Den turbulenta bomarknaden

Då kan bostadspriserna i Sverige rasa

Den svenska virusstrategin kan bli bostadsägarnas räddning. Men det finns ändå en risk för baksmälla och att priserna rasar, menar en expert i SVT:s Helgstudion.

Den svenska bostadsmarknaden har stått emot tvärstoppet i världsekonomin relativt väl. En förklaring är att den svenska virusstrategin i jämförelse med andra länder är mjukare. Exempelvis genomförs bostadsvisningar i Sverige medan andra länder har stängt igen helt.

Men Hans Flinck från Svensk mäklarstatistik menar att läget kan förändra sig. I Stockholm, som är epicentrum både för virusutbrottet och bostadsmarknaden, har priserna sedan februari gått ner med 3 procent. Om coronakrisen håller i sig en längre tid tror Hans Flinck att priserna kan rasa ytterligare.

– Det är ju inte otänkbart att folk får annan ekonomi, vilket innebär att man kanske inte har råd att flytta utan man bor kvar och det kommer också pressa priserna neråt, säger han i SVT:s Helgstudion.

Enligt SEB:s senaste boprisindikator uppger 47 procent av hushållen att de tror på sjunkande bostadspriser det kommande året.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer