Johan Norberg, Från min horisont

Dagens östtyskar ljuger och bedrar inte

De fuskade och ljög oftare, hade lägre förtroende för medmänniskor, led av ångest och depression i högre grad och var mer dystra än sina grannar på andra sidan muren. Idag är 85 procent av de forna östtyskarna positiva till kommunismens fall. Känslan är sorg över ett system som tog drömmar och så många år av deras liv, skriver Johan Norberg.

Uppdelningen av Tyskland i en kommunistisk diktatur och en marknadsekonomisk demokrati är så nära vi kommer ett fullskaligt samhällspolitiskt experiment. Att kapitalismen besegrade kommunismen på ett ekonomiskt plan förnekar ingen. Östra Tyskland var rikare än västra före andra världskriget. När Berlinmuren föll 9 november 1989 – för 30 år sedan – var Östtysklands BNP per capita inte ens en tredjedel av Västtysklands.

Men vissa menar att kommunismen erbjöd andra icke-materiella värden, som gemenskap, solidaritet och livskvalitet, så det kan vara berättigat att känna en viss grad av ”ostalgi” för den gamla, goda tiden.

Psykologer har ansträngt sig för att reda ut dessa frågor, vilket inte är helt lätt då de inte tilläts studera befolkningen förutsättningslöst under kommunistepoken. Även deras begränsade resultat visar att kommunismen var en ännu större katastrof för kropp och själ än för kronor och ören. 

En tidig antydan om det kom från två psykologer som försökte komma runt restriktionerna genom att studera människors uppförande i Väst- och Östberlin. Skillnaderna var alldeles enorma. De noterade att arbetare på fritiden log tre gånger oftare i väst än i öst. Kroppshållningen i öst röjde långt fler tecken på ångest och depression. Bristen på frihet och framtidstro åt sig in i själen.

När det äntligen gick att fråga fritt svarade bara 15 procent av östtyskarna att deras tillfredsställelse med livet nådde över 7 på en 10-gradig skala, att jämföra med 52 procent i Västtyskland.

Kommunistiska systemet tvingade även fram hänsynslöshet

Det kommunistiska systemet tvingade även fram hänsynslöshet. Att ta bort varor är inte detsamma som att ta bort varubegäret, det gör i stället att man tvingas göra vad som helst för att komma över dem. För att komma före i bröd- och bostadskön gällde det att ha kontakter och att armbåga sig fram. Att ange släktingar och vänner för regimfientlighet kunde vara enda sättet att säkra en universitetsplats till barnen.

Ett mörkt arv av detta är en väldigt låg grad av förtroende för medmänniskor och mindre beredskap för samarbete. Experiment har visat att östtyskar dubbelt så ofta som västtyskar ljuger och fuskar för att vinna fördelar för egen del. Ju längre de hade levt under socialism, desto mer benägna var de att ljuga för att tjäna pengar.

Det är motsatsen mot den populära bilden av den solidariska socialismen och den giriga kapitalismen. Men fria marknader bygger på frivilligt samarbete, och vinstintresset pressar oss att ständigt ta hänsyn till medarbetares och kunders intresse. Kommunismen ersatte förhandling med kommandon, och då är det den som roffar åt sig, manövrerar ut andra och som åtnjuter makt som får äta sig mätt.

Östtyskarna mer tillfredsställda med livet

Den goda nyheten är att de östtyska generationer som nu växer upp, med demokrati och marknadsekonomi, snabbt närmar sig västtyskarna i värderingar. De uppvisar större förtroendesiffror och är mindre benägna att ljuga och bedra för egen vinning. De är också betydligt lyckligare med livet i dag. En undersökning från Pew Research Center visar att den där andelen på 15 procent av östtyskarna som var tillfredsställda med livet 1991 nu har ökat till 59 procent.

Den där ”Ostalgin” handlar nog mindre om en längtan tillbaka och mer om den känsla vi alla har inför den kultur och design vi har vuxit upp med. Hela 85 procent av östtyskarna är positiva till kommunismens fall. Deras dominerande känsla är inte någon nostalgi inför muren, utan sorg över ett system som tog ifrån dem så många drömmar och så många år av deras liv.

Toppnyheter

Inrikesminister Mikael Damberg (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den organiserade brottsligheten

Damberg om gängvåldet: Det är en mycket större fråga än migrationen

Nu bemöter inrikesminister Mikael Damberg (S) kritiken mot Stefan Löfven efter söndagens framträdande i Agenda. Till DN säger ministern att han förstår människors frustration över gängvåldet och att ilskan riktas mot det politiska systemet. På frågan om han gör koppling mellan migrationen och ökat gängvåld eller inte svarar han:

– Det är klart att det kan finnas unga människor som kommit till Sverige och som har dragits in i gängkriminalitet. Men frågan är mycket större än så.

Han utvecklar sitt resonemang med att parallella strukturer och narkotikaförsäljning fanns ”i de här bostadsområdena” långt innan migrationsvågen 2015.

1 tim
Stefan Löfven.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven: Naturligt att ilskan riktas mot regeringen

Statsminister Stefan Löfven kopplar ihop den senaste tidens gängvåld med att Socialdemokraterna nu tappar i opinionen.

– Det är naturligt att ilskan och missnöjet riktas mot dem som innehar regeringsmakten, säger han till Aftonbladet.

Han menar att många väljare svarar genom att markera sitt missnöje och då ger Sverigedemokraterna sitt stöd i opinionsmätningar.

För att vända utvecklingen framhåller statsministern att Socialdemokraterna både vill utveckla sin politik för minskade klyftor och ökad jämlikhet samt tydligare lyfta fram partiets vinster i januariavtalet.

3 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Löfven låter mer som Trump än en svensk statsminister”

Att Stefan Löfven inte ”såg detta komma” är förbluffande, skriver Paulina Neuding, Europaredaktör på tidskriften Quillette, i Dagens Samhälle efter statsministerns uppmärksammade intervjuer i SVT:s Agenda och Dagens Nyheter.

Redan under Löfvens första mandatperiod tilltog bombningarna och han har känt till relevant fakta. Men istället har regeringen förringat utvecklingen och beskyllt meningsmotståndare för att svartmåla landet, anser Neuding.

I Dagens Nyheter menade Löfven att ”[a]lternativet hade varit ett högerkonservativt block beroende av Sverigedemokraterna, och jag vill stå upp för ett demokratiskt öppet samhälle med fria, oberoende medier och fria oberoende domstolar och så vidare.”

Paulina Neuding ifrågasätter uttalandet:
”Stefan Löfven påstår alltså att den svenska oppositionen hotar själva demokratin i landet. Det är sådant man förväntar sig att höra från Donald Trump, inte en svensk statsminister”, skriver hon i Dagens Samhälle.

6 tim
Läs mer om Den organiserade brottsligheten
Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

Regeringen: Förslag om slopad flyttskatt nästa år

Regeringens avsikt är att återkomma till riksdagen under nästa år med ett förslag ett om att ta bort uppskovsräntan vid bostadsförsäljning, det vill säga den så kallade flyttskatten, rapporterar Veckans Affärer.

”Det kommande förslaget bör träda i kraft den 1 juli 2020 och gälla för avyttringar som har skett efter den 30 juni 2020”, meddelar finansdepartementet, enligt tidningen.

Förslaget, som är en del av januariavtalet, kommer inte att gälla retroaktivt vilket betyder att de som redan har uppskov på sin reavinst kommer att fortsätta att betala ränta på dessa. Det är en kostnad som motsvarar en bankränta på 3,25 procent, enligt Villaägarna.

37 min
Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Här är de hetaste skattefrågorna inför 2020

Slopad värnskatt, 3:12 reglerna och informationsplikt hör till de hetaste skattefrågorna inför 2020. Det säger två skatteexperter till Tidningen Balans.

Vad gäller informationsplikten bör den landa i att myndigheterna tänker till och ställer rimliga och hanterbara krav gentemot företagen, anser Mikael Knutsson, skatterådgivare på Grant Thornton.

Vidare menar han att det är positivt att det än så länge inte har aviserats något nytt om 3:12-reglerna då lägre förändringstakt ger ökad förutsebarhet och ökad rättssäkerhet.

– 3:12-reglerna är alltid lika aktuella för våra entreprenörer. Läget just nu är ”no news is good news”. Avsaknad av förändring av 3:12 lyfts ibland fram som ett problem, men jag ser det som positivt att det står still, det gör våra råd mera robusta vilket adderar trygghet till kunderna. Lägre förändringstakt ger ökad förutsebarhet och ökad rättssäkerhet, säger Mikael Knutsson.

Jörgen Graner, skattexpert på KPMG pekar på slopandet av värnskatten nästa år som en het potatis och tror att många kommer fundera på möjligheterna att senarelägga inkomster.

En spaning som båda delar är beskattningen av den digitala ekonomin. En fråga som kommer att bli allt viktigare i takt med att de digitala jättarna får ökad betydelse.

4 nov
Läs mer om Det svenska skattetrycket
Protester i Hongkong.  Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Demokratirörelsen i Hongkong

Brittisk konsulatanställd: Jag torterades av Kina

En tidigare anställd vid det brittiska konsulatet i Hongkong uppger att han frihetsberövades och torterades av Kina. Han anklagades för uppvigling i samband med protesterna i regionen. Det rapporterar BBC.

– Jag bands fast, fick ögonbindel och huva, berättar den 29-åriga Simon Cheng och beskriver hur han utsattes för smärtsamma behandlingar.

Han säger att han misshandlades och tvingades att skriva under erkännanden. Den brittiska regeringen bedömer berättelsen som trovärdig.

Cheng frihetsberövades under 15 dagar när han skulle göra en resa till Fastlandskina i augusti.

Idag 10:34
Ma Zhaoxu, vice utrikesminister. TT.
undefined

Kina: Stoppa lagen eller vänta starka konsekvenser

Kina reagerar kraftfullt mot det lagförslag som antogs av den amerikanska senaten i natt. Kinesiska utrikesdepartementet uppmanar sin amerikanska motpart att ”genast vidta effektiva åtgärder för att det liggande förslaget inte blir lag”, skriver AFP.

”Annars kommer den kinesiska sidan att vidta starka åtgärder för att med besked motverka det och USA kommer att behöva utstå alla konsekvenser”, skriver departementet.

Lagförslaget ska nu vidare till representanthuset, som för bara en månad sedan röstade igenom en annan version av lagen, skriver TT. När kongressens två kamrar är överens om formuleringarna kan förslaget skickas vidare till presidenten.

Idag 07:09
En demonstrant eskorteras ut från campuset av sjukvårdspersonal.  Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Lugnare läge i Hongkong – fåtal kvar på campus

Ett fåtal demonstranter är kvar på det polytekniska universitetet i Hongkong efter att campuset intogs och barrikaderades i helgen. Demonstranterna vill inte komma ut då de inte vill gripas, rapporterar AP.

Samtidigt öppnar skolor åter i Hongkong, efter att ha varit stängda i sex dagar. Det uppges vara myndigheternas försök att återgå till det normala i den protestdrabbade regionen. Mindre protester har uppstått under dagen lokal tid.

Idag 04:34
Läs mer om Demokratirörelsen i Hongkong

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer