Johan Norberg, Från min horisont

Dagens östtyskar ljuger och bedrar inte

De fuskade och ljög oftare, hade lägre förtroende för medmänniskor, led av ångest och depression i högre grad och var mer dystra än sina grannar på andra sidan muren. Idag är 85 procent av de forna östtyskarna positiva till kommunismens fall. Känslan är sorg över ett system som tog drömmar och så många år av deras liv, skriver Johan Norberg.

Uppdelningen av Tyskland i en kommunistisk diktatur och en marknadsekonomisk demokrati är så nära vi kommer ett fullskaligt samhällspolitiskt experiment. Att kapitalismen besegrade kommunismen på ett ekonomiskt plan förnekar ingen. Östra Tyskland var rikare än västra före andra världskriget. När Berlinmuren föll 9 november 1989 – för 30 år sedan – var Östtysklands BNP per capita inte ens en tredjedel av Västtysklands.

Men vissa menar att kommunismen erbjöd andra icke-materiella värden, som gemenskap, solidaritet och livskvalitet, så det kan vara berättigat att känna en viss grad av ”ostalgi” för den gamla, goda tiden.

Psykologer har ansträngt sig för att reda ut dessa frågor, vilket inte är helt lätt då de inte tilläts studera befolkningen förutsättningslöst under kommunistepoken. Även deras begränsade resultat visar att kommunismen var en ännu större katastrof för kropp och själ än för kronor och ören. 

En tidig antydan om det kom från två psykologer som försökte komma runt restriktionerna genom att studera människors uppförande i Väst- och Östberlin. Skillnaderna var alldeles enorma. De noterade att arbetare på fritiden log tre gånger oftare i väst än i öst. Kroppshållningen i öst röjde långt fler tecken på ångest och depression. Bristen på frihet och framtidstro åt sig in i själen.

När det äntligen gick att fråga fritt svarade bara 15 procent av östtyskarna att deras tillfredsställelse med livet nådde över 7 på en 10-gradig skala, att jämföra med 52 procent i Västtyskland.

Kommunistiska systemet tvingade även fram hänsynslöshet

Det kommunistiska systemet tvingade även fram hänsynslöshet. Att ta bort varor är inte detsamma som att ta bort varubegäret, det gör i stället att man tvingas göra vad som helst för att komma över dem. För att komma före i bröd- och bostadskön gällde det att ha kontakter och att armbåga sig fram. Att ange släktingar och vänner för regimfientlighet kunde vara enda sättet att säkra en universitetsplats till barnen.

Ett mörkt arv av detta är en väldigt låg grad av förtroende för medmänniskor och mindre beredskap för samarbete. Experiment har visat att östtyskar dubbelt så ofta som västtyskar ljuger och fuskar för att vinna fördelar för egen del. Ju längre de hade levt under socialism, desto mer benägna var de att ljuga för att tjäna pengar.

Det är motsatsen mot den populära bilden av den solidariska socialismen och den giriga kapitalismen. Men fria marknader bygger på frivilligt samarbete, och vinstintresset pressar oss att ständigt ta hänsyn till medarbetares och kunders intresse. Kommunismen ersatte förhandling med kommandon, och då är det den som roffar åt sig, manövrerar ut andra och som åtnjuter makt som får äta sig mätt.

Östtyskarna mer tillfredsställda med livet

Den goda nyheten är att de östtyska generationer som nu växer upp, med demokrati och marknadsekonomi, snabbt närmar sig västtyskarna i värderingar. De uppvisar större förtroendesiffror och är mindre benägna att ljuga och bedra för egen vinning. De är också betydligt lyckligare med livet i dag. En undersökning från Pew Research Center visar att den där andelen på 15 procent av östtyskarna som var tillfredsställda med livet 1991 nu har ökat till 59 procent.

Den där ”Ostalgin” handlar nog mindre om en längtan tillbaka och mer om den känsla vi alla har inför den kultur och design vi har vuxit upp med. Hela 85 procent av östtyskarna är positiva till kommunismens fall. Deras dominerande känsla är inte någon nostalgi inför muren, utan sorg över ett system som tog ifrån dem så många drömmar och så många år av deras liv.

Toppnyheter

Arkivbild. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Flygbolaget Bra i kris – ansöker om rekonstruktion

Svenska flygbolaget Bra har ansökt om rekonstruktion, enligt ett pressmeddelande.

”Sedan coronakrisen bröt ut har biljettförsäljningen för flygbolaget Bra och flygbranschen i stort minskat i en aldrig tidigare skådad takt”, skriver bolaget.

De hoppas kunna återuppta flygningarna igen efter sommaren. Först då kommer bolagets kunder kunna få kompensation för uteblivna resor. Den kommersiella chefen Ulrika Matsgård säger i en kommentar att de ska göra sitt ”yttersta för att kompensera kunderna för det när vi öppnar upp verksamheten igen”.

Bolaget förlänger också sitt flygstopp.

Idag 07:58
Illustrationsbild. Lefteris Karagiannopoulos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Norwegians passagerarflyg minskade 60 procent i mars

Inställda avgångar och minskad efterfrågan till följd av covid-19 satte som väntat avtryck i Norwegians trafiksiffror för mars. Den totala passagerartrafiken föll 60 procent jämfört med samma månad förra året, enligt ett pressmeddelande.

Kapaciteten var 40 procent lägre än planerat. Antal passagerare uppgick till 1,15 miljoner, vilket var 61 procent färre jämfört med mars 2019.

– Till följd av globala reserestriktioner och kraftigt minskad efterfrågan har Norwegian under mars löpande behövt ställa in avgångar, säger flygbolagets koncernhef Jacob Schram i en kommentar.

Idag 07:57
Läs mer om Flygbranschens framtid
Infarten till fältsjukhuset. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Ännu inga patienter till fältsjukhuset i Älvsjö

Tanken var att det nya fältsjukhus som uppförts vid Älvsjömässan skulle ha börjat användas under måndagen. Men än så länge har sjukhuset inte behövt tas i bruk. Behovet har helt enkelt inte uppstått ännu, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

"Både under söndagskvällen och måndag morgon kan vi konstatera att vi har gott om platser för både intensivvård och slutenvård. Vi arbetar hårt för att fortsätta öka kapaciteten ytterligare vid våra akutsjukhus", säger hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i pressmeddelandet.

På måndagen var över 50 intensivvårdsplatser och flera hundra vanliga slutenvårdsplatser lediga vid akutsjukhusen i Region Stockholm.

2 min
Tobias Billström. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M tänker rösta nej till krislag om krav inte uppfylls

Moderaterna tänker rösta nej till regeringens förslag om utökad makt under coronakrisen, om inte ett antal krav uppfylls. Det säger gruppledaren Tobias Billström till SvD.

Partiet vill bland annat se ett tydligt system för ersättning till företag som drabbas hårt av regeringens beslut. Dessutom vill M att regeringen lyssnar på Sveriges Kommuner och Regioner som anser att det inte finns något skäl att ge regeringen rätt att flytta sjukvårdsmaterial mellan regioner.

– För närvarande har vi inte fått någon respons från regeringen om de tänker sig uppfylla våra krav, säger Billström.

4 min
Anders Tegnell. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anders Tegnell vill se fler tester på äldreboenden

Det största bekymret när det gäller coronaviruset i Sverige just nu är situationen på äldreboenden. Det sa statsepidemiolog Anders Tegnell på sin presskonferens på måndagen, skriver TT.

Att smittan tagit sig in på många äldreboenden är huvudorsaken bakom många dödsfall. Enligt Tegnell är problemet mindre i Norge där fler ur personalen testats.

– Så vår linje är absolut att så fort vi kan testa fler, så är testning av personal och patienter på äldreboenden högt prioriterat, sa Tegnell enligt Expressen.

Däremot anser att han de åtgärder som införts i samhället i övrigt, framför allt i form av uppmaningar om vikten av att tänka på hygienen, tycks ha effekt. Ett tecken på detta är att utbrotten av såväl årets säsongsinfluensa som vinterkräksjukan stannat av.

11 min
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den vikande arbetsmarknaden

Svenskt Näringsliv: Arbetsförmedlingens dystra siffror är bara början

För att förhindra massarbetslöshet i Sverige måste regeringen snabbt stärka systemet för korttidsarbete, säger Svenskt Näringslivs vice vd Mattias Dahl till nyhetsbyrån Direkt.

Enligt statistik från Arbetsförmedlingen har nära 50 000 personer varslats på grund av coronakrisen, och allt fler skriver in sig som arbetssökande hos myndigheten. Enligt Svenskt Näringsliv är det av högsta vikt att staten snabbt göra om systemet för korttidsarbete så att staten står för i princip hela lönekostnaden.

– Det gäller att företagen kan övervintra så att vi inte får massarbetslöshet och en konkursvåg, som blir väldigt svår att reparera. Det finns en framtid också, säger Mattias Dahl till Direkt.

1 tim
Illustrationsbild/Annika Sundén.  TT
undefined

Rekordsnabb ökning av arbetslöshet – högre takt än under finanskrisen

Arbetslösheten ökar nu med den högsta hastigheten på flera årtionden, skriver TT.

25 350 personer skrev in sig som arbetslösa hos landets arbetsförmedlingar i förra veckan. Det är 16 761 fler än samma vecka i fjol, enligt Stockholms handelskammare, som refererar Arbetsförmedlingens siffror.

– Det är ett allvarligt läge, säger myndighetens analyschef Annika Sundén.

Ökningen av antalet arbetslösa sker också i en högre hastighet än under finanskrisen 2008.

4 tim
Eva Nordmark. Arkivbild. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ministern om rekordvarslen: ”Mycket allvarligt läge”

Antalet nyanmälda arbetslösa var i förra veckan fler än under finanskrisen och sedan första mars har nästan 50 000 personer varslats om uppsägning.

– Vi har inte sett högre varselsiffror i modern tid i Sverige. Det är ett mycket allvarligt läge, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TT.

Regeringen utesluter enligt Nordmark inga åtgärder för att mildra krisen.

– Men vi kommer inte att kunna rädda alla företag och alla jobb, säger hon.

3 tim
Läs mer om Den vikande arbetsmarknaden
St Thomas’ Hospital i London/Boris Johnson. TT
Coronavirusets spridning – globalt

Johnson från sjuksängen: ”Jag är vid gott mod”

I går kväll skrevs Storbritanniens premiärminister Boris Johnson in på sjukhus, tio dagar efter att ha bekräftats smittad av coronaviruset. ”Jag är vid gott mod”, twittrar han från sjukhussängen.

Enligt honom själv rör det sig bara om en rutinkontroll, eftersom att han efter knappt två veckor fortfarande uppvisar symptom som feber och hosta.

”Ett stort tack till sjukhuspersonalen som tar hand om mig och andra under denna svåra tid. Ni är Storbritanniens bästa”, skriver han.

1 tim
Spanjorer med skyddsmask. Emilio Morenatti / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Fler ska testas i Spanien för att lätta på restriktioner

Spanien planerar att göra testning för coronaviruset mer utbrett i landet, för att på så vis kunna lätta på de hårda restriktioner som gällt sedan mitt av mars. Det skriver Reuters.

I nuläget testas bara personer som är smittade eller som misstänks vara det, men planen är att börja testa även dem som inte uppvisar några symptom.

Dödstakten i Spanien ser ut att ha gått ner på sistone och förhoppningen är att man nått en kulmen i smittspridning och dödsoffer.

– Nu förbereder vi oss för en nedtrappning och då behöver vi veta vilka som är smittade för att gradvis kunna lyfta de spanska medborgarnas karantän, säger utrikesminister Arancha Gonzalez.

1 tim
Kvinnor i Iran som tillverkar munskydd. ATTA KENARE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Iran: Kan se gradvis minskning av smittan

Irans regering säger att antalet nya smittofall ser ut att följa en nedåtgående trend, rapporterar AFP. Antalet nya bekräftade fall, 2 274 stycken, är lägre än föregående dygn för sjätte dagen i rad.

– Tack vare restriktionerna kring social distansering kan vi se en gradvis och långsam nedgång i antal nya fall de senaste dagarna, säger Kianoush Jahanpour, talesperson för regeringen.

Samtidigt varnar regeringen för att coronaviruset är ”långt från under kontroll”.

136 nya dödsfall har rapporterats det senaste dygnet i Iran.

1 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer