Liberalernas framtid

Dahl: L:s val av regering handlade enbart om profilering

Svend Dahl är fil.dr i statsvetenskap och chefredaktör för Liberala Nyhetsbyrån. I ett samtal om Liberalernas kris(er) pekar han ut vägvalen som partiet står inför. Som det ser ut nu kan partiet varken ta riksdagen eller EU-parlamentet för givet, men vägen framåt handlar mindre om personer och mer om att sätta ned foten en gång för alla. Dahl spår dessutom att det inte bara kommer vara Kristdemokraterna som slår in på en ny bana när det gäller Sverigedemokraterna.

Vad handlar Liberalernas kris om?

– Liberalerna har hamnat i en situation där man blivit betydligt mindre attraktiv för sin traditionella väljarbas. Man har länge varit helt beroende av samma väljare som Moderaterna. På valdagen har det alltid varit stora flöden mellan de två partierna, förklarar Dahl.

Liberalernas kris är mångbottnad, menar Svend Dahl. Och orsakerna till krisen går att finna både i de längre och kortare perspektiven, där den kortsiktiga krisen triggades av januariöverenskommelsen.

– Det var en stor risk man tog när man släppte fram en socialdemokratisk statsminister. Det syns på de senaste tre månadernas opinionssiffror. Enligt Valu definierar 7 av 10 av L-väljarna sig som ”höger”.

Dahl pekar på att det Liberalerna behöver göra nu är framförallt att bestämma sig.

– Just nu är partiet extremt otydligt för många. Liberalerna har intagit samma position som Centerpartiet, både i sakfrågor och vad gäller den parlamentariska strategin. Både C och L ser sitt existensberättigande i att vara emot populism.

– Centerpartiet är starkare både organisatoriskt och ekonomiskt än Liberalerna, därför måste L försöka hitta en annan nisch än vad C har. Det går inte att bara prata om att försöka hitta väljare från centerpartiet utan man måste bestämma sig för vilket parti man vill vara.

Konflikterna och splittringen inom Liberalerna kan spåras tillbaka till Lars Leijonborgs tid och det tidiga 2000-talet, där den profil som Leijonborg lanserade förvisso omfamnades av en del av partiet men andra blev starka kritiker. Invandringsfrågan spelade både då, liksom nu, en central roll. Dahl har dock svårt att se att de olika lägren i partiet skulle vara oöverbryggbara och pekar på att konflikterna stundom ligger mestadels på ytan.

– Sakpolitiskt finns det egentligen inte ett motsatspar. Jag kan snarare tänka att om man ska kunna ha en  liberal invandringspolitik då måste du kanske också ha väldigt tydliga försörjningskrav.

– Det är framförallt kommunikativt som det finns stora skillnader mellan de här grupperna, säger Dahl.

För stunden gapar den framtida partiledarkostymen tom. Efter att Björklund, som haft uppdraget sedan 2007 aviserat sin avgång senare i år, har kandidatförslag dryftats i media men kring två av de namn som tydligast lyfts fram som möjliga efterträdare: Nyamko Sabuni och Erik Ullenhag är mycket, inte minst det egna intresset för partiledarposten och hur de ser på partiets inriktning är än så länge höljt i dunkel. Dahl menar att det finns en risk att ingen av de två kandidaterna förmår ena partiet kring en tydlig inriktning, och att den konflikt som präglat partiet de senaste åren därför kommer att leva vidare oavsett vem man väljer:

– Frågan om vilket parti man ska vara i framtiden är för Liberalerna mycket mer grundläggande än regeringsfrågan.

Problemet som förföljt Björklund under hela hans partiledarskap är just partiets oförmåga att bestämma sig för vad man ska vara, förklarar Dahl.

– Att hantera dessa spänningar har präglat Björklunds partiledarskap och han har ägnat det mesta av sin gärning åt att försöka hålla ihop partiet och har därför också tvingats gå mellan olika positioner.

Är det en indirekt kritik mot Björklunds partiledarskap, att han inte lyckats få partiet att välja fot och enas om vad man vill? Borde han lämnat partiet tidigare?

– Det är svårt att säga. Men det är ett faktum att hans partiledarskap primärt har varit internt, där han försökt hålla ihop partiet och inte haft möjlighet att konsekvent driva någon fråga utåt egentligen, förutom skolfrågan. Det här är viktigt för partiet att ta med sig i frågan om nästa partiledare.

Dahl anser att partiet istället för att först finna en partiledare bör landa i den politiska riktningen.

– Det finns ett problem med att börja med personer. Det värsta som kan hända är att man väljer en person utan att ge ett mandat att tydligt peka ut en riktning. Då finns en överhängande risk att partiledaren bliri kringskuren och otydligheten i budskap består, vilket i sin tur gör att man löper en mycket stor risk att åka ur riksdagen.

Två alternativ som som Dahl ser som möjliga för partiet är att välja mellan är att ta rollen som ett genuint ekonomiskt liberalt parti, som betonar marknaden och närliggande frågeställningar, eller att öppet deklarera sig som ett vänsteralternativ och betona samhörigheten med Socialdemokraterna.

Hur ser du på januariöverenskommelsen och Liberalernas roll i den?

– Jag menar att att man borde ha bildat en borgerlig fyrpartiregering. När man inte kunde göra det så borde man släppt fram den M-KD-regering Ulf Kristersson föreslog. Nu valde man att inte göra det och jag tycker det finns skäl att vara lite avvaktande. Det kanske kan komma något bra ur det här men det vet vi inte förrän om 1,5 år. Det finns uppenbart liberala segrar i överenskommelsen, men en seger är först en riktig seger när den är levererad.

Januariöverenskommelsen skrevs slutligen under av forna allianspartierna C och L för att de, som de själva uttryckte det, inte kunde lita på det andra alternativet. Samtidigt presenterade Moderaterna under processens gång ett förslag där C och L skulle kunna ”hoppa av” efter ett års utvärdering av ett stöd till en M-ledd regering.

Varför tog man från L och C:s sida inte chansen att bedriva intern opposition mot en Alliansledd-regering istället?

– Det handlade enbart om att man ville profilera sig som motståndare till Sverigedemokraterna. Både C och L har byggt så mycket av sin valrörelse kring att vara emot SD, så det blev omöjligt att acceptera en sådan lösning.

Dahl beskriver det som att Moderaterna försökte ge Centerpartiet och Liberalerna väldigt mycket inklusive att hitta just lösningar som gjorde att de inte skulle behöva säga att de var beroende av SD:s stöd.

– Man ville göra det möjligt för dem att trots sina vallöften i SD-frågan, som för båda partierna har stor symbolisk betydelse, ändå kunna medverka till att bilda en borgerlig regering.

– Den svåra frågan som ingen egentligen ställer är vad kostar SD:s stöd? Den som blir först ut med att ställa den frågan kommer sannolikt att kunna utöva betydande inflytande i svensk politik.

– Att SD sakpolitiskt kommer allt närmare de borgerliga partierna är en tydlig utveckling som kommer att fortsätta. Den sprängkraften kring SD som finns inom L och andra partier, där man upplever ett djupt obehag måste man dock också ha fortsatt respekt för. Men på sikt kommer den symboliska laddningen i SD-frågan att avta, och det troliga är att riksdagens alla partier kommer att inta samma hållning som KD nu gått ut med.

Du är ledarskribent och i ditt uppdrag ingår att bilda opinion för liberala idéer. Vilken roll spelar ledarsidorna i relation till de liberala partierna?

– Det finns väldigt olika uppfattningar om detta. Min uppfattning är att jag är en opinionsbildare i en liberal-borgerlig tradition. Även om ledarsidorna inte hör ihop med partierna så verkar vi i samma anda och har många gemensamma intressen. Men jag vet att andra uppfattar och ser sig själva snarare som granskare av makten och som mer närstående den traditionella journalistrollen.

När partier krisar kan man säga att ledarskribenterna blir en del av krisen?

– Att en ledarsida som Dagens Nyheters fördömde tankarna på att bilda en borgerlig regering var psykologiskt väldigt viktigt internt i liberalerna. Inom Liberalerna lyssnar man på de liberala ledarsidorna, särskilt DN. Det utspelade sig en väldigt hård konflikt mellan de liberala ledasidorna om januariöverenskommelsen, med DN och DI på varsin sida.

Slutligen, det är drygt två månader kvar till EU-valet och Liberalerna är efter turbulensen kring Cecilia Wikström inte klara över vem som ska toppa deras kandidatlista. Kan det mest profilerade Europapartiet bli utan mandat i EU?

– Det finns absolut en risk att man inte klarar sig. Partiet har en väldigt svår valrörelse framför sig. Det finns dock en förhoppning internt att valdeltagandet ser ut på ett sådant sätt så att Liberalerna kommer att gynnas av det. Men man ska inte underskatta Marit Paulsen-effekten, hon har varit ett stort dragplåster tidigare år och nu går man i in i valrörelsen utan det. Det riskerar att leda till obehagliga överraskningar på valnatten.

Toppnyheter

Stina Blackstenius gör 1–0/Hedvig Lindahl räddar straffen. Bildbyrån
Fotbolls-VM damer 2019

Blackstenius och Lindahl tog Sverige till kvartsfinal

Sverige är klart för VM-kvartsfinal efter seger mot Kanada med 1–0. I en mycket dramatisk match blev Stina Blackstenius och Hedvig Lindahl svenska hjältar.

Efter en mållös och tillknäppt första halvlek öppnade det upp sig i andra. I den 55:e minuten hittade Kosovare Asllani Blackstenius med en mycket fin passning och anfallaren satte dit 1–0 fri med målvakten. Det var Sveriges första skott på mål och Blackstenius första mål på tolv landskamper.

13 minuter senare fick Kanada en gyllene chans att kvittera när Asllani fick bollen skjuten på handen i straffområdet. Janine Beckie tog hand om straffen och sköt den lågt mot det vänstra hörnet men då stod Hedvig Lindahl för en otrolig räddning.

I kvartsfinalen ställs Sverige mot Tyskland. Den spelas i Rennes på lördag klockan 18.30.

1 tim
Tyskland efter segern mot Nigeria i åttondelen. DENIS BALIBOUSE / BILDBYRÅN
undefined

Mardrömsmotståndaren väntar: ”Vi ska krossa dem”

21 förluster på 27 matcher. Den senaste mästerskapssegern kom 1991. På lördag ställs Sverige mot mardrömsmotståndaren Tyskland i kvartsfinalen.

Sedan Sverige vann bronsmatchen mot Tyskland i VM 1991 har man åkt på flera svidande nederlag. Bland annat finalförlusterna i VM 2003 och OS 2016.

– Det är dags nu. Det säger vi varje gång, men vi känner att vi verkligen kan ta dem, säger Kosovare Asllani till TV4.

– Vi ska krossa dem, säger Fridolina Rolfö till samma tv-kanal.

Matchen spelas i Rennes med start 18.30.

41 min
SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
undefined

Lindahls magiska räddning hyllas av Löfven och Solo

Petad och ratad i Chelsea under hela året. I kväll tog Hedvig Lindahl revansch när hon ledde Sverige till kvartsfinal med sin fantastiska räddning på Janine Beckies straff.

– Det är skönt att få göra en sådan här insats efter mitt år, säger Lindahl till TV4 efter matchen.

VM:s officiella Twitterkonto har lagt ut en bild på Lindahls räddning med texten ”overkligt”. Den svenska målvakten hyllas av USA:s förra målvakt Hope Solo som också skickar en passning till de som vill ha mindre målburar för damerna.

”Vilken räddning! Om bara målen var mindre, eller vad säger ni?” twittrar hon.

Statsminister Stefan Löfven var på plats i Paris och fick en pratstund med Lindahl efter matchen.

– Jag sa till henne ”hur kunde du ta den där, hur bär du dig åt?” säger Löfven till Radiosporten.

1 tim
Läs mer om Fotbolls-VM damer 2019
FN:s säkerhetsråd. Bebeto Matthews / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
USA:s fejd med Iran

Enigt säkerhetsråd vill se samtal – attacker fördöms

FN:s säkerhetsråd uppmanar på måndagskvällen till dialog för att trappa ner läget i konflikten mellan USA och Iran, rapporterar AFP.

I ett uttalande fördömer rådet attackerna på oljefartyg i Hormuzsundet. Säkerhetsrådet kallar attackerna ”ett hot mot världens energiförsörjning och internationell fred och säkerhet”.

Tidigare under kvällen har Irans FN-ambassadör sagt att det just nu inte finns några förutsättningar för samtal med Iran.

1 tim
Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi  SPENCER PLATT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
undefined

Iran: Kan inte förhandla med någon som hotar en

Irans FN-ambassadör Majid Takht Ravanchi anser att USA:s nya sanktioner mot landet visar att Washington inte bryr sig om internationell rätt, rapporterar Reuters.

Han säger också att atmosfären just nu inte är den rätta för förhandlingar utan att USA måste upphöra med sitt ”ekonomiska krig mot Irans befolkning”, skriver AFP.

– Man kan inte starta en dialog med någon som hotar och skrämmer en, säger han.

På måndagskvällen träffas FN:s säkerhetsråd bakom stängda dörrar för att diskutera den upptrappade konflikten mellan USA och Iran.

1 tim
Donald Trump och  Ayatollah Ali Khamenei. TT.
undefined

USA:s nya sanktioner riktar sig mot Irans högste ledare

USA inför nya hårda sanktioner riktade bland annat mot Irans högste ledare Ayatollah Ali Khamenei, som svar på att Iran sköt ner en amerikansk drönare i förra veckan, skriver flera medier. Enligt USA:s finansminister kommer sanktionerna att blockera tillgångar värda miljarder.

– Vi kommer att fortsätta att öka pressen på Teheran tills dess att regimen upphör med alla farliga handlingar, inklusive ambitionerna att skaffa kärnvapen, sa president Donald Trump i samband med att han skrev under ordern om sanktionerna.

USA, Storbritannien, Saudiarabien och Förenade arabemiraten uppmanar också i ett gemensamt uttalande till diplomatiska lösningar på den upptrappade krisen i Iran, skriver AFP.

6 tim
Läs mer om USA:s fejd med Iran
Nyamko Sabuni. Naina Helén Jåma/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas framtid

Statsvetare: Frågan är om Erik Ullenhag löper linan ut

Efter att Liberalernas valberedning föreslagit Nyamko Sabuni till ny partiledare är frågan huruvida Erik Ullenhag kommer att löpa linan ut, säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

Den demokratiska aspekten – att det finns flera att välja på vid landsmötet – kan göra att Ullenhag inte hoppar av, däremot kan det underblåsa konflikten om han inte gör det, menar hon. Hur som helst krävs det enligt Madestam mycket för att Ullenhag ska bli vald.

– Det finns vissa ombud som kommer rösta emot sitt länsförbunds nominering, men jag tror inte att det räcker, säger hon till tidningen.

3 tim
Erik Ullenhag (L). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Splittring i valberedningen: Två ville hellre ha Ullenhag

Det är en splittrad valberedning som föreslår Nyamko Sabuni till ny L-ledare. Trots försök att nå enighet bakom förslaget valde två ledamöter – Monica Brohede Tellström och Joakim Rönnbäck – att reservera sig mot beslutet, skriver valberedningen på SvD Debatt.

Ledamöternas beslut att reservera sig till förmån för Erik Ullenhag fattades utifrån bland annat Stockholms länsförbunds och Liberala ungdomsförbundets nomineringar.

Erik Ullenhag skriver i ett Facebookinlägg att det bästa partiet kan göra nu är att kämpa för det parti vi vill vara i framtiden och hur vi ska göra ”Sverige, Europa och världen bättre”. ”Vi ses på landsmötet!” avslutar han.

Idag 15:18
Nyamko Sabuni/Erik Ullenhag. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Liberalernas valberedning: Sabuni bör bli partiledare

Liberalernas valberedning föreslår Nyamko Sabuni som ny partiledare efter Jan Björklund, skriver man på SvD Debatt.

”Hon har visat påtaglig politiskt mod som minister, har ett tydligt ledarskap och kunskap om näringslivet. Nyamko Sabuni har de kvalifikationer som krävs för att lyfta och skapa ny kraft inom vårt parti”, skriver valberedningen.

Valet stod mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni efter att Johan Pehrson i går drog sig ur. 19 av 21 länsförbund har valt att stödja Sabuni medan två av dem – Uppsala och Stockholm – stödjer Ullenhag.

På landsmötet den 28 juni kommer det stå klart vem som tar över partiet efter Jan Björklund.

Idag 15:03
Läs mer om Liberalernas framtid
CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP
Sommarvädret

Meteorolog: Inte sett sådan här värme sedan 40-talet

I centrala Europa har en mäktig värmebölja pressat upp temperaturerna till nära 40 grader på sina håll.

– Det här unikt eftersom det sker så tidigt som i juni. Vi har inte sett sådan här värme sedan 1947, säger mer Emmanuel Demael vid det franska väderinstitutet Meteo-France till AFP.

I Frankrike har bordsfläktar på många håll tagit slut i affärerna och i Paris har myndigheterna lovat att öppna särskilda kylrum där människor kan svalka sig.

Hälsominister Agnes Buzyn säger att hon oroar sig för att människor inte ska ta värmen på allvar och uppmanar alla att ta det lugnt och hålla sig borta från solen.

3 tim
Barn svalkar sig i duschar i Vilnius.  PETRAS MALUKAS / AFP
undefined

Europa varnar för extrem värme: ”Människor kan dö”

Meteorologer runtom i Europa varnar för farliga temperaturer och nya rekord i veckan då det ska bli exceptionellt varmt i flera länder, rapporterar flera medier.

– Människor kan definitivt dö i den här värmen, framför allt de som är svaga, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren om höga temperaturer på flera håll i Frankrike.

Vindar från Afrika blåser in över Europa och kan ge närmare 40 grader i – förutom Frankrike – Tyskland, Spanien, Portugal, Italien och Grekland.

Flera myndigheter runtom i Europa har utfärdat riktlinjer och sjukhus gör sig redo för uttorkning och värmeslag.

Idag 09:08
Läs mer om Sommarvädret
Stefan Holm/prins Daniel och kronprinsessan Victoria efter Stockholm-Åres förlust. Bildbyrån
Sveriges OS-satsning

”Sluta sök OS, Sverige! Det är dyrt och förnedrande”

Sverige kommer kanske aldrig att få en bättre chans att få ett OS än vad man hade nu, skriver DN:s Johan Esk i en krönika. När det nu står klart att Sverige återigen förlorat en OS-omröstning är det dags att sluta försöka, tycker han.

”Lägg inte ner mer kraft, tid och pengar på såna här kampanjer. Sverige kan ändå inte vinna OS-val.”

Esk skriver att det största felet med Sveriges ansökan var att man aldrig riktigt lyckades sälja in idén till det svenska folket. SvD:s Anders Lindblad håller med och tillägger att de svenska politikernas ovilja att ge ekonomiska garantier låg den svenska ansökan i fatet. Även han vill att Sverige slutar att söka spelen.

”Det är bara förnedrande, dyrt och destruktivt att fortsätta försöka.”

5 tim
Thomas Bach (mitten). Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

IOK: Bristen på folkligt stöd i Sverige avgjorde

Det svenska folkets svala inställning till ett OS i Stockholm och Åre var en avgörande faktor i kvällens omröstning. Det säger IOK:s ordförande Thomas Bach på en pressträff.

– Det som i slutändan spelade roll var stödet från allmänheten, säger Bach på presskonferensen enligt TT.

IOK-ledamoten Gunilla Lindberg säger dock till Expressen att hon redan för ett dygn sedan fick indikationer på att Milano-Cortina låg bäst till. Enligt henne ville ledamöterna att det svenska näringslivet skulle garantera pengar till OS, inte bara lova.

5 tim
Kampanjchefen Richard Brisius (mitten) JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Bittert i svenska lägret: ”Det känns åt helvete”

Det var bittra miner och sorg i det svenska lägret efter beskedet att Italien vunnit omröstningen om OS 2026. Längdskidåkaren Charlotte Kalla säger till Svenska skidförbundet att det var ett trist besked och att ”hon hoppades av hela sitt hjärta”.

Johan Strid, generalsekreterare i paralympiska kommittén, var arg efter beskedet.

– Det känns åt helvete. Jag tror att IOK inte kände sig trygga med ett upplägg utan statliga garantier, säger han till Expressen.

Anja Pärson är besviken över att Italien återigen får chansen att arrangera spelen.

– Sverige som arrangör är ett starkare land tycker jag. OS i Turin 2006, där jag var aktiv, kan jag inte säga att de lyckades alla gånger med den olympiska känslan. Men det kanske ändras nu, säger hon till TT.

6 tim
Läs mer om Sveriges OS-satsning
Tom Hanks under Europapremiären av Toy Story 4 i London tidigare i juni. Joel C Ryan / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Sommarrallyt kom av sig inför helgens toppmöte

Investerare följde spänt den geopolitiska utvecklingen med Donald Trumps nya sanktioner mot Iran och det stundande G20-mötet i helgen. Vid stängning handlades huvudindexen på Wall Street platt eller ner:
• S&P 500: –0,2%
• Nasdaq: –0,3%
• Dow Jones: +/-0,0%

Trots måndagens paus i junirallyt har S&P 500 nu stigit drygt 7 procent hittills under månaden.

På måndagen införde Donald Trump nya, hårdare sanktioner mot Iran som en hämnd för den nedskjutna drönaren i Persiska viken.

Samtidigt stod även utvecklingen i handelskriget mellan Kina och USA i fokus på Wall Street. Utfallet av mötet mellan Donald Trump och Xi Jinping kan avgöra vilken riktning tillväxten tar framöver, skriver den schweiziska banken UBS i en färsk analys enligt CNBC.

På bolagsfronten har över 400 piloter stämt Boeing efter dödsolyckorna med 737 Max-planen, rapporterade australiska ABC News. Enligt ett rättegångsdokument ska flygplanstillverkaren ha känt till faran men mörkat problemen. Aktien steg dock 0,6 procent.

Trots rivsvart för Toy Story 4 på biodukarna backade Disneys aktie kring 1 procent.

Merrill Lynch höjde på måndagen riktkursen för Nike. Trots det backade aktien 1,5 procent.

Mäklarhuset Evercore sänkte sin rekommendation för Spotify till ”underpresterande”. Aktien backade inledningsvis men var vid stängning upp 1,2 procent.

Dow-bolaget United Technologies steg 1,1 procent efter en höjd rek från Cowen och Deere klättrade 1,6 procent efter köprek från UBS.

2 tim
Arkivbilder: Alfa Laval och Assa Abloy gick sämst av storbolagen på Stockholmsbörsen. TT
undefined

Börsen föll tungt – SSAB och Alfa Laval i botten

Stockholmsbörsen svängde friskt i inledningen av veckans första handelsdag för att sedan stänga klart på minus:
• OMXSPI: –0,9 %
• OMXS30: –1,1 %
Wall Street stängde marginellt på minus i fredags och under morgonen var det små rörelser på Asiens ledande börser.

Mycket av nyhetsflödet i helgen handlade om de ökade spänningarna mellan USA och Iran och det kommande G20-mötet i Osaka, där de handelskrigande presidenterna Donald Trump och Xi Jinping ska träffas, skriver Direkt.

Bland bolagsnyheterna märks att Biogaias grundare Peter Rothschild och Jan Annwall sålt aktier för drygt 57 miljoner kronor i kursrusaren. Aktien backade 2,5 procent.

Duni fick köprekommendation av såväl Börsveckan som Dagens Industri och lyfte 7,8 procent.

Samtliga storbolagen på OMXS30 gick back utom Assa Abloy och Handelsbanken som landade strax över nollan. SSAB och Alfa Laval gock sämst och backade 3 respektive 3,1 procent.

Volvo fick en köprekommendation av SvD:s Börsplus men föll trots det 2,1 procent.

Idag 07:55
Shizuo Kambayashi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Asiens börser stänger på plus – fokus på G20-mötet

De stora börserna i Asien inledde handelsveckan på minus – men sedan vände flera av indexen till plus. Vid stängning låg indexen som följer:
• Nikkei: +0,1 %
• Shanghai: +0,2 %
• Shenzhen: –0,1%
• Hongkong: +0,2 %
• Kospi: +/-0 %
Utvecklingen kommer parallellt med att spänningarna mellan USA och Iran ökar, skriver CNBC.

Senare i veckan ska de handelskrigande presidenterna Donald Trump och Xi Jinping träffas i samband med G20-mötet i Osaka.

– Jag kan verkligen inte komma ihåg när ett G20-möte senast var så här viktigt, kanske med undantag för möten under finanskrisen, säger Stefan Hofer, chefsstrateg vid LGT Bank Asia.

Idag 04:53
Läs mer om Dagens börs

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer
Grøtt, Vegard Wivestad / TT NYHETSBYRÅN
Företagande i praktiken

10 sätt att sänka bilutgifterna – kan spara tusenlappar

Upplever du att dina bilkostnader har skenat i väg på sistone? Misströsta inte. Det är förbluffande enkelt att få ordning på kalklylerna igen, skriver Mestmotor.se. I bästa fall kan du spara flera tusen om året.

Här sammanställer vi sajtens 10 viktigaste tips för att sänka bilutgifterna:

1. Se över ditt bilbehov

Först av allt är det viktigt att fråga sig hur stor användning du har av din nuvarande bil och dess utrymme alla 365 dagar på året. Det kan det vara ett alternativ att skala ner på bilens storlek, spara på bränsle- och driftkostnader och istället hyra större bilar från fall till fall.

2.Ska du äga eller leasa? Kanske bilpool?

Att privatlease< kanske passar en person medan bilpool är mer förmånligt för den andra. Titta igenom villkoren och jämför de olika alternativen så finns det förmodligen pengar att spara.

3. Köpa ny bil eller begagnad?

Båda alternativen har sina för- och nackdelar. Den nya bilen är visserligen fräsch och fin men löper stor risk för att tappa mycket i värde på kort tid. Den äldre kan bli ett fynd men i slutändan kosta mer i oberäkneliga service- och reparationsutgifter. Gör därför research för att bespara dig onödiga utgifter i framtiden.

4. Välj rätt finansiering

Att köpa bilen via lån eller privatleasing kan kosta mer än det smakar. Därför är det bra att jämföra med andra alternativ, som till exempel privatlån.

5. Håll koll på värdefallet – den största boven

Ingen vill se sin bil tappa hälften av sitt värde på 3-4 år. Därför måste den här dolda kostnaden vara inräknad i ekonomikalkylen vid allra första början när du letar bil. Bättre att se sanningen i vitögat direkt än att få en chock efteråt.

6. Jämför försäkringar

Inför ett bilköp kan man också redan från början jämföra vad försäkringen kostar mellan olika bilmodeller. Det tar inte mer än några minuter och ger samtidigt jättemycket tillbaka.

7. Sänk bränsleförbrukningen

Här besitter du själv makten att minska på förbrukningen genom så kallad eco-driving. Det är också viktigt att hålla koll på däcktrycket, vilket minskar risken för slitage, bilens prestanda och allt vad det innebär för ekonomin.

8. Vårda din bil

På så sätt undviker du onödiga värdetapp när det är dags att sälja. Ta dig tiden att hålla bilen ren och fri både in- och utvändigt. Håll också koll på all dokumentation kring bilen och se till att serva den efter de intervall som anges.

9. Sälj din bil på mest förmånliga vis

Vill du byta in din bil mot en nyare modell bör du inte ge bilhandlaren ensamrätt att sälja din bil. Det kan vara mer förmånligt att försöka sälja den privat. För den som ser det som svårt och omständigt finns det även företag som kan bistå i detta.

10. Välj rätt förmånsbil

Sist men verkligen inte minst, se över möjligheten att skaffa tjänstebil ellerv förmånsbil och då gärna en laddhybrid eftersom nuvarande regelverk gör det mer förmånligt. Försök övertala företags ekonomichef om de ekonomiska vinsterna, skriver Mestmotor.se och hänvisar till de stora skillnaderna i månadsutgifter mellan en bensindriven bil och en laddhybrid.

5 tim
Läs mer om Företagande i praktiken