Mikael Damberg Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska våldsvågen

Damberg om Malmödåden: ”Djupt oroväckande”

Inrikesminister Mikael Damberg anser att den senaste vågen av sprängningar i Malmö är ”djupt oroväckande” och att samhället måste slå tillbaka mot våldet, säger han till Kvällsposten.

– Det här är en djupt oroväckande utveckling och vi har bestämt oss för att vända detta, säger Damberg till tidningen.

Han tillägger att Sverige generellt är ett tryggt land och att våldet ofta sker i kriminella miljöer – men att det finns skäl för medborgarna att vara vaksamma och tipsa polisen om man ser någonting misstänksamt.

Toppnyheter

Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Exportindustrin lånar febrilt för att överleva

Svensk Exportkredit, SEK, ökar nyutlåningen i skuggan av en mörk prognos om det exportberoende näringslivet, skriver DI.

Enligt Exportbaromoetern räknar sex av tio företag med en minskad orderingång närmaste året. Samtidigt planerar tre av tio att minska sin personalstyrka kommande halvår.

”Det ser riktigt illa ut, givet att 1,5 miljoner människor jobbar i exportsektorn. Slår prognoserna in får det stora konsekvenser för svensk tillväxt. Risken finns dessutom att utfallet blir ännu värre än prognoserna med tanke på att ekonomin utvecklas sämre än väntat”, säger Catharina Henriksson,  ansvarig för Exportkreditbarometern på SEK.

Under första kvartalet ökade nyutlåningen med 20 miljarder kronor, från 13,3 miljarder under under samma period i fjol, till rekordsumman 33,3 miljarder kronor i år.

Den största delen av nyutlåningen handlar om rörelsefinansiering så att bolagetn kan stärka sin likviditetsberedskap.

20 maj
Läs mer om Svenska exporten

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer