HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Det svenska skattetrycket

”Coronakrisen visar att skattesystemet måste göras om”

Mot bakgrund av senaste debatt om potentiella skattehöjningar presenterar Svenskt Näringsliv skatteexpert Johan Fall en rad nya skatteförslag som värnar företag och sysselsättning på Gefle Dagbladets debattsida.

Först och främst behövs ett moratorium mot skattehöjningar, med andra ord att alla förslag om ökad beskattning av entreprenörskap och investeringar måste avvisas för att inte skada företagens framtidstro.

I en sexpunktslista föreslår han bland annat en så kallad ”carry back”, som ger företagen möjlighet att kvitta årets förluster skatt mot vinster från tidigare beskattningsår.

De övriga fem punkterna handlar om att slopa det skatterättsliga företrädaransvaret och expertskatten samt att örbättra avdragsreglerna i företagsbeskattningen och för forskande personal. Slutligen måste reglerna för moms på lokalhyra förrbättras för att underlätta flexibilitet för lokalanvändningen.

Ett lösning mot ungdomsarbetslösheten vore att slopa den allmänna löneavgiften för personer i åldrarn 18-25 år som tjänar under 25 000 kronor i månaden.

Toppnyheter

Välj organisation

Få nyheter från den organisation du väljer