Veronica Johansson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Corona - tips och råd

”Coronapandemin och dess effekter medför en grogrund för ökad korruption.”

När företagen ska säkras i pandemins spår kan det vara lockande att tumma på etiska regler. Men överlevnaden får inte ske med olagliga medel, även om det är frestande, varnar Natali Engstam Phalén, generalsekreterare för Institutet mot mutor, IMM.

Den internationella korruption uppgår till svindlande 35 000 miljarder. Varje år. Enligt beräkningar från OECD. I coronapandemins spår riskerar den summan att bli ännu högre när allt fler slåss för att rädda företag och branscher.

– Pressen att säkra ett företags – eller den egna anställningens – överlevnad kan utgöra en grund för beslut i strid med företagets etiska värderingar. Den som leder ett företag måste vara medveten om det och påminna sig själv och sina medarbetare om vikten av att inte ta oetiska beslut, Natali Engstam Phalén.

Toppnyheter

Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets spridning – globalt

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

43 min
BIlder från delstaten Arizona, USA. TT
undefined

Högsta dygnssiffran i USA – Arizona ny virus-hotspot

Över 59 000 människor konstaterades smittade av coronaviruset i USA under onsdagen – högsta siffran någonsin, enligt tidningen New York Times databas. Minst fem delstater – Missouri, Texas, Tennessee, Utah och West Virginia – rapporterade sina högsta dagliga siffror någonsin i går.

Arizona tampas med ett omfattande utbrott som börjar bli svårt för sjukhusen att hantera och senaste veckan har dagligen 3 600 nya fall konstaterats. I går hamnade delstaten i topp över NYT:s lista över virus-hotspots i världen, som mäter spridningen av viruset i förhållande till folkmängden.

5 tim
Läs mer om Coronavirusets spridning – globalt

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer