att producera. Bara vi inte får några allvarliga återfall.

Varken höger eller vänster formulerar berättelser om framtiden och vägar dit.

Och just det är nostalgins stora risk. Återfall. Fantasier om forna guldåldrar ger oss inte redskap för att hantera dagens komplexitet, utan skapar känslan att lösningen finns bakom oss. Nostalgi är just nu Sveriges överideologi. Varken höger eller vänster formulerar berättelser om framtiden och vägar dit, utan alla längtar tillbaka till något slags tryggt folkhem.

När välfärdssystemen inte levererar svarar borgerliga partier med att kräva mer pengar till dem i stället för reformer. När integrationsproblemen växer svarar alla med att önska att invandrarna aldrig skulle ha kommit hit, i stället för med substantiella reformer av arbetsmarknaden.

Vi är alla nostalgiska privat, förstås. Det kan ge trygghet och tröst att förankra vår identitet i minnen och historia, i något beständigt i tider av snabb förändring. Det är därför vi i undersökningar brukar svara att den bästa tiden i mänsklighetens historia råkar vara när vi själva växte upp, oavsett hur den tiden faktiskt var. (Gissa när LO:s reklamfilmare är födda.)

Nostalgi är en naturlig känsla. Det är inte ett politiskt handlingsprogram.

Johan Norberg, författare, liberal debattör. Skriver bland annat om globaliseringen.

Toppnyheter

Bornold och Bratt. Magnus Sandberg / AFTONBLADET / TT
Coronavirusets spridning

Ekonomer: Börsen fortsätter uppåt minst tre år till

Det låga ränteläget är en stor anledning till att världens börser fortsätter uppåt efter förra årets tjurrusning, säger analytiker till DN. Och uppgången är inte över, spår Söderberg & Partners sparekonom Joakim Bornold.

– Vi kommer såklart ha nedgångar även i framtiden, men det finns förutsättningar för att börsen ska vara fortsatt stark de närmaste 3-5 åren åtminstone, säger han till tidningen.

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att coronaviruset kan utgöra ett kortsiktigt problem, eftersom vi redan befinner oss på höga nivåer. Men på lång sikt bör det se ljust ut för börsen, säger hon.

25 min
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronaviruset kan stoppa Scanias fordonsproduktion

Om Scanias kinesiska underleverantörer inte kommer igång med produktionen finns det risk för att fordonstillverkaren måste stoppa sin egen produktion i Sverige. Det säger Scanias vd Henrik Henriksson säger till Ekot, skriver SvD.

Scania har många underleverantörer i Kina vars fabriker står stilla. Det kan leda till brist på delar till produktionen i Sverige.

– Ja, det kommer vi förmodligen kunna se först om ett par veckor. Men den risken finns givetvis – att det kan påverka hela vårt produktionssystem. Men just nu känner vi att situationen är under kontroll, säger Scanias vd Henrik Henriksson.

Idag 13:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Illustrationsbild. Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska arbetsmiljön

Regeringens förslag om skyddsombud kan få nej

Regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter kan stoppas direkt i riksdagen, skriver TT. SD och C har sedan tidigare sagt att de är emot förslaget och nu meddelar även M och L att de säger nej i en gemensam debattartikel i Aftonbladet.

Enligt partierna handlar regeringens förslag om att säkra politiska egenintressen snarare än att värna arbetstagarna.

Enligt förslaget skulle regionala skyddsombud bland annat få rätt att verka på kollektivavtalsanslutna arbetsplatser utan fackliga medlemmar.

3 tim
Amelie Berg. Pressbild. Svenskt Näringsliv
undefined

Arbetsgivarna sågar – vill ha lokala skyddsombud

Svenskt Näringsliv kritiserar regeringens nya förslag om att ge regionala skyddsombud större befogenheter.

”Det strider mot gällande ordning och är förenat med stora risker att gå fram med ett förslag utan att veta vilka effekter det har på arbetsmiljöarbetet”, skriver organisationens arbetsmiljöexperter Anna Bergsten och Amelie Berg i ett uttalande.

På Svenskt Näringslivs sajt Arbetsmarknadsnytt säger Amelie Berg att regionala skyddsombud inte har tillräckligt god lokalkännedom och tillägger att det vore bättre om regeringen underlättade för medarbetare som inte är fackmedlemmar att kunna bli lokala skyddsombud.

1 tim
Läs mer om Den svenska arbetsmiljön
Illustrationsbild. TT
Opinionsläget

SD är störst bland unga män – V bland unga kvinnor

Unga svenskar röstar allt mer olika, visar SVT/Novus nya mätning. Bland kvinnor i åldern 18–29 år är Vänsterpartiet största parti medan Sverigedemokraterna är störst bland män i samma åldersgrupp.

Enligt statsvetaren Jenny Madestam rör sig grupperna dock inte ifrån varandra när det gäller alla sakfrågor, utan mönstret skiljer sig åt i fråga till fråga.

– Könen har närmat sig varandra i synen på jämställdhet och satsningar på välfärden medan man har gått ifrån varandra när det gäller exempelvis migration och sex timmars arbetsdag, säger hon.

3 tim
Jimmie Åkesson/Stefan Löfven TT
undefined

Novus: SD största parti – S fortsätter tappa väljarstöd

Sverigedemokraterna får högst väljarstöd av alla partier i en ny undersökning från SVT/Novus.

Totalt uppgav 23,9 procent att de skulle ha röstat på SD. Samtidigt fortsätter tappet för Socialdemokraterna som sjunker till 23,2 procent, en minskning med en procentenhet jämfört med Novus förra mätning.

– Att S och SD står och väger mellan att vara största parti från ena månaden till den andra är väldigt intressant, säger Novus vd Torbjörn Sjöström, till SVT Nyheter.

Vänsterpartiet har fortsatt medvind i opinionen och stiger med 0,5 procentenheter till 10,9.

Idag 06:39
V-ledaren Jonas Sjöstedt. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

V når högsta noteringen på 19 år i ny Sifomätning

V når en ny toppnotering i SvD/Sifo/GP:s väljarbarometer. Partiet får 11,4 procent i mätningen, vilket är den högsta siffran på 19 år.

– Partiet har medvind. Men det skapar också ett tufft utgångsläge för den som efterträder Jonas Sjöstedt, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till tidningen.

Sjöstedt, som kommer avgå efter partikongressen i maj, gläds över mätningen.

”Vänstern växer, SD backar. Trevlig helg!” skriver han på Twitter. V-politikern Ali Esabati twittrar: ”Dadgostareffekten”

Sverigedemokraterna delar förstaplatsen med Socialdemokraterna och GP skriver att partiet nu tycks ha stabiliserat sig på en högre nivå, mellan 22 och 24 procent sedan i oktober.

14 feb
Läs mer om Opinionsläget
Stefan Löfven. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Analyser: Oppositionen kör över Löfven med S-politik

När oppositionen i form av V, M och KD nu lägger fram ett förslag om skärpta regler kring arbetskraftsinvandringen bedriver de en politik som statsminister Stefan Löfven (S) förmodligen gärna själv hade drivit – men inte kan på grund av januariavtalet. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

”Frågan är hur de alltmer högljudda S-kritikerna reagerar, när de ser sin statsminister bli överkörd av sin egen politik”, skriver Eriksson.

En annan fråga som besvärar Löfven är det just nu låga väljarstödet för S, nästan nere med de rekordlåga siffrorna under Håkan Juholts tid. På en del håll inom S pekas just januariavtalet ut som orsaken till väljartappet, skriver SVT:s Mats Knutson.

”Skulle de hittills spridda kritiska uttalandena få ett större stöd också bland tyngre S-politiker riskerar Löfven att få en intern partirevolt på halsen”, konstaterar Knutson.

5 tim
Ulf Kristersson/Ebba Busch Thor/Jonas Sjöstedt TT
undefined

M, KD och V är överens om arbetskraftsinvandringen

M, KD och V kommer att rösta för ändringar i reglerna för arbetskraftsinvandringen på torsdagen, framgår av pressmeddelanden från partierna.

Ett gemensamt förslag till utskottsinitiativ läggs ram vid torsdagens möte i socialförsäkringsutskottet.

Ändringarna innebär ett stopp för kompetensutvisningar, skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet samt krav på arbetsgivare att bifoga anställningskontrakt vid sin ansökan till Migrationsverket.

Förslaget väntas få grönt ljus eftersom det stöds av SD, vilket innebär att man har en majoritet bakom sig.

Varken LO eller arbetsgivarna imponeras av oppositionens förslag kring arbetskraftsinvandringen.

– Det här skiljer inte mycket i sak, det handlar bara om prestige, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till TT.
Ökad byråkrati, tycker Almegas näringspolitiske chef Andreas Åström.

Idag 08:33
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
Skjutningarna i Tyskland

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

6 tim
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 06:25
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
undefined

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

Idag 09:21
Läs mer om Skjutningarna i Tyskland