Dominic Cummings i december. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

Cummings: ”Vem bryr sig om vad ni tycker – flytta er”

Dominic Cummings, den brittiska premiärministerns nära rådgivare, var inte särskilt sugen på att svara på mediernas frågor i dag. Cummings försvarar sin drygt 40 mil långa resa i våras trots att det gick emot regeringens direktiv.

– Vem bryr sig om vad som ser bra ut? Det är en fråga om att göra rätt för sig. Det handlar inte om vad ni tycker, sa Cummings när medierna pressade honom på svar utanför hans hem i London.

– Ni ska vara mer än två meter bort – flytta på er, fortsatte Cummings.

Tidigare under dagen förklarade han i ett uttalande att resan gjordes för att hans son behövde bli omhändertagen av släktingar. Boris Johnson har försvarat Cummings, men oppositionen kräver hans avgång.

Läs mer

Toppnyheter

Johanna Sandwall. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – Sverige

Socialstyrelsen: Mer grönt än rött i vår lägesbild

Trenden med minskat antal avlidna i covid-19 per dygn fortsätter, skriver TT. Dessutom ser elva av Sveriges 21 regioner en förbättring på kort sikt och nio av dem på längre sikt.

– Det är första gången vi har mer grönt än rött i vår lägesbild på kort sikt. Det står ju för någonting i alla fall, Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Enligt Socialstyrelsen innebär kort sikt 48–72 timmar, och lång sikt 10–15 dagar.

3 tim
Stefan Löfven. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M KU-anmäler Löfven: ”Felaktigt om testning”

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven för att ha misslett allmänheten i en intervju i Sveriges Radio, rapporterar Aftonbladet.

I intervjun sa Löfven att det är regionerna som ansvarar för testningen av alla de fyra prioritetsgrupperna, något som M anser vara missledande.

“Statsminister Stefan Löfven (S) har i uttalanden till media misslett åhörarna till en felaktig uppfattning avseende testning för covid-19”, skriver Edward Riedl, riksdagsledamot för M, i anmälan.

6 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – Sverige

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer