Öde i Köpenhamn/Mette Frederiksen. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Danmark vill begränsa samlingar till två personer

Danmarks regering ska enligt danska TV2 planera för att kunna ytterligare begränsa folksamlingar i landet – till max två personer. Det visar ett brev från statsminister Mette Frederiksen som kanalen tagit del av. Begränsningarna är till för att hindra spridningen av coronavirussmittan.

I nuläget begränsas folksamlingar till tio personer. Enligt TV2 ska planen vara att få igenom begränsningen i morgon, så att den kan träda i kraft nästa vecka.

Samtidigt vill Finland förbjuda resor till och från landskapet Nyland, där huvudstaden Helsingfors ingår.

Läs mer

Mer om viruset

Toppnyheter

Demonstrant i Minsk, Belarus/Utrikesminister Ann Linde TT
Valet i Belarus

Extrainsatt ministermöte på fredag: ”Måste överväga riktade sanktioner”

Europeiska utrikesministrar kommer att hålla ett extrainsatt möte på fredag med anledning av det omtvistade valresultatet i Belarus, meddelar EU:s utrikeschef Josep Borrell på Twitter.

– Jag tycker absolut att vi måste överväga att utöka riktade sanktioner, säger utrikesminister Ann Linde (S) till Sveriges Radio Ekot.

Under dagen har kvinnor samlats på gatorna runtom i Belarus i demonstrationer mot polisvåldet. Efter att valresultatet presenterats, där Alexander Lukasjenko fick över 80 procent av rösterna, har omfattande protester pågått i landet.

17 min
Protester i Belarus. TT NYHETSBYRÅN
undefined

Nya protester i Belarus – över 1000 omhändertagna

För tredje natten i rad var det protester i Belarus sedan Aleksandr Lukasjenko utropats till segrare i det kritiserade valet, det rapporterar flera medier. Under natten sköt polisen gummikulor och distraktionsgranater mot tusentals demonstranter i huvudstaden Minsk.

Belarusisk polis rapporterar att de omhändertagit över 1 000 demonstranter under nattens protester. Polisen ska ha skadats under nattens protester. I de södra delarna av landet ska en person ha skadats sedan polisen använt vapen.

Hittills har två personer dött i demonstrationerna som inleddes i söndags.

5 tim
Utrikesminister Ann Linde (S). Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Linde: ”Vi kräver att man släpper de som fängslats”

Belarus presidentval var varken ”fritt eller rättvist”, menar EU och de nordiska utrikesministrarna som varnar för att åtgärder kommer att vidtas. Enligt utrikesminister Ann Linde (S) handlar det om riktade sanktioner såvida de som fängslats inte släpps, rapporterar Ekot.

– Det gäller mot dem som bär ansvaret för våldet mot demonstranterna, för valfusket och som har varit involverade i att valprocessen och valet inte har blivit fritt och rättvist, säger Linde.

Samtidigt meddelar utrikesministern att ett extrainsatt EU-utrikesmöte om Belarus är planerat på fredag.

Idag 07:25
Läs mer om Valet i Belarus
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenska elpriser på extrema sommarnivåer

Elpriserna har rusat för kunder i mellersta och södra Sverige, skriver Dagens Industri. Prisökningen beror på det ansträngda läget för elförsörjningen och att Svenska Kraftnät begränsat elöverföringen från norr för att försäkra elförsörjningen. Det dyraste priset var i dag över 75 öre/kWh, enligt konsultföretaget Swecos elmarknadsexpert Christian Holtz.

– Det är väldigt högt, och mycket ovanligt under en sommarmånad när förbrukningen är låg, säger han till DI.

Elpriserna väntas vara fortsätt högre i mellersta och södra Sverige eftersom utbyggnaden av vindkraft väntas i norr, samtidigt som kärnkraftverket Ringhals 1 väntas stänga i söder.

23 jun
undefined

Elpriset i juni – rekordlågt och superhögt

Det lägsta genomsnittspriset på el som hittills noterats uppmättes för juni – snittpriset på den nordiska elbörsen Nordpool under månaden var 3,3 öre per kWh, enligt elbolaget Bixias rapport.

Den tidigare rekordnoteringen låg på 5,7 öre som noterades i april i år.

Lägstarekordet kan tyckas något konstigt eftersom det under juni också uppmättes ett extremt högt elpris i södra Sverige.

"Det har varit kraftiga svängningar på elbörsen den senaste månaden. Under delar av förra veckan, i samband med värmeböljan, var elpriset i de södra delarna av landet uppe i 84 öre per kWh", skriver Bixias elprisanalytiker Johan Sigvardsson i rapporten.

Det höga priset då berodde på en väldigt låg vindkraftsproduktion, samtidigt som överföringskapaciteten från norra landet, där vattenkraften finns, var begränsad. De låga priserna som ändå dominerat beror på snön i norr som nu smält och fyllt på vattenmagasinen i kombination med mindre förbrukning och att kärnkraftsproduktionen är tillbaka i nästan full drift.

5 jul
Läs mer om Elpriserna
LARS LARSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Sofia Nerbrand vill se Löfven i munskydd – borde lyssna på fler

Sofia Nerbrand skriver i en DN-ledare att coronastrategin är en politisk fråga och att det därför inte räcker med att luta sig mot experter på Folkhälsomyndigheten, FHM.

”Eftersom pandemin är högst reell måste måste politiker fatta beslut om vilka avvägningar och prioriteringar som ska göras utifrån de olika faktaunderlag och argument som presenteras av myndigheter och andra experter”, skriver hon.

Nerbrand hänvisar till nyhetsrapporteringen och menar att det inte går att hitta en linje som alla experter är eniga om. Bland annat exemplifierar hon med fPlus-intervjun med Annika Linde där Linde bland annat säger att FHM ”har tagit sig mer makt med de beslut som har fattats och indirekt givit rekommendationer som påverkat områden där myndigheten har saknat tillräckligt kunskap”.

Nerbrand anser att regeringen måste ”fatta resoluta” och ändra strategi. Det är ingen prestigeförlust att byta linje. Statsministern borde sätta på sig ledartröjan – och munskydd, anser hon.

42 sek
Ann Hartvig/TT
undefined

Forskare: Så växer vänsternationalismen under krisen

När statsvetaren Nicholas Aylott ska analysera den svenska coronastrategin finner han en hel del förväntat och mycket som påminner om tidigare kriser, inte minst migrationskrisen 2015, men också sådant som överraskar. Vänsternationalismen som växte fram under våren i Sverige skiljer sig markant från andra länders nationalistiska tendenser, beskriver han. ”Interna kritiker är suspekta, eftersom de riskerar att skada nationens intresse”.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Erna Solberg. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Norge rödlistar sex nya svenska regioner

Sex nya svenska regioner rödlistas i Norge. Det meddelar regeringen på en tidigarelagd pressträff.

Resenärer från Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro måste sitta i tio dagars karantän innan de får komma in i landet. Ändringarna börjar gälla från midnatt på lördag.

Rekommendationerna kommer från den norska folkhälsomyndigheten FHI. Norge avråder från alla resor utomlands och alla hittills gröna länder kommer att ses som gula.

– Just nu är det bäst att hålla sig hemma i Norge, säger Erna Solberg vid presskonferensen.

3 tim
Spanska ridskolan i Österrikes huvudstad Wien. Lilli Strauss / TT NYHETSBYRÅN
undefined

UD häver avrådan från resor till två europeiska länder

Utrikesdepartementet avråder från och med i morgon inte längre från resor till Österrike och Liechtenstein, skriver man på sin hemsida.

Samtidigt meddelar UD att reseavrådan för en rad europeiska länder förlängs fram till 26 augusti. För länder utanför Europa förlänger man avrådan till 31 augusti.

Avrådan från utlandsresor har sedan tidigare hävts för 20 europeiska länder, däribland Frankrike, Grekland, Tyskland och Ungern.

3 tim
Erna Solberg. Håkon Mosvold Larsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Solberg: Inga stora beer pong- och shotstävlingar

Oslopolisen har vid flera tillfällen tvingats upplösa nollningsfester på grund av coronapandemin – nu uppmanar statsminister Erna Solberg alla festsugna studenter att ta mer ansvar, skriver Dagbladet.

Det är viktigt att festerna inte blir för stora och att avstånden hålls, menar statsministern. Hon lyfter bland annat att många ungdomar är asymtomatiska smittbärare och att de rör sig i stora kretsar vilket gör att smittan riskerar att spridas mer.

– Studenter och andra ska kunna ha en trevlig vecka och lära känna universitetet och varandra, men de största beer pong- eller shotstävlingarna borde inte hållas i år.

4 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt